Wysany: 2006-09-27, 23:08 brak jednej dlugich - pytanie do policjantow
czy policja moze sie przyczepic ze brakuje mi jednej lampy od dlugich ? chyba wiadomo w jakim celu jej nie ma dzis juz jeden cos sapal podaczas kontroli buni z takim wynalazkiem smiga - czepiaja sie ? wozic ze soba lampe ? dodam ze wyglada to naprawde KOZACKO
Proszę
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 31 grudnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
(Dz. U. z dnia 26 lutego 2003 r.)
Rozdział 3
Światła
§ 12. 1. Pojazd, z zastrzeżeniem ust. 2, wyposaża się w następujące światła zewnętrzne:
1) drogowe - pojazd samochodowy, którego konstrukcja umożliwia rozwijanie prędkości przekraczającej 40 km/h;
w związku z tym mają prawo się czepiać skoro brakuje wyposażenia wymaganego ustawą, przeglądu by nie przeszedł.
Pozdro!
duchPW [Usunity]
Wysany: 2006-09-27, 23:38
co prawda nie jestem policjantem, ale zgodnie z homologacją pojazd jest wyposażony w odpowiednie oświetlenie, które zgodnie z prawem musi działać
więc zarówno brak kompletnego oświetlenia, jak i oświetlenie dodatkowe - niezgodne z homologacją (diody, lampki ozdone i jarzeniówki ) może spowodować zabranie dowodu
oczywiście policja nie wozi ze sobą wszystkich rodzajów świadectw homologacji*, ale jak mają rację i są pewni, że ją mają i na dodatek chcą się czepnąć, to zatrzymają dowód i skierują na badanie techniczne
*choć kiedyś zdziwiłem się, jak policjant z drogówki wbił mój VIN do ETK w swoim laptopie i wyświetliło mu się całe wyposażenie mojej bety - nawet dał popatrzeć
tak jak adi napisal, trzeba miec swiatla skoro auto bylo wyposazone bylo to byc musi..
zreszta jak byloby inaczej to moglbys sobnie wyjac jedne mijania, stopu, kierunkowskaz i jeszcze zdemontowac drzwi
zawsze mozesz zrobic dolot do stozka od spodu, a jak sie bedziesz scigac to wyjmowac lampe i miec dodatkowe chlodzenie..
pozdrawiam
Niemożliwe, brak lampy po to żeby był stożek? Serio....? O ja... nie wiedziałem
Bez przegięć, PANOWIE!
Dla mnie wygląda to tak samo fajnie jak wlot na masce. Porażka.
duchPW [Usunity]
Wysany: 2006-09-29, 22:24
Radek - skoro wiesz, że stożek wstawia się zamiast lampy, to wiesz też zapewne, że w niektórych przypadkach nawet wloty na masce muszą być - tu nie ma mowy o atrapie stożka zamiast lampy, ale o prawdziwym filtrze powietrza
Pomg: 10 razy Doczy: 23 Lis 2004 Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-09-30, 00:03
kocie,wlot na masce moze byc porazka bo wystaje itd, a tu tylko lampe sie wymienia na stozek i jest ok.
ty to wogole jestes jakis dziwny gosc nie napisze ze... ale...
no ja tez myslalem o takim patencie, ale sasiedzi (Policja) i zaprzyjazniony diagnosta odradzili mi utrata dowodu murowana. A co do osiagow w tym tygodniu bede swoja hamowal wiec sprawdze jak to wyglada!!!