BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
czy policja dzialala zgodnie z prawem?
Autor Wiadomo
duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-09-25, 09:32   

Cytat:
Co do okazywania dokumentów na własnym terenie to chyba nie trzeba okazywać?

nie trzeba mieć przy sobie dokumentów tożsamości, ale uprawnienia do kierowania pojazdem, jeśli się nim kieruje .... no to chyba trzeba - tak samo jak pozwolenie na broń, jeśli się ją posiada.

ubott 
niezatapialny

Pomg: 7 razy
Doczy: 24 Lip 2006
Skd: warszawa
Wysany: 2006-09-25, 09:53   

Cytat:
czy autko jest w garażu czy na ulicy - OC być musi.

auto mozesz nawet zakopac na swojej posesj ale jesli nie jest wyrejestrowane i nie ma oc to maja prawo odholowac
mechanika bmw

www.ubottgarage.pl
tel 502928155

grucha 
Grill Majster

Doczy: 06 Cze 2005
Skd: Raszyn
Wysany: 2006-09-25, 10:35   

Filmik wymiata :mrgreen: :mrgreen:

Musiało to ciekawie wyglądać na żywo :mrgreen: :mrgreen:

Buahahahaha kilka razy oglądałem i ciągle nie mogę się powstrzymać ze śmiechu :mrgreen: :mrgreen:

Truskawki też leciały :mrgreen: :mrgreen:

"truskawka przepraszam" idę luknąć jeszcze raz :mrgreen: :mrgreen:

E46 328Ci 99'
E30 318is 90'

GG: 8699481

BokiemMogęWchodzić :)

pele 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 24 Kwi 2005
Skd: MPOWER
Wysany: 2006-09-25, 13:00   

dzieki za odp.
a pies zawsze bedzie dla mnie psem nie czlowiekiem czlowiek pomoze drugiemu a pies przewaznie uzre,chociaz zdarzalo sie spotykac ludzi.

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2006-09-25, 13:03   

pele napisa/a:
dzieki za odp.
a pies zawsze bedzie dla mnie psem nie czlowiekiem czlowiek pomoze drugiemu a pies przewaznie uzre,chociaz zdarzalo sie spotykac ludzi.

Jesteś weterynarzem? A może pracujesz w Zoo?

KotSylwester 

Doczy: 10 Kwi 2005
Skd: nie stąd
Wysany: 2006-09-25, 13:11   

Pele i pies okazuje się człowiekiem;) Uwierz mi miałem czarne 7 e23, na 17tkach i czarnych szybach od 99 do 2001, kontroli kilkadziesiąt i uwierz bywały takie akcje, że mało kto uwierzy:) ale przepisy to przepisy.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-09-25, 13:18   

pele napisa/a:
dzieki za odp.

wszystkie kręgowce wyczuwają ludzi porządnych i dla nich sa OK, ale są też kudzie, którzy swoim zachowaniem wywołują agresję - może do takich ludzi właśnie należysz - każdy kij ma 2 końce

do mnie jakoś się policja nigdy nie przyczepiła bez powodu, choć też miałem nie jedną rutynową kontrolę, czy tez zostałem zatrzymany za jakieś wykroczenie drogowe - może dlatego, że wychodzę z założenia, że policjant jest w danym momencie w pracy (na służbie) i taka jest właśnie jego rola, a ja mam obowiązek dać mu dokumenty i udzielić wyjaśnień, o które prosi - im sprawniej wszystko przebiega, tym mniej komplikacji dla policjanta i dla mnie :idea:

Mariusz 

Doczy: 20 Lut 2005
Skd: Warszawa/Katowice
Wysany: 2006-09-25, 14:07   

Każdy posiadacz pojazdu mechanicznego zarejestrowanego ma obowiązek zawarcia umowy obowiązkowego ubezpieczenia OC bez względu na charakter użytkowania pojazdu.
Nawet jak trzymasz auto tylko w garażu to pamiętaj, że jeśli sąsiad zrobi Ci podkop do Twojego domu i jemu auto spadnie na łeb to będziesz za to odpowiadać ...
Natomiast z obowiązku zawarcia ubezpieczenia OC zwolniony jest posiadacz pojazdu z chwilą jego wyrejestrowania zgodnie z przepisami prawa o ruchu drogowym.

A co do policjanta:
Zajrzyj sobie kolego "pele" do PoRD do działu V "Kontrola Ruchu Drogowego", rozdziału I "Uprawnienia Policji". Art 129. 2.
Policjant, w związku z wykonywaniem czynności określonych w ust. 1, jest uprawniony do:
2) sprawdzania dokumentów wymaganych w związku z kierowaniem pojazdem i jego używaniem, świadectwa kwalifikacji, a także dokumentu stwierdzającego zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub stwierdzającego opłacenie składki tego ubezpieczenia,

Wszystko jest proste ...

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2006-09-25, 14:32   

Spoko ale policjant chyba nie może sobie wejśc na prywatną posesje do garażu o tak o bo ma ochotę, chyba potrzeba mu nakaz sądowy ? moge sie mylić ale np. policjant wchodzi do mnie pod dom a tam biego sobie mój agresywny piesek :D i go pogryzie co wtedy ? tak więc chyba nalotu nie można zrobić na chate o tak o.

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-09-25, 14:38   

ot tak nie, ale jeśli ma uzasadnione podejrzenie, że doszło do naruszenia prawa, to może - to nie ameryka
w skrócie - podejrzenie jest uzasadnione zawsze jeśli się potwierdzi :wink: , lub istnieją inne przesłanki żeby obiektywnie tak stwierdzić

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2006-09-25, 14:41   

nie ma tak jak w ameryce lordzie, tak jak pioter pisze, jesli maja podejrzenie to moga wejsc, przeszukac i obejrzec wszystko co chca, od auta przez chate..
a nakaz maja Ci dostarczyc, jesli o to poprosisz, w ciagu bodajze 7 dni jesli dobrze pamietam..
pozdrawiam...

mgr inż. Jędrek ;)

KotSylwester 

Wysany: 2006-09-25, 15:04   

czyli mogą zawsze.. bo zawsze powiedzą że mają podejrzenia...

Za moim ojcem keidys jechali, poldkiem czerwonym, już w dzielnicy na malych uliczkach wlaczyli koguta w srodku, ojciec olał sprawe, jechal dalej 40km/h i nie dal sie wyprzedzic, wjechal na parking strzeżony, a że była to 21godzina i niedziela to bylo pare osob na prakingu... zatrzymal sie a Ci do niego wyskoczyli z bronią. Dał dokumenty, grozili mu ze go zawinal na komende i straci prawko, wysmiał ich i powiedzial że w zyciu sie nie zatrzyma po ciemku, jak jedzie sobie polonez z kogutem a niby policjanci bez czapek nawet... ludzie sie zebrali na parkingu i kazdy im prae słw powiedzial:D Powiedzieli że mysleli ze to poszukiwany gangster.... a mój ojciec: Tak, siwy, w 10letnim średniej klasy samochodzie, zarejestrowanym od 6 lat i uciekał 40km/h na parking?

korzuch 

Pomg: 2 razy
Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2006-09-25, 16:50   

yo!
oj kocie ty dalej swoje widocznie tfuj fater był dilerem i połykał prochy po drodze :mrgreen:
aloha :mrgreen:
PS bez obrazy :mrgreen:

Mariusz 

Wysany: 2006-09-25, 18:53   

Postaw policjanta przed sądem o naruszenie prywatności ... powie, że miał uzasadnione podejrzenie o popełnieniu przestępstwa ... i co mu zrobią ? Podziękują :)
Weź przykład awantury domowej: przyjeżdzają policjanci do zgłoszenia, drzwi otiwera pijany meżćzyzna i mówi:"A nakaz ?". Wówczas policjanci mają prawo wejść używając siły jeśli trzeba będzie ...

KotSylwester 

Wysany: 2006-09-25, 19:13   

Mariusz zgadzam się z Tobą, mnie jak zatrzymywali to zawsze mieli podejrzenia, dlatego wyciągali czasem broń, w końcu 22 letnim BMW, na pewno mafioso jechał.

Korzuch, ojciec do tej pory ma jazdy, a to było paarę lat temu :mrgreen:

Mariusz 

Wysany: 2006-09-25, 19:28   

Mi też raz trzepali auto.
Mieli uzasadnione podejrzenie.
O tym, że pracuje z nimi w resorcie dowiedzieli się dopiero pod koniec przeszukania, gdy zajrzeli do schowka i znaleźli moje dokumenty z legitymacją ...

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Pomg: 4 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Krakow/Tbg
Wysany: 2006-09-25, 19:59   

mowiles o tym z 3 razy :lol: :wink: :lol: :wink: :lol:

Pułkownik Zuber 

Doczy: 21 Pa 2005
Skd: Otwock
Wysany: 2006-09-25, 20:04   

Mariusz napisa/a:
Mi też raz trzepali auto.
Mieli uzasadnione podejrzenie.

Przeszukanie kogoś idącego np. ulicą, albo jadącego autem bez uzasadnionych i RACJONALNYCH przesłanek jest nadużyciem prawa.
Jeżeli natomiast policja ma sygnały iż możesz mieć przy sobie np. narkotyki, albo w drodze czynności zachodzi racjonalne podejrzenie iż możesz je mieć- to wtedy mają do tego prawo.
Problem "złych" policjantów polega na tym iż często zapominają o tym że nie tylko działają w imieniu prawa, ale też w jego ramach..

Pozdrawiam
Pułkownik Zuber

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: