co do ekologicznych produktów spalania LPG, to wszystko OK jak silnik spali 100% podawanego paliwa, ale nie spala - zwłaszcza przy starych instalkach na śrubę i w autach z powycinanymi katalizatorami
tak samo jak Pb tak i LPG to mieszanka węglowodorów z różnymi domieszkami, dodatkami etc.
przy wyborze paliwa liczy się przede wszystkim ekonomia i nie ma się co oszukiwać, choć przyjemnie jest sobie pomyśleć, że dodatkowo działa się na korzyść środowiska... ale w tramwaj się nie wsiada
Ja założyłem LPG do m20b20 o przebiegu 270 000. Chodzi pięknie na gazie lepiej niż na benzynie. Minusem jest duży spadek mocy na 2 gen. Poza tym bez zarzutów.
No to wykrakaliście. Oto najnowsze doniesienia z gazety.pl: "Czterokrotnie wyższa będzie akcyza na olej opałowy (ale użytkownicy dostaną rekompensaty), o 30 proc. większym podatkiem obciążony będzie autogaz, o 13 proc. papierosy, o 25 gr na litrze wzrośnie podatek na benzynę. Obie ostatnie podwyżki wymuszone są przepisami UE." Z tekstu jasno wynika, że fajki i wacha drożeją niezależnie od Polski, więc "wspaniały" rząd postanowił dołożyć nam jeszcze podwyżkę cen LPG. Tylko czekać, aż wprowadzą akcyzę na olej słonecznikowy...
hej,
mamy poczatek wrzesnia wiec jeszcze 4 miechy jezdzenia w tym miesiacu...
zawsze to jakas oszczednosc....
nawet jesli cena gazy wzrosnie o 30% a paliwa o 13% to przy takiej wysokosci cen roznica bedzie praktycznie taka sama...
ja mam gaz u siebie, autko chodzi b.dobrze...
moim zdaniem jesli sie wahasz czy zakladac czy nie to zrob to jak najszybciej....
im szybciej zalozysz tym wiecej zaoszczedzisz...
_________________ do Waskiej lampy trzeba dorosnac...
BERCIK - RIP
Ja słyszałem że wlasnie cena paliwa ma spaść i to znacznie ogólnie mówiąc zarówno z Pb jak i z szambem jest taki haos że jak mówią że będą zmiany to zmian nie ma a jak ceny podnosą to tak z zaskoczenia.
przez nie caly rok zrobilem ponad 15 tys. km czyli jakby nie patrzyl to minimum 5 tys. km zrobilem za darmo dzieki temu za mam gaz a przez ten czas nic co jest zwiazane z LPG sie nie popsulo tak zebym musial ponosic jakies koszty
jak spadnie cena benzyny a podniesie sie cena LPG to nie widze problemu 8) i tak wybiore tansza opcje
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
Pomg: 1 raz Doczy: 20 Gru 2005 Skd: OKOLICE TORUNIA
Wysany: 2006-09-06, 19:24 gaz
jest wiele osob co sobie chwali gaz i wiele co nazeka na niego,a czy pujdzie w gore to jest wielka nie wiadoma bo o podwyzce to sie slyszy dluzszy czas a tu jakos jej nie widac
No ale wozisz niepotrzebny ciężar w bagażniku, stożka nie zamontujesz bo zawdza Ci mixer czy jak on sie zwie no i śmierdzi szembem i wcześniej czy później bmw podziekuje Ci za szambo. Popatrz na mój silnik, bardzo wiele przeszedł ale zawsze na Pb i za to odwdzięczył sie klika dni temu czasem od 0 do 100 lepszym o 0,7s od serii
odwdzięczył sie klika dni temu czasem od 0 do 100 lepszym o 0,7s od serii
Mierzyles na G-Techu? Jesli tak to musze Cie zmartwic - pomiar jest tylko do 96 km/h, czyli do 100 masz w najlepszym razie tyle ile fabryka podaje, a nawet bardzo prawdopodobne ze troche brakuje Pozatym dokladnosc i wiarygodnosc G-techa jest, delikatnie mowiac, srednia.
Na g-techu mierzylem i wyszło 8.14 (jechał z otwartymi szybami i spalił start jak zwykle) i wyszło 8.14 (dodałem 0,4s) i wychodzi okolo 8,5 a seria jest 9,2. Wszyskie 2.0 zarówno m20 jaki m50 zostawały 2-3 długości za mną na 1/4, Urbi może potwierdzić bo sam tak został
A dymi sie bo uszczelniacze do wymiany bo w cylindrach kompresja taka jak ma być a nawet lepsza niż powinna być w tylo letnim silniku
G-tech jest jak stoper w ręku osoby z dużym refleksem
Ja zmieniłem komputer, wstawiłem nową przepływkę, nowe kable WN, nowe świeczniki , nowy filtr powietrza, wyczyściłem silniczek krokowy i antywybuch, wstawiłem nowy reduktor gazu i parę innych czynności, więc zapewne o sekunde mam lepsze czasy
a'propo tematu, wszystkie ceny idą w górę, tak już jest i będzie
No i ciagle nie wiem co robic ale chyba poczekam do stycznie i zobaczy co to bedzie po nowym roku. Narazie moj silnik nie zawiudł mnie ani razu, a nie chcem sie modlic rano jak nie wprowadze do garzu czy mi odpali bez problemu. Jednak wiecej osób ma awarie na LPG niz na gazie. Wiem ze to jest zajebista oszczednosc bo dzisiaj jest 8 a ja juz za 150 zeta wache przejechalem a gdzie tam do konca miesiaca
apropo tych cen paliw... Akcyza ma wzrosnąć fakt, ale kilka dni temu slyszałem w telewizorni że cena samej benzyny, jak przepowiadają analitycy ma spaść o 40 do 50%... Także trzymam sie tej dobrej wiadomosci wszystkimi kończynami mimo iz moj silniczek nie pali duzo
No ja tez chcem w to wierzyc ze bezyna bedzie tansza zreszta czytałem gdzies na autocentrum.pl ze ceny za 1000 litrów w hurcie sa takie same jak w czerwcu 2004 roku kiedy benzyna na stacji kosztowała 3.80 Co za zdzierstwo!!!!!! Ze tez nie ma na to zadnego paragrafu
apropo tych cen paliw... Akcyza ma wzrosnąć fakt, ale kilka dni temu slyszałem w telewizorni że cena samej benzyny, jak przepowiadają analitycy ma spaść o 40 do 50%... Także trzymam sie tej dobrej wiadomosci wszystkimi kończynami mimo iz moj silniczek nie pali duzo
z analitykami tak jak z meterologami oni przewiduja a jak nie wyjdzie to i tak sie tym nie przejmuja
40 % obnizki jest nie realne tym bardziej ze nawet jesli obnizy sie cena surowca to u nas podwyzsza cene paliwa na stacji podnoszac akcyze
w tv powiedzieli ze rzad zapowiedzial ze od nowego roku ceny wzrosna:
benzyna + 25gr/L
LPG + 17gr/L
opal + 90gr/L
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
Ja zauważyłem że cena benzyny od jakigoś czasu już spada, przynajmniej na jednej stacji u mnie, którą mijam jadąc z roboty. Dzisiaj PB95 była po 4.07 a jakiś czas temu było chyba z 4.21 chyba. Ale od nowego roku mają podnieść akcyze o 25 groszy/litr