BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Właśnie przyszło pocztą ...... wkładka Green Filter
Autor Wiadomo
Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2006-08-16, 08:48   

HeMP napisa/a:
no nie moge... nic nie daje tak :D :D :D :D

sprawdzacie na ulicy i nic :D :D :D

mysle ze najlepiej bylo by sprawdzic na pojezdzie z moca okolo 300 km i przejechac sie raz uliczka mapewno kazdy z was by odczul wzrost mocy o okolo 3-do 5 koni przy tej mocy :D :D :D :D

to powinno byc w dziale humor :D :D

filtr daje i to na 100% potwierdzone na rolkach i nie tylko...

prosty przyklad RC wiecie co daje wyjecie filtra w 126p w RC .... nie , to powiem (napisze :wink: ) okolo 8-10 km/h szybciej na kazdym biegu!!!

a jak kos ma 160 km albo wiecej i zalozyl uniwersalny filtr,i jezdzi autem do pracy i do sklepu to jedyne co widzi ,a raczej slyszy, to pomruk

pozdrawiam

Rozumiem, ze wniosek z tego co napisałeś jest jeden - wyjęcie filtra przedłuża biegi w maluchu :lol: :wink: :mrgreen:
A uniwersalny filtr słuzy do pomruku :mrgreen:

i wszystko jasne.

HeMP 

Pomg: 1 raz
Doczy: 01 Gru 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-08-16, 11:27   

Łukasz napisa/a:
HeMP napisa/a:
no nie moge... nic nie daje tak :D :D :D :D

sprawdzacie na ulicy i nic :D :D :D

mysle ze najlepiej bylo by sprawdzic na pojezdzie z moca okolo 300 km i przejechac sie raz uliczka mapewno kazdy z was by odczul wzrost mocy o okolo 3-do 5 koni przy tej mocy :D :D :D :D

to powinno byc w dziale humor :D :D

filtr daje i to na 100% potwierdzone na rolkach i nie tylko...

prosty przyklad RC wiecie co daje wyjecie filtra w 126p w RC .... nie , to powiem (napisze :wink: ) okolo 8-10 km/h szybciej na kazdym biegu!!!

a jak kos ma 160 km albo wiecej i zalozyl uniwersalny filtr,i jezdzi autem do pracy i do sklepu to jedyne co widzi ,a raczej slyszy, to pomruk

pozdrawiam

Rozumiem, ze wniosek z tego co napisałeś jest jeden - wyjęcie filtra przedłuża biegi w maluchu :lol: :wink: :mrgreen:
A uniwersalny filtr słuzy do pomruku :mrgreen:

i wszystko jasne.

napisze jeszcze jasniej ....

dzieki wiekszej ilosci powietrza( najlepiej zimnego-ale nie mozna miec wszystkiego :D -bo zimne jest gestrze) jest lepsze napelnianie tlenem=mieszanka,cylindra co daje wzrost mocy i niutkow .... i dzieki temu przy dodanu gazu(czyt. otwarciu przepustnicy) silnik sie lepiej wkreca(szybciej i wyzej),a ze jest to gaznik i w RC bez odciecia bo na starym zaplonie(najlepiej) silnik fiacika lapie moc maks. okolo 7000-7500 rpm czyli jakies 45 do 50
km,ale wracajac do tematu .... dzieki temu pry tych wlasnie 7 tyskach na 3 biegu (skrzynia seryjna maokolo 85-95 km/h i to koniec ,a po wywaleniu,podstawy filtra (mam nadzieje ze kazdy wie o co chodzi) i wyjecu filtra (stosuje sie wtedy specjalna mate na wlocie powietrza by je oczyscic-nie pamietam nazwy) silnik sie dokreca wyzej(pod obciazeniem bo na jalowym to byle swiatka na tyle wkrecimy :D ) co daje wieksze predkosci na biegach...

mam nadzieje ze to jest jasne...

ps. to co pisze jest oparte na doswiadczeniach przez pare lat w RC z tymi parchami (126p)
i czlowieka co ma w tym temacie sporo wiedzy czyli Pana.J.Pachonia,Wrobleskiego,Plucha,Marcinkiewicz itd... mam nadzieje ze te nazwiska nie wymagaja przedstawiania osobom ktore maja cokolwiek wspolnego z polskim sportem motorowym,a tym samym motoryzacja.

pozdrawiam ..

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-08-16, 13:37   

Ty mówisz o modyfikowanych, wyżyłowanych silnikach, w których każdy cm sześcienny powietrza ma znaczenie

nie śmiej się tak z "testów na ulicy", bo może Tobie trzeba jaśniej napisać, więc i ja napiszę jaśniej

nikt nie twierdzi, że nie ma żadnej różnicy, tylko, że w przypadku seryjnego m20 nie ma żadnej zauważalnej różnicy
może 1-2 KM przybędzie, ale sam filtr to nie wszystko
... nie powiesz mi chyba, że te maluchy palą tyle co seryjne f126p i mają zbliżone osiągi? - nie bo sa modyfikowane i modyfikacje ni epolegają tylko na zmianie filtra - wsadź sobie do seryjnego malucha filtr stożkowy/ wkładkę sportową i zobaczysz jakiego potwora stworzysz

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2006-08-16, 14:37   

That's right, no i silnik m20 różni się nieco od tego potwora na tyle malucha....

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-08-16, 15:03   

Cytat:
ps. to co pisze jest oparte na doswiadczeniach przez pare lat w RC z tymi parchami (126p)
i czlowieka co ma w tym temacie sporo wiedzy czyli Pana.J.Pachonia,Wrobleskiego,Plucha,Marcinkiewicz itd... mam nadzieje ze te nazwiska nie wymagaja przedstawiania osobom ktore maja cokolwiek wspolnego z polskim sportem motorowym,a tym samym motoryzacja

ta Marcinkiewicz, to były premier - BTW - nie wiem czy panowie byli by zachwyceni, że tak się posługujesz ich nazwiskami, bo sprawa nie wygląda aż tak prost jak to przedstawiasz - inaczej ten krąg byłby znacznie szerszy

zanim wyślesz jeszcze jakiś temat do Humorku, to przemyśl sprawę :idea:

lagadula 

Doczy: 30 Gru 2005
Skd: .:P O Z N A Ń:.
Wysany: 2006-08-16, 17:03   

Powietrze w silniku to podstawa. Im wiecej i im zimniejsze tym lepiej. Wybierajac papierowy filter a wkładkę - stawiam na wkładkę. Tłumaczyć chyba tego nie muszę. A czy coś daje... Wymagacie odczuwalnego przyrostu mocy od cześci za maks 200PLN. Stosuje sportowe filtry od kiedy mam samochody, raz wkładkę raz "stożek" (tylko profi produkty K&N, OMP i Green Filters) i jakoś nie narzekam. Stosuje zasadę ziarko do ziarka i zbierze sie miarka. Zrobiłem już wydech w mojej, teraz przyszedł czas na dolot, za chwilę "poprawie" głowice i zamontuje barany. Ważne żebym ja był zadowolony, nie inni. Tak samo mogę sie smiać z miłośników "strumienic".
Niepotrzebnie zakładałem ten topic, bo wydwało mi się ze spotkam sie z opinią doswiadczonych "tunerów" BMW którzy nie gardzą każdym ułamkiem Konia Mechanicznego wycisnietego z silnika.
Swoją drogą kolega, który jest importerem Green Filters uświadomił mnie że bez sensu jest napinać sie na dysrybycję produktów bo w Polsce nikt nie wierzy/ufa we wkładki a stożki kupuje sie na allegro za 50PLN zrobione z gabki do kąpieli i siatki z płotu sąsiada.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-08-16, 17:36   

o masz - dlaczego niepotrzebnie

tylko jak pewnie zauważyłeś po drodze dyskusja poszła trochę w bok, bo starły się poglądy o niesamowitym vs znikomym przyroście po zastosowaniu filtra

strumienice odpowiednio dobrane też nie są takie złe - kiedyś był temat - koleś z Radomia miał założone strumienice do swojego E30 M3 i był z tego przyrost, tyle, że nie zakładał ich w zakładzie u "Pana Stasia", który spawarkę trzyma jedną ręką, bo w drugiej ma faja i nikt mu nie będzie mówił jak pracować

masz rację - tu trochę, tam trochę i coś się uzbiera, ale chodzi (mi przynajmniej) o to, żeby nie rozbić złudnego obrazu, w którym założenie jednego filtra spowoduje kosmiczne przeobrażenie silnika w szlifierkę

temat wyewolułował w OT, więc go przeniosłem

Marcin 
Nurburgring Fan

Pomg: 2 razy
Doczy: 10 Sie 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2006-08-16, 21:31   

Ja w E30 320i smigam na stozku K&N 57i Kit. Stozek jest maly, nie ryczy pod maska ale czy cos daje...na lotnisku w Borsku ciezkie E30 Touring szlo leb w leb ze zdrowa, niezagazowana SuperEta zas IS'a w gazie zjadlo bez problemu. Biorac pod uwage mase Touringa (przeszlo 1300kg) cos w tym musi byc.
Dodam, ze pogoda byla wymarzona dla stozka bo bylo chlodno i po deszczu.

[ Dodano: Sro Sie 16, 2006 9:32 pm ]
PioterW napisa/a:
ale chodzi (mi przynajmniej) o to, żeby nie rozbić złudnego obrazu, w którym założenie jednego filtra spowoduje kosmiczne przeobrażenie silnika w szlifierkę

Co do tego nie ma watpliwosci.

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-08-16, 21:47   

Z drugiej strony to tez nie bylo do konca miarodajne, bo bylo mokro i kto spieprzyl start ten zostawal krecac kolami w miejscu. Ale masz racje, calkiem niezle sie ten Twoj trumniaczek zbiera
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

ArtiBig 

Doczy: 10 Gru 2004
Skd: Białystok
Wysany: 2006-08-16, 22:16   

pewnie sie dobrze zbiera bo ma mniejsze koła niz inni :D zartuje

ja u siebie raz zdjełem filtr i dolna częśc obudowy i sie przejechałem i poza buczeniem nie zauwazyłem ruznicy

teraz mam zwykłego filtrona i fabryczny dolot zimnego powietrza spod lampy tyle ze ja w atrapie powiekszyłem ilosc otoworków miedzy żeberkami atrapy i tak jest najlepjej jak uwazam

wczesniej bez tego dolotu zimnego odczuwalny był spadek ciągu szczegulnie w goroace dni

ChriS 
Miłośnik literki M

Pomg: 7 razy
Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Chojnice
Wysany: 2006-08-16, 23:12   

Szkoda że ja w tym czasie pilnowałem wjazdu.

Grzesio 
BMW Power

Pomg: 5 razy
Doczy: 05 Kwi 2004
Skd: Lublin
Wysany: 2006-08-17, 00:53   

Ja mam również wkładkę KingDragona i jestem zadowolony z tego produktu, chociaż mam zwężkę gazową :lol: ale za 40zł nówkę (wyprzedaż po sklepie tuningowym) to nawet sie nie zastanawiałem, nie wiem czy papierowy bym w tej cenie kupił i nie muszę kupować nowego co 10 tyś, wystarczy tylko uprać :mrgreen:

E30 325iS '87 M-Technic II http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=8560 - sprzedane

E34 530i V8 '94 - http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=31236

E30 318i '88 - http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=36500 - sprzedane

E46 320td '02 Compact - http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=411671

G-STYLE SQUAD* :D
*grupa LANS SQUADu

HeMP 

Wysany: 2006-08-17, 01:31   

Producenci samochodów wymagają stosowania materiałów filtracyjnych, które w jak najlepszy sposób zapewnią ochronę dla pracującego silnika i nie dopuszczą do przedostania się do silnika nawet najdrobniejszych zanieczyszczeń. Wykorzystuje się więc materiały o bardzo dużej skuteczności oczyszczania. Najczęściej stosuje się wymienne wkłady filtrów powietrza wykonane z hartowanych żywicami papierów filtracyjnych oraz wkłady z włókniną syntetyczną - to ostatnie rozwiązanie stosowane jest przez producentów samochodów japońskich i koreańskich. Oba materiały charakteryzuję się podobnymi parametrami - czyli bardzo dużą skuteczności oczyszczania i odpowiednią przepustowością. Filtry i wkłady filtrów tego typu są wkładami wymiennymi i w trakcie eksploatacji zyskują jeszcze bardziej na skuteczności jednak odbywa się to kosztem mocy silnika.
W aucie, gdzie dąży się do jak najefektywniejszego wykorzystania danej nam mocy, nie możemy sobie pozwolić nawet na najmniejsze jej straty. Zatem skoro mamy już odpowiedni pozbawiony oporów układ wydechowy dużą uwagę musimy poświęcić układowi dolotowemu również zwracając uwagę na jak najmniejsze opory przepływu....ok nie beda wielkie ale beda i oto mi chodzilo,wiec nie piszcie ze "to nic nie daje poza dzwiekiem"

pozdrawiam

Marcin 
Nurburgring Fan

Pomg: 2 razy
Doczy: 10 Sie 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2006-08-17, 15:13   

Bruner napisa/a:
Z drugiej strony to tez nie bylo do konca miarodajne, bo bylo mokro i kto spieprzyl start ten zostawal krecac kolami w miejscu. Ale masz racje, calkiem niezle sie ten Twoj trumniaczek zbiera

Rzecz w tym, ze u nas sytuacja wygladala tak, ze ten kto ruszyl pierwszy (ja albo Metaldaw) dojezdzal pierwszy do mety a roznica miedzy autami prawie sie nie zmieniala.

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2006-08-17, 15:55   

Na wklad szkoda kasy i ja albo kupił bym konkretny filtr powietrza, nie jakiś filtron,sądziszów itp, tylko filtr przykładowo Knecht-a lub Mana.

Lub jeśli zabawa w stożki to zrobić osłone odbijającą ciepło od silnika, udrożnić troche atrape lewą i władować stożek pod lampy i na 100% nie będzie gorzej a przynajmniej w moim aucie jest lepiej. I stożek kupić sam goły bo w KITach połowa ceny to kawałek blaszki do mocowania, przejściówka i ładne kolorowe pudełko.

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2006-08-17, 16:02   

Lord Lukasz napisa/a:
Na wklad szkoda kasy i ja albo kupił bym konkretny filtr powietrza, nie jakiś filtron,sądziszów itp, tylko filtr przykładowo Knecht-a lub Mana.

Lub jeśli zabawa w stożki to zrobić osłone odbijającą ciepło od silnika, udrożnić troche atrape lewą i władować stożek pod lampy i na 100% nie będzie gorzej a przynajmniej w moim aucie jest lepiej. I stożek kupić sam goły bo w KITach połowa ceny to kawałek blaszki do mocowania, przejściówka i ładne kolorowe pudełko.

I w takim myśleniu już widzę sens.

Shreku 

Pomg: 6 razy
Doczy: 18 Kwi 2006
Skd: Warszawa/Hrubieszów
Wysany: 2006-08-17, 19:22   

temat o filtrach juz był kilka razu, tak więc powtorka:
wyniki testów trzech filtrów: sportowa wkładka, stozek gąbkowy Pipercross
i cudo nazwane Viper, jest to stożek gąbkowy w karbonowej osłonie
z rurą doprowadzajacą powietrze. nie pamietam na jakim aucie, ale
na wkładce przyrost mocy o 3 KM, na stożku(brak nadmuchu powietrza, ciagnął ciepłe) 5 KM, no i na Viperze 10 KM.
stozek Pipercross kosztuje cos koło 300 zł, Viper 1100 zł.
test na Hondzie Prelude 2.0

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-08-17, 20:26   

no tak myslalem ze 5 KM mam wiecej z tym stozkiem bo jakos zaczela latac bokami i ze swiatel zawsze pierwszy wyrywam :lol:

Shreku 

Pomg: 6 razy
Doczy: 18 Kwi 2006
Skd: Warszawa/Hrubieszów
Wysany: 2006-08-17, 22:01   

menel napisa/a:
no tak myslalem ze 5 KM mam wiecej z tym stozkiem bo jakos zaczela latac bokami i ze swiatel zawsze pierwszy wyrywam :lol:

jakbym nie widział to bym nie uwierzył :lol:

HeMP 

Wysany: 2006-08-18, 01:22   

menel napisa/a:

to nie od tego :lol: :lol: 5 km masz od plaka na desce ... a od filtra masz lipe bo ci gaz rozwiewa :D :D :D

a lata bokami od gleby, masz taki negat ze styk opony z asfaltem jest taki jak w rowerze :D :D :wink:

:wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:

pozdrawiam :mrgreen:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: