mysle ze najlepiej bylo by sprawdzic na pojezdzie z moca okolo 300 km i przejechac sie raz uliczka mapewno kazdy z was by odczul wzrost mocy o okolo 3-do 5 koni przy tej mocy
to powinno byc w dziale humor
filtr daje i to na 100% potwierdzone na rolkach i nie tylko...
prosty przyklad RC wiecie co daje wyjecie filtra w 126p w RC .... nie , to powiem (napisze ) okolo 8-10 km/h szybciej na kazdym biegu!!!
a jak kos ma 160 km albo wiecej i zalozyl uniwersalny filtr,i jezdzi autem do pracy i do sklepu to jedyne co widzi ,a raczej slyszy, to pomruk
pozdrawiam
Rozumiem, ze wniosek z tego co napisałeś jest jeden - wyjęcie filtra przedłuża biegi w maluchu
A uniwersalny filtr słuzy do pomruku
mysle ze najlepiej bylo by sprawdzic na pojezdzie z moca okolo 300 km i przejechac sie raz uliczka mapewno kazdy z was by odczul wzrost mocy o okolo 3-do 5 koni przy tej mocy
to powinno byc w dziale humor
filtr daje i to na 100% potwierdzone na rolkach i nie tylko...
prosty przyklad RC wiecie co daje wyjecie filtra w 126p w RC .... nie , to powiem (napisze ) okolo 8-10 km/h szybciej na kazdym biegu!!!
a jak kos ma 160 km albo wiecej i zalozyl uniwersalny filtr,i jezdzi autem do pracy i do sklepu to jedyne co widzi ,a raczej slyszy, to pomruk
pozdrawiam
Rozumiem, ze wniosek z tego co napisałeś jest jeden - wyjęcie filtra przedłuża biegi w maluchu
A uniwersalny filtr słuzy do pomruku
i wszystko jasne.
napisze jeszcze jasniej ....
dzieki wiekszej ilosci powietrza( najlepiej zimnego-ale nie mozna miec wszystkiego -bo zimne jest gestrze) jest lepsze napelnianie tlenem=mieszanka,cylindra co daje wzrost mocy i niutkow .... i dzieki temu przy dodanu gazu(czyt. otwarciu przepustnicy) silnik sie lepiej wkreca(szybciej i wyzej),a ze jest to gaznik i w RC bez odciecia bo na starym zaplonie(najlepiej) silnik fiacika lapie moc maks. okolo 7000-7500 rpm czyli jakies 45 do 50
km,ale wracajac do tematu .... dzieki temu pry tych wlasnie 7 tyskach na 3 biegu (skrzynia seryjna maokolo 85-95 km/h i to koniec ,a po wywaleniu,podstawy filtra (mam nadzieje ze kazdy wie o co chodzi) i wyjecu filtra (stosuje sie wtedy specjalna mate na wlocie powietrza by je oczyscic-nie pamietam nazwy) silnik sie dokreca wyzej(pod obciazeniem bo na jalowym to byle swiatka na tyle wkrecimy ) co daje wieksze predkosci na biegach...
mam nadzieje ze to jest jasne...
ps. to co pisze jest oparte na doswiadczeniach przez pare lat w RC z tymi parchami (126p)
i czlowieka co ma w tym temacie sporo wiedzy czyli Pana.J.Pachonia,Wrobleskiego,Plucha,Marcinkiewicz itd... mam nadzieje ze te nazwiska nie wymagaja przedstawiania osobom ktore maja cokolwiek wspolnego z polskim sportem motorowym,a tym samym motoryzacja.
pozdrawiam ..
duchPW [Usunity]
Wysany: 2006-08-16, 13:37
Ty mówisz o modyfikowanych, wyżyłowanych silnikach, w których każdy cm sześcienny powietrza ma znaczenie
nie śmiej się tak z "testów na ulicy", bo może Tobie trzeba jaśniej napisać, więc i ja napiszę jaśniej
nikt nie twierdzi, że nie ma żadnej różnicy, tylko, że w przypadku seryjnego m20 nie ma żadnej zauważalnej różnicy
może 1-2 KM przybędzie, ale sam filtr to nie wszystko
... nie powiesz mi chyba, że te maluchy palą tyle co seryjne f126p i mają zbliżone osiągi? - nie bo sa modyfikowane i modyfikacje ni epolegają tylko na zmianie filtra - wsadź sobie do seryjnego malucha filtr stożkowy/ wkładkę sportową i zobaczysz jakiego potwora stworzysz
That's right, no i silnik m20 różni się nieco od tego potwora na tyle malucha....
_________________ Weteran
duchPW [Usunity]
Wysany: 2006-08-16, 15:03
Cytat:
ps. to co pisze jest oparte na doswiadczeniach przez pare lat w RC z tymi parchami (126p)
i czlowieka co ma w tym temacie sporo wiedzy czyli Pana.J.Pachonia,Wrobleskiego,Plucha,Marcinkiewicz itd... mam nadzieje ze te nazwiska nie wymagaja przedstawiania osobom ktore maja cokolwiek wspolnego z polskim sportem motorowym,a tym samym motoryzacja
ta Marcinkiewicz, to były premier - BTW - nie wiem czy panowie byli by zachwyceni, że tak się posługujesz ich nazwiskami, bo sprawa nie wygląda aż tak prost jak to przedstawiasz - inaczej ten krąg byłby znacznie szerszy
zanim wyślesz jeszcze jakiś temat do Humorku, to przemyśl sprawę
Powietrze w silniku to podstawa. Im wiecej i im zimniejsze tym lepiej. Wybierajac papierowy filter a wkładkę - stawiam na wkładkę. Tłumaczyć chyba tego nie muszę. A czy coś daje... Wymagacie odczuwalnego przyrostu mocy od cześci za maks 200PLN. Stosuje sportowe filtry od kiedy mam samochody, raz wkładkę raz "stożek" (tylko profi produkty K&N, OMP i Green Filters) i jakoś nie narzekam. Stosuje zasadę ziarko do ziarka i zbierze sie miarka. Zrobiłem już wydech w mojej, teraz przyszedł czas na dolot, za chwilę "poprawie" głowice i zamontuje barany. Ważne żebym ja był zadowolony, nie inni. Tak samo mogę sie smiać z miłośników "strumienic".
Niepotrzebnie zakładałem ten topic, bo wydwało mi się ze spotkam sie z opinią doswiadczonych "tunerów" BMW którzy nie gardzą każdym ułamkiem Konia Mechanicznego wycisnietego z silnika.
Swoją drogą kolega, który jest importerem Green Filters uświadomił mnie że bez sensu jest napinać sie na dysrybycję produktów bo w Polsce nikt nie wierzy/ufa we wkładki a stożki kupuje sie na allegro za 50PLN zrobione z gabki do kąpieli i siatki z płotu sąsiada.
Wysany: 2006-08-16, 17:36
o masz - dlaczego niepotrzebnie
tylko jak pewnie zauważyłeś po drodze dyskusja poszła trochę w bok, bo starły się poglądy o niesamowitym vs znikomym przyroście po zastosowaniu filtra
strumienice odpowiednio dobrane też nie są takie złe - kiedyś był temat - koleś z Radomia miał założone strumienice do swojego E30 M3 i był z tego przyrost, tyle, że nie zakładał ich w zakładzie u "Pana Stasia", który spawarkę trzyma jedną ręką, bo w drugiej ma faja i nikt mu nie będzie mówił jak pracować
masz rację - tu trochę, tam trochę i coś się uzbiera, ale chodzi (mi przynajmniej) o to, żeby nie rozbić złudnego obrazu, w którym założenie jednego filtra spowoduje kosmiczne przeobrażenie silnika w szlifierkę
Ja w E30 320i smigam na stozku K&N 57i Kit. Stozek jest maly, nie ryczy pod maska ale czy cos daje...na lotnisku w Borsku ciezkie E30 Touring szlo leb w leb ze zdrowa, niezagazowana SuperEta zas IS'a w gazie zjadlo bez problemu. Biorac pod uwage mase Touringa (przeszlo 1300kg) cos w tym musi byc.
Dodam, ze pogoda byla wymarzona dla stozka bo bylo chlodno i po deszczu.
[ Dodano: Sro Sie 16, 2006 9:32 pm ]
PioterW napisa/a:
ale chodzi (mi przynajmniej) o to, żeby nie rozbić złudnego obrazu, w którym założenie jednego filtra spowoduje kosmiczne przeobrażenie silnika w szlifierkę
Z drugiej strony to tez nie bylo do konca miarodajne, bo bylo mokro i kto spieprzyl start ten zostawal krecac kolami w miejscu. Ale masz racje, calkiem niezle sie ten Twoj trumniaczek zbiera
pewnie sie dobrze zbiera bo ma mniejsze koła niz inni zartuje
ja u siebie raz zdjełem filtr i dolna częśc obudowy i sie przejechałem i poza buczeniem nie zauwazyłem ruznicy
teraz mam zwykłego filtrona i fabryczny dolot zimnego powietrza spod lampy tyle ze ja w atrapie powiekszyłem ilosc otoworków miedzy żeberkami atrapy i tak jest najlepjej jak uwazam
wczesniej bez tego dolotu zimnego odczuwalny był spadek ciągu szczegulnie w goroace dni
Ja mam również wkładkę KingDragona i jestem zadowolony z tego produktu, chociaż mam zwężkę gazową ale za 40zł nówkę (wyprzedaż po sklepie tuningowym) to nawet sie nie zastanawiałem, nie wiem czy papierowy bym w tej cenie kupił i nie muszę kupować nowego co 10 tyś, wystarczy tylko uprać
Producenci samochodów wymagają stosowania materiałów filtracyjnych, które w jak najlepszy sposób zapewnią ochronę dla pracującego silnika i nie dopuszczą do przedostania się do silnika nawet najdrobniejszych zanieczyszczeń. Wykorzystuje się więc materiały o bardzo dużej skuteczności oczyszczania. Najczęściej stosuje się wymienne wkłady filtrów powietrza wykonane z hartowanych żywicami papierów filtracyjnych oraz wkłady z włókniną syntetyczną - to ostatnie rozwiązanie stosowane jest przez producentów samochodów japońskich i koreańskich. Oba materiały charakteryzuję się podobnymi parametrami - czyli bardzo dużą skuteczności oczyszczania i odpowiednią przepustowością. Filtry i wkłady filtrów tego typu są wkładami wymiennymi i w trakcie eksploatacji zyskują jeszcze bardziej na skuteczności jednak odbywa się to kosztem mocy silnika.
W aucie, gdzie dąży się do jak najefektywniejszego wykorzystania danej nam mocy, nie możemy sobie pozwolić nawet na najmniejsze jej straty. Zatem skoro mamy już odpowiedni pozbawiony oporów układ wydechowy dużą uwagę musimy poświęcić układowi dolotowemu również zwracając uwagę na jak najmniejsze opory przepływu....ok nie beda wielkie ale beda i oto mi chodzilo,wiec nie piszcie ze "to nic nie daje poza dzwiekiem"
Z drugiej strony to tez nie bylo do konca miarodajne, bo bylo mokro i kto spieprzyl start ten zostawal krecac kolami w miejscu. Ale masz racje, calkiem niezle sie ten Twoj trumniaczek zbiera
Rzecz w tym, ze u nas sytuacja wygladala tak, ze ten kto ruszyl pierwszy (ja albo Metaldaw) dojezdzal pierwszy do mety a roznica miedzy autami prawie sie nie zmieniala.
Na wklad szkoda kasy i ja albo kupił bym konkretny filtr powietrza, nie jakiś filtron,sądziszów itp, tylko filtr przykładowo Knecht-a lub Mana.
Lub jeśli zabawa w stożki to zrobić osłone odbijającą ciepło od silnika, udrożnić troche atrape lewą i władować stożek pod lampy i na 100% nie będzie gorzej a przynajmniej w moim aucie jest lepiej. I stożek kupić sam goły bo w KITach połowa ceny to kawałek blaszki do mocowania, przejściówka i ładne kolorowe pudełko.
Na wklad szkoda kasy i ja albo kupił bym konkretny filtr powietrza, nie jakiś filtron,sądziszów itp, tylko filtr przykładowo Knecht-a lub Mana.
Lub jeśli zabawa w stożki to zrobić osłone odbijającą ciepło od silnika, udrożnić troche atrape lewą i władować stożek pod lampy i na 100% nie będzie gorzej a przynajmniej w moim aucie jest lepiej. I stożek kupić sam goły bo w KITach połowa ceny to kawałek blaszki do mocowania, przejściówka i ładne kolorowe pudełko.
temat o filtrach juz był kilka razu, tak więc powtorka:
wyniki testów trzech filtrów: sportowa wkładka, stozek gąbkowy Pipercross
i cudo nazwane Viper, jest to stożek gąbkowy w karbonowej osłonie
z rurą doprowadzajacą powietrze. nie pamietam na jakim aucie, ale
na wkładce przyrost mocy o 3 KM, na stożku(brak nadmuchu powietrza, ciagnął ciepłe) 5 KM, no i na Viperze 10 KM.
stozek Pipercross kosztuje cos koło 300 zł, Viper 1100 zł.
test na Hondzie Prelude 2.0