Nie załącza mi się wiatrak, więc prawdopodobnie jest uszkodzone Visco.
W jaki sposób to sie odkreca, czy gwint jest lewy czy prawy?
Czy są jakieś patenty na naprawe tego, gosc z warsztatu chce mi sprzedeac to za 410 zł, na co należy zwrócić uwagę przy zakupie urzywanej na giełdzie, i jeżlei ktoś wie w jaki sposób załącza sie visko to tez byłbym wdzięczny o takie info (czy pompa wody ma coś z tym wspólneego itd.)
Dzieki za pomoc
wisko dziala na zasadzie sprzegla lepkosciowego - im jest cieplej tym bardziej zageszcza sie plyn w nim znajdujacy - i tym samym zwieksza sie opor - wisko kreci sie szybciej, naprawic sie nie da a cena 410 pln jest wysoka - poszukaj na allegro - nowe chodza za polowe tej kwoty, gwint jest lewy,
pamietaj o tym ze visco nie moze lezec poziomo - musi stac - nawet na polce bo polozone sie niszczy - po zalozeniu nowego tez odczekaj kilka godzin dopoki zakrecisz silnikiem - wszystko musi sie ustac.
cena jest astronomiczna na gieldach i sklepach cena oscyluje w granicach 250 zl gwint jest lewy!!!
Go
Wysany: 2004-09-05, 09:21
Dobra jade wiec dzisiaj na giełde.
tox [Usunity]
Wysany: 2004-09-05, 09:38 re:
i jeszcze jedno -KUPUJ TYLKO NOWE !
Marcin320i [Usunity]
Wysany: 2004-09-20, 22:13
A ja nie mogę odkręcić visco.
Kręcę w prawidłową stronę, ale nie mogę zablokować koła pasowego na pompie. Próbowałem ścisnąć pasek klinowy, ale i tak się kręci
Może znacie jakis inny sprawdzony sposób na zablokowanie koła ?
(muszę odkręcić visko tylko po to żeby zmienic wiatraczek na nim )
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-09-20, 22:27
2 klucze oczkowe!! jeden na śrube wisco i w lewo a drugi na śrubę kołą pasowego i wprawo (trzeba mieć dużo siły i nałozyć rękawiczki, bo jak śruba puści to zrobicie sobie kuku, i najlepiej zdejmij maskę, to tylko 6 śrub i 3 minuty )
Wysany: 2004-09-20, 23:31
Oj chyba tak się nie da
Na śrubę na visco nie wejdzie klucz oczkowy, bo znajduje się pomiędzy kołem a wisco a kolo pasowe jest przykręcone czterema śrubkami 6 mm, więc tam także nic z tego. tak to mniej więcej wygląda:
pamietaj o tym ze visco nie moze lezec poziomo - musi stac - nawet na polce bo polozone sie niszczy - po zalozeniu nowego tez odczekaj kilka godzin dopoki zakrecisz silnikiem - wszystko musi sie ustac.
Ciekawe bylem w kilku sklepach i rozpytywalem sie o ceny viska i zawsze lezaly na pulkach poziomo. Pytalem sie wiec sprzedawcow czy nie powinny lezec pionowo a oni mi zawsze na to ze opowiesci o tym ze powinno byc skladowane pionowo to mozna miedzy bajki wlozyc ale jednoczesnie mowili ze nie nalezy go montowac do rozgrzanego silnika a po zamontowaniu pierwsze urychomienia przeprowadzic po min 2 godz. A co do ceny to oscyluje w granicach 250zl
_________________ Zabejcowac wszystkich!
"autosugestia ktora wyjatkowo silnie wplywa na zwiekszenie osiagow"! Truu!
Wjęc jak masz dobre wisco i uzyskasz temperature kiedy wisco powinno się załaczyć czyli połowa powiedzmy lub troche więcej to wiscozy nie zatrzymasz a napewno poczujesz to na palcach
A jak silnik nie jest zagrzany to możesz sobie zatrzymać i przekręcic w drugą strone ale wisko powinno mnieć lekki opor, to znaczy zakręci się poczym zaraz zacznie chodzić w dobrą strone
no to chyba cos mi sie zjebało i mozliwe ze cos mialem juz nie tak
a dokladniej problem mam taki:
niedawno moglem zajsc sobie np. po nocy do autka i podniesc maske i zakrecic sobie w lewo lub w prawo wiatrakiem bez problemu...
teraz mam taki motyw ze zachodze i za cholere nie porusze no chyba ze z uzyciem sily. przy pracujacym silniku wiatrak sie kreci ale czuje utrate dynamiki i mniejsza chec wkrecania na obroty..
czyli co visco padlo i teraz albo wymianka albo won i wstawic wiatrak elektryczny?????????
czy moze tak wlasnie powinno byc???