BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
umowa
Autor Wiadomo
Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-04-12, 21:40   umowa

Jak powinna wygladac umowa kupna - sprzedazy, jesli np chce kupic auto z jednym z rodzicow jako wspolwlascicielem (chodzi o znizki)? Wystarczy do zwyklej umowy dodac jeszcze jedna rubryke na dane drugiego kupujacego i jego podpis na koncu? Dopisac jakas magiczna formulke? Kolejnosc w jakiej beda wpisani wspolwlasciciele ma znaczenie? Moze ktos zerknac w swoja umowe jesli jest wspolwlascicielem jak to jest sformulowane? Albo ma ktos jakis wzor?
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2006-04-12, 21:48   

Ja zawsze wpisywałem po prostu dwóch kupujących i w zależności od tego kto był wpisany jako pierwszy, potem był wypisywany dowód rej. czyli pierwszy z umowy był na stronie pierwszej, a niżej czy z tyłu wpisany był współwłaściciel. To jest chyba jedyna rzecz, jeśli chodzi o kloejność, ale poza tym z tego co wiem nie ma to żadnego znaczenia. Nigdy nie stosowałem jakiejś specjalnej umowy tylko po prostu w miejscu kupującego wpisywałem 2 osoby.

e36 318ti compact szrotex

r3kin 

Pomg: 1 raz
Doczy: 22 Lut 2006
Skd: piaseczno
Wysany: 2006-04-12, 22:00   

witam jak ja rejestrowalem to dane taty byly wpisane tak jak powinny a moje wpisalem na odwrocie umowy i podpisalem sie a w dowodzie tata byl jako wlasciciel a ja jako współwłasciciel i bylem wpisany z tylu dowodu w adnotaciach .Pozdrawiam

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-04-13, 09:52   

dokładnie tak jak napisał Sosen - kolejność nie ma znaczenia - druki są wyłącznie po to żeby ułatwić kontrahentom sprawę

ja jakoś nigdy nie korzystałem z gotowych druków, a od biedy umowa sprzedaży autka może być spisana na papierze toaletowym :wink: - jedynie muszą byc precyzyjnie określene strony, przedmiot umowy (samochód w tym przypadku) i cena - wszystkie inne postanowienia znajdują się w umowie z woli stron lub wynikają z przyjętego zwyczaju, co nie znaczy, że nie warto sie nimi posługiwać

stron umowy może być wiele (liczba nieograniczona - kupujący, sprzedający, różni pośrednicy, mechanicy itp - konstrukcja umowy zależy od wyobraźni stron) - to samo tyczy się liczby osób wchodzących w skład danej strony (występujących po stronie kupujących czy sprzedających)

oczywiście warto korzystać z gotowych druków, bo czasem człowiek zapomni o czymś ważnym, ale wzory umów są dostępne w necie i na ich podstawie możesz sobie przygotować taki formularz jak pasuje

sposób opisany przez r3kina też jest dość często praktykowany i nikt się nie czepia... a umowa często ma format 1 listka WC-taśmy :wink:

Adi 
urzędas

Pomg: 14 razy
Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2006-04-13, 10:46   

Ja mam tak własnie zarejestrowany samochód ze względu na zniżki, ktos kiedys mi powiedział, że na umowie powinna być wpisana jako pierwsza osoba, która ma te większe znizki. Chodzi o to, że mam 24 lata i jesli byłbym jako pierwszy na umowie to w dowodzie tez tak będzie a wtedy OC będzie droższe z racji wieku.

yoshi 
Pepsi Mrucielago

Pomg: 7 razy
Doczy: 21 Lis 2004
Skd: Warszawa - Zacisze
Wysany: 2006-04-13, 13:10   

mozesz wpisac jedna osobe, a przy odbieraniu twardego dowodu dopisujesz wpsołwłasciciela :!: :)

ja tak robilem
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-04-13, 14:51   

yoshi napisa/a:
mozesz wpisac jedna osobe, a przy odbieraniu twardego dowodu dopisujesz wpsołwłasciciela :!: :)

ja tak robilem

z tym akurat bym uważał, bo choć to przeszło w jednym urzędzie, może nie przejść w innym - wszak to zmiana własności i niektróe urzędy mogą na to wymagać oddzielnej umowy, a co za tym idzie - trzeba będzie zapłacić PCC po raz kolejny, więc jeśli jest taka możliwość - lepiej od razu wpisać jako kupujących tyle osób ile należy

yoshi 
Pepsi Mrucielago

Pomg: 7 razy
Doczy: 21 Lis 2004
Skd: Warszawa - Zacisze
Wysany: 2006-04-13, 15:07   

nie ma problemu żdanego i nie jest to sprawa typu "przejdzie w urzedzie" ponieważ jako wlasciel auta mam prawdo na wspolwascicela wziac kogo sobie chce :!: ale po rejestracji pojazdu :!: czyli np. przy odbiorze twardego dowodu jest dobry moment :) kosz to chyba 16zl znaczki skarbowe i nie potrzebna zadna umowa :!: :) tylko wniosek i osoba, ktora ma byc wspolwascicelem
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86

Domel 

Pomg: 1 raz
Doczy: 19 Sie 2004
Skd: Manchester
Wysany: 2006-04-13, 15:12   

Ja to załatwiłem w ten sposób.
Kupiłem auto na mnie.... a poźniej napisałem umowe między mną a ojcem, że sprzedaje mu 50% auta.
I teraz mam jego zniżki :D

Pozdro

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-04-13, 15:28   

ehh Yoshi - jeśli następuje zmiana w prawie własności, to może ona nastąpić TYLKO z mocy prawa, orzeczenia sądowego albo z mocy czynności prawnej - w tym przypadku masz właśnie do czynienia z czynnością prawną i to z reguły będzie umowa (zgodne oświadczenie woli dwóch lub więcej stron), a skoro masz do czynienia z czynnością prawną (dodam, że cywilno-prawną), to z reguły należy zapłacić PCC - oczywiście są przypadki, gdy to nie jest konieczne, ale to inna sprawa

masz prawo wziąć kogo chcesz, ale to będzie czynność prawna i ona jest potrzebna - chyba, że masz wyrok sądu zastępujący oświadczenie woli etc, albo ustawę, która mówi, że Twój ojciec jest współwłaścicielem Twojego samochodu :lol: .... ale na to ostatnie bym raczej nie liczył

fajnie, że w Twoim wydziale komunikacji przymykają oko na formalności lub luźno do nich podchodzą, ale w innych może nie przejść, bo polska biurokracja lubi dupokryjstwo i bez paieru na różne rzeczy nic nie poradzisz - np. papieru z urzędu skarbowego, że nie płacisz PCC

najlepiej iść do swojego urzędu (lub jak się ma trochę szczęścia zadzwonić) i się dowiedzieć - może akurat urzędas nie będzie siedział na jakimś forum i znajdzie czas na udzielenie odpowiedzi

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: