BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
brzęczący tłumik
Autor Wiadomo
Anonymous
Go
Wysany: 2005-07-20, 22:18   brzęczący tłumik

Witam wszystkich beemkowiczów! Ostatnio pojawił mi sie objaw "brzęczenia" tłumika środkowego! doskonale słyszalny wówczas kiedy po przygazowaniu obroty spodają do około 2000 (to samo podczas jazdy na biegu)!Jak również jadąc na jedynce i trzymając pedał gazu na 1500-2000! czy to możliwe żeby tłumik sie rozpadł od środka bo z wierzchu jest w stanie idealnym! (dzwięk "brzęczenia" dobiega tylko z niego, nic nie ociera oczywiście!! sprawdzone na kanale.
Posiadam e30 316i 89' +lpg! brak katalizatora czy to możliwe że rozpadł sie od gazu (lpg)?
Jeśli macie jakieś namiary gdzie taki tłumik środkowy moge dostać! co polecacie i ile kosztuje?
Dzięki za wszystkie rady i odpowiedzi!

bloto
[Usunity]

Wysany: 2005-07-21, 00:01   

Mojemu znajomemu ostatnio w środkowym tłumiku w Astrze poluzował się wkład. Walnął tłumik młotkiem tak żeby unieruchomić wkład i jest cisza.

Pozdro.

Anonymous
Go
Wysany: 2005-07-21, 11:55   

zorbie tak samo! zobaczymy!

Benek_Gliwice
[Usunity]

Wysany: 2005-07-22, 11:04   

Oczywiście, że tłumiczek może ci się rozlecieć od środka. Atmosfera mu wybitnie nie służy (kwas siarkowy, wysoka temperatura, ...) i efekty tego są słyszalne.
U ciebie może być jednak troszkę inaczej. Prawdopodobnie coś wpada w rezonans przy tych 2000 obr. i to słyszysz. A nie musi to być żaden luźny element w tłumiku - wystarczy odpowiedni krztałt/objętość komory puszki i już może rezonować. Zwykła akustyka ...
Walnąć w tłumik zawsze możesz (byle z rozsądna siłą) - może pomoże bo raz że zmienisz kształt puszki a dwa jak jest coś luźniego to może się zaklinuje. Jak nie to zmieniaj tłumik na nówkę a nie żadne używki.
Dobrej jakości tłumiki (walker, bosal) są raczej drogie. Ja założyłem ostatnio polski zamiennik (ahhhhh ten pernamentny brak kasy...) firmy Asmet i jestem zadowolony. Wykonanie bardzo dobre, idealnie dopasowany gabarytami i zawieszkami, aluminiowany, ... Nie radzę kupować marixa (prod. Ostrów Wielkopolski) - nic nie pasi - ani wymiar, ani zawiechy, ... Miałem i oddałem ... Totalne dno ...

Pozdrawiam

pudzian 
upalacz

Doczy: 09 Gru 2004
Skd: Nałeczów
Wysany: 2005-07-22, 16:25   

wywal srodkowy tlumnik i poklopocie pozdro :wink:

Anonymous
Go
Wysany: 2005-07-23, 20:14   

DZIĘKI ZA ODPOWIEDZI! PEWNIE POMOŻE UDERZENIE MŁOTKIEM! A JAK NIE TO SIE KUPI COŚ NOWEGO! NIE CHCE GO WYWALAC CAŁKOWICIE BO I TAK WYDECH MAM MASAKRALNIE GŁOŚNY! ALE MIMO WSZYSTKO WIELKIE DZIEKI!

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: