Problem dotyczy manualnej skrzyni biegów z 316stki. Jest to skrzynia Getrag 240/5
Chodzi o to że podczas ruszania zarówno do przodu jak i do tyłu (niezawsze) słychać jakiś taki metaliczny dźwięk, zgrzytanie czy coś w tym stylu,
jak samochód jedzie to wszystko jest OK.
Dodatkowo mam wrażenie że w czasie jazdy podczas redukcji na niższy bieg w czasie zasprzęglania też coś się w niej dzieje tzn zgrzytów niema ale jakichś jakby wibracji dostaje czy drgań.
Znajomy mechanior coś trukał o jakichś synchronizatorach
Może szanowne FORUM zna jakąś bliższą lub dalszą odpowiedź na moje problemsy (te całkiem dalekie odp. będe usuwał ocieplany uważaj )
pozdrawiam
_________________ E30 325iA 1987r. Coupe E39 528iA 1999r. Touring E61 530dA 2005r. Touring «Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»
Jeśli czujesz wibracje podczas ruszania (np: gdy samochód jest rozgrzany) może to oznaczać że masz do wymiany tarcze sprzęgłową, która po rozgrzaniu wichruje się, co powoduje wibracje podczas ruszania (puszczania sprzegła).
Metaliczny dźwięk... hmm może coś Ci lata już w tłumiku i podczas wibracji jakie przenosi na nadwozie motor słychac taki dźwięk (ja tak mam, wydech mi piszczy i daje czasami taki metaliczny dźwięk, jak go przytrzymam to dzwiek milknie...).
Jeśli chodzi o zgrzyty przy reduckji, to jesli to byłyby zgrzyty przy redukcji biegu, można za to obwiniać synchronizatory, ale jesli to dzieje sie gdy rozsprzęglasz napęd, a nie juz konkretnie redukujesz bieg, to niewydaje mi sie zeby to był synchronizator...
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
1.zobacz czy masz stany oleju w moscie i w skrzyni
2.zobacz czy niejest uszkodzona podpora walu pedneg
3.zobacz czy nie jest odkrecone zawieszenie ktoregos z tych elemetnow lub czy wal sie gdzies nie odkreca