Wysany: 2005-06-25, 17:21 skupy i rolnictwo - porzeczki
sorki ze tak ni w ... ni w oko ale przycisnela mnie sytuacja (w gre wchodzi kupno mopjego bmw )
czy ktos sie orientuje w tym jaka bedzie cena czarnej porzeczki w tym roku na skupach ? cos w ogole na ten temat wie ?
PROSZE O ODP !
o stary nie tylko ty sie nad tym zastanawiasz.. tez mam z tym zwiazek..moim zdaniem nie powinna sie powtorzyc akcja sprzed roku bo:
nie nakupili za duzo w zeszlym roku i teraz juz brakuje koncentratow
jest dosc malo czeresni (przynajmniej u mnie)
nie wiem jak siema sytuacja z truskawkami bo juz mnie top nie interesuje
w calej Europie szaleje susza i nie ma owocow z Hiszpanii, Francji, Włoch
przez sytuacje z zeszlego roku wszelkie zwiazki sadownikow zaczely sie lepiej organizowac (a na tym skorzystaja tez nie zrzeszeni- taka mam nadzieje)
sporo plantacji zostalo wykarczowanych i przetworcy wiedza o tym i nie chca miec w styczniu takich cisnien ja w tym roku, wiec beda chcieli kupic troche tego towaru
mysle ze juz czas zeby na tym zarobic
moim rodzicom przydalby sie nowy kombajn do porzeczek
Wiec mam nadzieje ze cena w tym roku bedzie sensowna (poza tym od tego tez zalezy czy zrobie remont swojej Bemki)
ja wiem tylko tyle o porzeczkach ze posiadam kilka krzaczqw i bedzie z owych owocqw pyszniutkie wineczko )) ps. moze macie jakies ciekawe przepisy na vino ??
_________________ Systemy alarmowe, pozarowe, monitoring projekt, wycena Pisac PW
ja wiem tylko tyle o porzeczkach ze posiadam kilka krzaczqw i bedzie z owych owocqw pyszniutkie wineczko )) ps. moze macie jakies ciekawe przepisy na vino ??
Widze ze nie tylko ja lubie pedzic Jesli szukasz ciekawych przepisow, to zajrzyj tu: http://www.wino.org.pl/forum/index.php
Truskawki teraz tansze od barszczu, wiec moze truskawkowe? Wychodzi niczego sobie wineczko.
no ja mam nadzieje ze cos z tego bedzie !
rogas twoj post napala mnie calego optymizmem ! w tamtym roku nawet nie zbieralismy bo nie bylo sensu za 30 gr od kg sie mordowac z tym a itak oddali bysmy wujkowi 20 gr za kg za kombajn !
no to mam nadzieję, że spróbujemy go w toronto!!!!
No do probowania za bardzo nic nie mam, narazie w jednej butli pracuje ryzowe (ale to dopiero 10 dni temu wstawione), a truskawkowe na dniach zacznie sie robic.
[quote="urbi"]no ja mam nadzieje ze cos z tego bedzie !
rogas twoj post napala mnie calego optymizmem ! w tamtym roku nawet nie zbieralismy bo nie bylo sensu za 30 gr od kg sie mordowac z tym a itak oddali bysmy wujkowi 20 gr za kg za kombajn !
no u nas tak samo bylo tylko ze mamy wlasny kombajn. ale i tak sioe nie opylalo wiec zostaly na krzakach.zebralismy tylko gdzies z 1,5- 2 ha.reszte dalismy sobie spokoj..
podobno u nas (poludniowe mazowieckie) przymierzaja sie do ceny ok 1 zl. troche nie wiadomo co robic bo to tez tak prawie na granicy oplacalnosci ale chyba bedziemy zbierac bo drugi rok bez przychodu nie jest fajny. chociaz moze koszty sie pokryje...
"wszystko to popieprzone"
no jak narazie to ja chce w ogole beemke zyskac !
mnie by nawet satysfakcjonowala cena 1 zl ! jak by bylo 1,50 to AMBA !
wtedy dla mnie 1,30 z 1 kg a bylo by z 7 ton czyli 1,3 * 7000 = 9100
dla siostry ze 3 tysiaki czyli jakies 6 zostaje dla mnie = 1500 eu + 1000 eu daje tatus = kochane e36
narazie to pobozne zyczenia wujka urbiego i nie ma co dzielic skoryna niedzwiedziu !
jade jutro wykarczowac trawsko miedzy porzeczkami ! jestem w stanie robic to kosa a nawet drzec zebami zeby tylko byla z tego KASA !!!
a tak na marginesie !
POTRZEBUJE PRACY ! kazda oferta w wwa jest dla mnei bardzo wazna (mam tam ciocie i nie ma problemu ze spaniem) naprawde zalezy mi zeby na tych wakacjach dorobic sie BMW ! i nie wazne jakim nakladem sil bo odpoczywac to bede na starosc a nie w wieku 18 lat !
jesli ktos moze zaoferowac to prosze bardzo ! jestem wszechstronny (nie to ze sie chwale ) i moge robic praktycznie w kazdym zawodzie
Bruner dzieki za linka poczytam moze dowiem sie cos ciekawego ... niestety nie bedzie mnie w toronto .... z miła checia przywiuzlbym zeszloroczne winko z wisni ... ale nie jade na zlot bo mam sesje. . a jesli nie pojade na sesje to wylece ze szkoly bo mam niestety tragiczna sytuacje w uczelni hhehe pozdrawiam i podziwiam was bo nie myslalem ze ktokolwiek robi czy mysli nawet o vinku
_________________ Systemy alarmowe, pozarowe, monitoring projekt, wycena Pisac PW
Też mam sporo krzaczków...
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
.... pozdrawiam i podziwiam was bo nie myslalem ze ktokolwiek robi czy mysli nawet o vinku
spoczko spoczko, moze do tarnowa uda mi sie zwiezc zeszloroczne winko z winogronek z dodatkiem kwiatu dzikiej rozy jak przechodzilo faze burzliwej fermentacji w piwnicy to troche na scianie zostalo
Teraz juz wiem troche wiecej:
u mnie (powiat lipsko) cena oscyluje okolo 80 gr.
firma Agrico z Łeczycy bedzie skupowac w plonsku za 80 gr, byc moze otworzy skup w klementowicach w lubelskim i cena pewnie bedzie taka sama
dzwonilem tez w okolice ilzy i tam przymierzali sie do 60 gr.
wiec :cenzura: zbita... ciekawe co zrobia za rok. w zeszlym roku nie wzielismy kasy w tym roku tez pewnie bedzie na minus.. liczylem ostatnio i w ciagu 10 lat srednia cena kilograma porzeczek powinna wynosic 1.30zl zeby pokryc koszty w liczeniu nie uwzglednilem inflacji a ceny srodkow ochrony wzialem z pierwszego roku.. wiec cena powinna byc jeszcze wieksza...
najgorsze jest to ze w polsce jest 90 % czarnej porzeczki w europie i to jaka jest cena dla rolnikow jest tylko wynikiem dzialan polakow!! niejakis tam ograniczen ze strony unii! tp tylko nasi "koledzy" sa tak bezczelni!
no i po bolu ! po 3 dniach walki z kombajnem i zywiolem wymlucone !
cena gowniana bo 60 gr i z mojego kawalka bedzie jakies 4 tony (kasa na spole z siostra z przewaga dla mnie)
z lekka lipa - liczylem na wiecej noa le tyo zawsze cos ! terza licze na chojnosc mojego tatusia
pozdro dla rolnikow małorolnych !!!!
ide sie wykapac bo przed sekunda wrocilem i jeszcze rak nie zdazylem umyc 8)