Można kupić wupexa, tekle itp. ale nie testowałem. W moim silniku jeździ potwornie głośna własna konstrukcja. Wydech duża puszka rzemiosło z dolotami z obu stron – całkiem pusty a tam gdzie oryginalnie idzie wylot spalin gruba (ok. 5cm) rura przez całą długość tłumika i wystaje jeszcze z 5cm na zewnątrz, cała nawiercona dziurami dosyć gęsto wiertło ok. 0,5cm. Można to zrobić rozcinając tłumik w poprzek przy wylocie spalin, wybebeszyć wszystko ze środka, wspawać rurę z dziurami i zaspawać z powrotem pokrywkę. Najlepiej na starej głowicy żeby nie było problemów z dopasowaniem kolanek. Wydech potwornie głośny chociaż cichszy niż strumienica, w razie jazdy przez miasto nocą można włożyć do rury wydechowej kilka drucianych myjek do mycia naczyń i puścić jakąś śrubę zabezpieczającą żeby ich nie wydmuchało. Jest duużo ciszej, wydech nie pierdzi i głośność zbliżona do seryjnego. Osiągi nieznacznie gorsze, silnik nie grzeje się ponad stan.
cholera... skad oni biora na to pomysly?
a tak poza tym to wyciagajcie z tego dobre wnioski, wkleilem to tutaj w celach humorystycznych - nie jedno BMW ma wydech zrobiony w podobny sposob, moze zastanowcie sie czy nie "włożyć do rury wydechowej kilka drucianych myjek do mycia naczyń i puścić jakąś śrubę zabezpieczającą"
ty masz ubaw...z opisu...
a ja taki patent zastosowalem...
i "niestety" dziala...oczywiscie w maluchu...a nie w BMW
w malcach do KJs`ow..strumienice rallycrosowe sie nie sprawdzaja..sa zbytnio "odetkane"...i silnik nie ma "dolu"
przy strumienicy trzeba tez "zatyczke zastosowac"..wtedy dol juz jest...
kumpel ost tstuje rozne wydechy w swoim malcu 1,2...i niestety tez doszedl do tego..ze zwykla rura..bez zadnych tlumkow..to totalna lipa..brak momentu mniej wiecej do 3-4 tys obrotow...ale za to silnik sie kreci duzo wyzej..i jaki ma power...ale taki "mix" sie nie nadaje ani na miasto..ani nawet na KJSy...jedynie na wyscigi...
ja rozumiem ze w maluchu moze to dzialac, nawet sie temu nie dziwie
ale ludzie takie rzeczy robia w BMW a tego juz nie rozumiem........
eee no jak ktos bawi sie sam w takie "bajery" w BMW...to rzeczywiscie troszke przesadza
maluch jest fajny...do takich zabaw...bo remont kapitalny silnika mozna zrobic za jakeis...200zł - 300zł
ja sam robilem kiedys trzy wydechy...wyliczalem czysto teoretycznie...opieralem sie na kliku wymiarach od producentow typu "abarth" "giannini" "nanni"...zrobilem trzy wydechy...rozniace sie znacznie...i potem po testach drogowo-rajdowo-miejskich..wybral najbardziej mi odpowiadajacy
ja rozumiem ze w maluchu moze to dzialac, nawet sie temu nie dziwie
ale ludzie takie rzeczy robia w BMW a tego juz nie rozumiem........
eee no jak ktos bawi sie sam w takie "bajery" w BMW...to rzeczywiscie troszke przesadza
maluch jest fajny...do takich zabaw...bo remont kapitalny silnika mozna zrobic za jakeis...200zł - 300zł
ja sam robilem kiedys trzy wydechy...wyliczalem czysto teoretycznie...opieralem sie na kliku wymiarach od producentow typu "abarth" "giannini" "nanni"...zrobilem trzy wydechy...rozniace sie znacznie...i potem po testach drogowo-rajdowo-miejskich..wybral najbardziej mi odpowiadajacy
hym ... małe sprostowanie
1.wydech maluchowski jest bardzo mocno niedopracowany i schamowany
-dlatego kazda udrazniająca przerobka daje znaczna poprawe pracy silnika
2.kapitalka silnika niek osztuje 200-300 zł
sam komplet tłoki pierscienie cylindry kosztuje 230 ? a policzyc nawet słaby olej i jzu masz 300zł mi wyszło oszczdnie koło 650zł bez robocizny w borwarze:/
3. bmw ma juz na tyle dopracowane wydechy ze ciezko cokolwiek znacząco przerobic
4. te zatyczki do wydechu stosuje sie od dawna...
kiedy samochód poruszajacy sie miedzy odcinkami kjs`u musi przejechac po miescie z zamontowanym wydechem (na rajd) ktory dyskwalifikuje go w ruchu miejskim to takie patenty na szybko sie stosuje .... !!
i to wcale nie jest takie smieszne ... ? to tylko taki wymóg ...
wybacznie, nie watpie ze to dziala, dziala napewno, ale do tego jak to brzmi!!!!
"...kilka drucianych myjek..."!!!!
sadzicie ze gdzies za granica znajdziecie podobne patenty???? ja szczerze watpie
Jawor [Usunity]
Wysany: 2005-06-12, 22:22
maluch był ogolnie zrobiony na patencie, złożyli go odpalił pojechał i wszedł do produkcji..a ile mozna w silniku 650ccm zrobic to by sie niektorzy zdziwli moj kolega ma maluszka na głoicy od fiata panda, gazniku 2 gardzielowym..nie wiem co teraz jeszcze robił ale poj. ma wg jego wyliczen cos koło 800cm i wszystko na 2 cylindrach malucha ma do 100 jakies 12s na seryjnej skrzyni...a od skrzyni od kałuzy zszedłby na niskie 10s....więc Jim nie gadaj o wydechach czy innych bzdetach do malucha bo dobrze dobrany pierdzacy wydech malucha moze byc skuteczny...i taki maluch mojego kolegi moze wciagnac twojego Matiza Ave Matiz....
P.S. Pisze o maluszku kolegi którego CC dzielnie trzymało 325i LukaszaQ18 ...CC ma silnik 1200..seryjny na stozku....
Anonymous Go
Wysany: 2005-06-12, 22:38
hehe
no ja rozumiem ze kazdy (nawet pierdzacy) wydech bedzie lepszy niz seryjny...
... naprawde tak zje...ali ten samochod w fabryce?????
maluch był ogolnie zrobiony na patencie, złożyli go odpalił pojechał i wszedł do produkcji..a ile mozna w silniku 650ccm zrobic to by sie niektorzy zdziwli moj kolega ma maluszka na głoicy od fiata panda, gazniku 2 gardzielowym..nie wiem co teraz jeszcze robił ale poj. ma wg jego wyliczen cos koło 800cm i wszystko na 2 cylindrach malucha ma do 100 jakies 12s na seryjnej skrzyni...a od skrzyni od kałuzy zszedłby na niskie 10s....więc Jim nie gadaj o wydechach czy innych bzdetach do malucha bo dobrze dobrany pierdzacy wydech malucha moze byc skuteczny...i taki maluch mojego kolegi moze wciagnac twojego Matiza Ave Matiz....
P.S. Pisze o maluszku kolegi którego CC dzielnie trzymało 325i LukaszaQ18 ...CC ma silnik 1200..seryjny na stozku....
hihihh...mamy chyba wspolnego znajomego CC z TRS`u...a maluszek `alias "krowa"
byl sobie e21 320 `79...
a jest e30 323i `84 i jeszcze PF126p 600ccm `77
no i jeszcze jest e21 320 w trakcie "renowacji"
Anonymous Go
Wysany: 2005-06-12, 23:35
a ja mialem maluch silnik planowwana glowic odchudzone kolo zaamachowe,typolerowwane kanaly dolotowe,smigal pieknie polonezy a nawet cinkole 900 siadaly przy starcie.... a jesli juz mowa o zmiane np. tlokoww to taki maluch po takich przerubkach smiga 160km/.h ale to juz przesada...moj po tych tytlko kilku przerobkach byl na tyle mocny ze potrafil zapiszczec oponaami niezle przy ruszaniu a mialem 165/80/13 z tylu wiec pelen podziw dla tego smochodu... niedoprcowany ale jak sie pogrzebie to mozna zdziwic nie jednego kierowce kiedy maluch jedzie na autostradzzie lewym pasem i miga migaczem przy 140 zeby mu zjechl np.matiz czy nie raz i lebsze autko...powiem ze to brrdzo milo kiedy ludzi ze zdziwieni opadaj szczeki..... ty widziales maluch nas minol przy 140?????
ja to kiedys mialem...fajny telefon
koles dzwoni..i pyta sie..."ty co tam masz??bo zes mnie wzial tym malcem przy 170km/h...i na dodatek swoja corsa nie moglem cie zlapac ...ile jechales??"
a ja "lecialem"...malcem 1,1 na podtorunskiej "pol-autostradzie"...ok 180km/h..na 4ce lapal prawie odciecie przy 6800obr/min...i mialem napis na tylnej szybie "sprzedam...i nr tel"
koles chcial kupic..ale cena byla dla niego "zwalajaca z nog"
byl sobie e21 320 `79...
a jest e30 323i `84 i jeszcze PF126p 600ccm `77
no i jeszcze jest e21 320 w trakcie "renowacji"
Jawor [Usunity]
Wysany: 2005-06-13, 16:03
tak na 100% mamy wspolnego znajomego zwie sie EVIL a maluszek to rzeczywiscie krowa
Anonymous Go
Wysany: 2005-06-13, 22:46
Panowie i tym tematem daliscie mi do myslenia....mysle zeby kupic poraz 2 malucha ale tylko na kapletny tuning zeby sprawdzic dokladnie ile daja kazde modyfikacje w silniku malucha ile da sie wyciagnac po kazdej przerubce.....:):):):)
Tylko znajac ceny to pewno pomysl pochlonie wiecej gotowki niz mi sie to moze wydawac...:):):))
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-06-14, 00:17
Pele .. pomysl po mojemu
Budżecik: ok 6-10 kafli
Potrzebne rzeczy:
- Kaszel,
- trochę narzedzi, umiejętności i znajomości,
- silnik z motocykla (wybór dowolny, ale polecam wysokie pojemności (pow 650cm i skrócić przełożenia)
Plan: odchudzić maksymalnie malca, co się da zastapić profilami z włókna szklanego, sportowy bak na przód a silnik na tył (można ciąć kanapę). Mozesz na przykład wstawić jako tylną oś skrzynię i układ napędowy od jakiejś ośki to będziesz miał wał ze skrzyni gotowy na przeniesienie równolegle mocy z łańcucha silnika motocyklowego. Przy okazji swiększysz rozstaw kół więc poprawisz stabilność. Oczywiście to jak zamontujesz ten ukł napędowy tez będzie miało wpływ na rozstaw osi, a to się tez bardzo przyda. Przód też wyrzeźbij żebyś się przy 200 nie zabił Wszystko opieraj o jakaś bazę żeby była geometria oraz wzmocnij nadwozie jakąś nieduża klatką. Dla silnik amotocyklowego zbuduj nosidełko w postaci klatki i wstaw w malca. Heble jakie włożysz zależą już tylko od wyobraźni i zastosowanych osi. Najwazniejsze to podpiąc wszystko. Felgi ATS classic cup czy jak sie one tam zwą 13"/9" z kapciami 215/225.
I tak oto mamy przepis na totalnego killera który paczkę zrobi w 5 sekund
tak tak wiem ... nic na to nie poradzę, już tak mam
Wysany: 2005-06-14, 20:33
SmasherE30 napisa/a:
Pele .. pomysl po mojemu
Budżecik: ok 6-10 kafli
Potrzebne rzeczy:
- Kaszel,
- trochę narzedzi, umiejętności i znajomości,
- silnik z motocykla (wybór dowolny, ale polecam wysokie pojemności (pow 650cm i skrócić przełożenia)
Plan: odchudzić maksymalnie malca, co się da zastapić profilami z włókna szklanego, sportowy bak na przód a silnik na tył (można ciąć kanapę). Mozesz na przykład wstawić jako tylną oś skrzynię i układ napędowy od jakiejś ośki to będziesz miał wał ze skrzyni gotowy na przeniesienie równolegle mocy z łańcucha silnika motocyklowego. Przy okazji swiększysz rozstaw kół więc poprawisz stabilność. Oczywiście to jak zamontujesz ten ukł napędowy tez będzie miało wpływ na rozstaw osi, a to się tez bardzo przyda. Przód też wyrzeźbij żebyś się przy 200 nie zabił Wszystko opieraj o jakaś bazę żeby była geometria oraz wzmocnij nadwozie jakąś nieduża klatką. Dla silnik amotocyklowego zbuduj nosidełko w postaci klatki i wstaw w malca. Heble jakie włożysz zależą już tylko od wyobraźni i zastosowanych osi. Najwazniejsze to podpiąc wszystko. Felgi ATS classic cup czy jak sie one tam zwą 13"/9" z kapciami 215/225.
I tak oto mamy przepis na totalnego killera który paczkę zrobi w 5 sekund
tak tak wiem ... nic na to nie poradzę, już tak mam
NO jasne juz sie zabieram do roboty :):):):) nie no przemyslalem ale po glowie od bardzo dawna chodzi mi GARBUS za 3 tys mam nawet jednego na oku..ale wtedy nie kupie bmw bo bym chcial garba odwalic:)...musze dokladnie pomyslec:)
Wysany: 2005-06-14, 21:06
Cytat:
ale po glowie od bardzo dawna chodzi mi GARBUS
przeceirz to Folksfagen Wybij go sobie czymś z tej głowy
Wysany: 2005-06-14, 21:14
SmasherE30 napisa/a:
Cytat:
ale po glowie od bardzo dawna chodzi mi GARBUS
przeceirz to Folksfagen Wybij go sobie czymś z tej głowy
Wiem wiem ale na tylnie lacki naped... a wogule z seryjnego sillnika Garba wyciagnac idzie 130 koni widzialem jak chodzi , mam 100tys. pomyslow na godzine.chce wkoncu jakies autko stuningowac ale nie wiem jeszce jakie dokaldnie:)
Garbus az taki zly....nie to jeszce nie te folkswagen to jeszce Porsche.....
Wysany: 2005-06-14, 22:19
takiego grzmiącego na ponad 100dB, odelżonego i w ogóle rajdowego białego garbusa wydymałem rok temu w białej, a tez mam 130km, choć wtedy to nie wiem ile było, ale było chałowo
jeszcze raz ... DAJ SE SIANA
wyniki z białej 2004:
919 Patyk Maciej BMW 325i PROFI PLUS ------- 17.415 16.968
914 Palusiński Marcin VW Garbus PROFI PLUS --- FS -- 18.029
914 Palusiński Marcin VW Garbus PROFI PLUS --- FS -- 17.786
POZDRO