Wysany: 2005-04-11, 09:53 Nowe fele a bicie na kierownicy ?
Witajcie
Mam pytanie, kupiłem ostatnio nowe aluski 7x15 ET 35 z oponami 205/50/15 , ściągnięte z golfa II. Przy 80 km/h czuje( mocne drżenie rąk ) bicie na kierownicy, auta nie znosi i do 80 km/h nic nie czuć. Z tego co wyczytałem rozmiar otworu "centrującego" czy jak to nazwać jest około 57,1 mm w golfie II i E30 Co to może być zbierzność, wyważyc felgi, czy moze jednak potrzebne są pierścienie centrujące? Zaznaczam że felg nie wyważałem bo klient mówił ze wyważał je przed założeniem ?
zbierzność nie ma nic wspólnego z biciem kół, albo jest tak jak pisze Sarna, albo koleś tylko mówił że wyważył, lepiej zawsze sięupewnić, nie stąto kosmiczne koszta a zawsze masz spokojną głowę po wyważeniu. jeśli felga opiera się otworem o piaste to jest wszystko oki żadnych pierścieni nie potrzeba, gorzej jak nie to wdtedy jazda na takiej feldze to zabójstwo, czym prędzej kupić pierścienie centrujące...
jest jeszcze taka opcja że opona może być uszkodzona od wewnątrz (ta niewidziczna po założeniu opony na fele)... wtedy można mieć problemy z wyważenien a co za tym idzie felga "bije"
_________________ Marcin
Klubowicz
GG 6271263
------------------------------------------------------
nawet Papież jeździ BMW > Bóg powiedział ludziom co dobre :)