witam,kto wie jakiepowinno byc cisnienie paliwa na listwie wtryskowej w BMW E30 325????????????????
Anonymous Go
Wysany: 2005-04-06, 20:41
do 3 barów, w praktyce na jałowym ok.2,6-2,7 bara
Anonymous Go
Wysany: 2005-04-06, 20:43
2.5 lub 3.0 bar w zależności od zamontowanego regulatora ciśnienia
Anonymous Go
Wysany: 2005-04-06, 21:58
czy cisnienie 2 atmosfery na wysokich obrotach moga powodowac spadek mocy,dziekuje za informacje
Anonymous Go
Wysany: 2005-04-06, 22:08
przynajmniej na jałowym przy dwóch barach zaczyna przygasać, a przy jednym gaśnie, więc na wysokich stanowczo może mieć to wpływ na moc.
Anonymous Go
Wysany: 2005-04-06, 22:18
na biegu jalowym mam 2,3 atmosfery a ze wzrostem obrotow cisnienie spada do 2,mimo tego silnik kreci sie do odciecia,pzdrawiam
Anonymous Go
Wysany: 2005-04-06, 22:34
kręcić się będzie, ale pod obciążeniem słabnie
tak mi się wydaje
Anonymous Go
Wysany: 2005-04-06, 22:50
wlasnie tak sie dzieje ,wszystko chodzi auto jedzie ale cos jej brakuje tak od 4500 obr,pozdrowka
Anonymous Go
Wysany: 2005-04-06, 22:59
na końcu listwy wtryskowej masz regulator ciśnienia, na nim jest napisane do jakiego ciśnienia trzyma (może puszcza)
ja mam zmienioną pompę paliwa (od merca 500sl K-jetronik)bo miałem ten sam efekt na seryjnej (była trochę zjechana i w końcu zdechła).
Teraz jest tak jak w pierwszym poście.
Anonymous Go
Wysany: 2005-04-06, 23:03
a nie jest to dziwne ze cisnienie maleje ze wzrostem obrotow?
[quote="mlody"]a nie jest to dziwne ze cisnienie maleje ze wzrostem obrotow?[/quote]
Jeśli pompa jest zużyta, to jest to normalne zjawisko. Przy wzroście obrotów wzrasta również zużycie paliwa, i jeśli pompa nie nadąża podawać paliwa, to ciśnienie maleje.
a jak zmierzyć to ciśnienie, w którym miejscu i czym!? E36 318i Czy tu tez ma być miedzy 2,5 a 3,0 ? Mam ten sam problem, od 4500 5000 obr. momętalnie czuć jak brakuje mocy....
_________________ No Bass??
nO fUNN!!
Anonymous Go
Wysany: 2005-04-08, 21:30
trzeba założyć manometr na przewodzie paliwowym przed listwą wtryskiwaczy.
oki ale ja mam tam dwa przewody paliwowe i teraz nie wiem do którego podpiąć... a jak juz podepne to jak to zrobić zeby na przewodach pojawiło sie ciśnienie?
_________________ No Bass??
nO fUNN!!
Anonymous Go
Wysany: 2005-04-09, 15:07
MOREN napisa/a:
oki ale ja mam tam dwa przewody paliwowe i teraz nie wiem do którego podpiąć... a jak juz podepne to jak to zrobić zeby na przewodach pojawiło sie ciśnienie?
masz dwa.
jeden na wejściu (bez niczego) a drugi na wyjściu (z regulatorem ciśnienia)
bierzesz trójnik, kawałek przewodu, manometr i kilka cybantów i wpinasz to na wejście listwy. Odpalasz samochód i obserwujesz co się dzieje na manometrze na biegu jałowym i przy dodawaniu gazu.
Anonymous Go
Wysany: 2005-04-10, 11:02
zaloz manometr jak napisali koledzy!regulator cisnienia jest podcisnieniowy-polaczony z kolektorem ssacym-w momencoe przygazowania w kolektorze ssacym zanika podcisnienie w wyniku czego cisnienie paliwa idzie ok0.2-.05 bar!!cisnienie paliwa w wielopunktowym ukladzie wtryskowym powinno sie wahac w granicach 2.8-3.2 bar (mowie w tym przypadku o tej beemce)ale zrob jesszcze prosty test-zapnij zegar i w momencie pomiaru zacis kleszczami na chwile waz przelewowy-cisnienie powinno isc nawt do 6 barow-jezeli dalej stoi ma 3.0 lub 3.2 to pompa jest do wymiany-brak wydajnosci pompy(cisnienie pompy to nie wszystko-mus miec jeszcze wydajnosc)-uwazaj tylko zeby nie przesadzic przy 9 barach wyrzuca zawor bezpieczenstwa w pompie
pozdrawiam
Mirek
coś ześ pokręcił mirekk... to co opisałeś to mierzenie max ciśnienia jakie jest w stanie dać pompa a nie jej wydajności.... w to właśnie wydajność się liczy....