BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Moze ktoś wie: MOST, TŁUMIK
Autor Wiadomo
pathrow
[Usunity]

Wysany: 2005-03-23, 22:05   Moze ktoś wie: MOST, TŁUMIK

Witam :D

Mam dwie sprawy. Wiem że na ich temat już było pisane ale konkretów nie znalazłem :cry:

1. Po pierwsze leje mi się olej z mostu :? od strony wału i nie mam pojęcia co z tym zrobić czy to się naprawia :?: czy most trzeba będzie zmienić :?: Jeżeli się naprawia to jak czy jakiś zestaw naprawczy cz coś :?: proszę o jakieś info na ten temat :idea:

2. Druga sprawa to układ wydechowy :lol: zacznę od początku : Coś mnie tknęło i wyciołem sobie katalizator (włącznie z tłumikiem środkowym :twisted: ) i wspawałem rurkę :P i co się okazało że mam sito z ostatniego tłumika :? i teraz muszę go wymienić bo ryczy jak duży fiat 125p z dziurawym tłumikiem.

A pytanie brzmi czy ktoś z was bawiłsię w robienie tłunika ?? Z tego co się już zorientowałem to te tłumiki "sportowe" w sklepach to są przelotowe puszki z ładnymi końcówkami i przyszła mi do głowy myśl :idea: czy by sobie takiego nie sklecić samemu :twisted: czy ktośto jużrobił, a może to jest głupota :cry: proszę o jakieś info bo jestem z tego troszeczkę zielony a co kilka makówek to nie jedna

Bardzo Mocno Wszystkich pozdrawiam

korzuch 

Pomg: 2 razy
Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2005-03-24, 09:33   

yo!
Ja kupiłem sobie teraz ULTERA ma gwarancje 2 letnia na puche wiec po co robic jakis badziew i to wiecznie spawać kiedy za pare stówek masz orginał na gwarancji poza tym nierób wiochy bezurazy oczywsicie :D
pozdrawiam

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-03-24, 10:38   

nigdy nie zrobisz sam takiego tlumik(dzwiek) jak robi fabryka nie uda ci sie probowalem wiele razy po zrobieniu chyab 7-8 tlumika dziwke byl zblizony ale nie taki jak mi sie podoba teraz mam tlumik KM kosztuje 300 i jest bardzo ladny dzwiek ultera tez mialem i mial bardzo ladny dzwiek ale byl drozszy taki ktory ma dwa wejscia i kopilem KM :)

Frycek 

Doczy: 28 Cze 2004
Skd: W-wa G.R.CH.W.
Wysany: 2005-03-24, 10:46   

Jak zrobisz pusta puszke to bedzie to mialo inny dzwiek, nie taki basowy. podobny raczej do fiaciorow rajdowych itp. W sportowych tlumikach jest tak ze tlumione sa tylk owysokie tony tak zeby ten dzwiek byl taki niski i basowy. Bede zmienial mojego troszke przepalonego ale strasznie basowego ultera wraz z ta rura az do kata, wiec moge opylic za 50 zl. byl juz spawany ale zmieniam go bo znudzil mi sie ten dzwiek a poza tym nie wiem czy nie bede oddawal tego auta siostrze. poza tym jesli chcece to moge wrzucic skany (po 2 kwietnia bo materialy mam w radomiu) artykulow na temat tlumikow bo zbieram takie smieci.
POZDRO

Anonymous
Go
Wysany: 2005-03-24, 12:47   

1) Należy wymienić uszczelniacz wałka atakującego w tylnym moście.

2) Głupotą jest wycinanie tłumika środkowego. Odnośnie katalizatora, to po tylu latach z pewnością był tylko ozdobą i już żadnej funkcji katalitycznej nie pełnił. Teoretycznie, w duchu ochrony środowiska, powinno się kupić nowy, jednak to duży koszt. Dlatego też stusuje się metodę wycięcia i wspawania rurki. Jednak tłumiki środkowy i końcowy pełnią ważną funkcję regulacji ciśnienia, nie tylko funkcję akustyczną. Najlepiej jest kupić gotowe tłumiki. Jeśli nie stać cię na oryginalne BMW (najlepsze), kup jakieś zamienniki których jest dużo. Zawsze będzie to dużo lepsze rozwiązanie, niż spawanie czegoś samemu.

e30fan
[Usunity]

Wysany: 2005-03-24, 13:47   

zyggy napisa/a:

Głupotą jest wycinanie tłumika środkowego.

Zgadzam sie z tym -środkowy tłumik tłumi nie tylko dzwięk ale też płomienie i po amputacji go dużo wcześniej wypali sie tłumik końcowy.
A co do wybebeszania ostatniego tłumika to mój brachol ma tak w E30 2.0 m20 i jest dobry bas a jak ją wkręci to jest okrutny ryk

pathrow
[Usunity]

Wysany: 2005-03-24, 14:17   

korzuch napisa/a:
yo!
Ja kupiłem sobie teraz ULTERA ma gwarancje 2 letnia na puche wiec po co robic jakis badziew i to wiecznie spawać kiedy za pare stówek masz orginał na gwarancji poza tym nierób wiochy bezurazy oczywsicie :D
pozdrawiam

tak w kwestii wyjaśnienia to robiłbym z kwasówki czyli napewno przeżyłby samochód ale pewnie skorzystam z okazji i Frycek chętnie kupie tego ultera za 50 zyli

a jakie ma oznaczenei katalogowe ten uszczelniacz wałka atakującego ??

Frycek to jak sięmożemy ugadać z tym handelkiem ?? a bardzo jest przepalony ten tłumiol ?? mój tel 606 48 49 66

a co do kata i środkowego to jeszcze zobacze czy wstawię spowrotem kata czy tylko tłumik przelotowy w środek ??

loko

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Wawka
Wysany: 2005-03-24, 18:02   

poszukaj tu
http://www.realoem.com/bmw/
co do oznaczenia katalogowego... o ile nie miales zmienianego dyfra... poza tym jak wyjmiesz oszczelniacz to latwiej by ci bylo dobrac w sklepie z lozyskami i innymi uszczelniaczami wlasnie... i napewno o niebo taniej

pathrow
[Usunity]

Wysany: 2005-03-24, 23:24   

:) muszę trochę podszkolić język ale powalczę

Frycek niestety już nie wezmę od ciebie tego tłumiolka :cry: bo byłem dzisiaj w dużyyym mieście i z promocji wychaczyłem nowego ulterka w sklepie za 195 zł zobaczymy co z tego będzie

a teraz co walnąć zamiast kato-tłumika środkowego słyszałem nawet że dobry jest przelotowy z 125p :P lub z c360 czy może wstaić to co jest oryginalnie :idea: :?: czyli ten kato-tłumik heh już sam nie wiem

co do uszczelniacza to jakiś :lol: kupiłem a jutro się okaże czy dobry czy lipny (ale z możliwością zwrotu) czy żeby to wymienićto muszęrozbierać cały most ?? czy wyjmęto z zewnątrz :?:

pathrow
[Usunity]

Wysany: 2005-03-24, 23:58   

http://www.realoem.com/bm...100&hg=33&fg=10

i tak jutro się okaże czy mam dobry uszczelniacz ale za hu.. pana nie mogę dojść o któą tu część chodzi a przede wszystkim z którego obrazka :?:

ale wydaje mi się ze mam nr 05 z tego obrazka http://www.realoem.com/bm...073&hg=33&fg=10 czy to jest właśnie to ?? bo na paragoniku mam właśnie te wymiary :? ale lipa ładnie kaleczę no nie :(

pathrow
[Usunity]

Wysany: 2005-03-25, 15:57   

:lol: :lol: uszczelniacz już wymieniony nowy olejek zalany :lol: :lol:

a teraz kwestia tłumika :roll: czy ktoś z ma zamontowanego ulterka w e30 1,8 bo jest tam trochęzabawy i chętnei bym luknął na czyjąś robotę jak ktoś ma taki montaż i mogłby pokazać zdjęcia byłbym bardzo wdzięczny :twisted:

korzuch 

Pomg: 2 razy
Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2005-03-26, 01:57   

yo!
Chodzi o haki i jak to jest podwieszone??Jeżeli chcesz to daj znać na prv a porobie ci fotki jak mam u siebie ale to po świetach bo jestem na śląsku teraz
pozdro

pathrow
[Usunity]

Wysany: 2005-03-29, 22:12   

hehe tłumik juz zamontowany teraz myślę co z robićw kwestii kato tłumika co za niego wstawić

no i wylazł następny problem (dwa lata w szfabskiej stodole zrobiło swoje) tłoczek w bębnie leje, ale mam z czego wyciągać :twisted: :twisted:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: