BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Dolina !!!!
Autor Wiadomo
kicha 

Pomg: 1 raz
Doczy: 22 Gru 2004
Skd: Poznan-Rataje/Czecha
Wysany: 2005-03-28, 20:20   Dolina !!!!

Witam mam malego dola bo dzisiaj jadac sobie spokojnie nagle zobaczylem w lusterku motor no i cos mi odbilo i zaczalem sie z nim troszke scigac, i w pewnym momencie zajechal mu droge koles samochoodem i on zjechal na pas skretu w lewo i wycial go no wiec ja nie pomyslalem ze nie mam motory i zrobuilem to samo i niestety trafilem lewym pzrednim kolem na wysepke i kraweznik. A mialem na budziku cos kolo 80 km/h :cry: :cry: i niestety felga pokrzywiona no i wyrabal mi chyba jakos nawet nie wiem jak plyn chlodniczy troszke moze bylo takie cisnienie ze wylecial-bo mam nadzieje ze chlodnicy sie chyba nic nie stalo. Stad moje pytanko co moglem sobie uszkodzic oprocz felgi i czy jesli pojade na stacje gdzie przeprowadzaja badania techn to sa wstanie stwierdzic czy uszkodzilem sobie cos w ukladzie kierowniczym ?? Ale mam nadzieje ze skonczy sie tylko na kupnie felgi jesli tak to przyzekam ze juz nie bede robil takicgh numerow jak dzisiaj :cry: :cry: :cry: :cry:

(oo=[][]=oo)
GG: 2905288

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-03-28, 21:35   

na 100% masz posypany zawias a co to nie ba gdybania ani wymyslania tylko jak pojedziesz to ci powiedza ja moge przypuszczac ze masz wachacz krzywy

kicha 

Wysany: 2005-03-28, 22:10   

Jutro zdam relacje co i jak. A ile taki wachacz kosztuje nowka i oryginal od BMW , no i wystarczy tylko ten z lewej strony wymienic czy oba od razu trzeba ?? A dodam jeszcze ze nie odczulem aby kierownica bila a jak juz to minimalnie.

(oo=[][]=oo)

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-03-28, 23:24   

po pierwsze :) to tylko przupuszczenia nie zakladam ze to jest zepsute mogles rownie dobrze takim szczalem rozwalic np. lozysko w kole ...
po drugie przy zgietym wachaczu nie odczuwalne jest drganie kierownicy tylko moze byc lekko skrzywiona
niestety ceny wachacza ci nie podam bo niemam pojecia ale oryginal jak bedzie kosztowal 500 to bedzie spoko
i ostatnie wymienia sie tylko uszkodzony element tak jak mowie co do uszkodzen to jest to tylko spekulacja bo nie widzac nie powiem oby nie bylo za bardzo uszkodzone i juz masz nauczke :) pozdrawiam

kicha 

Wysany: 2005-03-28, 23:38   

Tak mam nauczke teraz ze nie warto sie scigac z motorem a jak juz trzeba to nalezy pamietac ze samochod ma mniejsze przyspieszenie i posiada 4 kola a nie dwa :) . Mam tylko nadzieje ze ta nauczka nie bedzie mnie duzo kosztowac :cry:

(oo=[][]=oo)

jakub
[Usunity]

Wysany: 2005-03-29, 00:09   

Nie wiem skąd ta niechęć do motocyklistów. Powinieneś się cieszyć, że nie stało się nic wiecej poza uszkodzonym autem obojetnie jak duże są straty.
Pamiętaj, że motocykle sa szybkie. Najsłabszy z moich motocykli robił setkę w 6 s, a najmocniejszy w 3,5 s. Zamiast z góry startować z przegranej pozycji, lepiej pokazać motocykliście, że jesteś kultularnym użytkownikiem drogi. Jak zobaczy kierowcę BMW, który się dobrze zachowuje zdziwi sie tak, że będzie opowiadał kolegom przez tydzień. Może to nawet w Teleekspressie powiedzą :)

BMW bardzo miły właściciel :shock:

kicha 

Wysany: 2005-03-29, 01:43   

Zachowalem sie kulturalnie i mu zjechalem jak nadjezdzal nawet mi podziekowal ale pozniej jakos tak wyszlo ze postanowilismy sie troche poscigac no i wynikiem tej zabawy jest rozwalona fela i czy cos wiecej to jutro sie dowiem :(

(oo=[][]=oo)

kicha 

Wysany: 2005-03-29, 18:24   

Bylem dzisiaj na stacji diagnostycznej i kolo powiedzial ze nie widzi nigdzie luzow i wachacz tez jest caly.
Jedyne co mam uszkodzone oprocz felgi to w chlodnicy zrobila sie dziurka na samej gorze i troszke spieprza plyn podczas jazdy. Dziwi mnie to jedynie jak to sie stalo ??

(oo=[][]=oo)

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-03-29, 20:54   

a ze zapytam sprawdzal ci gosc zbieznosc ?? ?? bo jak nie to troszke nie zabardzo sie zabral do roboty jesli napisales ze przy 80km/h wjechales na kraweznik to niewieze ze kompletnie nic sie nie stalo nie zebym wpieral na sile ale mozesz miec cos ze z geometria kol i ci bedzie ciac opony a jak sie faktycznie nic nie stalo to masz farta

kicha 

Wysany: 2005-03-29, 21:00   

Tzn zbieznosci nie chcialem sprawdzac bo musze najpierw naprostowac felge i potem ustawie zbieznosc bo na krzywej feldze nie chce tego robic a niestety nie mam 2 stalowek nawet jednej bo juz wrzucilem na tyl 2 stalowki. Wiec zbieznosc na pewno jest pzrestawiona ale to jak mowie dopiero jak bede miec prosta felge nie wczesniej.

Jedyne co to chlodnica strzelila ale jutro juz ja bede naprawiac.

Mam nadzieje ze mam wiecej szczescia niz rozumu ale teraz napewno jzu nie bede odpieprzal takich glupstw mam nauczke na cale zycie.

(oo=[][]=oo)

e30fan
[Usunity]

Wysany: 2005-03-29, 23:01   

mi by nawet do głowy nie przyszło żeby się ganiać ze szlifierką bo one mają czasami mniej do dwustu niż ja do 100 km/h. Jak widze szlifiere w lusterku to mu zjeżdżam na prawo jak mogę bo uważam że jak ktoś jest szybszy ode mnie to niech zapier... A w ogóle to na ścigi trzeba uważać bo się pojawiają nagle nie wiadomo skąd, jak i kiedy. Ja często lukam na lusterka ale pare razy się zdarzyło że zauważyłem motor dopiero jak mnie przydymiał z prędkością dźwięku. Sezon motocyklowy właśnie się zaczął tak więc uwaga na motorki panowie !! !

drencrom
[Usunity]

Wysany: 2005-03-30, 20:00   

pogiete masz cos napewno. wachacze wymienil bym od razu obydwa wraz z ich lozyskami...

kicha 

Wysany: 2005-03-30, 20:27   

Raczej bedzie tak jak mi koles powiedzial ze wszsytko si bo dzisiaj ogladalem miejsce zdarzenia i to byla wysepka taka co jest na ulicach przy pasie do skretu np w lewo i tam jest bardzo niski kraweznik z takim lagodnym podjazdem wiecie o co mi chodzi i to na to wjechalem wiec moze byc ze tylko felga ulegla uszkodzeniu.

(oo=[][]=oo)

Darek W-wa 735 

Doczy: 30 Sie 2004
Skd: Warszawa YELONKI
Wysany: 2005-03-30, 23:19   

drencrom napisa/a:
pogiete masz cos napewno. wachacze wymienil bym od razu obydwa wraz z ich lozyskami...

No tak kolego to napewno było by najlepsze,ale weź pod uwagę że my mieszkamy w Polsce. :wink:

DAREK-użytkownik forum
E34 525 -SPRZEDANE> Jest: PRIMERA P12,YAMAHA Fazer 600 , E36 COUPE,E 38

drencrom
[Usunity]

Wysany: 2005-03-31, 00:43   

no tak, gdybym ja wszystko kupowal u dilera BMW to juz dawno bym splajtowal. jedyne sensowne zrodlo czesci do e30 - nowych i uzywanych - to eBay. u dilera mozna kupowac drobiazgi.

co do wachaczy: wlasnie dlatego ze jezdzicie w polsce powinniscie zajac sie w pierwszej linii czesciami i lozyskami standardowego zawieszenia zamiast jak co poniektorzy inwestowac ostatnie pieniadze w tuning silnikow, tlumiki sportowe i szerokie felgi.

jezeli w e30 po 100.000km w reichu sa do wymiany praktycznie wszystkie "miekkie" czesci i tuleje zawieszenia to mozna wychodzic z zalozenia, ze jezdzac po polsce trzeba je wymieniac przynajmniej 2 razy czesciej. w moim praktycznie idealnym zawieszeniu mtech posypalo sie prawie wszystko po 2 trasach hanower-olszyna-legnica-wroclaw-krakow-tarnow i z powrotem, razem to tylko niecale 4000km - i po sprawie.

zdaje sobie sprawe z tego, ze w polsce ceny poprostu wszystkiego sa wyzsze w stosunku do zarobkow niz gdzie indziej.

kolega pytal o to co sie moglo stac i jak z tego wybrnac wiec napisalem mu to co uwazam za najstosowniejsze. jezeli pogiol felge przy wyzszej predkosci to musialo pojsc cos jeszcze, to jest za wysokie obciazenie. jezeli wymieni lozyska i wachacze to bedzie mial duzo lepsza przyczepnosc i nie bedzie musial grzebac w tym przez najblizsze kilka lat.

im mniej inwestujesz w samochod tym bardziej sie sypie, nic na to nie poradze...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: