Siema, kumpel chce kupić E36 w dieslu (miał wcześniej M43B18 +lpg). Ja zbyt wiele o tych silnikach nie wiem, więc prosił bym kogoś kumatego kto użytkował/naprawiał itp o opinię jaki silnik wybrać zwykły TD czy TDS (1.8 czy 2.5), oraz wszelkie za i przeciw do danych silników, co się najczęściej psuje, koszta eksploatacji oraz na co zwrócić uwagę przy zakupie. Takie małe kompendium wiedz jaki diesel Każda pomoc mile widziana.
Miałem przyjemność przejechania się 318tds, Kiedy się toczy to jest całkiem przyjemne, jednak kiedy trzeba wyprzedzić to już nie jest wesoło. 90 konny tds nie może się równać z byle 90 konnym tdi.
Ja bym szukał 325td.
[ Dodano: 2011-04-12, 20:40 ]
Może jakiś zaszczepiony compakt dawał by radę ; ]
dziwna zachcianka...jak na owe czasy...niech kolo się nie łudzi że diesel'ek (już kilkunastoletni) w bawarce jest oszczędny...biorąc pod uwagę porównywalne ceny Pb i ON...nie jest to rozsądne rozwiązanie...do tego dochodzą wyższe koszty części jak i samej eksploatacji...jeśli już znajomy chce diesla to niech się za mietasem rozgląda...przynajmniej dłużej pojeździ...a jeśli nie to bez żadnego ale zakupić 328 i mieć wszystko w d...
Wysany: 2011-05-25, 10:19 Re: E36 diesel jaki wybrać?
sky napisa/a:
Siema, kumpel chce kupić E36 w dieslu (miał wcześniej M43B18 +lpg). Ja zbyt wiele o tych silnikach nie wiem, więc prosił bym kogoś kumatego kto użytkował/naprawiał itp o opinię jaki silnik wybrać zwykły TD czy TDS (1.8 czy 2.5), oraz wszelkie za i przeciw do danych silników, co się najczęściej psuje, koszta eksploatacji oraz na co zwrócić uwagę przy zakupie. Takie małe kompendium wiedz jaki diesel Każda pomoc mile widziana.
żadnego z tych diesli bym nie polecał. 318tds nie jedzie, 325tds jest problemowy i chleje.
IMHO dziwny pomysł.
Golfa trójke w TDIku niech kupi