BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[E34] "Myszkowanie" - konkretny opis (do znawców E
Autor Wiadomo
biernus 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 09 Pa 2006
Skd: Jastrzębie-Zdrój
Wysany: 2010-04-20, 13:41   [E34] "Myszkowanie" - konkretny opis (do znawców E

Witam.
Posta kieruje do osób, które znają odpowiedź na zadane pytanie. Ja mam swoje 99% typy ale na razie nie napisze aby nikogo nie sugerować.

Autko E34 TDS automat 525 TDS rok 93
Autko na felgach alu z oponami w idealnym stanie w rozmiarze 205/55/R16 (idealnie wyważone)
NIC nie stuka, NIC nie puka! zawieszenie jest CICHE czy to przy przejezdzaniu przez studzienki, wszelkiej maści dziury, nierówności asfaltu.
Amortyzatory - w bardzo dobrym stanie

Problemy:
1. Problem pojawia podczas jazdy na trasie (z wiekszymi prędkościami) podczas pokonywania nierówności WZDŁUŻNYCH (kolein). Jest to istna walka z kierownicą auto samo zbacza z kursu, trzeba je mocno korygować. (odczuwalnie jest to przednia oś). Auto "myszkuje" ale gdy jedziemy po równej drodze - wszystko jest ok!.
2. Podczas przyspieszania pomiędzy 80 - 100 km/h występuje drżenie kierownicy

Wykluczyłbym na pewno:
- felgi
- opony

Co niedomaga Waszym zdaniem? Co może być zużyte i wymagać wymiany?

Bardzo proszę o odpowiedź osoby "czujące" ten temat. Rady typu, jedź do mechanika, wymień całe zawieszenie - będą nie na miejscu. Do mechanika pojade, na szarpaki pojade ale chciałbym potwierdzić diagnozę, którą już sam postawiłem.

Naj.... forum o TDS-ach www.bmw-tds.pl

Rafal525TDSt 

Doczy: 25 Kwi 2007
Skd: wołomin
Wysany: 2010-04-20, 14:11   

biernus napisa/a:
2. Podczas przyspieszania pomiędzy 80 - 100 km/h występuje drżenie kierownicy

Taki objaw miałem gdy miałem założone felgi od e39 bez pierścieni centrujących gdzie średnica piasty wynosi 74 mm a nie jak w e34 72,5.
biernus napisa/a:
1. Problem pojawia podczas jazdy na trasie (z wiekszymi prędkościami) podczas pokonywania nierówności WZDŁUŻNYCH (kolein). Jest to istna walka z kierownicą auto samo zbacza z kursu, trzeba je mocno korygować. (odczuwalnie jest to przednia oś). Auto "myszkuje" ale gdy jedziemy po równej drodze - wszystko jest ok!.

Taki objaw miałem na tych samych felgach przy szerokości opony 245/40.
Po założeniu felg od e34 mimo że z przodu dalej walce (235/45) ciąganie po koleinach praktycznie ustało. Jeśli dzieje Ci się to na feldze z palety e34 to nie mam pojęcia, nawet na wywalonym zawieszeniu przy względnie wąskiej oponie taką jaką masz to nie powinno ciągać. Jedyne co by mi przyszło do głowy to sprawdzeniu luzu na przekładni kierowniczej i gum trzymających zawieszenie przednie.

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2010-04-20, 14:35   

Tez zacząłbym od tego średnicy otworu centrującego, koła wyważasz nie na aucie a na maszynie gdzie piasta jest stożkowa, po założeniu na auto może być różnie jak nie ma pierścieni centrujących a felgi są np z e39
Druga sprawa jakie ET tych felg (odsadzenie) i szerokość felgi w calach 4 takie same czy 2 takie a dwie takie? może przód jest szerzej od tyłu postawiony? bo felgi zamiast na tyle są na przodzie.
Trzecia sprawa zawieszenie ma tendencję w e34 do myszkowania lewo-prawo jak wywalony jest:
-drążek kierowniczy środkowy tak samo ma tendencję do myszkowania i szukania drogi lub ciągania po koleinach, przy uszkodzonym lewym lub prawym drążku kierowniczym zazwyczaj ciągnie w stronę uszkodzonego drążka auto na zewnatrz.
-luz na przekładni (maglu) przy hamowaniu do tego trzęcie kierą
-luzy swożniach wachaczy dolnych dochodzi do telepania kiera w przedziale 80-100km/h
-wybitych tulejach górnych wachaczy tak samo na mokrym tańczy przód i ciąga go po koleinach.
I wcale nie od razu musi coś pukać w zawieszeniu elementy gumowe nie pukają :wink: ale zużyte mają tendecję do podawania się i większym odkształceniom
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2010-04-20, 15:21, w caoci zmieniany 1 raz  

PiotrC 

Doczy: 16 Pa 2009
Skd: Cybinka/Zielona Góra
Wysany: 2010-04-24, 21:10   

Ja mam luz w przekładni kierowniczej. Opony 195/65/15 i muszę robić kontrę na wiatr i koleiny. Do 110km/h nie ma problemu ale powyżej 160 to jest niezła walka.

Sprawdź na szarpakach na stacji diagnostycznej - zawsze wchodzę przy przeglądach (czasem częściej) pod auto i sprawdzam. Wymieniłem komplet drążków kierowniczych (włącznie z głównym), łączniki stabilizatorów i gumy stabilizatorów. Został tylko luz na przekładni.

Sebabmw 

Pomg: 1 raz
Doczy: 01 Gru 2005
Skd: Limanowa
Wysany: 2010-05-14, 11:08   

Cześć

i jakie były przyczyny myszkowania i telepania samochodem?

Mam to samo w moim e-34: telepanie przy hamowaniu oraz przyspieszaniu od 80 w górę.

- koła wyważone 2x
- opony sprawdzone,
- zawieszenie po wymianach( Lemforder)
- drążki kierownicze OK (bez luzu)

zostaje prekładnia (maglownica) ale jak ją sprawdzić.

Yabi 

Pomg: 11 razy
Doczy: 16 Gru 2006
Skd: Golub-Dobrzyń
Wysany: 2010-05-15, 11:49   

Najlepiej mieć drugą osobę do pomocy i niech kręci kierownicą w prawo w lewo a ty z kanału musisz zaobserwować co się dzieje. ;) Ja właśnie jadę zaraz wymienić przekładnie bo luz mam taki że auto jedzie gdzie chce i trzeba mocno korygować tor jazdy prawie o pół obrotu kierownicy nawet przy małych prędkościach to istna walka. ;]

chemik211 

Pomg: 9 razy
Doczy: 06 Maj 2007
Skd: KRAKóW
Wysany: 2010-05-16, 19:45   

To wystarczy ją skręcić na regulacji, a taki luz to nie tylko przekładnia

[move]Pamiętaj ,ze gaz niszczy silniki ,ale tylko tym ,którzy go nie maja :mrgreen: [/move]

Yabi 

Wysany: 2010-05-17, 18:00   

Właśnie że nie wystarczy jej skręcić na tej śrubie nic to nie pomoże. Jak się ją rozbierze to co innego się okazuje. Zawieszenie u mnie wymienione itp. i przekładnia też ;)

chemik211 

Pomg: 9 razy
Doczy: 06 Maj 2007
Skd: KRAKóW
Wysany: 2010-05-17, 19:32   

U mnie wystarczyło ,więc zapytałem,

[move]Pamiętaj ,ze gaz niszczy silniki ,ale tylko tym ,którzy go nie maja :mrgreen: [/move]

biernus 

Wysany: 2010-05-25, 19:21   

Panowie.
Autkiem na tych felgach na podobnych oponach tego samego producenta ( w tym samym rozmiarze) jezdze juz 4 lata!.
- wywazone sa dobrze
- tarcze sa ok
- klocki ok
- zawieszenie (dzisiaj bylem na zaprzyjaznionej stacji diagnostycznej) - zero luzów, nie ma sie do czego przyczepić nawet gumeczki na sworzniach w idealnym stanie
- felgi te same 16" od 4 lat na lato!
- idealnie dopasowane - bez pierscieni centrujacych i innych wynalazkow
Auto po prostym jedzie jak formuła przyklejona gdy pojawią sie PODŁUŻNE nierówności (nawet nie koleiny bo to wiadomo) ale jakieś nierówności to auto po prostu ucieka. Kierownicy nie wyrywa! wszystko jest ok ale trzeba korygować ostro tor jazdy.
- amortyzatory prawie 70% - ani diagnosta ani ja nie mamy powodów by twierdzic ze jest inaczej

Jakies pomysly?

b.m.w 

Doczy: 18 Kwi 2010
Skd: Warszawa
Wysany: 2010-05-27, 19:21   

Do wymiany masz w tylnym zawieszeniu tuleje ,dlatego zmienia się geometria w koleinach.
Czytałem dokładnie i pisałeś ,że zawias idealny,ale w większości zachowujących się w ten sposób samochodów z tylnym napędem ma problem właśnie z tymi tulejami.
Co do drżenia kierownicy przy 80-100 km\h to oczywiście jeśli wyeliminowałeś koła,tarcze to zostaje kwestia zawieszenia (najczęściej górne wahacze z przodu),ale to znów zawieszenie.
Niech ktoś bardziej kompetentny sprawdzi to zawieszenie z naciskiem na elementy które wymieniłem.
Po rozwiązaniu problemu napisz co było przyczyną takiego zachowywania się samochodu :D

Yabi 

Wysany: 2010-05-28, 23:54   

biernus, tak z ciekawości zapytam. Gdy wymieniałeś przednie wachacze to skręcałeś je na uniesionym aucie czy na opuszczonym i czy sprawdzałeś stan łożysk amortyzatora?

biernus 

Wysany: 2010-05-31, 13:07   

Yabi napisa/a:
biernus, tak z ciekawości zapytam. Gdy wymieniałeś przednie wachacze to skręcałeś je na uniesionym aucie czy na opuszczonym i czy sprawdzałeś stan łożysk amortyzatora?

Oczywiscie wahacze zostaly skrecone po opuszczeniu samochodu z podnosnika (zgodnie ze sztuką). Stan lozysk hmmm... znam temat. Ale nic nie chrobocze, nie rusza sie podczas osłuchwiania kolumny.

[ Dodano: 2010-05-31, 13:09 ]
b.m.w napisa/a:
Do wymiany masz w tylnym zawieszeniu tuleje ,dlatego zmienia się geometria w koleinach.
Czytałem dokładnie i pisałeś ,że zawias idealny,ale w większości zachowujących się w ten sposób samochodów z tylnym napędem ma problem właśnie z tymi tulejami.
Co do drżenia kierownicy przy 80-100 km\h to oczywiście jeśli wyeliminowałeś koła,tarcze to zostaje kwestia zawieszenia (najczęściej górne wahacze z przodu),ale to znów zawieszenie.
Niech ktoś bardziej kompetentny sprawdzi to zawieszenie z naciskiem na elementy które wymieniłem.
Po rozwiązaniu problemu napisz co było przyczyną takiego zachowywania się samochodu :D

Nad tulejami tylnej belki rownież myslalem (sprawdze to w najblizszym czasie). Jednak podobno gdy niedomagają tuleje tylnej belki auto myszkuje caly czas i czasami slychac stuki i wyraznie czuc ze tyl lata.
A co myslicie o okularkach! łącznikach w ksztalie 8mki z tylu w koncu sa 2 na strone... Z zewnatrz wygladaja idealnie.
P.S. Jak oczywiście bez wyciagania zdiagnozowac tylne tuleje?

[ Dodano: 2010-06-02, 19:05 ]
Update: dzisiaj podczas wymiany okresowej filtrów i oleju autko było na żabkach - koła w górze i co udało mi się zdiagnozować (to czego na stacji diagnostycznej sie nie udało).
Luz na prawym bocznym drążku kierowniczym. Niewyczuwalny jak auto stoi na kołach ale w górze jak szarpałem za koło słyszałem stuki i czułem wyrazny luz.
Już niedługo wymiana potem porządnie zbieżność i zobaczymy ;D

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: