BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Faluje na obrotach
Autor Wiadomo
Mareczek 

Doczy: 19 Wrz 2009
Skd: WaWa
Wysany: 2009-10-04, 16:21   Faluje na obrotach

Witam mam problem z BMW E30 2.0 LPG 1991r Faluje mi na obrotach?? Czyściłem Krokowy Wymieniłem Przepływomierz i to samo :( Nie mam pojęcia co to może być :(

Pozdrawiam

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2009-10-04, 21:03   

poszukaj na forum bo było juz o tym

odłacz aku na nocke tosie komp zresetuje i sprawdz szczelnosc dolotu.zatkajk reka na wolnych obrotach dolot i zobacz czy silnik zgasnie

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Lesiuncio 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 29 Mar 2010
Skd: GOLUB-DOBRZYŃ
Wysany: 2010-03-29, 20:26   

koledzy u mnie tylko faluje jak jest silnik zimny i jak np jak jade wcisnę sprzęgło i spada do 500 potem wskakuje już na 800 i trzyma.
byłem na kompie i wszystko ok.

jak odłącze silnik krokowy i przepływkę na benzynie to obroty falują, na gazie po odłączeniu wzrastają i trymają równo.

dodam że na zimnym faluje raczej tylko na LpG.

nie mam już głowy na to.

autko nie strzela, idzie do odcięcia bez problemów, spalanie też ok.

wymienione były kable, świece, kopułka, palec, filtry i oleje. podpowie ktoś??

wiem że było nie raz ale z góry dzięki;)

norb 

Pomg: 2 razy
Doczy: 14 Pa 2008
Skd: ŚWIERŻE GÓRNE
Wysany: 2010-03-29, 20:56   

Z tym samym problemem ja borykam sie w mojej m20b25 :cry:
odczucie jest takiego jakby auto zalewało się,smierdzi paliwem i trzęsie budą(posiadam tylko bp) lecz jeździła na gazie wczesniej) jeżeli dojdziesz daj znać...pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez norb 2010-03-29, 20:56, w caoci zmieniany 1 raz  

venom 

Doczy: 22 Sie 2009
Skd: Będzin (sląskie)
Wysany: 2010-03-29, 21:31   

jesli to falowanie to praca silnika jak na sportowym walku rozrzadu - tzn faluje i rusza buda rytmicznie to jesli te rzeczy wymieniliscie to sprawdzcie dokladnie gume od przeplywki do kolektroa ssacego (to kolano) dokladnie znaczy wyjac i na stole obejrzec i porozciagac z kazdej strony. U mnie ta guma pekla na tych zwojach (nic nie bylo widac) kapnalem sie dopiero jak zlapalem za nia i auto zaczelo normalnie chodzic.

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2010-03-29, 21:58   

venom napisa/a:
jesli to falowanie to praca silnika jak na sportowym walku rozrzadu - tzn faluje i rusza buda rytmicznie to jesli te rzeczy wymieniliscie to sprawdzcie dokladnie gume od przeplywki do kolektroa ssacego (to kolano) dokladnie znaczy wyjac i na stole obejrzec i porozciagac z kazdej strony. U mnie ta guma pekla na tych zwojach (nic nie bylo widac) kapnalem sie dopiero jak zlapalem za nia i auto zaczelo normalnie chodzic.

Własnie miałem to napisac, żebyście sprawdzili tego gumiaka, bo często wygląda ok, a faktycznie ssie lewiznę aż miło :wink:

e36 318ti compact szrotex

norb 

Wysany: 2010-03-30, 07:54   

ja odrazu po kupnie wymieniłem tą gume bo starą miałem posklejana izolacją... a moze byc problem z uciekającym podcisnieniem i lewym powietrzem ze strony serwa??

venom 

Wysany: 2010-03-30, 08:21   

ogolnie tam wszystko musi byc szczelne. co do serwa to mozesz to latwo sprawdzic zaslepiajac ta odnoge ktora idzie do serwa i robiac probe.

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2010-03-30, 19:26   

zatkajcie reka dolot na wolnych obrotach, jak ciągnie lewe powietrze to bedzie słychac skąd :) słychać wtedy taki świst itd.

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

norb 

Wysany: 2010-03-31, 10:24   

wczoraj uszczelniłem cały układ pociśnieniowy i jest lepiej auto przestało strasznie falować na ciepły i zimnym :) z czego się ogromnie ciesze :P ale mam problem z dziura przy ostrym dodawaniu gazu na biegu jałowym tak do 2,5 tys jest odczuwalna i wogóle jak przeciagam auto to jakoś dziwnie ciągnie tak jak tu napisac hhmm... :| przerywając coś w tym stylu...macie na to jakieś pomysły?? dzieki

Piotrek325 
maniak

Pomg: 6 razy
Doczy: 24 Sty 2009
Skd: Warszawa
Wysany: 2010-03-31, 10:56   

ja się tak podepnę trochę pod temat. Ale ma moze ktos zdjecie badz filmik obrotomierza na jalowym w bardzo zdrowym M20?

norb 

Wysany: 2010-03-31, 16:57   

dobry pomysł :D sam bym zobaczył jak chodzi zdrowe m20... nigdy nie miałem przyjemności jeździć innym m20 :(

M-4 

Doczy: 19 Maj 2009
Skd: Lublin
Wysany: 2010-03-31, 16:59   

Ostatnio się bawiłem z tymi dolotami. Zauważyłem, że jak falują obroty to wtedy trzęsie się klapka w przepływomierzu na dolnych. Oczywiście wszystko było szczelne. Najlepiej podłączyć inny przepływomierz i sprawdzić wtedy. Jeszcze zapłon można ustawić ale chyba w Twoim silniku się nie ustawia.

Piotrek325 
maniak

Wysany: 2010-04-01, 00:38   

a z tym zatykaniem dolotu... to czy jak zatkam reka ten otwor co jest w puszce filtra powietrza, to silnik powinnien zgasnac ? Bo jezeli tak, to mam mega dziurawy dolot :)

pzodr.

bzyko 

Doczy: 09 Sty 2010
Skd: Narol (podkarpackie)
Wysany: 2010-04-01, 23:54   

witam. u mnie to samo. na zimnym faluje. schodzi tak nisko że prawie gaśnie, potem trochę wyżej i znowu nisko. jak się rozgrzeje to znowu ma za wysokie. czy to się jakoś reguluje ? gdzie zacząć. dopiero się uczę sam naprawiać(jak do tej pory tylko nowe auta i serwisy - no i to zrobiło się nudne - teraz postanowiłem sam powalczyć z kluczami :help: )i zrobiłem tylko podstawową czynność - wymiana krokowego.
pozdrawiam

[ Dodano: 2010-04-01, 23:55 ]
a no i dodam że to e30 320 1988 r

norb 

Wysany: 2010-04-02, 08:09   

widze że z m20 każdy ma podobny problem... ostatnio uszczelniłem bardzo dobrze te rurki od podciśnienia co ida do przepustnicy i obroty trzyma znacznie lepiej :D wy tez spróbujcie...

Piotrek325 
maniak

Wysany: 2010-04-02, 17:52   

czym uszczelniales ?

kris385 

Doczy: 03 Lip 2008
Skd: Krosno Odrzańskie
Wysany: 2010-04-02, 19:56   

Witam! mam następujący problem; Wymieniłem pompe paliwa i po tym zabiegu odpala za 3 razem a nie jak wczesniej od kopa. Bardzo wolno pracuje i gaśnie schodzi tak nisko az cała buda sie telepie. na gazie ok. jJak przełącze z powrotem na benzyne to sie stabilizuje .O co tu chodzi? Dodam że na benzynie da się jezdzic ale przejedzie 5km i przerywa potem znowu jedzie i tak wkołko. Pzdr
Ostatnio zmieniony przez kris385 2010-04-03, 17:16, w caoci zmieniany 1 raz  

bzyko 

Doczy: 09 Sty 2010
Skd: Narol (podkarpackie)
Wysany: 2010-04-02, 22:28   

nie chcę nikogo obrazić ale na gazie to się na dłużej nie da jeździć bez problemów - tak mi się wydaje że to "kara" za profanację silników bmw. opel za to jest do tego wymarzony - i niech tak zastanie.

[ Dodano: 2010-04-02, 22:36 ]
no dobra ale co z tym falowaniem ? zebrałem już wiadomości z tego forum i wygląda to według mnie tak:
1. wymienić lub przeczyścić krokowy - czy tak?
2. Wymienić przepływomierz - czy mam rację ?
3. sprawdzić szczelność przewodów dolotowych (generalnie wszystkich) - racja?
4. Reset kompa przez wypięcie akumulatora na noc - czy tak ?
5. no i jak to wszystko nie pomoże to co dalej ?
6. ??
7....może jakiś obeznany w temacie kolega z forum da konkretne wytyczne naprawy chlernego problemu ?
Jak widać po postach - problem ten jest dość częsty i wielu ucieszy sensowna i wyczerpująca odpowiedź wraz z instrukcją postępowania
Już dziękuje temu co podejmie się wyzwania w tym temacie>
Pozdro

venom 

Wysany: 2010-04-03, 00:39   

norb napisa/a:
wczoraj uszczelniłem cały układ pociśnieniowy i jest lepiej auto przestało strasznie falować na ciepły i zimnym :) z czego się ogromnie ciesze :P ale mam problem z dziura przy ostrym dodawaniu gazu na biegu jałowym tak do 2,5 tys jest odczuwalna i wogóle jak przeciagam auto to jakoś dziwnie ciągnie tak jak tu napisac hhmm... :| przerywając coś w tym stylu...macie na to jakieś pomysły?? dzieki

sprawdz przeplywke - wyjmij i wyczysc - sprawdz czy klapka porusza sie bez zaciec - czy ten plastik na przeplywce miales juz sciagany? Bo moze ktos sie tam juz bawil w regulacje...

[ Dodano: 2010-04-03, 00:41 ]
bzyko napisa/a:
nie chcę nikogo obrazić ale na gazie to się na dłużej nie da jeździć bez problemów - tak mi się wydaje że to "kara" za profanację silników bmw. opel za to jest do tego wymarzony - i niech tak zastanie.

[ Dodano: 2010-04-02, 22:36 ]
no dobra ale co z tym falowaniem ? zebrałem już wiadomości z tego forum i wygląda to według mnie tak:
1. wymienić lub przeczyścić krokowy - czy tak?
2. Wymienić przepływomierz - czy mam rację ?
3. sprawdzić szczelność przewodów dolotowych (generalnie wszystkich) - racja?
4. Reset kompa przez wypięcie akumulatora na noc - czy tak ?
5. no i jak to wszystko nie pomoże to co dalej ?
6. ??
7....może jakiś obeznany w temacie kolega z forum da konkretne wytyczne naprawy chlernego problemu ?
Jak widać po postach - problem ten jest dość częsty i wielu ucieszy sensowna i wyczerpująca odpowiedź wraz z instrukcją postępowania
Już dziękuje temu co podejmie się wyzwania w tym temacie>
Pozdro

wszystko jak piszesz tylko nie ta kolejność - ja zaczalbym od tego co najmniej trafia w portfel :)

[ Dodano: 2010-04-03, 00:50 ]
Piotrek325 napisa/a:
ja się tak podepnę trochę pod temat. Ale ma moze ktos zdjecie badz filmik obrotomierza na jalowym w bardzo zdrowym M20?

myśle ze ten sie podpina

norb 

Wysany: 2010-04-11, 10:14   

panowie u mnie dzieje sie coś takiego z tymi obrotami
http://www.youtube.com/wa...feature=related
zobaczcie filmik... i poradźcie coś... :)
sprawdziłem przepływke i mam skrzywioną klapke tą w środku i oczywiście ktos juz zdejmował przykrywke z góry :? i całość układu uszczelniłem teflonem :) pzdr
Ostatnio zmieniony przez norb 2010-04-11, 10:46, w caoci zmieniany 2 razy  

kams 

Doczy: 03 Sty 2010
Wysany: 2010-04-11, 14:52   

ja mam inny problem z m20b27 , gdy odpalam po jakichś 5-10 sekujndach silnik na wolnych obrotach chodzi nastepujaco (że tak zaprezentuje sie wokalnie :P )
wrrrrrrbuuuuuuwrrrrrrrbuuuuuu wrrrrrbuuuuu obroty rosną i spadają , gdy wciskam gaz wkreca sie normalnie i ogolnie śmiga dobrze , tlyko irytuje mnie to gdy stoje na światlach

Lesiuncio 

Doczy: 29 Mar 2010
Skd: GOLUB-DOBRZYŃ
Wysany: 2010-04-13, 17:33   

koledzy dziś wymianiłem sonde lambda...
wziąłem orginalną BOSCHA < 320 zł>
ale coż...

zresetewałem kompa...

mam nadzieje że jutro rano żadnego falowania już nie będzie na zimnym silniku...

seba19862 

Doczy: 11 Lis 2008
Skd: Gołdap
Wysany: 2010-04-13, 23:02   

mam ten sam problem co na filmiku w m50 i nie mam pojecia tez co jest moze filtr paliwa

norb 

Wysany: 2010-04-14, 08:36   

sonde wymieniałem i filtr paliwa też... z przykroscią stwierdzam ze nic nie dało... :cry: pzdr

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: