BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
pytanie dotyczace przegladu
Autor Wiadomo
center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2008-09-09, 11:33   pytanie dotyczace przegladu

mam taki problem ze skończył mi się przegląd i:
- na bank mam padniętą sondę lambda
- w końcowym tłumiku mam dziurę jakby ktoś go przestrzelił, ale nie wydziera się ani nic, normalnie chodzi

pytanie brzmi: czy z tymi 2 "usterkami" klepną mi przegląd czy będą się czepiać bardzo, wyjdzie w spalinach że mieszanka jest nie halo?
mam kawałek do stacji więc wole spytać niż walić km na darmo i pod presją :)

mgr inż. Jędrek ;)

grucha 
Grill Majster

Doczy: 06 Cze 2005
Skd: Raszyn
Wysany: 2008-09-09, 12:09   

Moim zdaniem to drobne usterki więc nie powinni się przyczepić, a jak nie to zawsze możesz się "dogadać" :D

E46 328Ci 99'
E30 318is 90'

GG: 8699481

BokiemMogęWchodzić :)

Yakuzatti 

Pomg: 19 razy
Doczy: 04 Pa 2006
Skd: Bytom/Katowice
Wysany: 2008-09-09, 15:34   

za ................ hehe
Sorry Yaku ,ale jeszcze ktoś to na poważnie weźmie.

bo ja to na poważnie mówiłęm... :|
Ostatnio zmieniony przez ChriS 2008-09-10, 16:52, w caoci zmieniany 2 razy  

mareks 

Pomg: 1 raz
Doczy: 10 Sty 2005
Skd: księstwo Sulejówek
Wysany: 2008-09-09, 19:44   

a czy zawsze podlaczaja furke do analizatora? mi jeszcze nigdy nie podpinali. to chyba robia w szczegolnych okolicznosciach, jak zostawiasz za soba zaslone dymna czy cos.

GG: 6377445

Adi 
urzędas

Pomg: 14 razy
Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2008-09-18, 09:51   

Center jak nie masz jeszcze tego załatwionego to zaprzaszam do mnie do Zabrza :wink:

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2008-09-18, 13:14   

mareks napisa/a:
a czy zawsze podlaczaja furke do analizatora? mi jeszcze nigdy nie podpinali. to chyba robia w szczegolnych okolicznosciach, jak zostawiasz za soba zaslone dymna czy cos.

U mnie to samo, chyba że poprosiłem o analizę, żeby sobie przy przepływce pokręcić. Poza tym diagnosta przyczepił się tylko do trochę zbyt głośnego wydechu (też miałem dziurawy tłumik wtedy), no ale powiedziałem "Panie, 6 garów to musi hałas robić :D " i się odczepił :) .

Rafals 

Pomg: 6 razy
Doczy: 10 Lut 2006
Skd: slask
Wysany: 2008-09-18, 14:46   

maaaad napisa/a:
mareks napisa/a:

U mnie to samo, chyba że poprosiłem o analizę, żeby sobie przy przepływce pokręcić. Poza tym diagnosta przyczepił się tylko do trochę zbyt głośnego wydechu (też miałem dziurawy tłumik wtedy), no ale powiedziałem "Panie, 6 garów to musi hałas robić :D " i się odczepił :) .

Na normalnym przegladzie bylem coprawda tylko raz ale analiza spalin to byla pierwsza rzecz jaka zostala sprawdzona, wyszlo ze spaliny byly idealne wiec zadnej chmury dymu za mna nie bylo.
Jest
E30 318 '91
E30 325 m Tech II '89

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2008-09-18, 19:30   

Ja co jadę na przegląd to nigdy nie mam problemu. A zawsze znajdzie się coś za co tego przeglądu bym nie dostał. Ostatnio gość jak wsiadł to zapytał czy mam atest na kierownicę (29cm 8-) ) zrobiłem głupią minę, bo jak to tak atest na kierownicę???? Gość podbił przegląd i powiedział że fajne auto. Analiza spalin? a co to :wink: ??

E30 + E91

mareks 

Doczy: 10 Sty 2005
Skd: księstwo Sulejówek
Wysany: 2008-09-18, 19:37   

Rafals napisa/a:
Na normalnym przegladzie bylem coprawda tylko raz ale analiza spalin to byla pierwsza rzecz jaka zostala sprawdzona, wyszlo ze spaliny byly idealne wiec zadnej chmury dymu za mna nie bylo.

to chyba trafiles na jakiegos sluzbiste. szczerze mowiac jeszcze nigdy w zadnym z domowych samochodow u mnie nie byly sprawdzane spaliny. niby nalezy to do obowiazku na przegladzie ale oni powinni zeby byc w zgodzie z przepisami sprawdzic tyle rzeczy w samochodzie ze samochod stalby pol dnia na kanale. jak nie ma nic co by kolo w oczy to zwykle raczej diagnosta nie szuka dziury w calym.
chybaze ma zly dzien albo ktos jest podpadzioch :P

GG: 6377445

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2008-09-18, 20:40   

mareks napisa/a:
Rafals napisa/a:

to chyba trafiles na jakiegos sluzbiste. szczerze mowiac jeszcze nigdy w zadnym z domowych samochodow u mnie nie byly sprawdzane spaliny. niby nalezy to do obowiazku na przegladzie ale oni powinni zeby byc w zgodzie z przepisami sprawdzic tyle rzeczy w samochodzie ze samochod stalby pol dnia na kanale. jak nie ma nic co by kolo w oczy to zwykle raczej diagnosta nie szuka dziury w calym.
chybaze ma zly dzien albo ktos jest podpadzioch :P
]

Dobrze mówisz, Diagności tak strasznie się nie czepiają, zawsze można zagadać że się poprawi naprawi wymieni ; ] Najlepiej jest jeździć cały czas na tą samą stację, jak tylko zobaczą że poprzedni przegląd był wykonany u nich, to podbicie dowodu jest tylko formalnością.

E30 + E91

KwitoE30 

Doczy: 08 Wrz 2008
Skd: Głuchołazy
Wysany: 2008-09-18, 21:30   

pozatym tez nie moga sobie pozwolic na odrzucanie aut za byle pierdółke,poprostu traciliby klientów...

gatun0 

Pomg: 15 razy
Doczy: 30 Lip 2008
Skd: Uć
Wysany: 2008-09-18, 21:49   

Badanie analizatorem jest dokładnie określone przez przepisy tj.
w poszczególnych rocznikach były wprowadzane normy emisji spalin .
więc jeżeli masz auto np z rocznika 1996 , to powinno być wyposażone w katalizator i powinno spełniać normę np euro 2 . W przypadku starszych aut ( np E30 ) samochód był wyposażony w katalizator , jednak był on montowany na wyrost i nawet bez niego samochód powinien przejść przegląd , bo tolerancja emisji była większa w tych rocznikach .
Podobnie jest z amorkami , badanie amortyzatorów nie jest wymagane do badania technicznego :D .
Sprawa wygląda podobnie jeżeli chodzi o zagłówki siedzeń tylnych ( wymagane od 96r )
podobne wymogi są przy instalacjach gazowych ( tzw kranik do któregoś miesiąca jakiegoś tam roku :D ) . Generalnie będąc diagnostą trzeba znać masę dat i przepisów , a znając je można usadzić 3/4 diagnostów :D .

Jedno jest pewne , przy E30 diagnosta nie może nie podbić przeglądu za emisje spalin .
Sprawa wygląda trochę inaczej przy niesprawnym układzie wydechowym :) , ale na małą dziurkę przymykają oko w tak leciwy i pięknym aucie :D

Enzo 

Doczy: 06 Sty 2006
Skd: Nysa
Wysany: 2008-09-23, 12:06   

A tam jedziesz gdzies na wichure na pzreglad, dajesz flache dodatkowo i masz gotowe :mg:

KwitoE30 

Doczy: 08 Wrz 2008
Skd: Głuchołazy
Wysany: 2008-09-23, 14:38   

u mnie jadąc na przegląd E30 kolegi bylo niesprawne:
-swiatła (w tym jedno zbite)
-ręczny
-wydech
-zgnity błotnik - bardzo :mg:
-łyse opony tył

okazalo sie ze pracuje tam kolega właściciela - i zna diagnoste, lista wymagań skróciła się do:
-sprawny klakson
-hamulce :D

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2008-09-23, 21:06   

piszcie wiecej takich ciekawych rzeczy to az chce sie wyjezdzac na NASZE BEZPIECZNE DROGI :wink:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: