BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
zalatwimy wreszcie problem olejow??
Autor Wiadomo
Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-29, 23:22   zalatwimy wreszcie problem olejow??

witam wszystkich. hmm znowu wraca banalne pytanie o oleje czyli jaki olej do jakich silnikow. zaraz ktos pewnie napisze ze juz ten temat byl poruszany wiele razy i na tym sie skonczy. kurcze ja skorzystalem z funkcji szukaj oraz manualnie latalem po dziale technicznym i tak naprawde to zadnego konkretnego postu nie zobaczylem. z tego co jest napisane to mozna wyczytac ze:
lotos to go*** i tego nie lac no chyba ze mr Darco czesto wymienia olej oraz jego betka troche go bierze i taniej wychodzi w eksploatacji,
co do castrol to ktos napisal ze tego nie kupowac bo latwa go podrobic bo nie jest zabezpiczony i ktos slycszal ze ktos inny slyszal ze gdzies tam lali do pojemnika castrola jakis inny tani olej.
ktos napisal ze jezdzi na shell'u itp.
czyli tak ogolnie mozna wywnioskowac ze wszystkie oleje sa do kitu bo albo sa slabe albo podrobione przez Polakow :wink: no to na czym jezdzicie?? na wodzie ?? :wink: mam nadzieje ze nie przeoczylem jakiegos posta w ktorym bylo wszystko wyjasnione jesli nie przeoczylem to mam zarowno prosbe jak i pomysl. napiszmy moze wszyscy* ( * kto ma ochote) jaki ma sillnik i co do niego nalal i oczywiscie czy jest zadowolony -> jakies opinie i spostrzezenia. kiedys widzialem taki post z gazem kazdy sie wypowiadal jaki ma itp. no to jak napiszmy porzadny post co ??albo przyklejmy go do dzialu technicznego na stale.nie wiem jak wy ale podejzewam ze wiekszosc z nas ma dylematy co lac do silnikow. bo ceny sa rozne a na opakowanich prawie te same parametry pisza.

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2004-11-29, 23:33   

- lac taki olej jaki nakazal producent
- lac olej z jak najwyzsza alfabetycznie literka po S w oznaczeniu --- juz o tym pisalem no SL
- kupowac w pewnym sklepie w bankach po iles tam litrow a nie z beczki...
- zmieniac albo po uplywie diodek albo czesciej - nigdy zadziej :D

Pozdrawiam

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2004-11-29, 23:51   

ja mam 320 i leje elf'a 15w40, ma tam niby jakis dopisek racing czy cus :)
ale leje dlatego ze lal go poprzedni wlasciciel...
co do odczuc to ciezko mi oceniac, bo nawet nie wiem co napisac, innego nie mialem ani auta ani oleju 8)
zre mi tylko troche na trasie jak dlugo dostaje w rure z roznicami predkosci, ale tylko jak dostaje bardzo konkretnie...
poza tym wypasik...

mgr inż. Jędrek ;)

sebo 

Doczy: 02 Sie 2004
Skd: kobyłka near wawa
Wysany: 2004-11-30, 00:02   

hmm ja tez leje elfa 15w40 a co do dopisku to chyba przy nim jest sporti
a jak dla mnie temat olejow nigdy nie bedzie rozwiazany bo co uzytkownik samochodu to inna opinia i tak samo co inny mechanik to inna opinia wiec nie sugerujac sie takimi opiniami pojechalem do sklepu popatrzylem na ceny oleju porownalem z nalepkami reklamowymi na bolidach F1 :wink: i wlalem to co na tych bolidach bylo i bylo relatywnie tanie wlalem nie narzekam a nawet mialem wrazenie ze silnik zaczal ciszej pracowac ale takie opinie sa malo obiektywne bo jak lejesz olej to spodziewasz sie jakis efektow i sam je probujesz zauwazyc nawet jak ich nie ma :wink:

była E30 320i coupe

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2004-11-30, 00:10   

do tego co napisał Sarna1 dodam tylko, że weź pod uwagę na to co lał poprzedni właściciel
jeśli lał mineral to i ty go lej, bo jak dasz syntetyk - wypłuczesz nagar i możesz pozapychać kanaliki - jeśli już koniecznie chcesz przejść na olej lepszej jakości nalej na początek półsyntetyk 10W40 i zmień go po jakichś 7,5-8,5 tys km, następnym razem możesz nawet zaryzykować syntetyk (o ile nic ci nie cieknie)
jeśli lał syntetyk i silnik nie bierze za dużo oleju - lej syntetyk, jak bierze - spróbuj półsyntetyk 10W40

jeśli nie wiesz co lać - lej półsyntetyk 10W40 - dla pewności pierwsza wymiana powinna nastąpić po 7,5 - 8,5 tys km - nie będziesz miał ewentualnego problemu

generalnie zalecany jest 10W40 - półsyntetyk, ale jeśli autko jeżdziło na syntetyku i jest oki - to jednak lepszy olej....

co do firmy - nie żałuj za nadto - oleju nie wymieniasz co miesiąc
resztę na prawdę było

korzuch 

Pomg: 2 razy
Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2004-11-30, 01:11   

yo!!!
Silnik m40 ELF SPORTI 15W40 :wink:
pozdro

Marcin 
Nurburgring Fan

Pomg: 2 razy
Doczy: 10 Sie 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2004-11-30, 02:37   

M20B23 ELF sporti 15W40. Leje taki bo taki lal poprzedni wlasciciel. Nie moge na jego temat nic powiedziec, bo nie mam porownania.

leon 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Maj 2004
Skd: wawa
Wysany: 2004-11-30, 06:57   

M40 Motul 10w50 bo na mobilu i castrolu klekotal

mikemc
[Usunity]

Wysany: 2004-11-30, 08:16   

M40 - Castrol GTX3 (15W40) ale następnym razem zaleję Castrol HighMilage bo tańszy...:)

pozdro!

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-30, 09:06   

zawsze CASTROL GTX3 albo ELF SPORTI SRI 15W40
do M10, M20, M30 tylko mineralne!!!
to tak jakby do starego amerykanca lac syntetyk, przeciez to bez sensu!!!
no ale do M40, M50 i nowszych powinno sie lac conajmniej polsyntetyki z uwagi na hydraulike

mocry
[Usunity]

Wysany: 2004-11-30, 12:17   

M20B20LPG - Shell 15W40 - takim mi zalali po tym jak urwalem kawalek miski :) nic zlego nie moge powiedziec, auto jezdzi jak jezdzilo wczesniej na innym (chyba BP :roll: ). Od wymiany do wymiany nie bierze ani kropelki. Nastepnym razem zalewam napewno jakims lepszym (drozyszym). Moze Mobil, moze Casrtol... jeszcze pomysle :wink:

Cytat:
do M10, M20, M30 tylko mineralne!!!

dlaczego?????

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-30, 12:25   

bo to stare silniki bez hydrauliki i powinny jezdzic na mineralnym

slyszalem ze syntetyki stosuje sie tylko w nowych silnikach z hydraulika i wiekszym dopasowaniem elementow (tloki, pierscienie, panewki)

mowic mozna wiele o M10/M20/M30 ale jedno jest pewne - w tych silnikach wszystko ma lekki luz i dlatego olej powinien byc 15W40 lub gestszy
zadnych zadkich syntetykow!

Gixer
[Usunity]

Wysany: 2004-11-30, 14:35   

No dobra,a co ja mam lac do M21 czyli do 324D?Podobno jest zalany lotosem polsyntetycznym i nie bierze wogole oleju?Co nalac przy wymianie?

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-30, 15:01   

do jima
ciekawe jest to co piszesz tylko dlaczego bmw do m20 zaleca 10w40 (orginalna instrukcja obslugi z 90 r) a poza tym polsyntetyki maja o wiele lepsze wlasciwosci smarne a szczegolnie w nizszych temperaturach mineral to jest poprostu tansza opcja ktora napewno nie zaszkodzi ale tez w niczym nie pomoze moim zdaniem jezeli ktos jezdzi na polsyntetyku to nie powinien zmieniac na mineral lub jezeli ma silnik po remoncie tez lepsza opcja jest polsyntetyk
Ostatnio zmieniony przez Anonymous 2004-11-30, 15:04, w caoci zmieniany 1 raz  

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-30, 15:03   

w serwisie BMW Smorawinski w Poznaniu kategorycznie kazali lac Castrola GTX3 15W40 do tych silnikow
powiedzieli "zaden inny"

wiec cos musi w tym byc :-)

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-30, 15:09   

nie chce sie klucic (wiem ze gtx3 jest dobrym olejem sam na nim jezdzilem dobre 3 lata po remoncie leje magnateca 10w40) ale mysle ze ludzie ktorzy zaprojektowali ten silnik lepiej sie na tym znaja a mineral najlepiej wlac jak sie nie wie na czym auto jezdzilo wczesniej tym bardziej jak ma duzy przebieg bo nawet wlanie polsyntetyku po tym jak auto zrobilo np 50000 km na mineralnym grozi rozszczelnieniem silnika

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-30, 15:15   

dokladnie tak jak kolega pisze :-)

ja skladam silniki "od zera", sa dokladnie czyszczone w srodku i zawsze zalewam Castrolem GTX3 lub Elfem SRI

ale to oczywiste ze trzeba lac to samo co bylo, co do tego nie ma watpliwosci :-)

Gixer
[Usunity]

Wysany: 2004-11-30, 15:30   

Dobra,ale dalej nie wiem co mam lac do mojego klekota,czekam na odpowiedzi :)

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-30, 15:31   

jakis dobry olej :-) ))

hehehe :D

BOR 

Doczy: 18 Sie 2004
Skd: Łódź
Wysany: 2004-11-30, 15:46   

Cytat:
w serwisie BMW Smorawinski w Poznaniu kategorycznie kazali lac Castrola GTX3 15W40 do tych silnikow
powiedzieli "zaden inny"

A co mieli powiedzieć jak są zobligowani umową handlową z Castrolem???

Ja osobiście do M20 leje mineralny Elf Sporti 15W40.

Baur 

Doczy: 05 Lip 2004
Skd: Warszawa
Wysany: 2004-11-30, 15:51   

O kurcze... akurat ludzie z serwisów często mają skrzywione pojęcie, bo robią non stop te same auta (już dawno nie e30), a w magazynie maja tylko castrola, bo z castrolem akurat bmw ma umowe. Te dywagacje sa bez sensu, jest klasa jakościowa, jest gestość !! ! Do starych - mineralny, do średni starych :) półsyntetyk, do nowszych syntetyk. Zawsze najlepiej lać ten który był do tej pory !! ! A jak nie wiadomo co było, to to co zaleca producent, bo największe prawdopodobieństwo że sie wstrzelimy (szczególnie że większość betek to impiort z reichu). I po co tyle trzepania piany o tych olejach ? Zawsze każdy powie że ten to cacy, tamten bee, a inny powie odwrotnie. Nigdy nie będzie jednej odpowiedzi. Lepiej poradzcie coś na temat ZMIANY SILNIKA, W ZAMIESZCZONYCH PRZEZEMNIE PYTAŃIACH, CZY TO ZA TRUDNE PYTANIA ? BO BRAK ODZEWU :(

"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2004-11-30, 16:23   

dokaldnie koniec bicia piany :D

Wywietl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez moliwoci zmiany postw lub pisania odpowiedzi
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw