BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Czujnik TEMP E30
Autor Wiadomo
Go

Wysany: 2004-10-16, 10:11   Czujnik TEMP E30

Witam!

Przejzalem juz forum ale nie znalazlem konkretnej odpowiedzi na moj problem ze wskaznikiem TEMP.
Zaczelo sie o tego, ze:
- zapalila sie kontrolka "kuhlwasser " na CHECKU
- okazalo sie ze w zbiorniku prawie brakuje plynu(dolalem roztworu) i ok ale kontrolka zgasla jeszcze wczesniej-zanim uzupełnilem plyn

Ale teraz troche zimniej na dworze i jak odpalam betke to bardzo dlugo sie nagrzewa(nie do konca)... w trakcie jazdy wskazowka z czasem sie ruszy i zatrzymuje na pierwszej kresce-nie ma szansy zeby wkoczyla w pion (jak bylo cieplo na dworze to wszysytko bylo ok wskazówka "stala na baczność") teraz spala tyle wachy ze SHOCK!
moze za bardzo się wychładza chłodnica.

Jeszce jedno: jak ktos z forum radzil sprawdzilem wiskoze- przy zimnym włączonym siniku probowalem zatrzymac wiatrak plastikowa butelka:) i niesytety nie udalo sie:( a na wylaczonym niby sie obraca ale z malym oporem (nie wiem, moze zle sprawdzam)
nie wiem o co chodzi...:( moze kontrolka padnieta, albo wina wisko...dajcie znac wiem ze temat byl na forum no ale wolalbym zasiegnac konkretnej porady
PZDR

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2004-10-16, 10:30   

1. sprawdz jeszcze raz wisko
2. odpowietrz uklad chlodzenia (nagrzewnica na maxa otwarta zeby tez sie odpowietrzyla)
3.sprawdz termostat

Anonymous
Go
Wysany: 2004-10-17, 22:53   

90% wisko mialem taki sam problem lozysko na wiskozie moglo sie przytrzec

mocry
[Usunity]

Wysany: 2004-10-18, 13:14   

Czesc. Ja mam 2 pytakna... Po pierwsze jak bylo cieplo to wskaznik temp dochodzil do polowy (i najczesciej tam zostawal). Treaz kiedy zrobilo sie nico chlodniej juz tam nie dochodzi. Jest albo na pierwszej kresce albo troche powyzej niej. Czy tak ma byc??? Czy tez temp powinna byc wyzsza? Boje sie, ze bede mial jakies klopoty w zimie :? Drugie pytanie - po odpaleniu autka wisko kreci sie od razu (na zimnym silniku), czy to normalne? Czy tez powinno sie ono wlaczac dopiero po jakims czasie :?: Mysle, ze u mnie nie ma takiego problemu jak u loko_bmw bo spalanie jest ok a auto w miare szybko sie nagrzewa (po jakis 5 min jest juz na wspomnianej pierwszej kresce). Prosze o jakies info na ten temat bo nie mam o tym zielonego pojecia :oops: a zima idzie ...

Go

Wysany: 2004-10-18, 18:20   

mocry, masz to samo o u mnie! viso poszłooooo:)!!!!

mocry
[Usunity]

Wysany: 2004-10-18, 19:38   

:( no to niewesolo :( tylko, ze u mnie nie ma tych objawow... spalanie jest ok (na poziomie 11-15 litrow LPG) no i nagrzewa sie szybko...

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2004-10-18, 20:02   

mocry napisa/a:
Treaz kiedy zrobilo sie nico chlodniej juz tam nie dochodzi. Jest albo na pierwszej kresce albo troche powyzej niej. Czy tak ma byc?

tak - nawet podczas szybkiej jazdy silnik chłodzi sie pędem powietrza i wtedy masz na kresce przed pionem albo pomiędzy nimi, a jak jedziesz w korku, to może się zdarzyć, że i na kresce za pionem - generalnie wychylenia w w granicach tych trzech kresek są dopuszczalne (wręcz nieuniknione) - jak przy normalnej pracy silnika jest inaczej - to dopiero nie dobrze

mocry
[Usunity]

Wysany: 2004-10-18, 22:06   

piOTer_W mam dokladnie jak napisales. Czasem w ostrym korku wskazowka jest na polowie. A powiedzcie mi jeszcze czy wisko ma pracowac od razu czy tez ma sie wlaczac dopiero pozniej :?: :?: :?: bo u mnie pracuje natychmiast po odpaleniu betki :roll:

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2004-10-18, 23:12   

... kiedyś darco dokładnie dosyć opisywał dokładnie opisywał zasadę prawidłowego działania visco - kręci się zawsze, ale pod wpływem temperatury płyn wewnątrz tężeje - visco przyspiesza (charakterystyczny świst - dodam, że ja go nigdy nie słyszałem, bo zawsze słucham radia), ale nawet wówczas gdy visco pracuje na swoich najwyższych obrotach nie kręci sie tak szybko jak wówczas gdyby było na stałe np. zastałe :wink:
- może u ciebie jest właśnie coś takiego - radzę sprawdzić, ale jak - jest na forum - przy okazji można się dowiedzieć paru innych ciekawych rzeczy, o których w tym momencie mogłem zapomnieć....
.... szukaj i pamiętaj różnie ludzie to piszą (w, v, c, k...)

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2004-10-19, 12:54   

100% TERMOSTAT

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2004-10-19, 22:00   

Cytat:
100% TERMOSTAT

U mnie chyba tez szwankuje, ale zeby miec pewnosc chce zmierzyc temperature plynu chlodzacego. Jaka powinna byc dla M20B20? I jak to mierzyc? W zbiorniczku wyrownawczym?

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2004-10-19, 23:11   

a nie latwiej wyjac termostat i go zagotowac....

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2004-10-20, 01:10   

adrian e30 napisa/a:
100% TERMOSTAT
- ja niebył bym taki pewny, ale sprawdzić warto - jak patrz wyżej

mocry
[Usunity]

Wysany: 2004-11-26, 13:10   

Cytat:
100% TERMOSTAT

U mnie problem jest juz rozwiazany wlasnie po wymianie termostatu. Dziwi mnie jeden fakt. Sprawdzalem stary termostat, po nagrzaniu otwieral sie, po ostygnieciu zamykal - czyli chyba tak powinno byc :shock: zdecydowalem sie jednak na jego wymiane i dobrze bo teraz wskaznik temp. jest w pionie :D A co z tamtym starym termostatem jest to nie wiem... :roll:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: