Wysany: 2007-10-01, 20:43 e39 diesel - kilka pytan
Z tego co wiem to do 99 roku w E39 325TDS byl montowany silnik M51, czyli stary TDS z modeli E34 i E36. To jest ten sam silnik, czy cos tam przy nim grzebali i zostal zmodernizowany? W E39 wystepuja te same problemy z pompa wtryskowa co w starych TDS-ach np z E34, czy fabryka sie z tym uporala? Wiem ze jesli diesel w E39, to lepiej bylo by sie rozejrzec za czyms z M57 pod maska, ale ok 20 000 raczej nic godnego uwagi z tym silnikiem sie nie kupi. Ile mniejwiecej trzeba przeznaczyc na przyzwoite E39 z M57? Bo TDS-a chyba jakiegos godnego uwagi da sie kupic za ta kase? I jeszcze jedno, jak wygladaja koszty eksploatacji tego modelu (spalanie, przykladowe ceny czesci itp)?
Pomg: 4 razy Doczy: 29 Lis 2006 Skd: kruszwica/poznań
Wysany: 2007-10-01, 21:18
Majac 20k raczej zapomnij ze kupisz M57 . Przerabiałem niedawno ten temat bo brat szukał diesla e39. Szczerze mowiac za 20k to ciezko kupic nawet porzadnego TDS. "Podobno" TDS w e39 jak i w e36 po bodajze 96 roku, została zmodernizowana pompa i jest bardziej bezproblemowa. Ostatecznie brat kupił e39 2.5 TDS z 98r. Dał mysle ze sporo ale napewno warto, stan idealny,kupiona w niemczech w serwisie w ktorym było kupione jako nowe. Co do kosztow wiadomo: rozrzad odpada bo łancuch filtry norma, amory tez bez tragedii, klocki tarcze i innne rzeczy nie wiem bo jeszcze nie zmienialismy. Spalanie... baaardzo zalezne od stylu jazdy, przy spokojnej podroznej jezdzie naprawde potrafi zaskoczyc ale srednie spalanie przy dynamicznej jezdzie mysle ze ok 10 spokojnie sie zamnkie. Ogolnie polecam.
pozdro
Ostatnio zmieniony przez mattim_bmw 2007-10-01, 21:22, w caoci zmieniany 1 raz
Diesle ze Szwabii z roku 98, 97, 96 - jak myslicie - ile mają nalatane - 200 000 km? Zapomnij. Nie po to niemiec kupuje diesla. Te auta mają 300, 400 tysięcy. A jak wiadomo - turbo diesel z mega przebiegiem - to potencjalna skarbonka. No chyba, że jak silnik sie zje... to wrzucasz drugi....Proponowano mi ostatnio E39 530d z 2000 roku z ori przebiegiem (drugi właściciel w Polsce - kupiony tu w salonie, auto znajomego) 170 000km. Przejrzałem ceny części - wtryskiwacze, turbo regeneracja, dwumasowe itp. i potwierdziły sie moje obawy....- E39 mimo, że dość już tanie w zakupie - jest autem, w które w ciągu roku często trzeba włożyć kilka tysięcy. To nie jest auto ani niezawodne, ani tanie w utrzymaniu...
TDS jest najmniej polecanym silnikiem w tym samochodzie, już wolałbym tanie w zakupie 520i 150KM i napewno w utrzymaniu na dłuższą metę.....
_________________ Weteran
mariusz szkocja [Usunity]
Wysany: 2007-10-02, 14:34
Cytat:
Przejrzałem ceny części - wtryskiwacze, turbo regeneracja, dwumasowe itp. i potwierdziły sie moje obawy....- E39 mimo, że dość już tanie w zakupie - jest autem, w które w ciągu roku często trzeba włożyć kilka tysięcy. To nie jest auto ani niezawodne, ani tanie w utrzymaniu...
TDS jest najmniej polecanym silnikiem w tym samochodzie, już wolałbym tanie w zakupie 520i 150KM i napewno w utrzymaniu na dłuższą metę.....
siemka
co do czesci to padaja wtryskiwacze ot same z siebie (bosch dal d..... i to jeszcze jak )a w polsce jeszcze dochodzi jakosc paliwa.
turbina (garett francja) w tds-ach sa zywotniejsze niz w silnikach M57
kolo dwumasowe to trzeba byc debilem do n potegi zeby je rozwalic.
(fabryczne LUK na wymiane ida SACHS)