BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
tarcze hamulcowe-maly problem
Autor Wiadomo
sebo 

Doczy: 02 Sie 2004
Skd: kobyłka near wawa
Wysany: 2004-10-06, 20:40   tarcze hamulcowe-maly problem

...dzis wymienialem tarcze no i wszystko bylo by cacy gdyby nie to ze przy drugiej tarczy wyrobila mi sie sruba mocujaca tarcze (ampul) niestety uzylem wiertary i tarcza jakos zeszla niestety tej resztki sruby niestety nie udalo mi sie wykrecic ani usunac i teraz pytanie poniewaz zalozylem tarcze ale nie przykrecilem tego ampula no bo oczywiscie nie bylo jak czy to grozi jakimis wiekszymi konsekwencjami zastanawiam sie czy fabryka zastosowala ta srubke po to aby tarcza nie latala po zdjeciu lub wtrakcie zdejmowania kola czy ma ona za zadanie jakos centrowac czy pozimowac tarcze??

była E30 320i coupe

Kimbek 

Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Molde/Świdnik
Wysany: 2004-10-06, 21:14   

Ja w e21 miałem pourywane w obu kołach i jeżdziłem, trzeba było tylko zaj.... dokręcić śruby od koła by felga mocno docisneła tarcze do piasty bo przy hamowaniu buło słychać stuk jak tarcza opiera się o śruby od koła, najlepiej to było wyczuć ruszając do tyłu hamując i do przodu hamując.
Ps. da się jeżdzić ale lepiej jak by były

sebo 

Wysany: 2004-10-06, 22:02   

no wlasnie tak myslalem ze ta srubka ma takie zadanie ale coz napewno narazie tak bede jezdzil a pozatym zastanawiam sie jak ta srube usunac z tego otworu probowalem ja przewiercic ale to sruba utwardzana i chyba trzeba by do niej diamentowych wiertel albo tytanowych co prawda wystaje jej okolo 2-3 mm ale to za malo zeby ja jakos scisnac i wykrecic

była E30 320i coupe

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2004-10-06, 22:05   

a duża jest ta śruba - chodzi o średnicę, bo jak nie mała, to jakbyś diaksem zrobił nacięcie dla śrubokręta - może pójść

HyenoX M42B18
[Usunity]

Wysany: 2004-10-06, 22:11   

ostatnio mialem ten sam problem.
Potraktowalem delikatnie tą śrubeczke fleksem, tak ze po zdjeciu tarczy z piasty wystawały jeszcze kawałki gwintu tej śruby, a następnie kombinerkami dało sie odkręcic reszte.

Koleś natomiast poszedł ta sama droga co ty i malutkim wiertłem zrobił otwór tak zeby nieuszkodzić gwintu a nastepnie resztki usunał wykrętakiem - z rezultatem pozytywnym

pozdro

sebo 

Wysany: 2004-10-06, 22:19   

wlasnie u mnie bedzie raczej opcja z wiertlem i wykretakiem bo musialem zdjac tarcze a ze sruba byla tak zapieczona ze poprostu mi sie zamiast ampulowego otworu zrobil okragly to musialem rozwiercic glowke sruby co prawda kilka milimetrow gwintu jeszcze zostalo ale sruba byla i raczej jest tak zapieczona ze raczej kombinerkami nie da sie jej wykrecic a tak nawiasem fajna mialem tarcze :D peknieta od samej gory do samego dolu powierzchni tarcia jak naciskalem hamulec to czulem sie jakbym mial ABS :wink:

była E30 320i coupe

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-10-06, 22:29   

a jest napisane jak ato tarcza? zimerman? brembo?

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

sebo 

Wysany: 2004-10-06, 23:10   

chyba jakas tarcza no name albo mi sie tylko tak wydaje przynajmniej nic na niej nie jest napisane tzn ja nic nie znalazlem nawet nie wiedzialem gdzie szukac tych napisow ale zadne to jakies nacinane czy niewiadomo jakie poprostu zwykle wentylowane

była E30 320i coupe

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2004-10-07, 05:27   

Jesli jeszcze nie odkreciles to mozesz sprobowac metody starych mechanikow - zalapac spawarka jakis kawalek preta prostopadle do tej sruby i sprobowac wykrecic. W maluchu kiedys 2 ukrecone sruby w ten sposob wykrecilem :D

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2004-10-07, 08:01   

Bruner napisa/a:
Jesli jeszcze nie odkreciles to mozesz sprobowac metody starych mechanikow - zalapac spawarka jakis kawalek preta prostopadle do tej sruby i sprobowac wykrecic. W maluchu kiedys 2 ukrecone sruby w ten sposob wykrecilem :D

dokladnie - jak da rade to jest to najprostsza metoda. - inaczej zabwa wiertarka i wykretakiem - tak czy tak da rade ;)

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2004-10-07, 18:50   

SmasherE30 napisa/a:
a jest napisane jak ato tarcza? zimerman? brembo?

Smasher a może poprostu ona była już tak cięka i dlatego pękła

Sebo ile ona miała grubości?

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: