Ja tego nie usłyszałem od znajomego teścia czy jak ich tam zwiesz tylko od osób które zawodowo mają z tym do czynienia , wiec wybacz stary ale nie wiem do kogo kierujesz te swoje zarzuty.
masz podparte przepisami ze
-kat B uprawnia Cie do jazdy autem z przyczepa ktorych laczna DMC nie przekracza 3.5 tony
-kat B+E autem o DMC nie przekraczajacym 3.5 tony z przyczepa ktorej DMC nie przekracza DMC auta holujacego/ciagnacego
reasumujac przy B calosc nie moze przekraczac 3.5t a przy B+E 7ton
Jakub zapytaj jutro jakiegos policjanta tam u siebie i napisz na forum co Ci powiedział.
[ Dodano: 2007-12-23, 00:11 ]
jaqub napisa/a:
Pawel735 napisa/a:
Jak pisałem już wcześniej, zachęcam aby zadzwonic pod 112 - tam się dowiedzie wszystkiego bo może jest coś o czym ja sam nie wiem.
ja nie zachecam do zawracania tylka komus w centrum alarmowym... moze ktos bedzie probowal dodzwonic sie po pomoc/pogotowie po wypadku...
To poproś o połączenie z kims z drogówki - zrobią to bez problemu a pozatym można przecież zadzwonić na normalny numer komendy.W czym jest problem ?
_________________ Chcesz mieć coś zrobione dobrze ? To zrób to sam - tylko Tobie zależy na tym, żeby zrobić to dobrze.
Bob, przeczytaj co napisalem wyzej o DMC - nie istotne ile wazy E36, tylko jaka ma wpisana w dowodzie dopuszczalna mase calkowita - czyli masa wlasna pojazdu + pasazerowie + bagaze itp itd, czyli mowiac krotko do jakich obciazen przystosowal dany samochod producent - sprawdz w dowodzie swojej E30 jaka masz wpisana DMC, napewno sporo wiecej niz te 1180 kg (tyle wg fabryki wazy E30 320i).
Czyli generalnie tok rozumowania poprawny, ale pod uwage bierzemy nie mase rzeczywista, a dopuszczalna mase calkowita zarowno holownika, jak i przyczepy. Jesli DMC wyjdzie za duza to mozesz jechac nawet na pusto, a twoj portfel itak moze schudnac
Ponieważ przpisy są tak sformuowane jak są nie da się określić jednoznacznie i właściwie należałoby zapytać o oficjalne stanowisko prawne, bo tak każdy zrozumie inaczej
oj panowie , prawo o ruchu drogowym sie kłania, szkoda że nie jesteście z mojego powiatu bo bym pare osób wysłał na egzamin sprawdzający , no to teraz zagadka , macie szanse na uratowanie swojego honoru :
Zestawem pojazdów o jakiej maxymalnej DMC można kierować, posiadając uprawnienia do kierowania kategori B
(domniemywam że wszyscy wypowiadający sie w temacie mają przynajmniej B,czyli powinni wiedzieć, licze na same bezbłędne odpowiedzi)
heheh takim wielkim ciagnikiem przetwórnią z pzrodu wchłania zborzea z tyly wyskakuja flaszki ,ma tez taki lejek z boku gdzie zasysa piasek i z krzemu robi butelki
warzy niestety 2 petryliony ton
Dzisiaj rozmawiałem z kolejny policjantem i poniżej to co usłyszałem.
Mając kategorię B+E można ciągnąć zestawy pojazdów na następujących warunkach.
DMC pojazdu ciągnącego nie może być wyższa niż 3,5 tony, DODATKOWO takim pojazdem można ciągnąć przyczepę,której maxymalna masa określona jest w dowodzenie rejestracyjnym dla przyczepek z hamulcem i bez hamulca Jak wiadomo każda laweta dwuosiowa ma hamulec.
I dalej
DMC przyczepy z hamulcem nie jest wyższa niż masa własna pojazdu (tak wnioskuję z dowodu rejestracyjnego mojej e30 - gdzie masa własna pojazdu to 1325 kg a DMC przyczepy z hamulcem to 1300kg - w przypadku dajmy na to Lublina podejrzewam ze te proporcje są też odpowiednio zachowane ze DMC przyczepy jest mniejsze od masy własnej tego busa.)
Czyli Lublin o DMC 3500 KG a o masie własnej powiedzmy 2100 kg moze pociągnąć przyczepę o DMC 1900 kg (to akurat trzeba by było sprawdzić w dowodznie rejestracyjnym takiego lublina bo nie mam dla niego tych danych przed sobą) co daje razem 4 tony.
Czyli krótko mówiąc według tej teorii faktycznie wynika ze cały taki zespół pojazdów może ważyć więcej niż 3,5 tony bo wszystko zależy od tego jaka jest DMC przyczepki wpisany w dowodzeni którą dany pojazd do 3,5 tony może ciągnąć.
Jeszcze krócej - jedziesz pojazdem zarejestrowanym o DMC do 3,5 tony plus do tego jeszcze masa przyczepy z dowodu.
_________________ Chcesz mieć coś zrobione dobrze ? To zrób to sam - tylko Tobie zależy na tym, żeby zrobić to dobrze.
Ostatnio zmieniony przez Pawel735 2007-12-23, 13:54, w caoci zmieniany 2 razy