BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Faluje na obrotach
Autor Wiadomo
seba19862 

Doczy: 11 Lis 2008
Skd: Gołdap
Wysany: 2010-04-14, 17:34   

ja jeszcze zmieze cisnienie paliwa jak dobre to jade do mechanika od bmw kupe lat przepracowal przy tych samochodach

Piotrek325 
maniak

Pomg: 6 razy
Doczy: 24 Sty 2009
Skd: Warszawa
Wysany: 2010-04-14, 22:16   

to ja dodam od siebie bo dzisiaj wyregulowałem zawory (na 0,25) oraz założyłem zregenerowane wtryski na nowych oringach. i po za cichsza praca silnika nadal trochę falują

kams 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 03 Sty 2010
Wysany: 2010-04-15, 00:15   

np PAnowie chyba trzeba sie ruszyc i jakis krokowy podmienic ..

Piotrek325 
maniak

Wysany: 2010-04-15, 10:16   

kams napisa/a:
np PAnowie chyba trzeba sie ruszyc i jakis krokowy podmienic ..

ja juz podmieniałem. dzisiaj bede szukał jeszcze lewizny.

seba19862 

Wysany: 2010-04-15, 12:15   

ja wszysto przeszukalem pompke sprawdzilem 3.4bar lewizne tez zostal tylko filter albo ktos zle cos zlozyl

Piotrek325 
maniak

Wysany: 2010-04-16, 00:20   

Chociaż powiem wam ze po regulacji zaworów jest niebo a ziemia. Nawet jeżeli chodzi o trzymanie obrotów.

Tyle że silnik nie faluje chodzi naprawdę równo, ale obroty są rzędu 500, wskazówka jest dokładnie na kresce.

mam zegary gdzie kreska 500 obrotów nie jest dokładnie pomiędzy 0 a 1 tylko bliżej 0 (BTW. gdzie były takie zegary montowane, dodam ze nie maja kości kodującej z przodu, tylko ten patyk)

wyglądają mniej więcej tak jak te: http://img.youtube.com/vi/LbUSbL-ThfE/0.jpg (poglądowe foto)

Czy jeżeli samochód trzyma obroty równo, i przy schodzeniu z obrotów nie przygasa (co miałem przed regulacja zaworów i wymiana wtrysków). Gdzie szukać przyczyny niższych obrotów. Dodam że na zimno trzyma 800 - 850, (czujnik temp do ECU nowy)

Nie sprawdzałem jeszcze czy nie ciągnie gdzieś lewego powietrza ale rura na bank nie jest nigdzie dziurawa, ew. te wejścia od podciśnienia do serwo, ale czy to może być powodem ? czy przy lewym powietrzu silnik nie świruje trochę bardziej ?

pozdr.

M-4 

Doczy: 19 Maj 2009
Skd: Lublin
Wysany: 2010-04-16, 10:41   

Przy lewym powietrzu z wyższych obrotów spadając będzie gasł lub prawie gasł

Rafal_e30 

Doczy: 19 Lut 2008
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2010-04-16, 11:20   

a nieszczelności układu wydechowego przed sondą lambda sprawdzał ktoś? To było a raczej nadal jest powodem takiego zachowania się silnika jak na filmiku zaprezentowanym przez kolegę norb'a. Do tego proponuję sprawdzic króciec wchodzący od silniczka krokowego do kolektora ssącego. Jak jest wyrobiony to przy dodaniu gazu ciśnienie go wypycha na zewnątrz po czy silnik łapie lewiznę tamtędy. Łatwo to zaobserwowac otwierając przepustnicę na max. Potem już nie wraca na swoje miejsce i cały czas zasysa.
Norb regulowałeś zaworki? Coś mocno klepią chyba że mi się tak wydaje na tym filmie.
Ostatnio zmieniony przez Rafal_e30 2010-04-16, 11:20, w caoci zmieniany 1 raz  

pw 

Doczy: 12 Gru 2008
Skd: janow lubelski
Wysany: 2010-04-16, 13:06   

Witam. Mam podobny problem ze swoja e30.. Dzis zrobilem tak jak pisaliscie zatkalem reka dolot powietrza przy filtrze i samochod zgasl to chyba oznacza ze wszystko jest szczelne ? I mam jeszcze jeden taki problem jak jade powyzej 90 km/h i wcisne sprzeglo i wrzuce luz to samochod gasnie jaka moze byc tego przyczyna ? to samo sie dzieje jak postoi ok 2-3 godz i wkrecam ja na wysokie obroty dojezdzam do rada czy skrzyzowania wciskam sprzeglo tez gasnie pomoze ktos moze juz mial ktos z was taki problem i zna przyczyne ? Dzieki

norb 

Pomg: 2 razy
Doczy: 14 Pa 2008
Skd: ŚWIERŻE GÓRNE
Wysany: 2010-04-16, 13:19   

"Rafal_e30" co do filmiku to znalazłem go na YouTube pokazałem przykład...u siebie regulowałem zawory auto diametralnie zmieniło pracę...silnik trzyma obroty(na ciepłym) na zimnym jest kicha... :( co do nieszczelności to mam dziurki przed sondą lambda w portkach :? i to moze być przyczyną... zespawam portki i napisze co się dzieje... pzdr

seba19862 

Wysany: 2010-04-22, 03:50   

a moze czujnik spalania stukowego

Piotrek325 
maniak

Wysany: 2010-04-22, 10:10   

ale chyba mówimy o silniku m20.... w którym nie ma takiego czujnika