jaka może być przyczyna tego że podczas jazdy trzęsie mi się auto (w sumie lekkie drgania) kierownica drga najmniej...! najbardziej to czuć przy predkości 60-80km/h szczególnie na wyzszym biegu i czasami podczas hamowania ! koła na 100% dobrze wyważone
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-03-22, 15:03
a moim zdaniem to wina powybijanych drążków kier ... taki zakres prędkości wskazuje na układ kierowniczy bardziej ... sprawdź stan drażków i pojedź zrobić geometrię ...
Wysany: 2004-03-22, 15:55
przy okazji od jakichś tysiąca kilometrów nagle dość wyrażnie zaczeła mi dość wyrażnie drgać kierownica podczas hamowania - przy wszystkich zakresach prędkości,
jak to są regularne wibracje to raczej tarcza... ewentualnie końcówki drążków... a co do tarcz to nie przetaczaj bo to partyzantka, masz bmw a nie duzego fiata.... tarcze kosztują koło 150zł/szt. a to chyba nie tak wiele przyjmując że wymieniasz raz na kilka lat
Go
Wysany: 2004-03-23, 08:24
u mnie w podobnym zakresię prędkości równierz występowały takie wibracje potem spokuj i znowu miedzy 150 a 170 okazało się ,że mam lekko wygiętą felge na wywarzarce git a na drodze wibrator
pier....ne polskie drogi
to już druga sprawa... to że na wyważarce jest ok to nie znaczy że masz proste koła...
Go
Wysany: 2004-03-23, 17:56
jesli trzesie rowniez w czasie jazdy to napewno nie tarcze. Stawiam na wachacze górne lub koncowki drazków+oczywiscie pierwsze to opony.
Go
Wysany: 2004-03-23, 18:05
dzieki za wyczerpujace odpowiedzi Chłopaki ! oponki maja jeden sezon wiec sa ok ! zajrze pod auto i pogrzebie w przednim zawieszeniu -może cos znajde ! a jest możliwośc ze ta trzęsienie było by przez zużyte poduszki pod motorem???!!!
Go
Wysany: 2004-03-23, 18:08
Najlepiej pojedz na szarpaki(na kazdej stacji diagnostycznej)
Recznie nawet dobry mechanik zbyt wiele nie znajdzie
potwierdzam, pojedź na każdą stację... tam za chyba 15 zł. możesz zrobić takie badanko i to bez konsekwencji
Go
Wysany: 2004-03-23, 22:48
zuzekboss napisa/a:
oponki maja jeden sezon wiec sa ok !
to że oponki są po jednym sezonie o niczym nie świadczy.... wystarczy że nawet nóweczkę oponkę schamujesz na pisku z około 120 km/h i bigosik gotowy.... to tylko tak na przyszłość, bo objawy raczej nie wskazują na opony rzeczywiście
Go
Wysany: 2004-03-23, 22:56
dziwne jest jeszcze to ze te wibracje sa najsilniejsze jak np. jade 80km/h i dodaje gazu ! jak puszcze gaz jest troche lepiej ale dalej są choc lżejsze !
poduszki pod silnikiem nie spowodują wibracji, jedynie mogą spowodować szarpnięcia przy dodawaniu lub odejmowaniu gazu.. jakbym się przejechała to bym pewnie wpadł co to może być...
Go
Wysany: 2004-03-23, 23:21
własnie tez podejrzewałem poduszki bo przy zapalaniu i gaszeniu autka zanim zaskoczy/zgaśnie to zawsze budą trząśnie kilka razy !
nie... wtedy raczej poduszek nie będzie czuć...
czuć je jak jedziesz na biegu i jak gwałtownie odejmiesz nogę z gazu przy wyższych obrotach albo jak dodasz gazu (w zależności od tego która to miała by być poduszka, wszystko wynika z siły bezwładności cłego układu koła-wał-silnik)
moze masz cos zwalone z zaplonem - ktorys gar nie halo
Go
Wysany: 2004-03-24, 10:45
loko napisa/a:
nie... wtedy raczej poduszek nie będzie czuć...
czuć je jak jedziesz na biegu i jak gwałtownie odejmiesz nogę z gazu przy wyższych obrotach albo jak dodasz gazu (w zależności od tego która to miała by być poduszka, wszystko wynika z siły bezwładności cłego układu koła-wał-silnik)
jak to nie będzie czuc mi jak padła poduszka pod silnikiem to właśnie telepało przy odpalaniu i gaszeniu silnika bo silnik ma nierównomierne obroty na postoju to telepała się cała deska rozdzielcza
U mnie też trzęsie!!! Najwięcej tak jak juz kiedyś pisałem w przedziale 80 -100 km!!! W trakcie jazdy jak i hamowania. W innym zakresie prędkości ani drgnie!!! Pojechałem na szarpaki klient powiedział stabilizator do wymiany. Umówiłem się na tą sobotę. Mam nadzieję, że pomoże wymiana. W międzyczasie pojechałem wymienić oponki na letnie i zauważyłem brak orginalnych dystansów do felg aluminiowych!! (zrobione z tworzywa) Wiecie o co chodzi??? I tak się zasatanwiam może tu też lezy przyczyna wibracji. Tylko jak załatwic pasujące "dystanse". Dotoczyć czy jak???