Witajcie planuje na wiosnę zmianę felunku i zastanawiam sie jaka szerokość felgi dobrać ( rozmiar 17 cali) żeby ładnie(czyt. mocno) sie oponka 215 naciągnęła:)? profil 40
Do tych felg nie musisz poszerzać nadkoli wejdą akurat na styk przy tej szerokości i ET.
Co do opon 205/45 lub 205/40 jak ma być naciągnięta. A przy takich oponach to jeszcze dystans się zmieści z 1 może 1,5cm.
Ostatnio zmieniony przez --==maly==-- 2007-11-06, 22:15, w caoci zmieniany 1 raz
Teraz mam 215 i mam dystans ze zmiennym centrowaniem 3,5cm na tyle i obciera mi przy wiekszej dziurze samemu prz dziurach w 2 osoby.. chce tego uniknac a i tak musze malowac nadkola to myslem ze odrazu ladnie wyciagnac je ? Ew. dac szersza felge ? czy zostawic jak jest i nakladac 205/40.. Chcial bym zeby fajnie to wygladalo gleba i taka dszeroka felga z naciagnietymi kapciami
to nie od opony zależy czy będzie ocierać tylko głównie od felgi i jej parametrów Na 8x17" opona 215/40/17 nie naciągnie sie wcale.... 205/40 jak najbardziej polecam. 215/40 ładnie wygląda na 9x17" ..... felgi takie se....., szukaj lepiej czegoś węższego na przód i szerszego na tył.... np. 8.5 lub 9 na przód i 9.5 lub 10 na tył
jeżeli te RH z fotki są twoje ..... to ja bym polecił zmniejszyć dystans i dać szerszy rant... le sie nie mylę masz tam 8 x 17", dorzuć 1-1.5" szerszy rant a dystans zmniejsz odpowiednio o poszerzenie...
niestety w temacie E36 (ET i te sprawy) nie jestem mocny ale wydaje mi sie że dobrze prawię
_________________ ZŁOCENIE i CHROMOWANIE śrubek od felg !
te felgi które pokazałeś wyżej miałem w dwóch poprzednich E36 w jednym nie miałem gleby ononki były 225/45 i było ok ale przy zawieszeniu 60/40 w drugiej buni już tarły mi z tyłu a więc oponki 215/45 i było ok ale żeby były naciągnięte to nie wyglądało to normalnie.
jak zamierzasz poszerzyć nadkola to nawet nie patrz na te felgi tylko szukaj od razu 8,5 ET 13 x 10 cali ET20 do tego opony przód 215/40/17 i tył 245/35/17 . Ja mam włąsnie taki zestawik i jest bajka
Tak te rh w podpisie sa moje ! ale bardzo ciezko dostac ranty i orginalne dystanse rh ze zmiennym centrowaniem ( 5x112-5x120 ) .. Wiec jak juz to tylko zalozyl bym wiekszy rant !
Co do rozmiaru opony to myslalem przod-215/40 tyl-max 225/40 zeby nie zamulic mojego is..
tytaj jest to bardzo ladnie zrobione przod na 225/35/18 tyl 265/30/18
ja bym zostal u siebie przy 215/40 najchetniej ! szerokosc 9'-9.5'
ja będe na wiosne kupował felgi 8 x 17" ET20 i mówią dla mnie ze 215/45/17 naciągnie sie (tzn zrobi sie tzw. trapez ) dobrze mówili dla mnie
na 8 calach 215/45 nie bedzie w trapezie (tzn bedzie ale okolo 7 mm na strone felgi wiec niezauwazalny) ta opona bedzie idealnie pasowac do tej felgi ale bez znienawidzonego przez wulkanizatorow trapezu
witam i podepne sie od razu z pytaniem:
jakie max rozmiary felg i opon na nich wejda pod standardowe nadkola w e36?mam glebe 60/40.da rade upchnac 10' w jakims dobrym et na tyl?
jakie max rozmiary felg i opon na nich wejda pod standardowe nadkola w e36?mam glebe 60/40.da rade upchnac 10' w jakims dobrym et na tyl?
nie da sie upchnąć 10" w standardowe nadkola w E36 bez przycierania, jeśli spróbujesz oszukać na ET i założyć jeśli wogóle uda ci sie takie felgi znaleść 10cali ET 40-50 to newet odpowiednio wąska opona nie będzie przycierać o błotnik a o wydech od wewnętrznej strony .
nie da sie upchnąć 10" w standardowe nadkola w E36 bez przycierania, jeśli spróbujesz oszukać na ET i założyć jeśli wogóle uda ci sie takie felgi znaleść 10cali ET 40-50 to newet odpowiednio wąska opona nie będzie przycierać o błotnik a o wydech od wewnętrznej strony .
dzieki.a wiesz moze jakie max by podeszly? 9"? mam okazje moje opchnac i cos bym chcial ladnego na wiosne
takie jak twoje chyba nie podejda bez grzebania co?
pozdr
dzieki.a wiesz moze jakie max by podeszly? 9"? mam okazje moje opchnac i cos bym chcial ladnego na wiosne
takie jak twoje chyba nie podejda bez grzebania co?
pozdr
9 cali ET 35 opony 215/45/17 albo 215/40/17 i na takim czymś juz ludzie jeżdzą
zamieniasz ranty i sprzedajesz dalej , wiadomo sprzedajesz taniej ale i tak wychodzisz na swoje
to jest najlepszy, najtańszy i sprawdzony sposób, bo jak będziesz chciał kupić nowe na ebay to same dwa ranty czasem ci wyjdą drożej niż komplet tych felg
_________________ ZŁOCENIE i CHROMOWANIE śrubek od felg !