BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Kupno pojadu bez OC i przeglądu...
Autor Wiadomo
Melis 

Pomg: 3 razy
Doczy: 04 Lut 2005
Skd: Ostrowite
Wysany: 2007-10-20, 10:26   Kupno pojadu bez OC i przeglądu...

Siemka!

Mam pytanko...
Jade jutro ogladac bunie i zastanawia mnie sprawa jej ubezpieczenia OC i przeglądu...
Auto stoi juz z 2-3 lata i nie było ono opłacane (nie wiem narazie od kiedy) i czy w takim razie po jej zakupie mógłbym miec jakies trudnosci czy cos w tym temacie?
Wydaje mi sie ze to jest sprawa własciciela i danej osoby która ma zaległosci pod tym względem, ale chce sie upewnic bo zaraz po kupnie chciałbym ja wrejestrowac na pół roku, moze rok, do czasu kiedy nie doprowadze ja do własciwego stanu...

pozdrawiam i miłego dnia!

Belisama 

Pomoga: 8 razy
Doczya: 28 Sie 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-10-20, 11:35   

Raz wyrejestrowanego samochodu nie zarejestrujesz ponownie to jedna sprawa a druga sprawa to ubepieczyć musisz właściwie w dniu kupna żeby być czystym, a wszelkie zaległości itp. będzie musiał zapłacić sprzedający. OC możesz zawrzeć na podstawie umowy kupna sprzedaży na numery nadwozia, a przegląd to kiedy tam już wyjdzie :)

fileo 
PowerOfDreams

Doczy: 26 Sty 2006
Skd: WA
Wysany: 2007-10-20, 13:55   

Nie ma czegoś takiego jak wyrejestrowane auto. Wyrejestrować mozna tylko jak je zezłomujesz i masz na to kwit.

Jak nie ma OC i przeglądu to do momentu zakupu to nie twoj problem.
Jak kupisz to jednocześnie powinieneś kupić OC z datą zakupu na twoje imie i nazwisko, które i tak nie działa (OC) jak nie masz ważnego przeglądu !! !

Taka bzuda ale tak jest.
Jak się spodoba to bierz go na lawecie a na umowie (na twojej kopii) nie wpisuj daty - umów się z typem ze wpiszecie jednakową jak ją zrobisz. ja nie pojdzie na to, to OC musisz zapłacić od daty zakupu.

- plynu do spryskiwacza

"... zabijać komary bocznymi szybami - bezcenne ..."

Melis 

Wysany: 2007-10-20, 13:57   

Masz racje raczej nie ma mozliwosci takiego wyrejestrowania...
Co do umowy to faktycznie nie wpisze daty tylko np za dwa- trzy tygodnie.
ale skoro bede czysty to teraz juz tylko zastanawiam sie nad jej stanem...

Dzieki!
Ostatnio zmieniony przez Melis 2007-10-20, 13:59, w caoci zmieniany 1 raz  

misza 

Pomg: 4 razy
Doczy: 21 Sie 2005
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2007-10-20, 14:17   

fileo napisa/a:
które i tak nie działa (OC) jak nie masz ważnego przeglądu !! !

chyba sie mylisz w tym temacie

fileo 
PowerOfDreams

Wysany: 2007-10-20, 14:21   

misza napisa/a:
fileo napisa/a:

Link4, Liberty, PZU mają zapis: "polisa odpowiedzialności cywilnej nie obowiązuje przy braku aktualnego badania technicznego pojazdu. Za szkody spowodowane z winy ubezpieczonego w takim przypadku odpowiada ubezpieczony"[/i]

- plynu do spryskiwacza

misza 

Pomg: 4 razy
Doczy: 21 Sie 2005
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2007-10-20, 16:00   

fileo napisa/a:
misza napisa/a:
fileo napisa/a:

Link4, Liberty, PZU mają zapis: "polisa odpowiedzialności cywilnej nie obowiązuje przy braku aktualnego badania technicznego pojazdu. Za szkody spowodowane z winy ubezpieczonego w takim przypadku odpowiada ubezpieczony"[/i]

bo to sa złodzieje

aha jesli nie masz przegladu i przywalisz, oni kase wypłaca ale pozniej sciagna ja z ciebie

pozdro

Belisama 

Wysany: 2007-10-20, 17:15   

fileo napisa/a:
misza napisa/a:
fileo napisa/a:

Pojazd bez przeglądu nie jest dopuszczony do ruchu więc jest to logiczne. Jednak oc nie rządzi się przepisami firm tylko zapisami w ustawie o OC a to co najwyżej fragment z ustawy więc jeżeli tak jest to wszystkie firmy to mają

Adi 
urzędas

Pomg: 14 razy
Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2007-10-20, 17:26   

Mnie ciekawi jak obecny właściciel poradził sobie z firmą ubezpieczeniową, która zapewne go ścigała za nie opłacenie składki. Bo jeśli pojazd jest zarejestrowany to musi mieć aktualne OC. Firmy ubezpieczeniowe nikomu nie przepuszczą a jak nie one to jest jeszcze Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny, który za brak OC może nałożyć kare.
Melis więc jeśli kupisz te auto to żądaj od poprzedniego właściciela jego ostatniej umowy OC /potwierdzenia jej zawarcia (zresztą on jest ustawowo zobowiązany Ci takową przekazać) i od razu też wyślij do tej firmy pismo o rezygnacji z ich OC inaczej w przyszłości mogą od Ciebie żądać zapłaty zaległych składek.

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

Melis 

Wysany: 2007-10-20, 19:21   

ale np. jesli kupie tą ksiezniczke ( :wink: ) i bede miał umowe zawarcia tego OC byłego wlasciciela, (mimo ze juz jest dawno po terminie) a ubezpiecze go w innej firmie to chyba nic mi nie mogą zrobic nie? w koncu gdy to ja staje sie włascicielem auto ma OC i przeglad wiec jest git, a na dawnym OC czarno na biały widnieje kto jest komu co winien...
Ostatnio zmieniony przez Melis 2007-10-20, 19:22, w caoci zmieniany 1 raz  

Belisama 

Wysany: 2007-10-20, 19:38   

tak ale dla formalności lepiej mieć tą starą polisę i napisać tam wypowiedzenie umowy OC w ciągu 30 dni od daty zakupu :)

Adi 
urzędas

Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2007-10-20, 19:40   

Teoretycznie tak ale w pewnej pięknej ustawie pisze, że z chwilą nabycia pojazdu nowy nabywca przejmuje wszystkie prawa i obowiązki wynikające z tytułu OC czyli mogą Ciebie wtedy ciągnąć do zapłaty zaległych składek. Kiedyś to przerabiałem i kosztowało mnie ta nieznajomość przepisów 200 zł.

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

Belisama 

Wysany: 2007-10-20, 20:03   

Jeżeli kupiłeś pojazd z nieważnym OC to oczywiście zakład ubezpieczeń będzie Cię ścigał za opłaty których nie zrobił były właściciel jednak tylko wtedy kiedy umowa ta nie zostanie wypowiedziana w ciągu 30 dni od daty zakupu. Po tej dacie nie ma żadnych roszczeń i jeżeli miałeś inaczej to ktoś Cię naciągnął.

MAJSU 

Doczy: 14 Wrz 2006
Wysany: 2007-10-20, 20:35   

Żadna firma ubezpieczeniowa nie da ci OC jak nie będziesz miał ważnego przeglądu, więc jak kupisz to najpierw jedziesz na przegląd a potem po nowe OC a od starego właściciela musisz dostać ostatni świstek OC jaki wykupił żeby znać nr polisy i pisemnie wypowiedzieć ubezpieczenie tej firmie bo inaczej cię ścigną za jakiś czas że musisz im zapłacić.

fileo 
PowerOfDreams

Wysany: 2007-10-20, 20:48   

W opisie powyżej lekko się pomyliłem. Przeczytałem warunki świadczenia ubezpieczenia Oc i obowiązek zawarcia umowy OC jest przy rejestracji a nie jak pisałem w momencie zakupu auta. Czyli umowę OC można zawrzeć do 30 dni od zakupu auta bo taki ustawa nakazuje termin przerejestrowania auta.

szczegóły http://www.link4.pl/files/OWU_OCPP_s1-27.pdf

- plynu do spryskiwacza

Belisama 

Wysany: 2007-10-20, 21:41   

Napisałam już dwa razy jak to jest formalnie trzeci mi się nie chce. ;/

Melis 

Wysany: 2007-11-07, 15:34   

chciałbym odświerzyć temat z racji tego ze wrócilismy z włascicielem tej beemki ponownie do rozmów...
auto moim zdaniem bardzo wte zainteresowania wiec nawet mi zależy.

Rozmawiałem teraz osobiscie z włascicielem (wczesniej jego ojcem bo był w niemczech) i
Okazuje sie że Bunia ma aktualnie papiery w urzedzie komunikacji z racji tego zeby własnie nie płacic tego OC i przeglądów (jak pisałem stala z ok 2 lata).

Aby je odebrać musze zrobić ten całosciowy/ główny przegląd (taki jak jest po sciagnieciu auta do kraju) i przedstawic im go. Oni nastepnie oddaja mi dokumenty i musze wykupić OC i to wszystko i zadnych innych kosztów nie ponosze.
I tu moje pytanie na jakiej podstawie mozna tak własnie zrobic z urzedem komunikacji? bo sprawa dosc ciekawa...

Pozdrawiam!

landcar 

Pomg: 1 raz
Doczy: 20 Gru 2005
Skd: OKOLICE TORUNIA
Wysany: 2007-11-07, 21:03   oc

a to tak mozna sobie oddac dokumety do wydzialu komunikacji i nie placic w tym momecie za oc ? a co na to firmy ubezpieczeniowe

Melis 

Wysany: 2007-11-07, 21:19   

no własnie mnie tez to dziwi jak on to zrobił, ale moze juz jutro ide osobiscie z nim do wydziału bo chce zebym był pewny i sam sie przekonal, ze jest jak mówi wiec chyba sprawa bedzie wtedy jasna o co tu chodzi...

Belisama 

Wysany: 2007-11-08, 09:19   

papiery mogły tam sobie leżeć, ale jego to nie zwalnia od OC nawet jeżeli je wypowiedział to w momencie przerejestrowania pojazdu urząd komunikacji przekaże informację o zmianach do centralnego rejestru OC i jego drapnie Fundusz, ale ty faktycznie nie powinieneś mieć z tym żadnych problemów.
Ustawa mówi wyraźnie, że każdy pojazd podlegający obowiązkowi rejestracji ma również posiadać OC i nie ma od tego wyjątków.

Melis 

Wysany: 2007-11-08, 10:13   

Czekałem tez własnie na Twoją wypowiedz Belisama jako fachure w tych kwestiach... :wink: a wiec nawet jesli dowód został zatrzymany np. przez policje za ten brak oc i np innych pierdół... zostanie zrobiony nowy przegląd aby odebrac papiery, kupie beemke, zarejestruje i opłace to mam swiety spokój i jakies problemy byłego własciciela nie bedą mnie nekac?

PS. sorrka ze tak ciagne ten temat, ale naprawde niechciałbym sie w cos wtopić i miec problemy przez to...

Dzieki za wszelką pomoc!!!

Belisama 

Wysany: 2007-11-08, 18:22   

Wiesz pewnie pare rzeczy trzeba w nim zrobić żeby ten przegląd przeszła więc warto się dowiedzieć jak to jest żebyś komuś nie wpakował kasy w naprawę samochodu.
Jeżeli chodzi o OC to jeżeli go nie ma to musisz kupić w dniu podpisania umowy
Tu masz link do strony ubezpieczeniowego funduszu gwarancyjnego. Tam napewno jest dużo napisane, a zawsze można zadzwonić i się upewnić :)
http://www.ufg.pl/OC_kom_..._uzywanego.html

Dantte26 
Siła Drzemie wBeemie

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Cze 2008
Skd: DGR
Wysany: 2010-03-22, 19:56   

Witam wszystkich. Nie chcąc zakładać nowego tematu pozwolę sobie podpiąć się pod ten. Otóż mam pewien problem. Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem VW Garbusa z i jak na razie zajmuję się jego renowacją i jak wiadomo autko stoi nieużywane w ruchu drogowym. Polisę OC przejąłem po poprzednim właścicielu, po jakimś czasie opłaciłem drugą ratę polisy. Dziś wypowiedziałem umowę firmie ubezmieczeniowej gdyż jutro polisa dobiega końca i musiałbym wykupić nową, jak z resztą planowałem, z tym że w firmie w której ubezpieczam drugie autko. I tu moje pytanie, skoro autko stoi w remoncie, a potrwa to jeszcze ok 6 miesięcy, czy muszę wykupić polisę już teraz?? Mogę poczekać aż autko będzie w pełni sił do jazdy i wtedy wykupić polisę bez żadnych konsekwenci z braku ciągłości owej polisy????Proszę o pomoc :help: bo jestem zielony w tych sprawach...
MOJE WIERNE e30: http://beemka-klub.pl/for...p=319297#319297

/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///

WNTcoupe 

Doczy: 20 Wrz 2008
Skd: Sędziszów
Wysany: 2010-03-22, 20:05   

u mnie jest tak wycofałem polisę i nie opłacałem przez dwa lata bo nigdzie nie jezdziłem ponieważ remontuje auto , jak skończę to nie będę musiał płacić za te dwa lata tylko na bieżąco dobrze mówię??
Ostatnio zmieniony przez WNTcoupe 2010-03-22, 20:10, w caoci zmieniany 1 raz  

MAJSU 

Doczy: 14 Wrz 2006
Wysany: 2010-03-22, 20:15   

Dantte26 napisa/a:
I tu moje pytanie, skoro autko stoi w remoncie, a potrwa to jeszcze ok 6 miesięcy, czy muszę wykupić polisę już teraz?? Mogę poczekać aż autko będzie w pełni sił do jazdy i wtedy wykupić polisę bez żadnych konsekwenci z braku ciągłości owej polisy????Proszę o pomoc :help: bo jestem zielony w tych sprawach...

Za brak ciągłości jest kara.

WNTcoupe napisa/a:
u mnie jest tak wycofałem polisę i nie opłacałem przez dwa lata bo nigdzie nie jezdziłem ponieważ remontuje auto , jak skończę to nie będę musiał płacić za te dwa lata tylko na bieżąco dobrze mówię??

No to jeżeli fundusz gwarancyjny do tego dojdzie to dostaniesz karę.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: