| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - bmw 325
Anonymous - 2005-04-01, 12:05 Temat postu: bmw 325 witam....od pewnego czasu zacząłem myśleć o zakupie 2.5 w budzie e30.., zreszta że e30 to wiadoma sprawa, moim zdaniem to jen\dna z najładniejszych BMW, jednak jaki silnik wybrać...no i właśnie...biore dwie możliwości pod uwage...318is....lub....325i...co wybrać...na co zwracać uwage przy zakupie tych modeli..niechcem kupić trupa i robic go przez wakacje..sprzedaje swojego m40 w zajeb.....stanie także...w podobnym chciałbym kupic ten nowy, jednak wiem że kupić 2.5 w dobrym stanie graniczy z cudem...co wybrać..?...pomóżcie...pozdro..
duchX - 2005-04-01, 12:19
ja mysle ....................wiem ze R6 to jest to co tygryski lubia najbardziej moejej e30 ci nie polecam bo mam dwie poprawki do zrobienia na lakierze ale ciezko ci bedzie znalezc igle 2,5 powodzenia
Rafał - 2005-04-01, 12:39
pioter od kilku miesiecy szuka e30 b25 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ciezka sprawa !!
nokerman - 2005-04-01, 13:02
| x_e_o_n napisa/a: | | ale ciezko ci bedzie znalezc igle 2,5 powodzenia |
jakto trudno a moja igła
Łukasz - 2005-04-01, 14:09
Igła to była ta M3 cabrio e30 za kupę kasy , z małym przebiegiem, która była ostatnio na forum....
A reszta jest mniej lub bardziej zużyta, w kazdym razie znalezienie 325 w super stanie to trchę szukanie igły w stogu siana...Prędzej czy póxniej jeśli bardzo chcesz będziesz się musiał pogodzić z tym, że do wyboru lub wszystko razem: była mocno bita, była lekko bita, ma zjechany motor, ma zjechana zawiechę, ma wiele bąbli, ma podłoge nie taka jak byś chciał i innych kilka rzeczy......
Sory, czy ktoś z Was kupił wóz 14,15 lub więcej letni i ----nic nie robić tylko lać benzyne i jexdzić???????????
Chyba, ze jeszcze ktos wierzy w 8) coś takiego :
"Samochód użytkowany przez kobietę(lub starsza panią, pana), jako drugi(3,4) w domu, full wersja, wyjeżdzał okazjonalnie tylko w słoneczną pogodę i tylko na autostradę, stan idealny, po tuningu HARTGE, jak z fabryki, przebieg 90 tys. km...."
Wierzycie?
To powodzenia!!!
duchPW - 2005-04-01, 14:13
można znaleźć okazy, ale ludzie krzyczą jak za zboże, a co do nokermanowej - to automat - jest zaletą... jeśli ktoś szuka automata 8)
Łukasz - ja chcę wierzyć
duchX - 2005-04-01, 14:38
nie zachwalajac ale moja B25 jezdzi bez zarzutow byla by igla gdyby nie te poprawki
Nokerman ja wiem ze dla ciebie moze byc IGLA ale znajdzie sie taki co ci powie ze masz lakier porysowany od szmatki albo znajdzie ze masz np. lekko zardzewialy rant blotnika ktory przykladowo wklepales tak ze wiesz o co mi chodzi po drogi jak sie kopuje autko typu e30 to moim zdnaiem nie patrzy sie czy ono ma 14 czy 19 lat bo i tak juz prawie wszystko co mozliwe bylo w niej zrobione tylko w tedy pytanie sie pojawia jak zrobione
pudzian - 2005-04-01, 14:52
a ja mysle ze kupujac uzywany samochod trzeba sie liczyc ze to skarbonka nawet wiecej potrafi wyciagnac niz kobieta kasyyy ale masz pewnosc ze cie nie zdradziii i tak panowie zawsze cos trzeba robic tak to jest jak sie kupi uzywana samochod nowe auta sie psuja a co mowic o starszych pozdro
Jacek E30 - 2005-04-01, 15:15
Mozna znaleść tylko nie za 6 tys PLN tylko 2 razy więcej conajmniej jezeli ktos chce miec auto w należytym stanie , w wielkopolsce no problem tylko troche trzeba poszperac - troche moich kumpli sie tym sprowadzaniem zajmuje i jak dzwonia do nich to tak .... a skąd Pan jest - z Poznania - a ten na to - a to za daleko i taka gadka ... ! Wiadomo , że na wschodzie nie ma takiej ilości ludzi - handlarzy powiem coś jeszcze - kontaktów i znajomości na szrotach w niemczech co na zachodzie ! Moim zdaniem głowna giełda samochodowa to nie Słomczyn tylko Poznań - do Poznania przyjezdzaja handlarze z całej Polski a z wielkopolski nikt w polske nie jezdzi na inna giełde ! Takze nie narzekać tylko wziąść sie w garść .
Marcin - 2005-04-01, 16:00
To ja juz bym bral Nokera 325i i zrobil przerobke na manual.
slawo - 2005-04-01, 16:00
Poznan to lipa,kupa zlodziei i przebijakow. Nie kupilbym w zyciu auta na gieldzie, naogladalem sie roznych ciekawych rzeczy. Oby ja w koncu zamkneli, bedzie spokuj. Lepsza jest gielda w choszcznie chyba. A co do dobrej 325 e30 szukaj w rajchu,ale licz sie z cena 3000 euro i wyzej za ideal
Łukasz - 2005-04-01, 16:11
Fakt, ale nie ma watpliwości, ze ładna dobra 325 e30 warta jest nawet tych 3 tys E, czy ciut więcej....Przynajmniej ja gdybym wiedział, ze jest ok, to bym tyle dał bez wachania....
A Słomczyn? Nó cóż.....Ja bym tam już wozu nie kupił, bo raz już tak zrobiłem ( nie ze swą becia, oj nie) i do dziś jak sobie przypomnę to mnie ręka swędzi.....
Pozdro
Anonymous - 2005-04-01, 19:26
Napiszcie ile w waszych rejonach ludzie krzyczą za e30 325i właśnie w takim idealnym lub bardzo dobrym stanie.
Bruner - 2005-04-01, 19:47
W ogloszeniach kazda jest idealna, niestety po przyjezdzie na miejsce okazuje sie ze daleko jej do idealu, wiec pisanie cen wywolawczych nie ma sensu. Chyba ze ktos wie za ile poszedl naprawde ladny, zadbany egzemplarz, to niech pisze.
duchX - 2005-04-01, 20:18
W Krakowie nie ma na sprzedaz zadnej E30 325 z tego co wiem ja chce sprzedac swoja ale dlatego ze jestem chory na 7 i to jedyny powod ale tak naprawde jak szukalem ponad rok temu 325 to zajelo mi to 6 miesiecy zanim znalazlem i po dolozeniu do autka okolo 3000 zaczelo wygladac i dzialac jak powinno
Anonymous - 2005-04-01, 20:46
spoko....tak myślałem...a wy chłopaki...rozumiem że ty nokerman i xeon macie do sprzedania samochody?...niewiem bo nie jestem w temacie...a tak wogóle to raczej szybciej spotkam dobrego is-a jak 325i....takie życie...moja rodzina siedzi u niemca także chyba dam im znac żeby cos poszukali cos godnego...najlepiej coś od sąsiada...żeby wiedzili że rzeczywiście dziadek tym jeżdził..wtedy było by fajnie... ...a co myślicie o tym?....kupić taką....niezłe wyposażenie...i zrobić ją tak jakbym chciał...http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=46917158
duchX - 2005-04-01, 21:13
mysle ze lepiej dolozyc troszke albo poszukac takiej samej w niemczech a moze uda sie kopic z ladnymi felgami ja jestem zakochany w R6 wiec nie bede ci wmawial ze IS jest super a jak bedziesz szukal to szukaj ze szpera
Anonymous - 2005-04-01, 21:36
no rozumiem...wiem..że jak widze zrobione 325 w polsce...to znaczy że jest zjechane troche, bo nikt by autka nierobił...tylko po to żeby dobrze wyglądało...niewiem czemu ale jak widze 325 na kołpakach i bez zbednych spojlerów to wtedy jest to dla mnie znak że samochód jest w dobrej kondycji...chociaz moge sie też mylic....ej no ale jak to jest xeon...masz ten samochód do sprzedania czy nie?
loko - 2005-04-01, 22:04
proszę cię tylko nie kupuj IS-a po co ci to?
będziesz chciał za jakisz czas zmienić silnik i co zrobisz? bedziesz miał przekładkę wszystkiego.... to juz lepiej kupić 318 lub 318 i silnik 2,5 od razu do tego sobie wystrugać... dużo taniej wyjdzie cały zabieg... a jesli nie chcesz przekładać to pod uwagę bierz tylko i wyłącznie 6-cylindrówki...
LUKAS - 2005-04-01, 22:28
Można znaleść E30 z motorkiem M20B25 w idelanym stanie. Ja taką znalazłem:D Szukałem jej co prawda ponad pół roku, ale ją znalazłem
Mała podpowiedź dla Ciebie Kucyfir... szukaj tylko białej, białe są najbardziej zadbane hihihi
Jeśli chodzi o 318iS Vs. 325i, to 325i zawsze będzie dla mnie górować w E30stkach. Co 6 garów to 6 garów. Niedyskryminuję tu posiadaczy 4-ro garówek, ale jest takie powiedzenie, że:
PRAWDZIWE BMW ZACZYNA SIĘ OD 6 CYLINDRÓW
Pytasz się czy ktoś kupił auto i tyko jeździ... hmm...
Powiem Ci tak. Gdy ja kupiłem swoją E30, to na trzeci dzień od kupna, po przejechaniu 163km pękła mi dźwigienka zaworowa. Po sprawdzeniu motoru podczas wymiany dźwigienki, doszedłem do wniosku że przyczyną tej awari było zwykłe zmęczenie materiału. Więcej problemów z motorem nie miałem (odpukać żeby nie wywołać wilka z lasu).
Dodatkowo wymieniłem jeszcze swożeń w przednim wachaczu i dwa zimerbloki w tylnej belce.
Tylko (lub aż) tyle musiałem zrobić przy aucie w przeciągu roku. Teraz szykuje mi się blacharka Bo jednak nie cynkowana buda wąskiej lampy, zaczyna dawać mi się we znaki...
Ulalaa ale się rozpisałem hehe
Na zakończenie moja rada jest tak:
Szukaj tylko 325i E30 najlepiej w Coupe Szukaj nawet pół roku albo i dłużej jak będzie trzeba, ale jeśli znajdziesz już tą cacy, to napewno nie pożałujesz
Pozdrówka
korzuch - 2005-04-01, 22:39
yo!
A co zrobic jak w servisie BMW pracuja polacy na czarno?i daja tekturowa uszczelke pod głowice wycinana nozyczkami lub zlewki oleju sa w silniku?To nic to auto które jest pare dni w polsce sam szukam e36 od jesieni - 6 garowe
pozdrawiam
loko - 2005-04-01, 23:26
albo jeździć do normalnego warsztatu albo z paragonem jechać na reklamację..
Anonymous - 2005-04-01, 23:41
spoko....ja myśle tak...są zwolennicy 4-garów i są też fani rzędowej 6....moim zdaniem is to najlepszy silnik 4 garowy w e30 a 325i najlepszy jako rzędowa szóstka w w tym modelu...a więc ten i ten ma zalety...is jak na 1.8 ma najlepszy stosunek mocy do spalania..i to chyba jest jego zaletą, dlatego znajdzie wielu nabywców....jednak 325 to juz prawie klasyk w e30...niektórym na widok tego motoru aż ciarki przechodzą...mówie tutaj o tych którzy codziennie lataja 1.6 m40...i np..o mnie no i ten dżwięk...wiadomo o co chodzi..ja tam za bardzo za tym motorem niebyłem, jednak słyszałem i to nieraz odgłos pracy , ale m50..no i przerażało mnie to spalanie...ale to do czasu...do czasu kiedy mój kumpel jak na początku nam sie wydawało kupił..325, okazało sie że to eta..ale tez fajnie było jak mnie przewiózł... dlatego tyrzeba by sie dobrze zastanowić...bo isy z tego co słyszałem sa szybsze w zakrętach bo lżesze silniki..i wiadomo......spalanie...waha droga i gazolina drożeje...gdyby ceny benzyny były takie jak w stanach to bym sobie nawet 3.5 zaaplikował, albo i większy a tak to co...trzeba cos kombinowac żeby nie zbankrutować...no i właśnie ....więc niewiem...pomysle nad tym....a wogóle tak jak juz pytałem wcześniej...na co zwracać szczególna uwagę przy zakupie takiej 35...bo wiem że w is stan łańcucha jest ważny....pozdro..
loko - 2005-04-01, 23:53
IS wcale nie jest ekonomiczniejszy... i napewno jest droższy w eksploatacji...
LUKAS - 2005-04-01, 23:57
Apropo ETY...
Uważam że dla Ciebie byłby to niezły kompromis. Motor 6-cio cylindrowy o spalaniu dużo mniejszym jak 325i
Dodatkowo Eta to chyba jedyne M20 kóre tak dobrze przyswaja instalacje gazowe. Lenemu jak wracał w zeszłym roku z Torunia, jego Eta spaliła coś poniżej 8 litrów na 100km gazu... więc naprawdę mocno się nad nią zastanów ...
drencrom - 2005-04-02, 17:28
| slawo napisa/a: | | A co do dobrej 325 e30 szukaj w rajchu,ale licz sie z cena 3000 euro i wyzej za ideal |
Sam juz powoli trace nadzieje na znalezienie takiego cacka. ostatnio poszedl e30 325i, 120.000km, pierwsza reka, stan idealny, wszystkie servisy w bmw za eur 999,-. poszedl w przeciagu godziny. zeby takie cos wyrwac to trzeba miec szeczescie jak 6 w toto.
pozatym zgadzam sie w pelni z cytowana wypowiedzia. nawet szykujac 3000,- i wiecej bedzie ciezko. idealnych e30, a w szczegolnosci 325i, prawie juz nie ma, a te co sa, sa w rekach milosnikow. sam szukam od dobrego pol roku. moj 316i - to byl ideal pod kazdym wzgledem pozatym ze nie byl 325i .
pathrow - 2005-04-02, 19:47
| LUKAS napisa/a: |
Jeśli chodzi o 318iS Vs. 325i, to 325i zawsze będzie dla mnie górować w E30stkach. Co 6 garów to 6 garów. Niedyskryminuję tu posiadaczy 4-ro garówek, ale jest takie powiedzenie, że:
PRAWDZIWE BMW ZACZYNA SIĘ OD 6 CYLINDRÓW
|
nie wiem czy dobrze muzguje ale czy m-power w e-30 nie ma 4 cylindrów jak tak to większość z was twierdzi że to nie jest BMW nie wiem już jak to jest
a co do jeżdzenia samochodem od razu po kupnie to .... hehe w salonie kupujesz samochód i nie będziesz nim jeżdził od razu bo to nie ma chlapaczy to nadkoli dobrze że aku dają ... tak więc samochód sięzurzywa i zawsze trzeba o niego dbaćwymieniająć zurzyte elementy i jak ktośprzed tobą to zrobiłto gites ale nie mósiał zrobićwszystkiego tak więc warto zawsze obejrzec autko po zakupie samemu (znaczy sięwe własnym zakresie ) pozdro
loko - 2005-04-02, 20:13
M3 to wogóle inna bajka i nie ma co wrzucać jej do gara z innymi 4-cylindrówkami... to jest jednostka budowana od podstaw z myślą o mocy... i jest zupełnie inna przecież niz wszystkie
duchPW - 2005-04-07, 00:43
na 100% ideałów, to nikt tanio nie sprzeda - wazne żeby miała Ok silnik i podwozie - czyli rzeczy, które wpływają na bezpieczeńsytwo i raczej nie podlegają wymianie - może waqrto kupić 2,0 i wstawić dół od ETY... ale to łatwe w teorii, a też trzeba umieć, albo znać majstra, który umie, a nie tylko mówi, że umie -
- reszta jak blachy, wyposażenie i ogólny stan jest oczywiście ważna, ale to już tylko kwestia ceny, bo można nad tym posiedzieć... a w igły już nie wierzę - za dużo sie szrotów naoglądałem, które wg sprzedających były "w stanie technicznym i wizualnym - idealnym"
Grzesio - 2005-04-07, 11:23
Ja tam narazie tylko zmieniłem uszczelkę pod głowicą po roku od kupna (jak bym nie założył gazu to pewnie by nie poszła), zrobiłem już ponad 30 tyś i nic praktycznie nie robię. 3 x zmieniłem olej, 2x klocki. Byłem na przeglądzie tech. amorki mają 70% sprawności, delikatnie mam wytłuczone łączniki, ale narazie nic nie stuka. Silnik oleju bierze 1L na 10 tyś km (przed wymianą uszczelki i trochę wyciekał, teraz jeszcze nie wiem, ale powinno być mniej) A i zmieniłem tłumik bo z orginalnego odpadła jedna końcówka i kicha było z jedną latać. Także nie narzekam, lubię moje BMW
Anonymous - 2005-04-08, 13:27
no widze że w sumie wszyscy chwalą sobie te 2.5, coś w tym jest...no ale czy nikt nic nie powie na temat is-a ? , no przeciez to tez jest fajna sprawa, niechodzi tak jak 325 ale tez są szybkie, czy ktoś może sie wypowiedziec na ich temat ?...
duchX - 2005-04-08, 20:47
widze ze temat jest strasznie monotonny wszsycy chwala 325 a ty poprostu z gory zalozyles ze chcesz is'a z tego co widze to jestes na niego zdecydowany !!!!!!!!!!!! kupisz is'a pojezdzisz bedziesz wiedzial czemu R6 jest lepszy od 4 marnych garkow (nie dotyczy M)
Anonymous - 2005-04-08, 21:45
ja osobiscie przerobilem dwie e30 stki 325i m technika i 325e super ete is'em kiedys pojezdzilem ale w budzie e36 rewelacji w osiagach nie ma nie wiem kto tam wpisal ponad 130 koni idzie to jak lekko podrasowane 318i radze Ci chlopaku kup sobie jakas ladna ete albo 325i bo ten is to lekki niewypal jest malo tego czesci drogie i do silnika o znalezieniu czegos na szrocie to pomarz a jezeli nie masz problemow ze sluchem i jechales kiedys 6-cio garowka to nad czym ty sie zastanawiasz jeszcze po co ten post wogole heh taka moje tylko lekka sugestia pozdro
|
|