| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Mała stłuczka - OC - HDI
MaRio-sKaTe - 2008-04-29, 19:51 Temat postu: Mała stłuczka - OC - HDI Witam, na ostatnim zlocie BMW (otwarcie sezonu Śląska) jedna z przybyłych beemek dobiła do mnie. W sumie nic wielkiego, kierowca przestraszył się Golfa i zjechał na mój pas... Byłem w HDI, gość porobił zdjęcia, popatrzył, itp.
I wyszło tak:
- dwa elementy (tylnie drzwi i tylnie nadkole) zakwalifikował do napraw blacharsko-lakierniczych (małe wgniecenie + zapewne malowanie)
- opone zakwalifikował do wymiany TOYO Proxes T1R 235/40/18 (średnio zużyta)
- felge zakwalifikował do renowacji, prostowania
Wybrałem naprawe we własnym zakresie i tu moje pytania:
1) Ile może mi wypłacić ubezpieczalnia?
2) Jak długo się czeka na wypłate
3) Czy np. przy wymianie opony liczy się stan bieżnika podczas kolizji
jaqub - 2008-04-29, 21:15
| MaRio-sKaTe napisa³/a: | | - felge zakwalifikowaÅ‚ do renowacji, prostowania |
hehehe... kloc sie o wymiane... powiedz ze nie bedziesz jezdzil i narazal SWOJEGO zycia... to Ci ladnie zaplaca i za jedna fele (jesli to ORI BMW) mozesz dostac wiecej niz za naprawe calego auta... dowiedz sie tez ile % potracaja za wiek auta 50% czy 75%, teraz maja wyplacac razem z VATem wiec jesli nie beda chcieli wyplacic to sie kloc.... ogolnie to dobrze jest zglaszac dodatkowe uszkodzenia...
kiloff - 2008-04-29, 21:19
mialem kolizje - sprawca byl w HDI, zakonczylo sie na naprawie bezgotowkowej - chcieli wyplacic 1500, a zaplacili 4500 ..
Belisama - 2008-04-29, 22:12
Mapisz odwołanie w sprawie felgi zawsze warto, a jak to mała sprawa to z tego co widać więcj niż felgę nie ugrasz.
Ustawowo 30 dni na wypłatę odszkodowania.
Szkody wyceniane są z katalogu i z reguły są niższe niż serwisowe, ale każdy ma jakiś znajomych w warsztatach
jezierek - 2008-04-29, 22:49
ja nigdy nie biore kasy jade do lakiernika itp i on wystawia faktury dla ubezpieczalni
troche przykra sprawa z tym mocno uszkodzone auto
MaRio-sKaTe - 2008-04-29, 22:53
| kiloff napisa³/a: | | mialem kolizje - sprawca byl w HDI, zakonczylo sie na naprawie bezgotowkowej - chcieli wyplacic 1500, a zaplacili 4500 .. |
Jak to zrobiłeś? :D:D
Felga niestety nie ori, ale gdyby mi wpisali wymiane nawet tej co mam, to 18" wg. katalogu też dobrze policzą.
Wystarczy, że napisze pismo, że zwracam się z prośbą o wymiane felgi, a nie poddaniu jej renowacji, ponieważ żaden warsztat nie bierze odpowiedzialności za trwałość tej operacji i za bezpieczeństwo podczas jazdy, a że nie chce ryzykować swojego oraz pasażerów zdrowia, to bla, bla, bla... Wystarczy takie cos, bo zaden warsztat nie chce mi tego dać na pismie. Byłem dzis w Bumie w Katowicach-Szopienicach i nie dają zadnych zaswiadczen.
duchX - 2008-04-30, 07:01
Od kazdej czesci ktora jest w twoim aucie odliczana jest tzw. amortyzacja czsmi jak napisal kolega wyzej nie oplaca sie robic na kosztorys tylko na rachunki zawsze mozna sie dogadac w warsztacie a bede musileli duzo wiecej zaplacic za to co opisales nie ma szans na wiecej niz 1800-2200
MaRio-sKaTe - 2008-04-30, 07:26
| x_e_o_n napisa³/a: | | Od kazdej czesci ktora jest w twoim aucie odliczana jest tzw. amortyzacja czsmi jak napisal kolega wyzej nie oplaca sie robic na kosztorys tylko na rachunki zawsze mozna sie dogadac w warsztacie a bede musileli duzo wiecej zaplacic za to co opisales nie ma szans na wiecej niz 1800-2200 |
Ja powiem tak, "obrażenia" mojej ślicznotki są tak małe, że każdakwota by mnie satysfakcjonowała, naprawde (zdrobie zdjęcia, to wrzuce). Wiadomo, to jest ubezpieczalnia (czyt. złodzieje) i trzeba od nich wyciągnąc jak najwięcej. Nawet jak bym wyciągnął 1800-2200 to wole kase, bo zrobie sobie to u znajomego po kosztach i sporo mi zostanie. Bo co mi z tego, że wyciągne od nich np. 3000zł jak odstawie auto do ASO i wszystko dostana oni...
kiloff - 2008-04-30, 07:27
| MaRio-sKaTe napisa³/a: | Jak to zrobiÅ‚eÅ›? :D |
ja z tego nie mialem ani zlotowki, ale przynajmniej w miare uczciwie naprawiony samochod na nowych czesciach, co do samego HDI - to np lusterko wycenili mi na 50zl, a zaplacili 950 .. liswty na bok wycenili na 200zl a zaplacili cos ponad 600zl .. itd ..
ogolny - 2008-04-30, 07:31
JA ostatnio naprawiałem Berlingo ,wycenili na 2,9tyś.Robiłem bezgotówkowo na faktury i wyszło znacznie więcej, Najlepiej oddać auto do dobrego serwisu załatwiają wszystko od A-Z.
duchX - 2008-04-30, 07:48
Kto mowi ze masz auto do ASO oddawac dajesz do znajomego mowisz ze robicie na rachunek i koniec i ze chcesz z tego miec np. 1000 pln dla siebie on robi jak nalezy wystawia fakture zalatwia rachunki na czesci z kosmosu i po sprawie jak sie nie kombinuje to sie nie ma
Opto - 2008-04-30, 08:24
DokÅ‚adnie znam też przypadek kiedy to przesuniÄ™to (po strzale w tyÅ‚) klapÄ™ bagażnika na zawiasach i na zamku , drzwi także w taki sposób że zamykaÅ‚y sie ale wieszaÅ‚y sie (bmw e39) i w ten sposób udaÅ‚o sie trochÄ™ wiÄ™cej $$$ wyciÄ…gnąć | x_e_o_n napisa³/a: | | jak sie nie kombinuje to sie nie ma | dokÅ‚adnie
MaRio-sKaTe - 2008-04-30, 08:58
A moge najpierw poczekać na kosztorys, który mi da rzeczoznawca, na którym będzie pisać co i za ile mi wycenili? Bo narazie zgodziłem się na "we własnym zakresie"
MAJSU - 2008-04-30, 18:54
| MaRio-sKaTe napisa³/a: | | A moge najpierw poczekać na kosztorys, który mi da rzeczoznawca, na którym bÄ™dzie pisać co i za ile mi wycenili? Bo narazie zgodziÅ‚em siÄ™ na "we wÅ‚asnym zakresie" |
Poczekaj aż przyjdzie kosztorys to się dowiesz ile ci dają.
MaSTeR - 2008-05-01, 23:58
jak masz uwalona opone to mam nadzieje ze jestes swiadomy tego ze musisz wymienic i tak 2 (na osi musza byc takei same opony) wiec tego tez domagaj sie od ubezpieczalni !!!
ja zycze powodzenia, sam mam teraz problemy z wycena mojego auta (mialem ostatnio drobna przygode... pani jadaca za mna postanowila z coupe zrobic compakta )
no i w ten sposob uzeram sie z PZU pojechalem sobie do ASO BMW zeby mi wycene zrobili i wstepnie 6-8k pln... a wycena PZU na 2700 ... tak wiec jak widzisz wiele da sie wycisnac od ubezpieczalni (bo jak oddam do ASO to beda musieli zaplacic tyle ile ASO zawola).
Pozdro.
MaRio-sKaTe - 2008-05-02, 08:24
| MaSTeR napisa³/a: | jak masz uwalona opone to mam nadzieje ze jestes swiadomy tego ze musisz wymienic i tak 2 (na osi musza byc takei same opony) wiec tego tez domagaj sie od ubezpieczalni !!!
ja zycze powodzenia, sam mam teraz problemy z wycena mojego auta (mialem ostatnio drobna przygode... pani jadaca za mna postanowila z coupe zrobic compakta )
no i w ten sposob uzeram sie z PZU pojechalem sobie do ASO BMW zeby mi wycene zrobili i wstepnie 6-8k pln... a wycena PZU na 2700 ... tak wiec jak widzisz wiele da sie wycisnac od ubezpieczalni (bo jak oddam do ASO to beda musieli zaplacic tyle ile ASO zawola).
Pozdro. |
Z tą oponą, to już słyszałem, będe się domagał na oś.
Powiedz mi, czy ty faktycznie chcesz oddać auto do ASO, czy tylko tak "straszysz" ubezpieczalnie? Bo oddając do ASO, wiadomo zrobią to super, idealnie, ale nic Ci nie zostanie, a podejrzewam, że można zrobić to taniej, a równie dobrze...
Yakuzatti - 2008-05-02, 09:26
| MaRio-sKaTe napisa³/a: | | Bo oddajÄ…c do ASO, wiadomo zrobiÄ… to super, idealnie, |
Polemizowałbym
ogolny - 2008-05-05, 20:08
Miałem małą stłuczkę nie z mojej winy ( e3o 325ix 87r) i gościu stwierdził w ubezpieczalni że będzie szkoda całkowita raczej .Co to oznacza w praktyce?
jaqub - 2008-05-05, 20:18
| ogolny napisa³/a: | | Co to oznacza w praktyce? |
ze dostaniesz duzo mniej BO:
szkoda calkowita oznacza ze nie oplaca sie naprawiac auta i szkoda liczona jest tak ze biora wartosc auta przed wypadkiem ( z jakis tabel i truskawka... czyli zazwyczaj duzo mniej niz rzeczywista) i od tego odejmuja wartosc auta po wypadku (silnik OK, cos tam innego) i wychodzi roznica ktora jest sporo mniejsza niz jakby Ci policzyli szkode normalnie...
Belisama - 2008-05-06, 11:18
| ogolny napisa³/a: | MiaÅ‚em małą stÅ‚uczkÄ™ nie z mojej winy ( e3o 325ix 87r) i goÅ›ciu stwierdziÅ‚ w ubezpieczalni że bÄ™dzie szkoda caÅ‚kowita raczej .Co to oznacza w praktyce? |
Na dzień dzisiejszy wartość katalogowa sampochodu to około 3500 zł, a to oznacza, że lipa, ale zawsze możesz napisać odwołanie jakby co daj znać pomogę
MaSTeR - 2008-05-06, 14:23
dobra dawno mnie nie bylo to powiem co i jak u mnie ....
ja pojechalem do BMW do Mikolowa zrobili mi ladna wycene... 9,5k pln za naprawe.
to ja dam pare wskazowek co do szkody calkowitej ....
nie musisz sie na nia godzic np. mi PZU dalo wycene i propozycje albo szkoda calkowita (po ich wycenach) = kasa do reki i auto twoje ... albo naprawa maksymalnie do kwoty wartosci auta (wycenili na 5300 (( a iSka ma full opcje + nowy stag300 wiec bede sie mocno klocil z nimi).
Oczywiscie ja chce to zalatwic tak zeby podwyzszyli mi wartosc auta do jakichs sensownych pieniedzy oraz podwyzszyli wartosc szkody (obnizyli wartosc "wraku") tez do sensownej kwoty (niekoniecznie 9,5k ) wziasc pieniadze i zrobic je dobrze ale nie w ASO... ale ... jesli mnie beda denerwowac to nie zawaham sie oddac do ASO... tak zeby sie na przyszlosc cwaniaki nauczyly...
Co ciekawsze w oficjalnym pismie od PZU jest napisane ze naprawa pojazdu musi byc zgodna z technologia przewidziana przez producenta auta... i tym mi sie tak wkopali ze az mi ich szkoda
Pozdrawiam i zycze udanej walki
ogolny - 2008-05-23, 13:40
Pytanie do znawców na ile to może wycenić ubezpieczyciel?
A ile może kosztować naprawa?
yoshi - 2008-05-23, 13:45
4 lata temu dokładnie za to dostałem 1450zł
teraz pewnie z 600-700zł
MaRio-sKaTe - 2008-05-23, 21:20
Więcej, conajmniej 3 el do malowanie + nowe listwy zderzaka, reflektor, kierunek, etc. Myśle że ok 2000zł
BIZON - 2008-05-23, 23:42
| MaRio-sKaTe napisa³/a: | | WiÄ™cej, conajmniej 3 el do malowanie + nowe listwy zderzaka, reflektor, kierunek, etc. MyÅ›le że ok 2000zÅ‚ |
Mówisz o nowych czy używanych, bo jak nowe to kupi lampę i może coś jeszcze...
Proponuję następnym razem dodatkowo ubezpieczyć się DAS-ie. Zajmą się każdą taką niepewną sprawą i na pewno dobrze się na tym wyjdzie.
ogolny - 2008-05-24, 06:48
Dobra powiem że za tą szkodę przyznano niecałe 2 tyś Czyli patrząc na ceny nowych elementów będzie trzeba zrobić z używek
kiloff - 2008-05-24, 09:51
| ogolny napisa³/a: | Dobra powiem że za tÄ… szkodÄ™ przyznano niecaÅ‚e 2 tyÅ› Czyli patrzÄ…c na ceny nowych elementów bÄ™dzie trzeba zrobić z używek |
ciesz sie ze tyle ci wyplacili, a nie szkoda calkowita - 1500 wartosc auta, 1300 wartosc po stluczce - czyli 200 do reki ...
BIZON - 2008-05-24, 10:34
Ludzie zejdźcie na ziemię!
Nie ma już czegoÅ› takiego jak | kiloff napisa³/a: | | ciesz sie ze tyle ci wyplacili, a nie szkoda calkowita - 1500 wartosc auta, 1300 wartosc po stluczce - czyli 200 do reki ... |
Miałeś cały niebity błotnik, całą maskę i lampy całe i sprawne, to możesz spokojnie ubiegać się o zwrot kosztów nowych i oryginalnych elementów. Tzn. spokojnie możesz oddać auto do ASO, nawet u germańców i guzik mają do gadania. Nie po to płaci się ciężkie pieniądze do ciężkiej du... , żeby nie wypłacili Ci tego co się należy.
Niestety większość poszkodowanych o tym nie wie, a ubezpieczalnie to wykorzystują i dlatego ja wykupuję dodatkowe ubezpieczenie w DAS.
Tu możecie się zapoznać o co chodzi.
http://www.das.pl/doc.php
|
|