BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - holowanie lawety

Rafał - 2007-12-16, 23:35
Temat postu: holowanie lawety
czy e36 o masie calkowitej 1800 kg i dopusczalnej masie holowanej przyczepy 1500 kg (dane producenta)
moge taka przyczepe holowac posiadajac tylko kategorie "C"
?? ?????????????????????

Kujon - 2007-12-16, 23:37
Temat postu: Re: holowanie lawety
Rafał napisa/a:
czy e35 o masie calkowitej 1800 kg i dopusczalnej masie holowanej przyczepy 1500 kg (dane producenta)
moge taka przyczepe holowac posiadajac tylko kategorie "C"
?? ?????????????????????

Heheheh , mój ulubiony temat :mg:

Wystarczy samo B
Art. 88. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.
2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:
1) kategorii A - motocyklem,
2) kategorii A1 - motocyklem o pojemności skokowej silnika nie przekraczającej 125 cm3 i mocy nie przekraczającej 11 kW,
3) kategorii B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
b) pojazdem, o którym mowa w lit. a), z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
c) ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,

Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:

54) dopuszczalna masa całkowita - sumę masy własnej i dopuszczalnej ładowności,

A teraz na chłopski rozum jeśli turing ma DMC 1800 to można na lawecie 500kg przewieść samochód o masie 1000kg tylko że DMC przyczepy nie przekracza masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
czyli 1800>1500 i 1800+1500<3500

Belisama - 2007-12-16, 23:37

http://www.grupa33.jgora.pl/Article69.phtml
jaqub - 2007-12-17, 00:25

ok ale sedanem e36 moge ciagnac przyczepe dwu osiowa? w dowodzie mam ze max ciezar przyczepy 1300kg :?: :?:
lysy174 - 2007-12-17, 12:51

No wlasnie jak ma sie tutaj kwestia przyczepy jedno i dwuosiowej :?: :?: :?:
Przeciez to jest chyba jakas roznica :?: :?: :?:

Kujon - 2007-12-17, 13:02

lysy174 napisa/a:
No wlasnie jak ma sie tutaj kwestia przyczepy jedno i dwuosiowej :?: :?: :?:
Przeciez to jest chyba jakas roznica :?: :?: :?:

w tej sytuacji wszystko zalezy od tego jak przyczepa jest zarejestrowana tj. co dokładnie pisze w dowodzie rejestracyjnym

jaqub - 2007-12-17, 16:30

Kujon napisa/a:
w tej sytuacji wszystko zalezy od tego jak przyczepa jest zarejestrowana tj. co dokładnie pisze w dowodzie rejestracyjnym

ale to tylko kwestia DMC tak?

Sosen - 2007-12-17, 19:25

jaqub napisa/a:
Kujon napisa/a:

ale to tylko kwestia DMC tak?

Z tego co ja się orientuję to tak, nie ma znaczenia liczba osi.

puz - 2007-12-22, 04:23

ja jestem na etapie robienia B+E czyli uprawnienia na przyczepy o masie przekraczajacej 750 kg

tak sie skłąda ze big kebab ma fabrycznie 2100 kg wiec moge nim targac lawete bez problemu

Pawel735 - 2007-12-22, 10:24

PUZ
gdy posiadasz B+E to cała masa zestawu samochód + laweta + samochód na niej i tak nie może przekraczać 3,5 tony więc trzeba uważać co czym się ciągnie.
Pozatym skąd wziałes DMC dla e36 wynoszącą 2100kg ? Patrzę dane techniczne i najwieksza dop. masa całkowita dla e36 ma 328i Touring i jest to 1900 kg a dla innych wersji około 1800 kg.

KUJON
Wobec tego wychodzi na to ze zeby przykładowo uzywac e36 328i Touring o DMC 1900 KG do ciągnięcia auta o masie 1300 kg i lawecie ważącej 500 kg (bo tyle wazy taka normalna laweta) nie potrzebuję dodatkowej kategorii E do B.

Kolejna sprawa to to, że mając nawet kategorię E nie można ciągnąć zestawu laweta plus samochód na nim przekraczającą DMC pojazdu który ciągnie ten zestaw.

PS.Dopiero wyczytałem coś takiego

Jeśli masz prawo jazdy kategorii B, możesz prowadzić tzw. zespół pojazdów – czyli samochód z przyczepą – w dwóch sytuacjach:

- zawsze, jeśli jest to przyczepa lekka, czyli taka, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750 kg,

- jeśli jest to inna przyczepa, muszą zostać spełnione dwa warunki: suma dopuszczalnych mas całkowitych pojazdu i przyczepy nie może przekroczyć 3 i pół tony; dopuszczalna masa całkowita samochodu musi być większa niż dopuszczalna masa całkowita ciągniętej przyczepyTO JEST TO O CZYM MóWIłEM WCZEśNIEJ
W innych sytuacjach musisz posiadać prawo jazdy kategorii B+E! CZYLI WYNIKAłOBY Z TEGO ZE MAJAC E DO B MOZNA CIAGNAC MALUCHEM MERCEDESA KLASY S NA LAWECIE ABY TYLKO NIE PRZEKRACZAłO 3,5 TONY - PRZECIEZ TO CZYSTY DEBILIZM JEST - JAK WYCHAMOWAć TAKIM ZESTAWEM ?

Sosen - 2007-12-22, 11:02

Pawel735 napisa/a:
gdy posiadasz B+E to cała masa zestawu samochód + laweta + samochód na niej i tak nie może przekraczać 3,5 tony więc trzeba uważać co czym się ciągnie.

No raczej chyba trochę się pomyliłeś :wink:
Właśnie po to robi się B+E, żeby można było ciągać np.lawety czyli zestawy powyżej 3.5t

Pawel735 - 2007-12-22, 11:04

Niestety nie Sosen - powyżej 3,5 tony trzeba miec kategorię C LUB C+E w zależności czym jedziesz w jakiej konfiguracji. (oprócz autobusów)
Sosen - 2007-12-22, 11:08

Paweł735, przeczytaj post Kujona i zrozumiesz o co chodzi, bo niestety jesteś w błedzie :wink:
pozdro
Sosen

Rafał - 2007-12-22, 12:03

ja tez sadze ze b+e to i tak max 3,5
E daje tylko tyle ze DMC przyczepy moze byc wieksza niz DMC pojazdu holujacego
pod warunkiem ze pojazd holujący ma takie mozliwosci (udokumentowane)

Sosen - 2007-12-22, 12:14

Hehe, no dobra to rozważmy taką sytuację:
mamy busa o masie własnej 2000kg (DMC np 3500kg) i lawetę o DMC 2000kg i jest to zgodne z przepisami tak?
To według Was jakie musimy mieć prawko, żeby prowadzić taki zestaw? :mg:

kamil.k - 2007-12-22, 12:40

z tego co czytam to tez mi sie wydaje ze B+E daje mozliwosc ciagniecia np.maluchem drugiego malucha na lawecie :D poniewaz kat. B cały czas ogranicza nas tym ze możemy prowadzic pojazdy o dmc 3.5 tony
center - 2007-12-22, 13:24

tak jak napisal wyzej kujon, dosc jasno jest to sprecyzowane w kodeksie drogowym:
Kujon napisa/a:
kategorii B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
b) pojazdem, o którym mowa w lit. a), z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,

a do tego C:
pojazdem samochodowym o dmc przekraczajacej 3.5t, z wyjatkiem autobusu, a takze ciagnikiem rolniczym i pojazdem wolnobieznym

B+E,C+E,D+E - pojazdem okreslonym odpowiednio w kategorii B,C,D lacznie z przyczepa.

wiec majac B+E mozesz maluchem ciagnac s-klase, majac C+E mozesz maluchem ciagnac nawet czolg :) pod warunkiem ze nie jest gabarytem i nie prezkracza dopuszczalnego nacisku na os

jaqub - 2007-12-22, 13:29

na samym B DMC wszystkiego nie moze przekraczac 3.5 tony a na B + E DMC pojazdu jaki prowadzimy musi byc do 3.5 tony + laweta ( z ew. ladunkiem) o DMC nie przekraczajacym pojazdu jaki prowadzimy... wszystko jest OK ale jest jeden haczyk... jesli jedziemy busem +laweta + na lawecie jakis pazdzierz i masa wszystkiego przekracza 3.5 tony (auto, laweta i ladunek) to moga NAS kontrolowac panowie z ITD i mozemy dostac mandat nawet do ilus tam tysiecy PLN np za brak tachografu :mg: chyba ze jedziemy laweta (auto laweta) z dopieta przyczepa laweta a nasz pojazd ma w dowodzie napisane "pojazd specjalny" i wtedy moga NAS cmoknac :mg:
Sosen - 2007-12-22, 14:01

center napisa/a:
wiec majac B+E mozesz maluchem ciagnac s-klase, majac C+E mozesz maluchem ciagnac nawet czolg :) pod warunkiem ze nie jest gabarytem i nie prezkracza dopuszczalnego nacisku na os

Nie można robić takich akcji, bo w myśl przepisów masa własna pojazdu ciągnącego nie może być mniejsza niż DMC przyczepy

Pawel735 - 2007-12-22, 17:09

Sosen napisa/a:
Hehe, no dobra to rozważmy taką sytuację:
mamy busa o masie własnej 2000kg (DMC np 3500kg) i lawetę o DMC 2000kg i jest to zgodne z przepisami tak?
To według Was jakie musimy mieć prawko, żeby prowadzić taki zestaw? :mg:

W takim wypadku musisz miec prawojazdy na samochody ciężarowe.
Bo mając b oraz b+e masz ograniczenie 3,5 tony na masę całego zestawu i to jest jednoznacznie napisane w ustawie o ruchu drogowym w artykule 88.

B+E to nie jest tak ze samochodem o DMC max 3500 KG możesz ciągnąć przyczepę o DMC 3500 kg bo to razem daje 7 ton i podlega juz pod wyższą kategorię.

Słyszałem coś takiego że na samym B mozna ciągnąć przyczepkę tzw lekką której DMC nie przekracza 750 KG, a na b+e mozemy ciagnac przyczepy powyzej 750 kg przy czym jak pisałem masa całego zestawu nie moze przekroczyc 3,5 tony a dmc przyczepy nie moze przekroczyc dmc pojazdu którym ją ciągniemy czyli powiedzmy mozemy pociągnąć sobie budę kempingową bo one waza ponad 750 kg - i wtedy to by miało sens tylko nigdzie nie mogę znaleźć artykułu który rozdziela przyczepki na te do 750 kg i powyzej.

Cypisek - 2007-12-22, 17:17

A ja znam gościa który przejeździł osobówką z ciężką lawetą z autem 2 lata. Zatrzymali go tylko raz dostał 50 zł mandatu.

Oczywiście prawko kategorii B :beer:

Sosen - 2007-12-22, 17:18

Ja obstaję przy swoim, gdyby było tak jak mówisz to wszyscy laweciarze musieliby mieć C+E, a tak nie jest.
Pawel735 - 2007-12-22, 17:33

Cypisek napisa/a:
A ja znam gościa który przejeździł osobówką z ciężką lawetą z autem 2 lata. Zatrzymali go tylko raz dostał 50 zł mandatu.

Oczywiście prawko kategorii B :beer:

Koleś ma fuksa bo przepisy mówią jasno ze B i B+E to max 3,5 tony całego zestawu

SOSEN

Jeżeli teoria o rozdzieleniu przyczep na te o DMC do 750 kg i na te powyzej 750kg jest prawdziwa (musze znaleźc artykuł który je tak dzieli) to ciągnąc lawetę autem E36 320i o DMC 1800 kg Daewoo Matiza którego dmasa wynosi pewnie z 800 kg na lawecie o masie 500 kg łapiesz się pod B+E.

Ciągnąć busem o dmc 3500kg auto na lawecie musisz miec C+E więc kazdy laweciarz który tak robi ma obowiązek posiadania kategori prawa jazdy C+E

Sosen - 2007-12-22, 17:41

Nie zgodzę się, mając prawo jazdy kat. B możesz jeździć samochodami o DMC do 3500kg, natomiast mając B+E możesz jeździć samochodami o DMC do 3500kg i do tego przyczepa, więc chyba logiczne jest to, że zestaw będzie ważył więcj niż 3500kg.
A zresztą, nie mam żadnego problemu bo kalendarzyk mam kompletny i mogę latać wszystkim :wink:
pozdro
Sosen

Kujon - 2007-12-22, 18:13

Art. 88. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.
2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:
1) kategorii A - motocyklem,
2) kategorii A1 - motocyklem o pojemności skokowej silnika nie przekraczającej 125 cm3 i mocy nie przekraczającej 11 kW,
3) kategorii B:

c) ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,
4) kategorii B1 - trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nie przekraczającej 550 kg, z wyjątkiem motocykla,
5) kategorii C - pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,
6) kategorii C1 - pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t i nie przekraczającej 7,5 t, z wyjątkiem autobusu, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,
7) kategorii D - autobusem, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,
8) kategorii D1 - autobusem przeznaczonym konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 17 osób łącznie z kierowcą, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,
9) kategorii T - ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami) lub pojazdem wolnobieżnym,
10) kategorii B+E, C+E lub D+E - pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą,
11) kategorii C1+E - zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 12 t, składającym się z pojazdu ciągnącego określonego w kategorii C1 i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego,
12) kategorii D1+E - zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 12 t, składającym się z pojazdu ciągnącego określonego w kategorii D1 i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego.
3. Prawo jazdy:
1) kategorii B i C+E lub B i D+E - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii B+E,
2) kategorii C+E i D - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii D+E,
3) kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką,
4) kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E - uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami).
4. Warunkiem uzyskania prawa jazdy kategorii C, C1, D lub D1 jest posiadanie prawa jazdy kategorii B.
5. Warunkiem uzyskania prawa jazdy kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E jest posiadanie odpowiednio prawa jazdy kategorii B, C, C1, D lub D1.
6. Ministrowie Obrony Narodowej oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji w porozumieniu z Ministrem Transportu i Gospodarki Morskiej mogą określić, w drodze rozporządzenia, w sposób odmienny od przepisów ust. 2 i 3, wymagane uprawnienia do kierowania przez żołnierzy zasadniczej służby wojskowej pojazdami specjalnymi Sił Zbrojnych lub jednostek wojskowych podporządkowanych Ministrowi Spraw Wewnętrznych i Administracji.

Więc jak już mówiłem prawa jazdy to mój chleb powszedni, i kategoria B+E uprawnia do kierowania pojazdami o DMC 3,5 + przyczepa czyli np bus LUBLIN + laweta + auto osobowe na lawecie :D
Pozdro

Sosen - 2007-12-22, 18:31

Kujon napisa/a:
Więc jak już mówiłem prawa jazdy to mój chleb powszedni, i kategoria B+E uprawnia do kierowania pojazdami od DMC 3,5 + przyczepa czyli np bus LUBLIN + laweta + auto osobowe na lawecie

No może Tobie w końcu uwierzą, bo mnie słuchać nie chcą :mg:

Cypisek - 2007-12-22, 18:38

Potwierdzam. Mam auto DMC 3500kg i myślałem nad lawetą. Tylko właśnie na to trzeba już B+E (ewntualnie jak ktoś ma C+E to też może śmigać) z tym że kumpel mi powiedział że musiał bym jeszcze zakładać tachograf ale ile w tym prawdy to już nie wiem.
Sosen - 2007-12-22, 18:48

Tachograf powninem być w samochodzie o DMC większej niż 3500kg, więc jeśli jedziesz samochodem o DMC <= nie ma takiego wymogu, przynajmniej według moich informacji.
Pawel735 - 2007-12-22, 22:22

Kujon napisa/a:

........
Więc jak już mówiłem prawa jazdy to mój chleb powszedni, i kategoria B+E uprawnia do kierowania pojazdami o DMC 3,5 + przyczepa czyli np bus LUBLIN + laweta + auto osobowe na lawecie :D
Pozdro

Skonsultowałem sprawę z instruktorami nauki jazdy oraz rozmawiałem z policjantem i sprawa wygląda następująco.Wszyscy mówią to samo.

Mając prawo jazdy kategorii B+E całkowita masa zestawu pojazdów nie moze byc większa niz 3,5 tony, z uwzglednieniem stosunków dmc o których było mówione wcześniej,

Więc żeby Lublinem ciągnąc inne auto na lawecie musisz miec prawojazdy C+E (zakładamy ze Lublin jest załadowany i wazy te dopuszczalne 3500 kg bo teoretycznie gdyby Lublin był pusty i wazył powiedzmy 2 tony to dałoby się ciągnąć smarta który wazy powiedzmy 700 kg na lawecie 500 kg bo razem nie przekracza to 3,5 tony )

Czyli krótko - jadąc pojazdem lub zespołem pojazdów o masie większej niż 3,5 tony potrzebujemy wyższą kategorię prawa jazdy od B+E

To byłoby na tyle w temacie.

Kujon - 2007-12-22, 22:44

Pawel735 napisa/a:
Kujon napisa/a:

........
Pozdro

Skonsultowałem sprawę z instruktorami nauki jazdy oraz rozmawiałem z policjantem i sprawa wygląda następująco.Wszyscy mówią to samo.

Mając prawo jazdy kategorii B+E całkowita masa zestawu pojazdów czyli samochód którym ciągniemy wraz z autem na lawecie i lawetą nie moze byc większa niz 3,5 tony, z uwzglednieniem stosunków dmc o których było mówione wcześniej,

Więc żeby Lublinem ciągnąc inne auto na lawecie musisz miec prawojazdy C+E (zakładamy ze Lublin jest załadowany i wazy te dopuszczalne 3500 kg bo teoretycznie gdyby Lublin był pusty i wazył powiedzmy 2 tony to dałoby się ciągnąć smarta który wazy powiedzmy 700 kg na lawecie 500 kg bo razem nie przekracza to 3,5 tony )

Czyli krótko - jadąc pojazdem lub zespołem pojazdów o masie większej niż 3,5 tony potrzebujemy wyższą kategorię prawa jazdy od B+E

To byłoby na tyle w temacie.

ja to moge skomentować tylko w ten sposób: W poniedziałek składam w pracy dymisje :mg:

Pawel735 - 2007-12-22, 22:50

Skoro wszyscy mówią tak samo więc najwidoczniej tak jest. Pozatym to jasno wynika z tego artykułu 88 który cytujesz Kujon.

Swoją drogą sam swego czasu chciałem sobie zrobić to B+E ale jak się dowiedziałem jak z tym jest to doszedłem do wniosku że tą kategorię można sobie o dupe wytłuc bo w sumie niewiele daje.l

Sosen - 2007-12-22, 22:56

Kujon napisa/a:
ja to moge skomentować tylko w ten sposób: W poniedziałek składam w pracy dymisje

Hehehe, ja tam też już nic nie mówię :wink:

Kujon - 2007-12-22, 22:57

Policjant, instruktor nauki jazdy, jakie to są autorytety :?: heheheh sprawuje nadzór nad ok 30 ośrodkami szkolenia i uwierz mi znam takich instruktorów co ucza kursantów żeby przy dojeżdzaniu do świateł wrzucali tzw"LUZ" albo przy wieżdzaniu na rondo włączali kierunkowskaz :lol:
No nic ja przyznam sie szczerze że wymiękłem i poddaje sie w tym temacie.

jaqub - 2007-12-22, 23:06

KUJON nie poddawaj sie napisalem o tym co TY potwierdzasz artykulami strone wczesniej... ale jak widac niektorym jak napiszesz, narysujesz i to nie raz a kilkanascie to i tak nie wytlumaczysz... bo znajomy tescia uslyszal od kolegi z roboty ze jego brat powiedzial... hehe... ludzie reNce opadajOM...
:drunk:

Sosen - 2007-12-22, 23:11

To już jest nas trzech :brawo:
Dixi - 2007-12-22, 23:17

:lol: :lol: :lol:
miejac B+E mozna jechac autem o DMC 3,5t plus przyczepe ...
Oczywiscie kujon ma racje, chlop sie zna :) juz keidys byla awantura na bkp :)

landcar - 2007-12-22, 23:26
Temat postu: b+e
moze mi ktos wyjasni na tym przykladzie bo juz sie troche pogubilem
jade holownikiem wazacym 2000kg i mam zaladowany na nim auto wazace 1400 i podczepie pod to przyczepe wazaca 1000kg i na niej auto wazace 1200 to jaka potrzebuje kategorie b+e czy c+e

Sosen - 2007-12-22, 23:30
Temat postu: Re: b+e
landcar napisa/a:
jade holownikiem wazacym 2000kg i mam zaladowany na nim auto wazace 1400 i podczepie pod to przyczepe wazaca 1000kg i na niej auto wazace 1200 to jaka potrzebuje kategorie b+e czy c+e

zależy od tego jaką DMC ma pojazd ciągnący i czy DMC przyczepy nie jest większa niż masa własna pojazdu ciągnącego.
Jeśli holownik ma DMC nie większą niż 3500kg to styknie B+E

jaqub - 2007-12-22, 23:30

landcar napisa/a:
jade holownikiem

jesli holownik masz na kat B (czyli DMC do 3.5 tony) to spokojnie wystarczy B+E :spoko:

landcar - 2007-12-22, 23:34
Temat postu: b+e
tak holownik do 3500kg
Sosen - 2007-12-22, 23:36
Temat postu: Re: b+e
landcar napisa/a:
tak holownik do 3500kg

No i siema, styknie B+E

Bruner - 2007-12-22, 23:36

Pawel735 napisa/a:
[zakładamy ze Lublin jest załadowany i wazy te dopuszczalne 3500 kg bo teoretycznie gdyby Lublin był pusty i wazył powiedzmy 2 tony to dałoby się ciągnąć smarta który wazy powiedzmy 700 kg na lawecie 500 kg bo razem nie przekracza to 3,5 tony

Pusty czy zaladowany - to nie ma znaczenia, liczy sie DMC. Nikt Cie przeciez nie bedize wazyl na drodze, tylko spojrzy co masz wpisane w papierach

Belisama - 2007-12-23, 00:00

punkt 10 art 88 KD mówi nam do czego uprawniają kategorie B+E, C+E oraz D+E - według kodeksu posiadając prawo jazdy kat. B+E można kierować pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą.
"""Proszę zauważyć, że nie określa się masy całkowitej zestawu, więc może być wyższa niż 3,5 t, jednak pod warunkiem, że DMC przyczepy nie będzie większe od DMC pojazdu ją holującego.""""

Rafał - 2007-12-23, 00:33

a ja znalazlem to:
http://forum.gery.pl/inde...showtopic=20224

Pawel735 - 2007-12-23, 00:35

Jedziemy dalej z tym koksem :)

Kujon napisa/a:
Policjant, instruktor nauki jazdy, jakie to są autorytety :?: heheheh sprawuje nadzór nad ok 30 ośrodkami szkolenia i uwierz mi znam takich instruktorów co ucza kursantów żeby przy dojeżdzaniu do świateł wrzucali tzw"LUZ" albo przy wieżdzaniu na rondo włączali kierunkowskaz :lol:
No nic ja przyznam sie szczerze że wymiękłem i poddaje sie w tym temacie.

Cóż......ja się pytałem tych instruktorów, którzy ucza aby do skrzyżowania dojeżdzać na biegu.Pozatym kogo mam zapytać o to jak nie policjanta lub instruktora ? Nauczyciel chemii ani kasjer w supermarkecie nie bedzie tego wiedział

jaqub napisa/a:
KUJON nie poddawaj sie napisalem o tym co TY potwierdzasz artykulami strone wczesniej... ale jak widac niektorym jak napiszesz, narysujesz i to nie raz a kilkanascie to i tak nie wytlumaczysz... bo znajomy tescia uslyszal od kolegi z roboty ze jego brat powiedzial... hehe... ludzie reNce opadajOM...
:drunk:

Ja tego nie usłyszałem od znajomego teścia czy jak ich tam zwiesz tylko od osób które zawodowo mają z tym do czynienia , wiec wybacz stary ale nie wiem do kogo kierujesz te swoje zarzuty.

Pozatym
10) kategorii B+E, C+E lub D+E - pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą, a łącznie w przypadku B wynosi 3,5 tony

ŁĄCZNIE jak podaje słownik synonimów znaczy - razem, nierozdzielnie,zawierający w sobie

landcar napisa/a:

W tym wypadku potrzebujesz C+E o ile DMC przyczepy nie bedzie wieksza od DMC holownika .Jadąc samym holownikiem o DMC 3,5t wazacym bez załadunku powiedzmy 2 tony mozesz miec na holowniku auto max 1,5 tony i nic wiecej nie mozesz ciagnac niezaleznie czy masz B czy też B+E bo te dwie kategorie mają ograniczenia na mase całego zespołu wynoszącą 3,5 tony.

Bruner napisa/a:
Pawel735 napisa/a:
[zakładamy ze Lublin jest załadowany i wazy te dopuszczalne 3500 kg bo teoretycznie gdyby Lublin był pusty i wazył powiedzmy 2 tony to dałoby się ciągnąć smarta który wazy powiedzmy 700 kg na lawecie 500 kg bo razem nie przekracza to 3,5 tony

Pusty czy zaladowany - to nie ma znaczenia, liczy sie DMC. Nikt Cie przeciez nie bedize wazyl na drodze, tylko spojrzy co masz wpisane w papierach

Bruner nie wnikam czy ktoś kogoś będzie ważył czy nie - tutaj rozważamy jak wygląda ta sprawa pod względem przepisów, a pozatym powiem Ci, że żaden problem jest zważyć takie autko z lawetą skoro ITD mierzy jaki jest nacisk na osie w TIR`ach.

Belisama napisa/a:
punkt 10 art 88 KD mówi nam do czego uprawniają kategorie B+E, C+E oraz D+E - według kodeksu posiadając prawo jazdy kat. B+E można kierować pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą.
"""Proszę zauważyć, że nie określa się masy całkowitej zestawu, więc może być wyższa niż 3,5 t, jednak pod warunkiem, że DMC przyczepy nie będzie większe od DMC pojazdu ją holującego.""""

Dla przypadku nas interesującego ten limit określa właśnie kategoria B do której jest odwołanie w tym punkcie i ten limit wynosi 3,5 tony dla całego zestawu.

Pozatym jak ktoś ma wątpliwości to prosze zadzwonić na najbliższy komisariat to wszystkiego się tam dowiecie.

Bruner - 2007-12-23, 00:41

Pawel735 napisa/a:

Bruner nie wnikam czy ktoś kogoś będzie ważył czy nie - tutaj rozważamy jak wygląda ta sprawa pod względem przepisów, a pozatym powiem Ci, że żaden problem jest zważyć takie autko z lawetą skoro ITD mierzy jaki jest nacisk na osie w TIR`ach.

No wlasnie, a w przepisach masz jak byk napisane ze chodzi nie o mase rzeczywista, tylko DMC, czyli dopuszczalna mase calkowita, ktora masz podana w dowodzie:
Cytat:
3) kategorii B:
b) pojazdem, o którym mowa w lit. a), z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t

Czyli nie wazne czy bedziesz tym lublinem jechal na pusto czy zaladowany po dach, masz sie trzymac tego co w dowodzie.

A ze sie da zwazyc, to wiem - tylko po co, skoro masz napisane czarno na bialym w papierach (to ze samochod mozna przeladowac to inan kwestia - ale jesli nie przekraczasz dopuszczalnych naciskow, to i tak nikt Ci nic nie zrobi).

Belisama - 2007-12-23, 00:45

Pawel735 napisa/a:
Dla przypadku nas interesującego ten limit określa właśnie kategoria B do której jest odwołanie w tym punkcie i ten limit wynosi 3,5 tony dla całego zestawu.

Czyli według Ciebie kategoria B nie różni sie niczym od B+E ??

Pawel735 - 2007-12-23, 00:53

Bruner napisa/a:
Pawel735 napisa/a:

No wlasnie, a w przepisach masz jak byk napisane ze chodzi nie o mase rzeczywista, tylko DMC, czyli dopuszczalna mase calkowita, ktora masz podana w dowodzie:
Cytat:
3) kategorii B:
b) pojazdem, o którym mowa w lit. a), z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t

Czyli nie wazne czy bedziesz tym lublinem jechal na pusto czy zaladowany po dach, masz sie trzymac tego co w dowodzie.

A ze sie da zwazyc, to wiem - tylko po co, skoro masz napisane czarno na bialym w papierach (to ze samochod mozna przeladowac to inan kwestia - ale jesli nie przekraczasz dopuszczalnych naciskow, to i tak nikt Ci nic nie zrobi).

Tu CI musze przyznać rację Bruner, - może przykład z Lublinem nie obrazował najlepiej tej sytuacji, za bardzo się zapędziłem ale to nie zmienia jednak faktu, że majac B+E mozna poruszać się zestawem o masie maxymalnej 3,5 tony.

[ Dodano: 2007-12-22, 23:58 ]
Belisama napisa/a:
Pawel735 napisa/a:

Czyli według Ciebie kategoria B nie różni sie niczym od B+E ??

Różni się bo jest przepis mówiący o tzw przyczepkach lekkich których DMC nie przekracza 750 kg i o przyczepach ktorych DMC jest wieksze od 750kg, i domyślam się w tym wypadku, że mając kategorię B+E możemy ciągnąć przyczepy o masie większej niz 750 kg ale cały zestaw nie moze wazyc wiecej niz 3,5 tony.

Jak pisałem już wcześniej, zachęcam aby zadzwonic pod 112 - tam się dowiedzie wszystkiego bo może jest coś o czym ja sam nie wiem.
Pozatym to nie ja układałem te przepisy tylko piszę w jaki sposób ja je rozumiem i co powiedzieli mi instruktorzy i policja.Jeżeli macie jakies pytania to pytajcie ich.

jaqub - 2007-12-23, 01:04

Pawel735 napisa/a:
Ja tego nie usłyszałem od znajomego teścia czy jak ich tam zwiesz tylko od osób które zawodowo mają z tym do czynienia , wiec wybacz stary ale nie wiem do kogo kierujesz te swoje zarzuty.

masz podparte przepisami ze
-kat B uprawnia Cie do jazdy autem z przyczepa ktorych laczna DMC nie przekracza 3.5 tony
-kat B+E autem o DMC nie przekraczajacym 3.5 tony z przyczepa ktorej DMC nie przekracza DMC auta holujacego/ciagnacego
reasumujac przy B calosc nie moze przekraczac 3.5t a przy B+E 7ton

Rafał - 2007-12-23, 01:08

ja widze to tak

art 88/3/b
dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego
masa wlasna w przypadku e36 to okolo 1300 kg

wiec na samym "B" mozna ciagnac 300 kilowa przyczepke z 700 kilowym ladunkiem
zrobienie dodatkowo "E" pozwoli nam podniesc ten limit do wartosci maksymalnej dla danego auta np dla e36 przyczepa z hamulcem moze wazyc max ~1500kg
ale nadal caly zestaw nie moze przekraczac 3,5 tony

jaqub napisa/a:
:wow:
jaqub - 2007-12-23, 01:08

Pawel735 napisa/a:
Jak pisałem już wcześniej, zachęcam aby zadzwonic pod 112 - tam się dowiedzie wszystkiego bo może jest coś o czym ja sam nie wiem.

ja nie zachecam do zawracania tylka komus w centrum alarmowym... moze ktos bedzie probowal dodzwonic sie po pomoc/pogotowie po wypadku...

Pawel735 - 2007-12-23, 01:09

jaqub napisa/a:
Pawel735 napisa/a:

masz podparte przepisami ze
-kat B uprawnia Cie do jazdy autem z przyczepa ktorych laczna DMC nie przekracza 3.5 tony
-kat B+E autem o DMC nie przekraczajacym 3.5 tony z przyczepa ktorej DMC nie przekracza DMC auta holujacego/ciagnacego

Jakub zapytaj jutro jakiegos policjanta tam u siebie i napisz na forum co Ci powiedział.

[ Dodano: 2007-12-23, 00:11 ]
jaqub napisa/a:
Pawel735 napisa/a:

ja nie zachecam do zawracania tylka komus w centrum alarmowym... moze ktos bedzie probowal dodzwonic sie po pomoc/pogotowie po wypadku...

To poproś o połączenie z kims z drogówki - zrobią to bez problemu a pozatym można przecież zadzwonić na normalny numer komendy.W czym jest problem ?

jaqub - 2007-12-23, 01:11

Rafał napisa/a:
ja widze to tak

art 88/3/b
dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego
masa wlasna w przypadku e36 to okolo 1300 kg

DOPUSZCZALNA MASA CALKOWITA
a
MASA WLASNA
to dwie zupelnie odrebne sprawy
nie liczy sie masa wlasna tylko dopuszczalna masa calkowita :!:

a i ja np mam w dowodzie DMC e36 sedan 1730kg :spoko:

Bruner - 2007-12-23, 01:13

Bob, przeczytaj co napisalem wyzej o DMC - nie istotne ile wazy E36, tylko jaka ma wpisana w dowodzie dopuszczalna mase calkowita - czyli masa wlasna pojazdu + pasazerowie + bagaze itp itd, czyli mowiac krotko do jakich obciazen przystosowal dany samochod producent - sprawdz w dowodzie swojej E30 jaka masz wpisana DMC, napewno sporo wiecej niz te 1180 kg (tyle wg fabryki wazy E30 320i).
Czyli generalnie tok rozumowania poprawny, ale pod uwage bierzemy nie mase rzeczywista, a dopuszczalna mase calkowita zarowno holownika, jak i przyczepy. Jesli DMC wyjdzie za duza to mozesz jechac nawet na pusto, a twoj portfel itak moze schudnac :wink:

Belisama - 2007-12-23, 10:53

Ponieważ przpisy są tak sformuowane jak są nie da się określić jednoznacznie i właściwie należałoby zapytać o oficjalne stanowisko prawne, bo tak każdy zrozumie inaczej
Yakuzatti - 2007-12-23, 11:17

To troszkę rozluźnię temat:

Z cyklu " Przygody mojego ojca na drogach " :lol:

WESOŁYCH ŚWIĄT :mg:

Kujon - 2007-12-23, 11:26

oj panowie , prawo o ruchu drogowym sie kłania, szkoda że nie jesteście z mojego powiatu bo bym pare osób wysłał na egzamin sprawdzający :mg: , no to teraz zagadka , macie szanse na uratowanie swojego honoru :

Zestawem pojazdów o jakiej maxymalnej DMC można kierować, posiadając uprawnienia do kierowania kategori B :?:

(domniemywam że wszyscy wypowiadający sie w temacie mają przynajmniej B,czyli powinni wiedzieć, licze na same bezbłędne odpowiedzi)

Rafał - 2007-12-23, 11:46

nic juz
ide po alpage

BTW:
ile kosztuje prawko na E do B i czy mozna isc eksternistycznie na egzamin ?

Sosen - 2007-12-23, 11:53

3500kg
kamil.k - 2007-12-23, 12:24

a mnie sie wydaje że można nawet jechac pojazdem 10 tonowym posiadajac tylko prawko kat.B :)

przy punkcie z traktorem nie widze żadnych ograniczeń :)

Rafał - 2007-12-23, 12:29

heheh takim wielkim ciagnikiem przetwórnią z pzrodu wchłania zborzea z tyly wyskakuja flaszki ,ma tez taki lejek z boku gdzie zasysa piasek i z krzemu robi butelki
warzy niestety 2 petryliony ton

Pawel735 - 2007-12-23, 13:50

Witam serdecznie wszystkich

Dzisiaj rozmawiałem z kolejny policjantem i poniżej to co usłyszałem.

Mając kategorię B+E można ciągnąć zestawy pojazdów na następujących warunkach.
DMC pojazdu ciągnącego nie może być wyższa niż 3,5 tony, DODATKOWO takim pojazdem można ciągnąć przyczepę,której maxymalna masa określona jest w dowodzenie rejestracyjnym dla przyczepek z hamulcem i bez hamulca Jak wiadomo każda laweta dwuosiowa ma hamulec.

I dalej

DMC przyczepy z hamulcem nie jest wyższa niż masa własna pojazdu (tak wnioskuję z dowodu rejestracyjnego mojej e30 - gdzie masa własna pojazdu to 1325 kg a DMC przyczepy z hamulcem to 1300kg - w przypadku dajmy na to Lublina podejrzewam ze te proporcje są też odpowiednio zachowane ze DMC przyczepy jest mniejsze od masy własnej tego busa.)

Czyli Lublin o DMC 3500 KG a o masie własnej powiedzmy 2100 kg moze pociągnąć przyczepę o DMC 1900 kg (to akurat trzeba by było sprawdzić w dowodznie rejestracyjnym takiego lublina bo nie mam dla niego tych danych przed sobą) co daje razem 4 tony.

Czyli krótko mówiąc według tej teorii faktycznie wynika ze cały taki zespół pojazdów może ważyć więcej niż 3,5 tony bo wszystko zależy od tego jaka jest DMC przyczepki wpisany w dowodzeni którą dany pojazd do 3,5 tony może ciągnąć.

Jeszcze krócej - jedziesz pojazdem zarejestrowanym o DMC do 3,5 tony plus do tego jeszcze masa przyczepy z dowodu.

kamil.k - 2007-12-23, 13:59

Rafał, proszę Cię poćwicz przez święta ortografie :D

i jak jest z tym 10 tonowym traktorem :?: bo chciałbym kulig takim zrobic a nie wiem czy posiadam odpowiednie uprawnienia :mg:

Sosen - 2007-12-23, 14:20

Nie powiem:
a nie mówiłem? :wink:

center - 2007-12-24, 01:46

Kujon napisa/a:
Zestawem pojazdów o jakiej maxymalnej DMC można kierować, posiadając uprawnienia do kierowania kategori B

masa -> nieskonczonosci, tylko czasami mozna kierowac tylko raz :)