BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - VISCO

Go舵 - 2004-09-05, 00:49
Temat postu: VISCO
Mam problema :

Nie za艂膮cza mi si臋 wiatrak, wi臋c prawdopodobnie jest uszkodzone Visco.
W jaki spos贸b to sie odkreca, czy gwint jest lewy czy prawy?
Czy s膮 jakie艣 patenty na naprawe tego, gosc z warsztatu chce mi sprzedeac to za 410 z艂, na co nale偶y zwr贸ci膰 uwag臋 przy zakupie urzywanej na gie艂dzie, i je偶lei kto艣 wie w jaki spos贸b za艂膮cza sie visko to tez by艂bym wdzi臋czny o takie info (czy pompa wody ma co艣 z tym wsp贸lneego itd.)
Dzieki za pomoc

sarna1 - 2004-09-05, 00:54

wisko dziala na zasadzie sprzegla lepkosciowego - im jest cieplej tym bardziej zageszcza sie plyn w nim znajdujacy - i tym samym zwieksza sie opor - wisko kreci sie szybciej, naprawic sie nie da a cena 410 pln jest wysoka - poszukaj na allegro - nowe chodza za polowe tej kwoty, gwint jest lewy,

pamietaj o tym ze visco nie moze lezec poziomo - musi stac - nawet na polce bo polozone sie niszczy - po zalozeniu nowego tez odczekaj kilka godzin dopoki zakrecisz silnikiem - wszystko musi sie ustac.

Gepard - 2004-09-05, 01:52

cena jest astronomiczna na gieldach i sklepach cena oscyluje w granicach 250 zl gwint jest lewy!!!
Go舵 - 2004-09-05, 09:21

Dobra jade wiec dzisiaj na gie艂de.
tox - 2004-09-05, 09:38
Temat postu: re:
i jeszcze jedno -KUPUJ TYLKO NOWE !! !
Marcin320i - 2004-09-20, 22:13

A ja nie mog臋 odkr臋ci膰 visco.
Kr臋c臋 w prawid艂ow膮 stron臋, ale nie mog臋 zablokowa膰 ko艂a pasowego na pompie. Pr贸bowa艂em 艣cisn膮膰 pasek klinowy, ale i tak si臋 kr臋ci :cry:
Mo偶e znacie jakis inny sprawdzony spos贸b na zablokowanie ko艂a ?
(musz臋 odkr臋ci膰 visko tylko po to 偶eby zmienic wiatraczek na nim ;) )

SmasherE30 - 2004-09-20, 22:27

2 klucze oczkowe!! jeden na 艣rube wisco i w lewo a drugi na 艣rub臋 ko艂膮 pasowego i wprawo (trzeba mie膰 du偶o si艂y i na艂ozy膰 r臋kawiczki, bo jak 艣ruba pu艣ci to zrobicie sobie kuku, i najlepiej zdejmij mask臋, to tylko 6 艣rub i 3 minuty :wink: )
Marcin320i - 2004-09-20, 23:31

Oj chyba tak si臋 nie da :?
Na 艣rub臋 na visco nie wejdzie klucz oczkowy, bo znajduje si臋 pomi臋dzy ko艂em a wisco a kolo pasowe jest przykr臋cone czterema 艣rubkami 6 mm, wi臋c tam tak偶e nic z tego. tak to mniej wi臋cej wygl膮da:

a tak po zdemontowaniu:

Trudno, nie dam rady ;(

lokop e30 320i - 2004-09-20, 23:33

sarna1 napisa/a:

pamietaj o tym ze visco nie moze lezec poziomo - musi stac - nawet na polce bo polozone sie niszczy - po zalozeniu nowego tez odczekaj kilka godzin dopoki zakrecisz silnikiem - wszystko musi sie ustac.

Ciekawe bylem w kilku sklepach i rozpytywalem sie o ceny viska i zawsze lezaly na pulkach poziomo. Pytalem sie wiec sprzedawcow czy nie powinny lezec pionowo a oni mi zawsze na to ze opowiesci o tym ze powinno byc skladowane pionowo to mozna miedzy bajki wlozyc ale jednoczesnie mowili ze nie nalezy go montowac do rozgrzanego silnika a po zamontowaniu pierwsze urychomienia przeprowadzic po min 2 godz. A co do ceny to oscyluje w granicach 250zl

SmasherE30 - 2004-09-20, 23:48

hmmm ... ju偶 zapomnia艂em jak to jest :oops:

Spr贸buj u偶y膰 WD40 oraz mr. m艂otka :wink:

Marcin320i - 2004-09-21, 18:49

Uda艂o si臋 odkr臋ci膰 ;)
W ruch poszed艂 przecinak i m艂otek. Kto艣 wcze艣niej posmarowa艂 gwint visco jakim艣 silikonem i dlatego te problemy ;)

Pawel-e30 - 2004-09-21, 18:52

Marcin320i napisa/a:
Uda艂o si臋 odkr臋ci膰 ;)
W ruch poszed艂 przecinak i m艂otek. Kto艣 wcze艣niej posmarowa艂 gwint visco jakim艣 silikonem i dlatego te problemy ;)

Znaj膮c 偶ycie to nie by艂 silikon tylko preparat samo hamuj膮cy :wink:

duchPW - 2004-09-21, 18:55

czasem potrafi si臋 zapiec - wtedy bez m艂ota nie robota
ale ... silikonem :shock: :?: - mo偶e to ma jaki艣 cel :?: :idea: :?:

Miki - 2004-09-21, 19:46

a tak przy kazji wznowienia tematu
czy mozna zakrecic wiatrakiem przy wylaczonym silniku??????????

Pawel-e30 - 2004-09-21, 19:47

hm jak to zakr臋ci膰?
Miki - 2004-09-21, 19:49

nawet palcem w ktoras strone czy wiatrak sie zakreci czy badzie opor i nic z tego???
Pawel-e30 - 2004-09-21, 20:02

艁osiek jak by艣 poczyta艂 to by艣 wiedzia艂 :wink:

Wj臋c jak masz dobre wisco i uzyskasz temperature kiedy wisco powinno si臋 za艂aczy膰 czyli po艂owa powiedzmy lub troche wi臋cej to wiscozy nie zatrzymasz a napewno poczujesz to na palcach :twisted:

A jak silnik nie jest zagrzany to mo偶esz sobie zatrzyma膰 i przekr臋cic w drug膮 strone ale wisko powinno mnie膰 lekki opor, to znaczy zakr臋ci si臋 poczym zaraz zacznie chodzi膰 w dobr膮 strone

Miki - 2004-09-21, 20:41

no to chyba cos mi sie zjeba艂o i mozliwe ze cos mialem juz nie tak
a dokladniej problem mam taki:
niedawno moglem zajsc sobie np. po nocy do autka i podniesc maske i zakrecic sobie w lewo lub w prawo wiatrakiem bez problemu...
teraz mam taki motyw ze zachodze i za cholere nie porusze no chyba ze z uzyciem sily. przy pracujacym silniku wiatrak sie kreci ale czuje utrate dynamiki i mniejsza chec wkrecania na obroty..
czyli co visco padlo i teraz albo wymianka albo won i wstawic wiatrak elektryczny?????????
czy moze tak wlasnie powinno byc???

Pawel-e30 - 2004-09-21, 21:24

wisko si臋 zatar艂o i zablokowa艂o. Jezeli ci to przeszkadza to czeka ci臋 zakup viscozy :lol:
Albo wstaw sobie wiatrak :wink:

Miki - 2004-09-21, 21:33

Pawel-E30 napisa/a:
Jezeli ci to przeszkadza

Pawel czyli co mozna z tym jezdzic bez konsekwencji???

Pawel-e30 - 2004-09-21, 21:40

skoro si臋 zablokowa艂o to wydaje mi si臋 偶e jaki艣 czas mo偶na ale na zime to nie jest dobry patent :wink:

Silnik b臋dzie nie dog偶any ale jak lubisz spali膰 gume to jak najbardziej takie co艣 jak visco zablokowane jest wskazane :lol:

Miki - 2004-09-21, 21:45

nie pale gumy szkoda autka
a na zime to chyba wyjme visco w cholere a jak zrobi sie cieplej wsadze elektryczny lub nowe ...

Pawel-e30 - 2004-09-21, 21:46

buhahaha jak zamierzasz jezdzi膰 bez viscozy? :lol:
duchPW - 2004-09-22, 01:32

zatarte visco mo偶e zaszkodzi膰 powy偶ej 3 tys obrot贸w oraz jak wy艂膮czasz silnik - tak s艂ysza艂em
Pawel-e30 - 2004-09-22, 07:24

A co ma wspulnego visco z wylanczaniem silnika?
Miki - 2004-09-22, 08:47

Pawel-E30 napisa/a:
buhahaha jak zamierzasz jezdzi膰 bez viscozy? :lol:

zima??? normalnie !! !!!!!

sarna1 - 2004-09-22, 09:48

zablokowane wisko w szybki sposob wykonczy pompe wody - nie polecam takiego rozwiazania - lepiej calkiem wywalic (jak sie nie ma kasy na nowe) i zalozyc jakis wentylator np od Poloneza.
Miki - 2004-09-22, 11:06

jak jezdze do pracy to kork贸w nie ma jeszcze bo mam na6 wiec korkow brak... bardziej mnie martwi jak sie gdzies zakopie w sniegu ale chyba wstawie elektryczny wentylator zalaczany ze srodka bo na visco akurat teraz brak kasy :? :?
BOR - 2004-09-22, 14:24

Tez slyszalem, ze na zblokowanym Viscu pompa wody szybko ulega uszkodzeniu.
Miki - 2004-09-22, 21:50

ktos ma z tego co paietam zamontowany elektryczny wiatrak moglbym prosic o kontakt na gg kiedys
slawo - 2004-09-23, 10:06

A z tym elektrycznym wiatrakiem to od czego? i skad poprowadzic (jakis czujnik temp) przewody zeby sie zalaczal?
HyenoX M42B18 - 2004-09-23, 11:30

witam
ja mam silnik M42, pad艂a mi wiskoza i my艣le o wyrzuceniu jej i wiatraka - i zast膮pienie ich wiatrakiem elektrycznym,
od czego najlepiej zaszczepi膰 taki wiatrak tzn. od jakiego modelu auta,
napewno juz kto艣 ma w tym do艣wiadczenie - porada mile widziana.

Miki - 2004-09-23, 21:30

m贸j kolega w rekinie 2,0 ma wstawiony elektryczny wiatrak miedzy pasem przednim a ch艂obnica. Wiatrak pochodzi z poczciwego fso1500 :wink: jest za艂aczany z kabiny odzielnym w艂膮cznikiem....
W艂a艣nie si臋 z nim dogada艂em i nied艂ugo wstawie sobi臋 cos podobnego. Mam tylko pytanie czy ktos w e30 najlepiej m20b20 wstawione cos takiego???

P.S. Przy okazji postaram sie zrobi膰 kilka fotek i ma艂y opis co robili艣my. Mo偶e bedzie to nadawa艂o sie do dzia艂u ARTYKU艁Y.

Scigany - 2004-11-04, 02:24

hmmm... dzisiaj zaobserwowalem, ze jak mam nagrzeny silnik, to visko sie kreci, ale da rade je zatrzymac, rano dzisiaj jak zapalilem silnik, to myslalem, ze mi palec urwie , tak mocno trzymalo, i to na zimnym silniku. Powiem szczerze, ze nie zdarzylo mi sie aby wskazowka temperatury za polowe przeszla, ale troche mnie zdziwilo, ze przy cieplym silniku da rade visko zatrzymac, a na zimnym nie dalo rady :|
Anonymous - 2004-11-04, 08:53

przedewszystkim visko zawsze sie da zatrzymac i na zimnym i na goracym (pomijajac sytuacje kiedy wyciekl olej i lozysko sie zatarlo) poprostu przy rozgrzanym silniku powinien byc wyczuwalny wiekszy opor niz przy zimnym najlepiej to robic tak: jedna osoba blokuje czyms wiatrak a druga odpala auto potem lapiesz go reka powinien stawiac rownomierny opor jezeli czujesz raz wiekszy raz mniejszy to znaczy ze visko pada (nie znaczy to ze juz sie nie nadaje) tak samo robisz na rozgrzanym z tym ze powinno stawiac wiekszy opor (napewno da sie utrzymac)
Anonymous - 2004-11-04, 09:05

propozycia dla 艂oska sprawdz najpierw czy to visco naprawde jest padniete zanim zaczniesz przerabiac calkiem dobre rozwiazanie bo cos mi sie zdaje ze co drugi z was wmowil sobie ze visko padlo
adrian e30 - 2004-11-04, 09:24

spokojnie sie pokreci na wylaczonym silniku.
Miki - 2004-11-04, 13:35

jasiel ja juz jakis czas temu wstawi艂em visco. By艂o o tym:
www.slave.e-edukacja.pl/d...opic.php?t=2089

eee co艣 ten link nie dzia艂a :?

Pawel-e30 - 2004-11-04, 19:05

co do zatrzymania visco to ru偶nie to bywa jak jest silnik rozgrzany to visco dobre si臋 nie zatrzyma przynajmniej jaki艣 czas temu ja tak mia艂e i palce bola艂y :lol:
a teraz zatrzymuje mi si臋 z oporem :P

Anonymous - 2004-11-04, 23:34

Kupi艂em w贸z z padni臋tym visco, i nie zna艂em dzwi臋ku, jaki wydaje. Po za艂o偶eniu nowego, ju偶 wiem jak to brzmi i tak na prawd臋, trudno nie us艂ysze膰, jak przyspiesza ;) Je艣li jest sprawne, to na pewno je s艂cha膰 :)
Karlo - 2005-06-22, 02:15

odnosnie tematu visca to slyszalem ostatnio bajke a moze prawde sam nie wiem bo w temacie visca jestem o duuzzzo do tylu ale slyszalem ze kumpla znajomy w bmw 7 nie rekinie tylko tej nowszej zdjal wogole visco bo to podobno w jakis tam sposob oslabialo moc i podobnno bez ma wiekszego kopa ale nie chodzi o kopa tylko o to czy jest to normalne i skoro w tym poscie pisze sie ze bez visca nie ma bezpiecznej dla silnika jazdy to troszke zglupialem a najlepsze jest to ze tak doradzil mu mechanik . powiem szczerze ze gdyby doradzil mu to mechanik robiacy maluchy , duze fiaty i golfy 1 to pomyslal bym poprostu ze sie nie zna ale doradzil mu to mechanik grzebiacy w samochodach tej marki i innych przy ktorych tez trzeba glowy . cholera juz troszke zglupialem . ciekawe czy cos jest w tym ze zdjal jesli chodzi o bezpieczenstwo ?? prosze o opinie. oczywiscie nie popieram i nie wychwalam a tym bardziej nie wierze zanim nie przekonam sie na ten temat od wiekszej ilosci osob bedacych w temacie bo z tego co napisalem czuje ze mozna wyciagnac 3/4 i podzielic na pol . ale ciekawe co wy o tym sadzicie . prosze o opinie
Bruner - 2005-06-22, 07:06

Po pierwsze przy wentylatorze zablokowanym na stale szybko mozna wykonczyc pompe wody, a po drugie silnik bedzie sie dluzej nagrzewal. Zwlaszcza zima to moze byc problem
Bawar - 2005-06-22, 08:28

Witam.Ja osobiscie nie jestem pewien 100% sprawno艣ci mojego wiska,ale w kazdym razie dobrze sobie radzi w upalne dni.U mnie przy wy艂aczonym silniku (zimnym) wiatraczkiem mozna ruszyc ale nie na tyle aby po oderwaniu d艂oni wiatraczek dalej sie kreci艂,jest dosc duzy op贸r.Pozdrawiam
Karlo - 2005-06-22, 10:04

u mnie jest tak ze jest lekki opor bez problemu mozna nim zakrecic ale co jakis czas rownomiernie jest leciutki opor tak jakby zwalniajacy delikatnie.
niktun - 2005-06-22, 13:28

Bruner napisa/a:
a po drugie silnik bedzie sie dluzej nagrzewal. Zwlaszcza zima to moze byc problem

przy prawid艂owo dzia艂aj膮cym termostacie nie powinno mie膰 to wp艂ywu, ew. bardzo ma艂y :roll: np. zimne powietrz intensywniej op艂ywaj膮ce silnik, bo napewno nie ma to wp艂ywu na to co dzieje si臋 w ch艂odnicy przy zamkni臋tym termostacie.

:cry: ale na pewno szkoda pompy wody i kucyk贸w

Karlo - 2005-06-22, 21:06

lepiej nie ryzykowac patentami niewiadomego pochodzenia :)