BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - wojsko

pudzian - 2005-11-02, 20:34
Temat postu: wojsko
elo panowie mama taka sprawe co tu wykminic zeby niepujsc do wojska :roll: tylko niepiszczcie mi zebym se palca obciol czy cosss :wink: bo takie to juz slyszalem :wink: ale slyszalem tez ze jak sie wezmie cywilny slub to tez niebiora prawda tooo :D pozdro
ChriS - 2005-11-02, 20:38

Cywilny -nie ,musisz wziąć wojskowy to nie wezmą :D Sorry,ale nie mogłem się powstrzymać.
Najlepiej zachoruj :wink:

Bruner - 2005-11-02, 20:42

Idz do szkoly i na rok masz spokoj :wink: Nie kombinuj z kategoria D, bo kiedys mozesz zalowac - przemysl to dobrze. Walczylem o D, a teraz sie zastanawiam czy by na A nie zmienic, bo niektore drzwi sie robia automatycznie zamkniete.
pudzian - 2005-11-02, 20:46

do szkoly to chodze narazie ale w styczniu koncze :roll: i niusmiech mi sie isc do wojaaa :wink: pozdro jak stym cywilnymmm wie ktos cosss???
--==maly==-- - 2005-11-02, 20:54

A ja gdzieś słyszałem,że jak mineło połtora roku od komisji wojskowej to już nie biorą do woja podobno takie przepisy weszły ale nie wiem ile w tym prawdy.
Lord Lukasz - 2005-11-02, 21:00

No ja też mam identyczną sytuacje, w styczniu kończe szkołe i ?? ??
Sosen - 2005-11-02, 21:09

Ciśnijcie do armii!! hehe. Ja tam bardzo miło wspominam wojsko, było fajowo i jest co wspominać. :wink:
KORDI - 2005-11-02, 21:18

Wiec Pudzian tak...:
1 opcja...-hajtniesz sie ,faktycznie jak sie weżmie ślub to nie biorą do woja(świerzo po ślubie)
2 opcja poprostu nie odbierzesz wezwania.....!
To jest zaadresowane na Ciebie niech ktoś w domu powie że Ty już tu nie mieszkasz i niewiedzą gdzie mieszkasz a oni nie odbiorą......-i mogą Ci naskoczyć..... :D (juz praktykowane.... :wink: )
3 opcja to prawda jest taka że mała szansa że teraz Cie wezmą...miałeś już odraczene i to naprawde wątpliwe....w tej chwili biorą ok20-30%nadających sie..

:!: :!: TYLKO TAK JAK PISAŁ BRUNER NIE PRÓBUJ SOBIE ZAŁATWIĆ KATEGORII "D" :!: :!:

P.S.a jak coś to tera woj tylko 10msc....albo i mniej.... :wink: :lol:

Menel - 2005-11-02, 21:19

o co chodzi brunerowi o ta kategorie "d" ? ja taka mam i narazie same plusy tego mam.jak sie pytaja skad i jak to mowie ze glowka pracuje i pracowala :lol:
KORDI - 2005-11-02, 21:21

menel napisa/a:
o co chodzi brunerowi o ta kategorie "d" ? ja taka mam i narazie same plusy tego mam.jak sie pytaja skad i jak to mowie ze glowka pracuje i pracowala :lol:

i gdzie pracujesz.......??

Go - 2005-11-02, 21:22

Weszły panowie nowe przepisy - ktos kto sie uczy (studiuje) armia moze go wziasc w szeregi do 28 roku zycia,jezeli ktos sie nie uczy do 24 roku zycia - w obu przypadkach jezeli WKU nie zgłosi sie po delikwenta do 1,5 roku automatycznie przeniesioeny zostaje do rezerwy.

Po skonczenu szkoły albo przerwaniu nauki kazda szkoła zobowizana jest w terminie do 2 tyg poinformowac dane WKU o zakonczeniu nauki (chociaz nie zawsze to dziala).

Piotrek - 2005-11-02, 21:26

zachoruj poprostu :D ja mam zawał serca, astmę oskrzelową i krzywy kręgosłup :D :D :D i D
Menel - 2005-11-02, 21:29

jestem supervisorem-kierownikiem w pewnej duzej i znanej firmie 8)
a pracowalem juz w wielu firmach i zadnych problemow nie mialem.
a moze w warszawie liczy sie to co ma sie w glowie a nie na glowie... :wink:

Piotrek - 2005-11-02, 21:32

menel napisa/a:
jestem supervisorem-kierownikiem w pewnej duzej i znanej firmie

Menel czy to nie w tej firmie gdzie pędzą PLATONA??? :D :D :D :D :D :D

Menel - 2005-11-02, 22:07

hehe nie.jak tam bym pracowal to raczej nie mialbym sily wlaczyc kompa w domu 8)
a tak dalej piszac,ciekaw jestem jakie sa wasze minusy przy kategori "d" ? jezeli ktos nasciemnial przy komisji ze jest pokraka,nie uleczalnie chorym itd to moze nie dziwne.trzeba znalezc taki powod aby pozniej nie przeszkadzal w zyciu 8)

Piotrek - 2005-11-02, 22:09

Menel z D np nie przymą Cię do Policji :D
ChriS - 2005-11-02, 22:18

A do ORMO? :wink: :D
urbi - 2005-11-02, 22:46

powiedz ze jestes pacyfista i kuniec ze do armi sie nie nadajesz i armia nie dla ciebie - wszystko co tam sie dzieje jest sprzeczne z twoimi pogladami, krzywdzi twoja prywatnosc itd itd ... ponoc przechodzi :P
ja niedawno mialem przedpoborowa ! w lutym mam komisje poborowa ... zobaczymy co to bedzie :) moge zostac czolgista to bede baki na poligonie krecil :P

slawo - 2005-11-02, 23:12

ja mam przewlekle zapalenie dwunastnicy cos tam z jelitami i wogole cud ze chodze po tym swiecie
zalatwilem soebie nie D ale wogole ta co nawet w czasie woojny nie biora,nie pamietam dawno bylo

Sobek - 2005-11-02, 23:36

hehe a moj brat wlasnie dzisiaj do woja pojechal, moje zdanie jest takie idz do woja odrob to co musisz i puzniej bedziesz mial spokoj a nie sranie w banie z jakims D czy jeszcze co innego, teraz chlopie masz tylko 9 miechow woja :wink: ciesz sie ze nie 2 lata tak jak to bylo kiedys. Po wojsku zawsze mozesz wspominac komus ze byles itp ze bylo fajnie czegos sie nauczyles, po wojsku jestes jak to sie mowi facet z jajami hehe :wink: prawdziwy mezczyzna a nie D przeciez to wstyd normalnie ja to bym sie wstydzil :? no ale cuz wybor nalezy do ciebie :wink: a sie rozpisalem :lol:
pozdro

center - 2005-11-02, 23:39

no do sluzb nie biora, ale wiecej - nie widze, ale chetnie sie dowiem...
a co do urwania sie od to zapisz sie do jakiejs szkoly i juz, policealna, studium, cokolwiek, papier dostaniesz od razu i swiety spokoj na jakis czas, nawet jak nie bedziesz chodzil, za pol roku ten sam manewr...a wystarczy ze zaplacisz 1 rate w wysokosci groszowej i ladnie usmiechniesz sie do pani sekretarki :)

Menel - 2005-11-02, 23:46

Cytat:
Menel z D np nie przymą Cię do Policji

za cos takiego to ja z gory podziekuje :lol:
co do slawo to wlasnie jest masakra miec "e" bo raczej z tym nie przyjma w wiekszych powaznych firmach.. :wink:
a co do seba...eeeh szkoda gadac. nie wytrzymalbym w tamtym wieku bez dupeczek,imprez,kumpli,silowni,latania bokami codziennie beemka,szkoda gadac.a co? moze teraz jestem bez jaj? zmarnowany czas to wlasnie przerwa w zyciorysie przez wojsko.kto ma glowe na karku ten kombinuje i nie idzie.a ida raczej ci ktorzy maja pusto w glowie,pracy nie moga sobie zalatwic i nie maja dla kogo zyc(wiadomo o co chodzi).

Piotrek - 2005-11-02, 23:49

ak sie człowiek urodzi Generałem to juz nie musi iść :D
Bruner - 2005-11-03, 02:47

Z kategoria D mozna zapomniec o pracy w jakiejkolwiek sluzbie mundurowej. Ja np po studiach chcialem sie dostac do sluzby wieziennej, ale sam sobie drzwi zamknalem. Podobnie jest np ze straza pozarna, graniczna, miejska, bankowa, policja itd. Nie ma znaczenia czy kategoria jest za platfusa czy niedorozwoj umyslowy.
nokerman - 2005-11-03, 06:38

no właśnie Pudzian zastanów się nad alternatywą dla wojska :idea: :idea:
Kończysz szkołe w styczniu i CO DALEJ :?: :?: :?: :?: masz nagraną jakąś fajną robotę :idea: :idea: :idea: ba wogóle jakąś robotę :cry:
takie czasy

i co wtedy :?: :?:

a w wojsku czas jakoś zleci, poznajesz nowych ludzi, nowe kontakty, nowe możliwości, a może ci się spodoba i na stałe będziesz chciał być TREPEM :wink:

szkoda że niema tu Fozgena może by ci conieco naświetlił
PZDR

Lord Lukasz - 2005-11-03, 07:28

Dajcie spokój, co ja bym zrobił z moim BMW, ono musi codziennie jeździć, nie może przecież stać, pozatym życie mi sie toczy całkiem fajnie i wojsko to była by katastrofa. Też jestem za opcją "on tu niemieszka" w sumie tu gdziemieszkam i jestem zameldowany bywam raz,dwa w tygodniu.
korzuch - 2005-11-03, 07:30

yo!
A moim zdaniem wojsko = bagienko pijackie nikomu nie polecam tej chołoty patriotów odrazu powinni rozsztrzeliwac albo wysyłac na misje do iraku bez mozliwosci powrotu żarcie w woju syf niczego sie nie nauczysz non stop rejony i usługiwanie trepom i poznasz najlepszy smak zycia czyli BROM :D własnie teraz sie przepisy zmieniły i wójt ,burmistrz może ci napisac swistek ze masz cięzką sytuacje materialną i masz zwolnienie z MONu pomyśl poczytaj daj komu trzeba w łape i bedziesz wolny :D
pozdro

Łukasz - 2005-11-03, 09:40

Wojsko nie jest złe, daje lepsze perspektywy niz wiekszość z Was będzie miała w przyszłości. Bo powiedzcie ile zarobicie zaraz po studiach, technikum itp? Ile będziecie musieli harować na pierwsze mieszkanie, nie mówiąc o własnym domu?
W wojsku jest żarcie, dają mieszkanie (trzeba tylko poczekać czasem chwilę), jest darmowa słuzba zdrowia i to nienajgorsza, socjalne warunki, po 15 latkach nienajgorsza emerytura, możliwosci awansu, rozwoju, kursy itp.

A Ty korzuch jak nie wiesz to nie pieprz bez sensu, bo uszy wiedną i oczy bolą jak się czyta. Nie musisz ludzi obrażać, zacznij od siebie :evil: :!:
Mój Ojciec jest emerytowanym pilotem śmigłowców bojowych Mi24 i nie jest ani pijakiem, ani nie podchodzi pod żadne określenia obraźliwe, które napisałeś, skończył studia, zna perfekt angielski, a teraz na emeryturze jest celnikiem, a nie siedzi na :cenzura: jak inni . Zresztą ciężko na tą emeryturę zapracował. Więc jak nie wiesz i nie znasz sytuacji to wal takich bzdur bez sensu, bo mi sie nóż w kieszeni otwiera.

Znam wojsko od środka i znam wielu wojskowych i w duzej mierze to wartosciowi ludzie. Nie należy nie wiedząc generalizować i uogólniać. A najbardziej jak ma sie mgliste pojęcie o tym wszystkim wziete z "Faktu"!!!!

Wojsko w dzisiejszych czasach to dobre wyjscie.
Jeżeli nie znasz 3 języków, nie skończyłęś SGH i nie masz dyplomu Master of Business Administration to zastanów się, czy nie iść do wojska i nie zostac tam.
Pozdro i powodzenia.

--==maly==-- - 2005-11-03, 09:47

Łukasz ja teraz pacuje w Dęblinie tam jest właśnie lotnisko wojskowe i nie chce mi się nawet opisywać co tam trepy wyrabiają. Prawie wszyscy zasuwają samochodami nawaleni łażą po burdelach (obok jedneko pracuje to wiem) i wcale nie mówie o jakiś młodziakach tylko gościach około 40 chociaż i jedni i drudzy tak robią. Naprawde żadko można tam spotkać normalnego żołnierza z wyższym stopniem.
Łukasz - 2005-11-03, 09:56

Jak w każdym środowisku, są prawnicy pijacy, menadżerowie burdelarze, bankowcy złodzieje, lekarze-mordercy i partacze, pielęgniarki dziwki itp.więc nie ma co uogólniać. TO samo jest w policji, straży, służbie granicznej, dużych magazynach itd.
nokerman - 2005-11-03, 10:02

żadko misie to zdaża a'le popieram wcześniejszą wypowiedź Łukasza 8)
lepiej pójść do woja niż potem z żalu na nasz ustrój zostac menelem (sorry menel :wink: ) - s francuskiego kloszardem :wink: - a mam paru takich kolegów których po prostu życie, ustrój i pewnie słaba wola zniszczyła :(

mały jak pracujesz w dęblinie to pewnie beret ci z głowy nie spadnie jakbyś do puław czasem wdepnoł na jakiś spontaniczny sponton :lol: no nie

Menel - 2005-11-03, 10:44

bueehehe crejzy fog obronca trepow :lol:
lukasz, piszac tu o wojsku napewno nikt nie mial na mysli naszych/waszych rodzicow(szacuneczek dla nich) tylko ogolnie zmarnowany rok czasu w plesni,wilgoci,smrodzie,brudzie itd.

Lord Lukasz - 2005-11-03, 10:47

A powiedzcie mi jak to jest, jak ktoś np. ma w banku zaciągnięty kredyt i pracuje żeby go spłacać, jak pójdzie do woje to kto będzie to spłacał, wojsko ?? ?? jak tak to ja ide do woja :D :D :D
KotSylwester - 2005-11-03, 10:55

No dajcie spokój!!! To że ktoś jest po studiach i nie ma perspektyw to niech idze do woja??? hahah wyjdzie ze studiów i nadal nie ma perspektyw a dodatkowo może mieć akcję lękowe jakieś, nie wiadomo skąd.

Idziesz do dużej firmy i mówisz, skonczylem studia potem poszedłem do wojska bo nie miałem co robic..... a wiecie micha i wyro za darmo. Dużo się nauczyłem, łóżko umiem w 15sekund pościelić, talerz wycieram szmatką i CZOŁGAĆ się umiem. Ale byłem w tych lepszych umiem czytac mapę i naprawiać radiostacje...

Wszędzie można zrobić karierę, tak samo w wojsku jak i Banku. TO zależy od człowieka, ale ile procent idzie do wojska na zawodowca?

Zan parę osób z Rembertowa, chodziłem tam do liceum, niektózy mieli ojców trepów... Nie każdy z nich był super człowiekiem. Chociaz wiadomo że jest takich wielu.. Ojciec mojego kolegi z podstawówki doszedł do Majora (Saper) i co? Uczy dzirci informatyki w prywatnej podstawówce. Bardzo w porządku człowiek, zawsze lont nam przynosił i petardy robiliśmy , kostki dymne odpalaliśmy, fajnie było.

korzuch - 2005-11-03, 11:12

yo!
Łukasz masz racje idzcie na szweja :D uczcie sie na unitarce kraść i co amba wjebała :D a to co ja napisałem w swoim poscie to obraz 700 grupy pijanych i głupich trepów z jednostki wojskowej w Czarnem :D
PS większosc nie potrafi strzelac do tarczy a zaprawa to nie dla nich :D
pozdro dla ochotników na szweja

Łukasz - 2005-11-03, 11:13

staram się być obiektywny w tej sprawie po prostu i tyle.
Baur - 2005-11-03, 11:39

Chłopaki.. Kocham Was !! !! Poprostu miodzio się czyta ten temacik (i nie tylko ten), ubaw po pachy ! Aha, podobno jak się strzeli tatuaż w widocznym miejscu to też nie biorą :wink:

Ja tam wolę mieszkac gdzie mieszkam, spac na swojej kanapce, emerytury nie dożyć, ale nie brać udziału w zbiorowej paranoii jaką jest w 90% wojsko, okradając jawnie podatników. Jestem za armią zawodową.

Łukasz - 2005-11-03, 11:44

Widziałem ostatnio gościa w autobusie i miał obok oczu kropki, a na czole swastykę wytatuowaną, myślę, ze w wojsku nie był. Może tatuaż z henny? Schodzi po kilku tygodniach.

Armia zawodowa jak najbardziej.

Melis - 2005-11-03, 12:18

Tatuaż nic nie daje... kumpel ma na recach, szyji i dostał A tyle że z paragrafem i jest juz po woju...
Kiedys stary kumpla pojechał zawieść papiery, że syn sie uczy i pracuje... tam dowiedział sie, że nie przyjmą bo musi stawic sie osobiście... skonczyło sie na tym, że ... 1000zł już był free.

center - 2005-11-03, 12:26

jak Cie nie zlapia to Cie nie wezma, proste..przeciez nie puszcza listu gonczego i nie bedzie Twoja facjata wisiec na kazdym slupie... :)
wiec.. 8) trzymaj sie i nie daj sie..
a zamiast cisnac tuz po studiach do woja, to opcja jest wyjechac za granice i przywiezc kupe kasy, chocby ziemniaki obierajac, albo wcisnac sie gdzies nawet na darmowke, bylebys praktyki lapal, bo to teraz najwazniejsze w robocie..no i znajomosci, ludzi znasz kupe, wiec nie wierze ze nie znajdziesz roboty...

MrKrYH_e34 - 2005-11-03, 14:11

Slyszalem ze jak masz role .. kilka hektarow pola u cos uprawiasz 8) .. i jestes jedynym zywicielem rodziny to nie biora .. wiec zainwestuj w pola .. dostaniesz z unii jeszcze zwrot kasy za zakup hehe. . albo idz do woja pozniej pracoj jako wojskowy i po 25 latach siedz na emeryturce i szukaj novej pracy ..
pudzian - 2005-11-03, 14:59

oj ale sie temacik rozwina :D spoko ale tak jak ktos pisal dlamnie wojo to strata czasu :wink: zeby jeszzce mozna bylo jakies kursy czy prawko na inne kategorjie zrobic a tak to tylko sttrata czasu a o nerwach juz niewspomne :wink: pozdro dzieki za info:)
slawo - 2005-11-03, 15:51

a ja mialem w :cenzura: marnowanie 18-mc-y bo tyle wtedy bylo.Mialem prace, bylem w trakcie zalatwiania chaty,
Dla mnie to by bylo zmarnowane poltora roku z jakimis debilami w syfie.....gdybym poszedl do woja nie mialbym w tej chwili nic, ani mieszkania ani fury i pewnie siedzial na bezrobociu i zbijal baki.
Kolega poszedl - po studiach - 2 fakultety,obiecywali mu zlote gory,skonczyl jakas wojskowa szkole i nagle sie okazalo ze nie ma miejsca dla niego bo jest za dobrze wyksztalcony mu i podziekowali - teraz siedzi w rajchu i tam tyra bo jakie inne wyjscie?
pol mojej rodziny to albo terpy albo paly - szanuje ich - ale sami mowia ze to byly inne czasy inni ludzie,byly mieszkania bylo wszystko,teraz jest gowno.
Amen

center - 2005-11-03, 15:53

mozesz sobie zrobie C i C+E, tylko jest 1 problem..jak juz sie zapiszesz na kurs za ktory placi wojo, to jak zdasz ( a zdawalnosc jest 100%) to musisz isc do woja...tzn dokladnie to wyglada tak ze idziesz do jednostki, mowisz ze chcesz isc na C, oni Cie wysylaja, robisz 3 miechy kurs siedzac w domu, potem zaliczasz, idziesz znowu, mowisz ze chcesz E(bo nie wszystkich wysylaja) i znowu kurs 3 miechy, no ale potem isc juz musisz...ale przynajmniej z woja wracasz z C+E, ale nie wiem czy to warte zachodu, bo to prawko znowu takie drogie nie jest...
pudzian - 2005-11-03, 16:15

a ja slyszalem ze teraz nic niemozna sobie wojsku zrobiccc :roll: ale tez mi sie niewydaje ze wkazdej jednosce tak jest ze ide mowie ze chce c i juz mam kursik cos mi to podejzane jest ale dzieki z info :wink: juz wolal bym pujsc do wojska ale na 12miesiecy zeby puzniej miec jakis zasilek a to to niec niebedzie dostane jakas smieszna wyprawke pozdro
Łukasz - 2005-11-03, 16:17

glany, beret i menaszszszkę :lol:
korzuch - 2005-11-03, 16:38

yo!
Najważniejsza jest przysięga :D zapamietaj ja co przysiegasz naszej Polsce :D
pozdro

Piotrek - 2005-11-03, 16:45

cos czuje ze jak chłopaki skończą szkołe to bedzie betek od zatrzęsienia na allegro :D ile teraz jest słuzby? 9mcy?
pudzian - 2005-11-03, 18:20

nio wlasnie tylko 9miechow teraz wojsko zeby zasilku nieplacic :? ja swojej nie sprzedam chyba ze silnik sam :D pozdro a tak apropo to jak skoncze szkole to dopiero na jesien mnie wezmaaa :wink:
MARE21 - 2005-11-03, 21:07

Hehe co do czołgów, zajefajna sprawa.
Co do jednostki 1696 w Czarnym to racja syf jak cholera.
Jak się ochjtasz to nie koniecznie cię nie wezmą.
A tak poza tym to po ukończeniu szkoły wyższej automatycznie przenoszą do rezerwy.
I nie obcinaj sobie palcy, miałem kumpla w plutonie tktóry nie miał palca wskazującego i kciuka był tak jak ja kierowcą t-72.

Piotrek - 2005-11-03, 21:34

jak nie masz nogi to wezmą Cię na stołówkę i będziesz ziemniaki obierał przez 9 mcy :D
--==maly==-- - 2005-11-03, 21:38

W kabarecie było kiedyś jak koleś z jedną nogą chciał do wojska iść i dął łapówke to na komisji mu powiedzieli "tylko nie rozpowiadajcie że nie macie tej nogi :wink: "
pudzian - 2005-11-04, 05:37

MARE21 napisa/a:

I nie obcinaj sobie palcy, miałem kumpla w plutonie tktóry nie miał palca wskazującego i kciuka był tak jak ja kierowcą t-72.

przeczytaj co napisalem w pierwszym poscie :wink:

MARAS - 2005-11-04, 10:44

Za dużo tu wypowiedzi takich co słyszeli bo mu ktoś coś tam powiedział albo gdzieś tam czytali czy ktoś im coś tam mówił...

a) jak weźmiesz ślub nawet konkordatowy udzielany przez metropolitę gdańskiego w Katedrze Oliwskiej ....to i tak cię do woja wezmą... nawet gdy będziesz miał dziciaka (MON będzie płacił Twojej żonie) dopiero posiadanie żony i dwójki dzieci zwalnia od służby wojskowej sprawdzone kolege zwolnili do rezerwy dopiero jak drugie mu się urodziło...

b) jeżeli spłacasz kredyt to na czas zasadniczej służy wojskowej spłata kredytu zostaje zawieszona.

c) jeżeli masz prace np. na czas określony idąc do wojska pracodawca nie może Ciebie zwolnić a po zakończeniu służby musi Ciebie przyjąć do pracy na takim samym stanowisku i takich samych warunkach z takim samym wynagrodzeniem nawet gdy podczas służby wojskowej Twoja umowa o prace wygasła zostaje ona automatycznie przedłużona na czas określony więc masz gdzie po woju wrócić i masz od razu umowę na stałe co dzisiaj jest niechętnie praktykowane przez firmy z powodu zbyt wysokich odpraw i terminów zwolnień...

d) po wojsku jeżeli nie miałeś przed wojem pracy po wojsku masz status bezrobotnego bez prawa do zasiłku

f) nie odbierasz wezwań.... prawda MON nie ma kasy by szukać poprzez żandarmerię wojskową każdego kto nie stawia się na wezwania...
Jedyny minus to, że prokurator może wystąpić o ściganie Ciebie z urzędu i wpadniesz podczas kontroli drogowej...
Narzykład Policjant podaje Twój pesel w odpowiedzi słyszy
...Kaczyński Lech nie notowany (o ile tak jest), poszukiwany za.... przez......
trafiasz do aresztu ...w kilka godzin potem żandarmeria Ciebie zabiera trafiasz do woja po drodze masz sprawę prokurator doliczy Tobie 30-90 dni dosługi za uchylanie się od służby... możesz też dostac wyrok w zawieszeniu wyjdziesz z woja masz nasrane w papierach na całe życie....
Przy następnej kontroli policji usłyszysz .... NOTOWANY nie poszukiwany

Moja rada idź do szkoły... w końcu i tak po skończeniu 24 lat przerzucą Ciebie do rezerwy....

nokerman - 2005-11-04, 11:43

MARAS napisa/a:

a) jak weźmiesz ślub nawet konkordatowy udzielany przez metropolitę gdańskiego w Katedrze Oliwskiej ....to i tak cię do woja wezmą... nawet gdy będziesz miał dziciaka (MON będzie płacił Twojej żonie) dopiero posiadanie żony i dwójki dzieci zwalnia od służby wojskowej sprawdzone kolege zwolnili do rezerwy dopiero jak drugie mu się urodziło...

:lol: toby sie mój szwagier uśmiał.
ma jedno dziecko, jest wysportowany (poligon nie straszny), z wykształcenia kucharz (kuchnia i obieranie kartofli nie straszne) a i tak go do woja nie chcą zawinąć mimo jego wyraźnej woli i braku przeciwskazań wyznaniowo religijnych

:lol: :lol:
BTW wojsko to czeski film - nikt nic niewie - biorą kulawych, niebiorą zdrowych itp

pudzian - 2005-11-04, 14:06

:roll: :roll: ja juz tam nic nieczaje pozyjemy zobaczymyyy :wink: ale chyba od 28roku przechodzi sie do rezerwyyy :wink:
rogaś318 - 2005-11-04, 15:52

nokerman napisa/a:

BTW wojsko to czeski film - nikt nic niewie - biorą kulawych, niebiorą zdrowych itp

bo zdrowi obywatele to zdrowe panstwo wiec sie tych niezdrowych trzeba jakos pozbyc :D . dlatego wciela sie ich do woja:D

sebo - 2005-11-04, 23:23

ja mam tylko pytanie do tych co sie boja tych dalszych kategorii od a (np D lub E) kto wymaga i kto pisze w CV chociażby slowo o sluzbie wojskowej???????
ogladam na codzien duzo tych cv i naprawde spotyka je sie super rzadko

rozumiem ze jak kogos potrzebuja do lopaty to moga zerknac czy ma a czy e

a tak apropos wojska i wojskowych znam ich paru w duzej czesci swiry i jak juz kilka osob napisalo nie oszczedzaja gardla
no i kilku znajomych bylo w takim wojsku ale oni nawet chcieli tam isc nie bronili sie bo bylo fajnie tzn pili prawie na okretke cpali tez co nieco mogli pyskowac policji na przepustce (dla niektorych to byla najlepsza zaleta)
ale wiekszosc przynajmniej moich znajomych bronila sie przed wojskiem rekami i nogami i ja tez tak zawalczylem ze E dostalem :D

Mariusz - 2005-11-05, 11:57

Najlepsza recepta:
Po prostu odrobić.
Jak nie w wojsku to w Policji (chyba na 3 miesiące) albo w innej społecznej placówce. Jakieś domy spokojnej starości, ewetualnie szpital, bo też można.

Bajka - 2005-11-05, 12:41

a najlepszą receptą nie jest po prostu zapłacić? iść do pracy, popracować ze dwa, trzy miechy i kupić wojsko? ale zaznaczam, że jako dziewczynka się nie znam :wink:
pudzian - 2005-11-05, 13:00

dosstaalem smsa od kumpla ze szkoly ktory zawali rok :wink: jego pierwszy dzien w wojsku i takie rzeczy mi pisze cytuje"szeregowy marcin mickiewicz melduje sie,rafal za hu$#@a nie idz do wojska tu jest gorzej niz w kryminale dra ryja hu%%$# wie o co pamietaj pozdro" :wink: ladnie sie zapowiada;)
Bruner - 2005-11-05, 14:30

sebo napisa/a:
ja mam tylko pytanie do tych co sie boja tych dalszych kategorii od a (np D lub E) kto wymaga i kto pisze w CV chociażby slowo o sluzbie wojskowej???????

Przeczytaj jeszcze raz mojego wczesniejszego posta. Kategoria A jest warunkiem przyjecia do jakiejkolwiek sluzby mundurowej (nie tylko do wojska i policji). Jesli chcesz pracowac np w kryminale, czy strazy pozarnej albo granicznej i wielu innych tego typu "firmach" to musisz miec kat A. Mundurowka to wbrew pozorom nie tylko schronienie dla tlukow po podstawowce ktorzy w cywilu roboty nie znajda, tez sa niezle perspektywy, wiec po co sobie ograniczac mozliwosc wyboru?

Mariusz - 2005-11-06, 00:02

Bajka napisa/a:
a najlepszą receptą nie jest po prostu zapłacić? iść do pracy, popracować ze dwa, trzy miechy i kupić wojsko? ale zaznaczam, że jako dziewczynka się nie znam :wink:

To już nie te czasy :) Za przekupstwo grozi Ci niezła kara pozbawienia wolności, a teraz tacy ludzie w wojsku trząsą gaciami ;)

pudzian napisa/a:
jego pierwszy dzien w wojsku i takie rzeczy mi pisze cytuje"szeregowy marcin mickiewicz melduje sie,rafal za hu$#@a nie idz do wojska tu jest gorzej niz w kryminale dra ryja hu%%$# wie o co pamietaj pozdro" :wink: ladnie sie zapowiada;)

Zależy jaka jednostka ;) Zresztą czasem za bardzo wyolbrzymiają. Pierwsze dni są najtrudniejsze, a przecież człowiek to istota, która się zmienia i :cenzura: się umiejętnością dostosowania się do warunków ;)

Bruner napisa/a:
Kategoria A jest warunkiem przyjecia do jakiejkolwiek sluzby mundurowej (nie tylko do wojska i policji). Jesli chcesz pracowac np w kryminale, czy strazy pozarnej albo granicznej i wielu innych tego typu "firmach" to musisz miec kat A.

Zgadza się. Wszystkie formacje mundurowe. Te uzbrojone i te nieuzbrojone.
Bruner napisa/a:
Mundurowka to wbrew pozorom nie tylko schronienie dla tlukow po podstawowce ktorzy w cywilu roboty nie znajda

Oj nie ... i tu się mylisz. Spójrz teraz na proces rekrutacji do Policji, szanse ludzi z danym wykształceniem. Poszukaj i poczytaj i znajdziesz odpowiedz; ) www.kgp.gov.pl
U mnie w Gliwicach jak niedawno wysyłali na szkolenie podstawowe do Szczytna. 11 osób z wyższym wykształceniem. Teraz wszyscy oficerowie, którzy mieli wykształcenie zawodowe czy średnie robili wyższe wykształcenie. Nieważne jaki kierunek, ważny tytuł. Oczywiście zaocznie.
A w dzisiejszych czasach nowo przyjęty policjant ze średnim wykształceniem nie ma szans na kariere ...

sarna1 - 2005-11-06, 11:52

Wojsko to zajebista sprawa - bardzo duzo czasu spedzam w towarzystwie wojskowych :) ...ale sluzby zawodowej....super goscie :) . A ze pija - pokazcie mi gdzie w Polsce sie nie pije ;)

A do tych ktorzy maja cos ponizej A - wiecie ze w przypadku konfliktu zbrojnego jestescie miesem armatnim ;) i i tak poswiecicie sie za ojczyzne tylko ze bez karabinu i wyszkolenia :D a dla tych z E jeszcze gorsza nowina :) - jezeli mnie (osobe z A) zgarna na froncie jako jenca to wy idziecie na wymiane za mnie ;d - fajnie co nie.......

Mimo ze nie uwazam sie za prostaka ;) i glupca rozwazam odbycie sluzby po studiach...przynajmniej sobie prawko na ciezarowki zrobie ;) i brzuch zgubie...z reszta wojsko dla absolwenta uczelni wyzszej to ok 3 miesiecy ;) i jak idziesz na kompanie z mgr to jestes kims ;) byle Bolek nie kaze ci pompek robic a sluzba polega na siedzeniu w koszarach i waleniu gorzaly a dla ambitnych jest strzelnica, silownia ;d i odpoczynek od zony ;) ;)

Sosen - 2005-11-06, 15:45

Jaaa, Sarna chłopaku, ale teraz powiedziałeś!! Masakra! Bardzo podoba mi się Twoja wypowiedź na ten temat, lepiej bym tego nie ujął :wink:
ChriS - 2005-11-06, 16:38

Jak by się dało całą paczką z beemka-klubu iść do woja to by dopiero była impreza :D :wink:
KotSylwester - 2005-11-06, 19:07

A nie można po prostu pójść na studia??? Zaoczne co dwa miech zjazd. Nowych ludzi poznajesz, są imprezki , życie studenckie.

Jak ktoś mało ambitny to niech idzie do marnej szkoly i już. MAsz po pierwsze wykształcenie, pouczysz się języka... A jak wybierzesz "dobrą szkołę" to przysłowiowo "tylko chodzić" będziesz musiał.:)

Piotrek - 2005-11-06, 19:33

ChriS napisa/a:
Jak by się dało całą paczką z beemka-klubu iść do woja to by dopiero była impreza :D :wink:

i po poligonie betami swirować :D ale jazda :D

cinek_sw - 2005-11-07, 08:02

KotSylwester napisa/a:
A nie można po prostu pójść na studia??? Zaoczne co dwa miech zjazd.
co to za studia ?? ja mam co tydzień :/ jedno jest pewne - już po samej ksywce miał byś u mnie plusa :D więc czego się bać Pudzian??
wrona - 2005-11-07, 09:46

Piotrek napisa/a:
ChriS napisa/a:

taaaaaaa Piotrus szczegolnie twoja widze na poligonie (czolgowym) :lol: :lol: :lol: chodzilo ci chyba o lotnisko........

Piotrek - 2005-11-07, 09:50

wrona11 napisa/a:
Piotrek napisa/a:
ChriS napisa/a:

taaaaaaa Piotrus szczegolnie twoja widze na poligonie (czolgowym) :lol: :lol: :lol: chodzilo ci chyba o lotnisko........

Yo

W Polsce i tak nie ma takiego lotniska zebym misy nie urwał :D

sebo - 2005-11-07, 11:19

jak bedzie konflikt zbrojny to kto znajdze u kogo ksiazeczke wojskowa? i kto bedzie mial czas na szukanie w papierach kto ma jaka kategorie selekcja bedzie prosta masz noge glowe i reke to bierz karabin i zap....

a tak nawiasem to ci z E razem z kobietami i dziecmi ida do bunkrów :D
moze byc fajnie :wink:

Łukasz - 2005-11-07, 11:23

A będzie czas kolego będzie, to nie czasy bitwy pod Grunwaldem, ani kamienie na szaniec.
sebo - 2005-11-07, 11:26

no jasne chyba sie sf za duzo naogladales jak przyleca 3 towahawki dobrze wycelowane w nasz zcentralizowany(wawa) kraj to odrazu polowa urzadzen strategicznych wysiadzie i w 5 min powrocimy do grunwaldu
KotSylwester - 2005-11-07, 11:48

oczywiscie szkola co dwa tyg nie co dwa miechy.

Zaczyna sie teoretyzowanie jaka by to woljna była, super, panowie, opiszcie od razu scenariusz jak nas Rosja zaatakuje i wyślijcie do Kaczki, moze medal ktoś dostanie. KJak pięknie każdy się orientuje co by było gdyby, żenada.

korzuch - 2005-11-07, 11:50

yo!
Polska wystawi armie księzy i zakonnic :D
pozdro
PS w Polsce nie ma sprzętu strategicznego oprócz browarów :D