BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - jak to jest ze zlomowaniem samochodu

pudzian - 2005-09-22, 19:13
Temat postu: jak to jest ze zlomowaniem samochodu
mam takie pytanko jak to jest ze zlomowaniem samochodu trzeba cos placic za oddanie go na zlom czy moze oni cos jeszcze zaplaca :wink: dodam ze auto ktore chce oddac na zlom jest sprawne wszystko dziala tylko karoserja jest zjedzona zarejestrowana jest tylko ma brak przegladu dzieki wszystkim za info pozdro;)
Arczi e30 - 2005-09-22, 19:37

zalezy jak sie odgadasz... :wink: przepis o doplacaniu jesli pojazd nie uzyska wago w jakichs granicach juz istanieje i ma sie dobrze...luzie juz nie wyrejestrowuja aut...tno i sprzedaja na złom....a tak apropo to auto musi chyba byc kompletne za brak jakis tam czesci tez jest doplata...trzeba by poszukac w necie....wypowidam sie bo wydaje mi sie to glupie teraz wszyscy tna auta...i wywoza na złom.....
pudzian - 2005-09-22, 19:43

to moze ktos chce z was kupic czeska bejce :D ladnie zamiata prawie jak 2.5 :wink: nio zobaczymy kto cos jeszcze napisze dzieki pozdro :wink:
duchPW - 2005-09-22, 23:56

wszystko zależy od firmy, która prowadzi takie złomowisko - jedne Ci zapłacą, a inne każą sobie płacić - nie ma reguły
MARAS - 2005-09-23, 10:35

No właśnie zależy jak się dogadasz albo gdzie trafisz ja wyzłomowałem samą budę przeciętą na pół i nikt mnie nawet o numery czy kwit nie pytał dostałem 46pln za złom a blacha i kwit są w szufladzie :D
Domel - 2005-09-23, 11:20

Ostatnio kumpel złomował malucha. Za silnik dostał 120 pln a koroserja jest pocięta na ogrodzie i czeka na transport. Jak na razie nikt sie o nic nie pytał. Pozdr

dodam, ze auto nie bylo nawet na niego zarejestrowane...

mucha - 2005-09-23, 11:36

pudzian a chcesz wyrejestrowac auto ?

jesli tak i chcesz to zrobic oficjalnie to niestety musisz miec na budzie numer VIN i na podstawie tego numeru wystawia ci kwitek o zezlomowaniu auta, przeglad nie musi byc wazny, ale OC jak najbardziej musisz je miec, bedzie potrzebne do wgladu w wydziale komunikacji, i jak tam zalatwisz wszelkie formalnosci mozesz wystapic na podstawie "papierka" z wydzialu komunikacji do ubezpieczyciela o zwrot reszty skladki

jesli masz jakis znajomych zlomiarzy, lub pogadasz to idziesz tylko z samym wycietym numerem VIN dajesz w lape powiedzmy 100zł (tak kasowalem e21) i reszta procedury to samo

jest jakis przepis regulujacy zlomowanie, ktory bodajze mowi o doplacie za brakujacy kazdy kilogram auta :) ale wiesz ustawy sobie zycie sobie

jesli chcesz tylko pobyc sie zlomu a kwit sprzedac osobno to poprostu potnij auto na kawalki i sprzedaj na kg na zlomie

pzdr
mucha

Arczi e30 - 2005-09-23, 13:08

żeby sprzedac kwit to musi byc on "ciekawy"..watpie by kwit czeskiego starego samochodu..ktory chce zazlomować pudzian można nazwać "ciekawym"
mucha - 2005-09-23, 13:55

a w to juz nie wnikam czy jest ciekawy czy nie, tylko rozpatruje wszelkie mozliwosci

pzdr
mucha

pudzian - 2005-09-23, 13:57

dokladnie chodzi mi o wyrejestrowanie a puzniej jak zostanie to utopie w stawie :D pozdro dzieki za infoo:)
Bruner - 2005-09-23, 20:09

A co jesli ktos np odda samochod na zlom, zostana mu papiery ale nie znajdzie sie kupiec i napisze umowe "na Zbigniewa"? Tzn wymysli sobie dane jakiegos kolesia, napisze umowe i pojdzie z nia do urzedu? Mozna miec potem prolemy?
MARAS - 2005-09-24, 11:10

Bruner wstydź się takie pytanie na ogólno dostępnym?
Jacek E30 - 2005-09-24, 11:28

Tez chciałbym zezłomowac auto a jak to jest jak ja juz nie mam OC od pół roku???
mucha - 2005-09-26, 20:42

jacek jak nie masz waznego OC to wydzial komunikacji nie wystawi ci odpowiednich kwitow - dokladnie jeden papierek - a przeciez od razu po zezlomowaniu i posiadniu odpowiednich papierow wystepnujesz po zwrot skladki wiec tak naprawde oplacasz tylko za jeden m-c

bruner a takiej hakerki nie uprawialem ale jak na moje to beda scigac Pana Zbigniewa a nie ciebie skad mogles przeciez wiedziec ze mial "podrobiony" dowod osobisty - kumasz o czym mowie ? :twisted:

pzdr
mucha