BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Nawiew

Vindevil - 2005-07-21, 18:47
Temat postu: Nawiew
Czy wszystkie e30 miały nawiew na nogi pasażera, czy tylko sedany. U mnie w coupe nie ma i nie wiem czy to normalny obiaw :?
MARAS - 2005-07-21, 18:56

chodzi Tobie o nawiew na nogi paseżerów z tyłu oczywiście???

Wszystko zależy od silnika i wyposażenia dodatkowego:

w tych samochodach jakie znam:
w moim 316 coupe nie było nawiewu
w 320 sedan szwagra jest
w 320 sedan obecnie go mam też jest nawiew
w 318IS coupe kolegi nie ma
w 325 coupe innego kumpla jest nawiew
na nogi z tyłu

pozdro Maras

Artur C. - 2005-07-21, 19:29

Podłączę się z pytaniem - Czy w przypadku obecności tegoż nawiewu w otworach nawiewu na nogi z przodu występują jakieś "zaślepki" lub redukcje które wymuszają obieg części powietrza w te tylne nawiewy? Bo jakoś cieńko a właściwie wcale nie leci do tyłu mimo maxymalnego nawiewu na nogi.
rogaś318 - 2005-07-21, 20:27

U mnie w 318i M10 sedan jest nawiew na nogi pasazerow z tylu.
jak otworzy sie naweiw na nogi a pozostale (szyba i kratki) zamnknie i dmuchawe na max to z tylu os czuc ze wieje..

slawo - 2005-07-21, 20:55

kurcze a u mnie nie wiem czy jest,chyba nie ma bo nie kojarze tego,musze to sprawdzic
MARAS - 2005-07-21, 20:57

Tak występują zaślepki... w 316 je spotkałem
po zdemontowaniu kokpitu pośrodku foteli przednich tego obejmującego lewarek i popielniczkę po jednej i drugiej stronie są plastykowe owalne i mocno spłaszczone tunele nawiewu
(w cupejce w tym miejscu były zaślepione - brak nawiewu na pasażerów z tyłu)
w sedanie 320 natomiast schodzą pionowo w dół w wycięcie w dywaniku po jednej i drugiej strobnie tunelu obejmującego skrzynię biegów zkąd dalej płaskim tunelem pod wykładziną pod nogami kierowcy i pasażera wychodzą przez wycięcie w wykładzinie podłogi mniej więcej w połowie pod oboma przednimi fotelami kierowcy i pasażera
i zawsze gdy dolny suwak jest otwarty leci nawiew na nogi wszystkich pasażerów nie można go dzielić na tył i przód chyba że ma się E-32 :D

włóż rękę podspód za przednim fotelem w to wycięcie w wykładzinie jak wymacasz plastikowy płaski tunel to nawiew masz jak czuć blachę i wykładzinę to brak tych tuneli i nawiewu albo zajrzyj pod kokpit po stronie pasażera czy włóż rękę jak tunel się kończy to są zaślepki jak idzie do wykładziny to jest nawiew
pozdro Maras

Marcin e30 - 2005-07-21, 21:13

gdyby ktoś chciał takie nawiewy to walcie na priva
Artur C. - 2005-07-21, 21:24

Nawiew na tył mam i faktycznie jak się wszystko pozamyka oprucz nawiewu na nogi to i coś tam z tyłu po nogach chucha (bo ciężko to nazwać dmuchaniem) - stąd właśnie moje pytanie o zaślepki/przesłonki/redukcje zmniejszające nawiew na nogi z przodu. Obecność tego czegoś poprawiła by obieg powietrza do tyłu.
MARAS - 2005-07-21, 21:27

też gdzieś w gratach mam komplet takich nawiewów po rozbiórce sedana miałem wsadzić do cupejki ale nie zdążyłem.... ;)
Vindevil - 2005-07-22, 10:46

Ja wypatrzyłem na szrocie takie nawiewy z idealną tapicerką i mam zamiar to łyknąć.
Poprzedni właściciel był palaczem lub kolejny przed nim i w tapicerce są dzury powypalane, więc kożystając z okazji upiekę dwie pieczenie na jednym palenisku.

Pozdrawiam.

Bruner - 2005-07-22, 15:34

Rok jezdze E30 i dopiero sie dowiedzialem ze mam taki patent :lol:
MARAS - 2005-07-22, 16:54

No skąd miałbys wiedzieć ...
Bruner a czy ty kiedykolwiek siedziałeś u siebie w aucie z tyłu :lol:

Rafał - 2005-07-22, 22:06

eheheheh
mi sie raz zdarzylo jak wracalem z ostatniego torunia
powiem wiecej nawet lezalem sobie z tylu na siedzeniu przez wiekszosc drogi !

Bruner - 2005-07-23, 12:46

MARAS napisa³/a:
Bruner a czy ty kiedykolwiek siedziałeś u siebie w aucie z tyłu :lol:

Raz sie zdazylo, jakies 5 km przejechalem. Powiem tylko ze czulem sie dziwnie :wink:

Vindevil - 2005-07-23, 14:06

I nic nie widziałem. To napewno wina pomroczności jasnej :D .
A tak co do nawiewów to tapicerkę nabyłem+plastiki i montowanko już niedługo.
Jak wymyśle skąś cyfrówkę to zrobię zdjęcia.

MARAS - 2005-07-25, 21:22

Bruner zawsze chętnie PRZEWIOZĘ na tylnej kanapie... jednak to może być mocne i długo nie zapomniane wrażenie.... :D

Bruner zawsze chętnie PRZEWIOZĘ na tylnej kanapie... jednak to może być mocne i długo nie zapomniane wrażenie.... :D

MARAS - 2005-07-25, 21:23