BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Emisja spalin

Anonymous - 2005-07-21, 09:00
Temat postu: Emisja spalin
Byłem na przeglądzie i dowiedziałem sie że samochody z silnikiem na wtrysku powinny miec wynik do 0,5(nie pamietam jakich jednostek) a mi wykazało ok6j. Typek się mocno zdziwił bo myślał że to gaźnik... no i teraz zgłupiałem...co to może być? Jaka jest przyczyna i jakie mogą być skutki poza tymi że wytruje pól miasta?
Marcin e30 - 2005-07-21, 09:04

przyczyną jest złe ustawienie mieszanki ( ilości powietrza do ilosci benzyny )
Anonymous - 2005-07-21, 09:05

Czyli sonda lambda? No ok ale co teraz z tym zrobić?
bloto - 2005-07-21, 11:07

moze byc sonda a moze masz wyciety katalizator albo jedno i drugie

Sondy uniwersalne masz na allegro za grosze.

Pozdro.

adrian e30 - 2005-07-21, 21:29

mieszanke mozna tez ustawic srobka przy przeplywce.
a moze juz sporo oleju pobiera?

Marek E30 - 2005-07-21, 22:14

adrian e30 napisa³/a:
mieszanke mozna tez ustawic srobka przy przeplywce.

Możesz napisać więcej na ten temat? W jaki sposób można sterować mieszanką tą śrubką?

Pozdrawiam

adrian e30 - 2005-07-22, 08:34

jedziesz na stacje kontroli pojazdow, podlaczasz samochod pod analizator i krecisz sroba do momentu, az spaliny beda ok. zadna filozofia. krecisz oczywiscie ta sroba na imbus.
pozdro

Tommec - 2005-07-22, 12:24

Cytat:
Byłem na przeglądzie i dowiedziałem sie że samochody z silnikiem na wtrysku powinny miec wynik do 0,5(nie pamietam jakich jednostek) a mi wykazało ok6j. Typek się mocno zdziwił bo myślał że to gaźnik... no i teraz zgłupiałem...co to może być? Jaka jest przyczyna i jakie mogą być skutki poza tymi że wytruje pól miasta?

Napisz, czego 6 wykazała aparatura. Analizator pokazuje zawartość różnych tlenków w spalinach. Kręcenie śrubką przy przepływomierzu wpływa na skład mieszanki, ale nie zawsze jest w stanie wyeliminować poszczególne szkodliwe substancje. Duży wpływ na to ma stan techniczny silnika.

Marek E30 - 2005-07-22, 21:35

adrian e30 napisa³/a:
jedziesz na stacje kontroli pojazdow, podlaczasz samochod pod analizator i krecisz sroba do momentu, az spaliny beda ok. zadna filozofia. krecisz oczywiscie ta sroba na imbus.
pozdro

A czy w ten sposob mozna uzyskac mniejsze spalanie?