BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Żądni emocji kierowcy chcą jeździć coraz szybciej

BADYL - 2005-07-15, 17:18
Temat postu: Żądni emocji kierowcy chcą jeździć coraz szybciej
Cytat:
Luksusowe marki takie jak Audi, BMW, Lexus, czy Mercedes po cichu odchodzą od niepisanej umowy, która mówi o tym, że maksymalna prędkość w samochodach usportowionych powinna być elektronicznie ograniczona do 250 km/h.

Teraz klienci zainteresowani kupnem auta z tego segmentu szukają modeli, które są w stanie osiągać 300, a nawet 320 km/h.

Według dobrze poinformowanych źródeł, do września BMW może wprowadzić na rynek modele serii M, którymi będzie można jeździć z prędkością aż 320 km/h. Na życzenie klienta Mercedesy w wersji AMG mogą zostać przeprogramowane w ten sposób, aby kierowca mógł osiągać do 300 km/h. Pozostałe modele firmowane marką Mercedes i BMW w dalszym ciągu będą miały prędkość maksymalną 250 km/h.

Specjaliści zwracają uwagę na fakt, BMW M5 z silnikiem o mocy 507 KM może osiągnąć maksymalnie 327 km/h, jednak z powodu ograniczenia prędkości auto przegrywa rywalizację np. z Porsche Boxster, którego słabszy, 239-konny silnik jest w stanie rozpędzić samochód do 256 km/h (brak elektronicznego ograniczenia prędkości).

tekst portal 4x4

center - 2005-07-15, 18:16

a mi kolega mowil ze jechal nowa 745 i walil 270, watpie zeby miala sciagnieta blokade...dlatego :)
SmasherE30 - 2005-07-15, 21:28

dokładnie ... popatrz na testy nowej M5 ... kończy przyspieszac an 270km/h własnie :idea: :!: :roll:
duchPW - 2005-07-15, 23:16

a gdzie w Polsce można tyle pojechać?...
korzuch - 2005-07-15, 23:41

yo!
u mnie miedzy czarnem i wyczechami a ty pitek gdzie mieszkasz bo w łotfocku dalej polbruk :D
pozdro

Łukasz - 2005-07-16, 18:19

Ja w Łptwocku to raz nawet 60km/h na skuterze wyciągnąłem :D

Na pewnej krótkiej ulicy w dzielnicy Wola(około 600 metrów), w Warszawie samochody przyjeżdżające do pewnego mechanika i samochód owegoż mechanika pędzą po na ten przykład 180 km/h :twisted: na ten przykład dzisiaj o godzinie 2 nad ranem :D

Anonymous - 2005-07-18, 18:38

Jest pare takich miejsc.....np.trasa Katowice-do Piotrkowa Trybunalskiego...zaden problem zeby tam spokojnie jechac 250km/h..
sredni czas potrzebny na przebycie tego odcinka to jakies 35 do 45minut...
:D :D
Nie wiem czy wiecie ale projektant tej drogi ...przewidzial predkosc przelotowa na poziomie 250km/H ,tylko odcinek od Czestochowy do Katowic dostal predkosc przelotowa 200km/h Pewno sie zdazylo wam tam jezdzic ,to wiecie sami,mozna smialo tam tyle ciac :)

Nowy odcinek autostrady od Opola do Wroclawia tam mozna usnac przy 250km/h a co ja tam bede mowil...jest duzo takich miejsc:):):):)

RoboCop - 2005-07-18, 20:55

PELE 119- chwalić Pana, że mieszkamy na Śląsku, bo u nas naprawdę
JEST GDZIE POJEŹDZIĆ :twisted:

Anonymous - 2005-07-18, 21:56

Amennnn :) :):):):):)
cinek_sw - 2005-07-19, 09:14

Pele119 napisa/a:

Nie wiem czy wiecie ale projektant tej drogi ...przewidzial predkosc przelotowa na poziomie 250km/H ,tylko odcinek od Czestochowy do Katowic dostal predkosc przelotowa 200km/h

Nowy odcinek autostrady od Opola do Wroclawia tam mozna usnac przy 250km/h a co ja tam bede mowil...jest duzo takich miejsc :) :):):)

o jaaaaa przez chwilę poczułem się jak Niemiec hihihiihihih

LUKAS - 2005-07-19, 09:31

Trasa Wawa-Radom, na obwodnicy Białobrzeskiej też spokojnie mozna lecieć ponad 200km/h :twisted:

Wiem z autopsji :lol:

Anonymous - 2005-07-19, 09:47

To ja mam jeszce 2 przyklady troche banalne ale...

1) to droga na moim osiedlu delikatny luk... srednio wszyscy normalnie jezdza 60do 70 km/h moj przejazd (toyota corolla) 140km/h a kolega (bmw e30 2 litry) 170km/h ponad...:):):):):)

2)Oficjalny rekord mojego brata (dostal ladny mandat za ten rekord)
przejechal w nocy przez centrum(Piekary Slaskie) 180km/h niestety foto radar robi dobre zdjecia...dodam ze droga calkiem zwykla tam dziura tu dziura ...wszedzie sie da jesli tylko sie mysli przy tym...:):):):):)

A najgorsza droga jak dlamnie to odcinek od Wroclawia do Granicy tam przy 80km/h chce wyrwac cale zawieszenie i plaby z zebow :) :):):):)

Łukasz - 2005-07-19, 09:48

Ponad 200 to juz nigdy nie jest spokojnie :twisted:
Trzeba uważać, bo chopaki, jak się dłużej jedzie z wyższą prędkością, to nam się percepcja zmienia i jak potem zwalniamy do 130 to wydaje się nam ,że wleczemy się jak ślimaki.....A wiecie ile metrów zajmuje e30 hamowanie z 200? Sprawdźcie 8)

LUKAS - 2005-07-19, 11:04

Łukasz napisa/a:
A wiecie ile metrów zajmuje e30 hamowanie z 200? Sprawdźcie 8)

Nie myśl, niezaprzątaj sobie tym głowy, po co się denerwowac :lol:

A poważnie to Pele 170km/h na osiedlowej uliczce nie dośc że jest Wielkim przegięciem to jest też mało wiarygodne.

Proszę abysmy tu nie wypisywali kto ile i gdzie jechał, bo zaraz zaczną się komentarze że jesteśmy piratami i wariatami, a to jest nam nie potrzebne...

Dziekuje :D

cinek_sw - 2005-07-19, 11:06

;popieram Lukasa, takie wpowiedzi nie przyniosą wam chluby, a takie wybryki nie są powodem do dumy..... :cry: :cry:
Łukasz - 2005-07-19, 11:11

170 km/H po osiedlowej uliczce, nawet jesli jest prawdą, to jest tylko dowodem GŁUPOTY, BRAKU UMIEJĘTNOŚCI PRZEWIDYWANIA, NIEODPOWIEDZIALNOŚCI I MOŻLIWE TEŻ ,ŻE BRAKU DUŻEJ CZĘŚCI KLEPEK MÓZGOWYCH :evil:
:arrow: Izolacja i leczenie wskazane.

LUKAS - 2005-07-19, 11:43

Żeby mi nikt zaraz nie napisał że sam w jednym poście piszę że tu i tu mozna jechac tyla a tyle, a w nastepnym opieprzam kogoś że to robi...

Poprostu na pustej dwu jezdniowej drodze o dwuch pasach ruchu i standardzie "europejskim" (tak wiem trudno uwierzyc ale czsami takie drogi w polsce się trafiają) mozna jechać teoretycznie bezpiecznie z predkoscią 200km/h, ale po osiedlowej drodze, bezpieczną predkoscią niebędzie nawet 80km/h... o to mi chodzi...

Anonymous - 2005-07-19, 15:31

Ok moze i macie racje ale na usprawiedliwienie...
takie przejazdy tylko noca...
a wogole moja ulica wyglad tak, ze bloki stoja po jednej stronie w odleglosci jakies 100m od drogi,a po drugiej tylko lonka... wiec wszystko idzie przewidziec... widac wszystko na przeszczal
, co do ruchu to nawet w dzien nie smiga tendy wiecej niz 15 autek na godzine...wszystko pod kontrola...
Bezpieczenstwo Podstawa :) a prosta ponad 700m z delikatnym lukiem gdzie idzie wejsc ponad 120km/h
Jedyny mankament zeby osiagnac tu 170km/h, rozpedzanie rozpoczyna sie na bardzo wazkim dojezdzie ale...wszystko da sie przewidziec

Co to by nie napisac ,to kazdy napewno z nasz ..albo duza czesc, zrobila cos w aucie co po przemysleniu wydaje sie glupie i niebezpieczne ...trzeba sie umiec tylko przyznac do bledu...

Jesli kogos obrazilem mojim poprzednim i tym postem to przepraszam...

LUKAS - 2005-07-19, 16:39

No to Pele troszke tłumaczy i "usprawiedliwia" predkosc na tej drodze, bo wynika z Twojego sprostowania że to nie jest droga osiedlowa tylko poprostu ulica biegnąca kilkadziesiat metrow od osiedla hehe ;)

Co do błędów, to tez mysle ze kazdy miał co najmniej kilka niebezpiecznych lub bezmyślnych sytuacji za kółkiem... ja też, wązny aby prawidłowo wyciągać wnioski ... ;)