BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Jak wyjąć tylene szyby w e30 coupe? Ew. jak przyciemnić ?

--==maly==-- - 2005-07-14, 11:21
Temat postu: Jak wyjąć tylene szyby w e30 coupe? Ew. jak przyciemnić ?
Witam
Mam taki mały problem. Chce przyciemnić szyby w mojej e30 jako że w zakładach chcą astronomiczne wg mnie sumy postanowiłem to zrobić sam. Przyjrzałem się tylnim szybą i widze,że ich wyjęcie nie będzie proste prosił bym o w miare możliwości jak najdokładniejszą instrukcje co i jak. Ew jeżeli ktoś przyciemniał je bez wyjmowania niech się pochwali czy łądnie wyszło i jak to robił bo nie ukrywam,że tak by było prościej.

KotSylwester - 2005-07-14, 11:27

Zanim coś zaczniesz dłubać zastanów się... Jaką kupisz folie? W markecie? chłam, mało światła od wewnątrz widać, porysuje się itp. Kupisz w Warsfoll-u , dobry pomysł, ale jesteś detalistą i drogo wyjdzie.
Zakładamy że masz szpachle do rozciagania folii, opalarke itp... :)

A serio:
Jedyny słuszny pomysł wg mnie to RADOM. Za Focusa 3d- komplet 5 szyb zapłaciłem ok 250zł - zaopatrują się w Warsfolu;) tel do nich: 601 509 269. Często nie odbierają... wiadomo czemu :D Napisz ile CI krzyknęli. Po wczesniejszym ustaleniu każdą folią (kolor) Ci przyciemnią .

Pozdro!

P.S. DOpiero się wczytałem... Tylna szyba, czy tylne szybki? bo trójkąciki łątwo przyciemnić...

madcar - 2005-07-14, 14:00

a ja tak z ciekawosci...bo szybek nie zamierzam przyciemniac...przynajmniej sam napewno nie...ale interesuje mnie jak wyjac tylne boczne szybki w coupe ??
:roll:

Marcin e30 - 2005-07-14, 17:08

ja zawsze robie to tak
wyjmuję delikatnie listewki co są wokół szyby, później od wewnątrz "odginam" uszczelkę tak żeby odkleiła się od wewnątrz i wypucham szybę razem z uszczelką na zewnątrz

zakłądanie:
wkładamy szybę w uszczelkę, wkładamy listewki, później przewód elektryczny bądź sznurek wokół uszczelki, dociska jedna osoba szybę do nadwozia a druga wyciąga sznurek i szyba z uszczelką wchodzi na swoje miejsce

--==maly==-- - 2005-07-14, 19:47

Panowie napisałem nie jasno chodzi mi o wyjęcie przyciemnienie bocznych tylnich szyb baur piszesz ze to proste slucham :lol: Jutro zadzwonie pod ten telefon i zapytam. Focus miał przyciemniane także szyby w przednich drzwiach?? BO za sam tył to w miare normalna cena ale jak za całość to tanio.
KotSylwester - 2005-07-14, 20:13

Ja jest KotSylwester i mam Baura, A Baur miał Baura ale ma Touringa, a Baura znam :) Komplet 5 szyb napisałem przecież;) czyli drzwi tylne trójkąty i tylna. Proste przyciemnienie jest tylnych bocznych bo nie są takie "krzywe" :)
Pozdro

--==maly==-- - 2005-07-14, 22:09

Sorki za pomylke :lol: Co do tylnich szybek największy problem jest z tym,że przy krawędziach jest uszczelka więc trzeba idealnie dociąć folie a jest to bardzo trudne powiedzcie jak ją dociąc idealnie do szyby? Już się kiedyś przymierzałem miałem troche folii i próbowałem przyciemnić tył ale przy krawędziach i uszczelkach folia odstawała bo nie mogłem jej idealnie dociąć.
KotSylwester - 2005-07-14, 23:33

szybki trzeba wyjąć.... nie ma siły i sensu docinać kombinerkować itp. Acha które szyby przyciemniasz? Tzn generalnie które, 5 szt? 2 czy 3?
Rafał - 2005-07-15, 11:13

w e30 cupe zeby wyjac tylne szyby (boczne jak rozumiem)
trzeba zzjac wewnetrzna oslone slupka "B" czyli tego do kt zamontowane sa pasy,je tez trzeba odkrecic a przynajmniej górne ich mocowanie
potem na slupku trezba poszukac 2 otworow z nakretkami od srubek mocujacych 8mm,zeby je odkrecic trzeba miec dosc dlugi klucz nasadowy
potem juz wystarczy delikatniw wypchnac szybe wraz ramka i zewntrzna oslona slupka "b"

ehh ale zawile to napisalem ale moze ktos cos skapnie !

--==maly==-- - 2005-07-15, 11:51

Kocie Sylwestrze chce przyciemnić wszystkie 5 szyb tylko mam taki zamiar żeby boczne zrobić samemu bo to nie jest trudne a tylnią oddać komuś do zrobienia bo nie chce,żeby było brzydko zrobione.
Rafał czyli z opisu rozumiem,że mam rozebrać środkowy słupek i pod nim będą dwie śróbki i wystarczy je odkręcić i szyba wyjdzie na zewnątrz tak?

Rafał - 2005-07-15, 15:40

tak
na slupku od wewnetrznej strony na wysokosci szyby sa 2 otwory a w nich srubki 8mm trzymajace tem czarmy element kt okrywa slupek od wewnetrznej strony
po odkreceniu tych srubek szyba trzyma sie jeszcze na uszczelce
podwaz ja i delikatniew wypchnij szybe,najlepiej ajk by ci ktos pomogl trzymajac szybe zeby od zewnatrz a ty od wewnatrz ja wypychaj

dszyba wyjdze razem z usczelka i takim elementem maskujacym slupek od strony zewnetrznej

Łukasz_Poznań - 2005-07-15, 17:14

W Poznaniu jest gość który przyciemnia szyby w samochodach i sam korzystałem z jego usług. Przyjechal do mnie do garazu i zamiast wystawiac szyby poprostu od zewntrz opalil golie na szybach, powycinał ją i dopiero z gotowym wzorem wszedł do środka samochodu i przyklejił. Jedyne co musiałem zrobić to zdjąć w środku samochodu tylne boczki. Mam 2 drzwiową beemke i zrobił mi cały tył. Gość robi to od wielu lat i rewelacyjnie mu wychodzi.
Marcin e30 - 2005-07-15, 21:10

Rafał napisa/a:
tak
na slupku od wewnetrznej strony na wysokosci szyby sa 2 otwory a w nich srubki 8mm trzymajace tem czarmy element kt okrywa slupek od wewnetrznej strony
po odkreceniu tych srubek szyba trzyma sie jeszcze na uszczelce
podwaz ja i delikatniew wypchnij szybe,najlepiej ajk by ci ktos pomogl trzymajac szybe zeby od zewnatrz a ty od wewnatrz ja wypychaj

dszyba wyjdze razem z usczelka i takim elementem maskujacym slupek od strony zewnetrznej

no właśnie zapomniałem o srubkach :x

--==maly==-- - 2005-07-15, 21:38

Zaraz zaraz bo nie rozumiem. Z opisu rafała wynika,że wystarczy odkręcić dwie śróbki i wypchnąć szybe na zewnątrz a Marcin piszesz o jakiś listewkach trzeba ściągać jakieś listewki?
Rafał - 2005-07-15, 23:25

szyba wychodzi rzem z listewkami,uszcelka i taka blaszka co okrywa slupek od zewnatrz !! !!!!

tu masz rysunek:
http://www.realoem.com/bm...=51&fg=05&nos=1

--==maly==-- - 2005-07-15, 23:49

Aha to dobrze to znaczy,że nie musze nic więcej rozbierać.
Marcin e30 - 2005-07-16, 20:22

listewek nie musisz, ja jak wyjmuję szyby to wyjmuję listewki zeby nic im sie nie stało