BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Åšmierdzi benzynÄ…

grucha - 2005-07-13, 22:41
Temat postu: Åšmierdzi benzynÄ…
Witam!!!

Przy odpalaniu i jeździe na benzynie śmierdzi wahą a jak przeżuce na gaz to nic nie śmierdzi. Co to może być. Macie jakieś pomysły. Aha autko to E-30 318is.

PS nie piszcie "użyj opcji szukaj" bo szukalem i nic nie znalazłem

Prosze o radÄ™.

Pozdro

duchPW - 2005-07-13, 23:00

wtryski lejÄ…?
Karlo - 2005-07-13, 23:14

ja mam to samo nie chce wprowadzac w blad ale to smierdzi przynajmniej u mnie w e28 tak jakby z tylu i wyglada tak jakby ( wybaczcie mi moja znajomosc z czesciami ale nie znam sie na bmw ) z tej szarej takie jakby skrzyki przy tylnym podszybiu ktorys z przewodow spadl ale przy tym czyms sprawdzalem maja byc 3 przewody cuieniutkie no i 3 sa ale moze cos gdzies puszcza po drodze . poza tym od kupna samochodu mam wrazenie ze z bagaznika smierdzi takjakby juz odparowana benzyna u ciebie grucha nie ma czegos takiego ??
ten sam mamy problem wiec moze cos sie uda zlokalizowac :)
moze to co napisalem wytlumaczy conieco.

ps co to jest to szare o czym mowie ??

Bruner - 2005-07-13, 23:26

Pioter_W napisa³/a:
wtryski lejÄ…?

Jakie sa jeszcze objawy lejacych wtryskow? Mi tez cos ostatnio posmiarduje, zwlaszcza krotko po odpaleniu i na postoju czuc wyrazny zapach benzyny. Spalania nie sprawdzalem, bo cienko z kasa ostatnio i pod korek dawno nie zalewalem, ale mam wrazenie ze apetyt sie znacznie powiekszyl, i jakis mulisty bardziej sie zrobil. Nie smierdzi zawsze, ale jak juz to konkretnie. Pod samochodem nie ma zadnego sladu wycieku, wiec wykluczam dziure w baku itp.

SmasherE30 - 2005-07-14, 00:58

masz katalizator? :roll:
Karlo - 2005-07-14, 01:34

katalizator by wiele wyjasnial ale co jesli chodzi o silnik bez katalizatora taki jak jest u mnie ?? co wtedy??
SmasherE30 - 2005-07-14, 02:29

wtedy masz zajazd wachą i to jest naturalne, tym bardziej przy gaźniku i na zimnym silniku, bo na goracym to prędzej się przepali w wydechu (ogniem z rury też)
korzuch - 2005-07-14, 07:52

yo!
U mnie przyczyna była pod kolektorem sparciały węzyk gumowy na zimnym silniku capiło dosyc mocno i jak sie nagrzał to benzyna szybko sie ulatniała i poza tym nic juz czuc niebyło a usterke zlokalizowałem przypadkowo paląc fajana nad otwarta maską zobaczyłem ten gumowy węzyk i juz wiedziałem co robic :D
pozdro

Karlo - 2005-07-14, 10:50

jesli chodzi u mnie to silnik nie jest na gazniku . na zimnym jesli smierdzi to mniej niz na goracym .
Bruner - 2005-07-14, 11:22

SmasherE30 napisa³/a:
masz katalizator? :roll:

Mam, ale juz niedlugo wyleci. Wiem ze jest do niczego, jak odpale np w garazu to po chwili capi zgnilymi jajami (na swiezym powietrzu tego nie czuc).

KotSylwester - 2005-07-14, 11:34

Zgniłe jaja to chyba zasiarczone paliwo, Bruner nie kupuj wachy od ruskich :D

A serio: przycyzny mogą być takie: niedokręcone cybanty, na przewodach paliwowych, np. Przy listwie wtryskowej (Baurowi na zlocie się tam lało), cieknące wtryski, a przy zbiorniku sąjakieś odpowietrrzenia, też... ale najpewniej to jakiś cybant przeciął przewód, lub jest za luźno...albo przewód sparciał... Ze zbiornikiem większa zabawa, jakbyś go ściągał to pamiętaj żeby nie ttankować do pełna tuż przed :D , Acha, może sprawdź to miejsce gdzie jest czujnik w zbiorniku? od góry?

sarna1 - 2005-07-14, 11:37

u mnie sie kiedys saczylo spod regulatora cisnienia, tez tam jest oring.
henry - 2005-07-14, 21:56
Temat postu: Kat
Michał! Ty nic nie kombinuj, jak Ci smierdzi jajami to katalizator Ci działa- PZDR - henry
Karlo - 2005-07-15, 11:42

z tego co wiem to jak smierdzi jajami to nie do konca dziala a przynajmniej nie do konca katalizator sie juz nadaje wiec moim zdaniem myslenie w jego wypadku jest w dobrym kierunku
mareks - 2005-07-15, 12:04

regulator cisnienia.u mnie tez walilo benzynka otworzylem mache odpalam a tam waha leje sie strumieniem po silniku,niekoniecznie oring sam reg moze byc rozwalony i puszczac.jak zobaczylem to to sie wyjadnilo czemy tak duzo pali :)
Bruner - 2005-07-15, 14:14
Temat postu: Re: Kat
henry napisa³/a:
Michał! Ty nic nie kombinuj, jak Ci smierdzi jajami to katalizator Ci działa- PZDR - henry

Sam juz nie wiem, 2 mechanikow mi to mowilo, ze mam wywalic kata bo jak smierdzi jajami to znaczy ze nie dziala. Jak to w koncu jest?

Obejrzalem kilka rzeczy w samochodzie i chyba znalazlem podejrzane miejsce. Pod kanapa blacha jest pokryta jakims gumowo-smolowatym materialem. W okolicach dekla od pompy paliwa to pokrycie jest rozpuszczone, tak jakby cos tam sie wylewalo. Jest tam troche wilgoci, ale bez zapachu (woda?). Nie wiem czy to jakis stary slad, czy cos nowego, bede musial zajrzec tam po jakiejs trasie, bo wczoraj grzebalem tylko na parkigu. Pozatym nie mialem czasu na dokladne rozbieranie wszystkiego, wiec jutro albo po jutrze zrobie pare kilometrow, zdejme dekiel i bede wiedzial czy to to.

Karlo - 2005-07-15, 18:36

mi nie cieknie po silniku predzej gdzies po bagazniku
Anonymous - 2005-07-18, 21:51

sprawdz odpowietrzenie zbiornika czy jest szczelne
jezeli smierdzi jajami :lol: znaczy ze katalizator jest ok
substancje wydzielane przez uklad wydechowy dziela sie na dwie grupy:
-toksyczne(tlenek wegla,weglowodory,tlenki azotu)
-nietoksyczne(dwutlenek wegla,tlen,azot,para wodna)
oczywiscie w katalizatorze zachoda reakcje ktore powoduja ze duza czesc toskycznych spalin przeksztalcana jest w nietoksyczne a smrod jaj jest jasny chocby nawet z polaczenia tych skaldnkow (azot,tlen para wodna)
ktos tam tez pisze ze to wynik tego ze nie masz katalizatora-w katalizatorze nie spala sie benzyna tylko zachodza reakcje chemiczne zwiazane ze spalinami !!jezeli do katalizatora dostaje sie benzyna to swiadczy o zle dzialajacym ukladzie wtryskowym badz zaplonowym!!!
\sprawdz dobrze szczelnosc ukladu zasilania!!!!

Kosa - 2005-07-23, 15:00

hej

ostatnio tez poczulem u siebie beznynke w kabinie przy odpalaniu , zajzalem pod maske i sieprzerazilem. Pod kolektorem ssacym na 1 cyl. odkabiny nie to ze jest "mokro"ale mialem mala kaluze benzyny??!!Czyzby przewod sparcial ?? :?

pozdr