| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - jak to jest z tymi zaworami?
funnaki - 2005-07-11, 16:43 Temat postu: jak to jest z tymi zaworami? silnik m20b20....i cykajace zawory..zaworki byle regulowane na 0.25 i 0.30 i niestety jeszcze je slychac...troche poczytalem (niby dane fabryczne) to ma byc 0.25 na ssacym i na wydechu..ale z tego co wiem to na wydechu powinny byc chyba wieksze (a moze na ssacym ) wiem ze zaworki troche powinny cykac ale bez przesady..a boje sie zeby mi nie wypalilo gniazd jak bedzie za maly luz...
prosze o pomoc...pozdrawiam
SmasherE30 - 2005-07-12, 01:10
4rty topik na ten sam temat w ciągu kilku godzin a odpowiedź jedna na wszystkie 4ry
luzy zaworowe powinny być ustawione na 0,25mm dolot i wydech dla optymalnej kultury pracy silnika ... podane luzy ustawiać na zimnym silniku!! auto które stało 3 godziny w obecnie panujących letnich warunkach ma silnik praktycznie gorący musi być ZIMNY
technika?
- zdjąc dekiel pokrywy zaworów,
- obrócić kluczem wał (koło wiatraka można podejść kluczem płaskim) tak aby obrana dźwigienka spoczywała na wałku dokładnie po drugiej stronie krzywki (idealne półkole na wałku, zawór zamknięty),
- poluzowac nakrętkę mimośrodu,
- wetknąć jakiś spinacz w otwór mimośrodu,
- wsunąć szczelinomierz między trzonek zaworu a mimośród,
- docisnąć mimośród i wstepnie dokręcić nakrętkę,
- poruszać szczelinomierzem w przód i w tył aby ocenić ciasność (ma być ciasno - ledwo wyjmowalny) i dokręcić nakrętkę (oczywiście ze szczelinomierzem między zaworem, a dźwigienką)
- po wyjęciu szczelinomierza powinno być niemozliwe lub bardzo trudne wsunięcie go spowrotem między dany zawór i dźwignię,
stan wałka rozrządu można ocenic przejeżdżając paznokciem w poprzek szczytu krzywki, im większe wypracowane przez dźwignie rowki tym gorzej, jeśli sa mikrodziurki i ubytki na krzywkach (piking) to nalezy czym prędzej zmienić olej i szykowac się do zmiany wałka i dźwigienek ( u nie pod pokrywą w rozrządzie było w cholerę opiłków i jakiegoś syfu jak piasek )
również przed regulacją warto poruszać dźwigienką i sprawdzic jaki ma luz (poprawny seryjny luz jest wystarczajacy by wydac lekkie stuk)
pozdro
funnaki - 2005-07-12, 14:45
sorki za zawracanie glowy i zabieranie miejsca ....dzieki za wyczerpujaca odpowiedz..
pozdrawiam
LUKAS - 2005-07-12, 14:57
| SmasherE30 napisa³/a: | | - obrócić kluczem waÅ‚ (koÅ‚o wiatraka można podejść kluczem pÅ‚askim) |
Klucz zakładamy na taki trzpień znajdujący sie pod wiatrakiem i obracamy go zgodnie z ruchem wskazówek zegara patrząc na motor od strony wiatraka.
Przed regulacją zakryj kanały olejowe w głowicy czystą szmatą, żeby Ci nic tam nie wpadło Mnie kiedyś wpadła tam nakrętka i musiałem ściągać miche żeby ją wyciągnąć
|
|