| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Czy to jest normalne zjawisko ?
kicha - 2005-07-10, 03:00 Temat postu: Czy to jest normalne zjawisko ? Witam mialem uszkodzona chlodnice i wymienilem ja na uzywana ale w dobrym stanie. Przed wymiana tez nigdy wskazowka od temp. nie stala u mnie idealnie w pionie zawssze tak za 2 min do 12. Po wymianie i odpowietrzeniu ukladu jest tak samo, cieple powietrze leci do srodka powlaczeniu ogrzewania i stad moje pytanko czy poprostu ten typ tak ma czy termostat jest walniety ? Dodam ze samochod mam od roku i zawsze tak bylo , a takze wskazowka nigdy nie przekroczyla mi polowy.
duchX - 2005-07-10, 08:59
to dobrze ze nie przekroczyla ale normalna temperatura jest idealnie na srodku wiec jezeli wg wskaznika autko ci sie nie dodgrzewa to masz otwarty termostat albo go nie ma
Sosen - 2005-07-10, 11:23
A może po prostu wskazówka jest źle ustawiona? może ktoś coś grzebał przy zegarach i źle założył wskazówkę?
jakub - 2005-07-10, 11:33
U mnie też jest za dwie 12, a stało się to po wymianie pompy wodnej.
Nie przejmuj się tym, gorzej by było gdyby stała pięć po 12:)
kicha - 2005-07-10, 11:48
Acha tak pozno pisalem tego posta , ze zapomnialem napisac jeszcze o jednym zjawisku jakie zaobserwowalem , a mianowicie czy to takze jest normalny objaw ze np. podczas gwaltownego skretu w zakrecie tak pod katem prawie 90 stopni w prawo wskazowka sie przesunela w lewo ? Tzn cofnela sie aby po jakims czasie powrocic do normalnego stanu jaki opisywalem wczesniej ? czyli do za 2 min 12
bloto - 2005-07-10, 12:29
Pewnie to nie ma zadnego wplywu na wzkazanie temp ale spotkalem sie z termostatami ktore otwieraja sie przy temp np. 86st ,88 st. Czy jednak to ma jakis zauwazalny wplyw to nie wiem,pewnie nie.
Pozdro.
jakub - 2005-07-10, 13:22
| Cytat: | Acha tak pozno pisalem tego posta , ze zapomnialem napisac jeszcze o jednym zjawisku jakie zaobserwowalem , a mianowicie czy to takze jest normalny objaw ze np. podczas gwaltownego skretu w zakrecie tak pod katem prawie 90 stopni w prawo wskazowka sie przesunela w lewo ? Tzn cofnela sie aby po jakims czasie powrocic do normalnego stanu jaki opisywalem wczesniej ? czyli do za 2 min 12
|
Wszystko wskazuje na to, że jest to wskazówka motocyklowa. W ostrym zakręcie przechyla sie do wnętrza zakrętu tak jak motocyklista. Jeżeli w prawym łuku nie wychyla się w prawo tzn, że najprawdopodobniej jeździła wcześniej na motocyklu z bocznym wózkiem.
Tak czy inaczej występowanie motocyklowej wskazówki może być spowodowane przerwami w zasilaniu (bateryjki w zegarach)
kicha - 2005-07-10, 13:33
Czyli poprostu jak cie Jakub dobrze zrozumialem moga to byc pierwsze objawy siadania powoli aku w zegarach ?
jakub - 2005-07-10, 21:41
Przypomniało mi się jeszcze jak znikało mi wskazanie prędkościomierza i pojawiało się ponownie po zaliczenie lewego zakrętu. Wyglądało to bardzo dziwnie i ustąpiło tak samo nagle jak się pojawiło. Sugeruje to jakieś przerwy w zasilaniu zegarów.
SmasherE30 - 2005-07-12, 01:05
a czy to nie będzie zapowietrzony układ chłodzacy i fakt że czujnik łapie powietrze zamiast wody i wskazuje bzdury
kicha - 2005-07-12, 06:51
Hmmm uklad chyba jest odpowiednio odpowietrzony bo gdy silnik jest nagrzany kiedy poluzuje korek odpowietzrajacy to zaraz wali plyn przez niego, wiec chyba jest dobrze odpowietrzone ? Ale sprobuje jak bede miec czas jeszcze raz sprawdzic czy zostal poprawnie odpowietrzony
Karlo - 2005-07-13, 23:19
u mnie jest to samo ale po wlaczeniu kierunkowsjkazu w lewo temperaturka przechyla sie w strone przegrzania a gdy wylaczy sie kierunkowskaz wszystko wraca do normy czyli mniejwiecej na 12
moim zdaniem albo akumulatorki albo cos gdzies po drodfze w elektryce nasrane
Karlo - 2005-07-13, 23:21
u mnie jest to samo ale po wlaczeniu kierunkowsjkazu w lewo temperaturka przechyla sie w strone przegrzania a gdy wylaczy sie kierunkowskaz wszystko wraca do normy czyli mniejwiecej na 12
moim zdaniem albo akumulatorki albo cos gdzies po drodfze w elektryce nasrane
henry - 2005-07-14, 22:09 Temat postu: Aku Akurat akumulatorki nie maja nic do wskazan temperatury, ale z to "klania" sie tu słabe połączenie minusa 12 V, czyli tzw. "masa" , a raczej jej brak własnie w obwodzie kierunkowskazów> Sprawdź jak jasno świeci kierunkowskaz lewy w stosunku do prawego. PZDR - henry
|
|