| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Klima słabo dmucha???
MARAS - 2005-07-06, 22:08 Temat postu: Klima słabo dmucha??? Mam pytanko bo nie miałem nigdy E-30 z klimą
ad.a górny przycisk świeci na niebiesko sprężarka się załacza nieznacznie wzrastaja obroty silnika?
ad.b dolny przycisk pali sie na żółto słychaćc szum?
ale chłodek jakiś marny niby chucha ale słabo i po 20 min jakby nie chłodziło
Czy ktoś miał taki przypadek? Co należy zrobić wymienić płyn w układzie chłodzenia klimatyzacji jakies wskazówki prosze?
pozdro Maras
nokerman - 2005-07-07, 07:30
dolny przycisk (ten żółty) jest od obiegu wewnętrznego (nie zasysasz wtedy smrodków z zewnątrz auta) i nie trzeba go włączać razem z klimą (no chyba że jedziesz za TIRem pod górę na zakopiance )
sprzawdź czy masz u siebie filtr pyłkowy (może być zapchany i wtedy będzie słabo dmuchać)
a co do chłodka to bardzo możliwe że masz zbyt mało środka chłodniczego (zapewne R12) no chyba że układ był wcześniej przystosowany do R314a - więc radzę podjechać gdzieś na serwis klimatyzacji to sprawdzą i uzupełnią.
PS. Uważaj na naciągaczy z tego co pamiętam to do klimy w E30 wchodzi chyba 975g środka chłodniczego - żeby ci nie nabili 1,5 kg
pozdro
MARAS - 2005-07-07, 11:09
Dzieki za podpowiedź podjade lepiej do warsztatu jak radzisz
jest tam własnie taka czerwona nalepka i jest coś o ilośći jakiej podajesz +/- 5%
pozdro Maras
cinek_sw - 2005-07-07, 15:44
| nokerman napisa³/a: | dolny przycisk (ten żółty) jest od obiegu wewnÄ™trznego (nie zasysasz wtedy smrodków z zewnÄ…trz auta) i nie trzeba go włączać razem z klimÄ… (no chyba że jedziesz za TIRem pod górÄ™ na zakopiance )
|
najbardziej klima jest wydajna wtedy gdy włączone są oba przyciski, też mi słaba chłodzi ale to zapewne z tej przyczyny o której pisał Rafał jednak nie wyłacza mi się po 20min...
|
|