BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - chip JC, ENZO------KICHA

Piotrek - 2005-06-22, 17:36
Temat postu: chip JC, ENZO------KICHA
przed chipowaniem mialem serie 129,2km i 146nm po zalozeniu chipa Jim Comforti (czy jakos tak :D ) wyszlo 128km i 143 nm a wiec lipa na calego.
Jedyne co zgadzalo sie w tym sofcie to to ze przenosi odcinke na 7000 i to tyle reszta j.w. chip enzo jest jeszcze slabszy , przypominam ze podane softy byly zassane przez e donkey`a i jest to zestaw do wszystkich marek europejskich opisany jako keenfeld.

Oczywiscie w moim przypadku okazalo sie ze jest to shit i jednoczesnie ostrzegam WAS przed stosowaniem tego softu bo i po co wydawac kase wystarczy ze Piotrek sie przejechal na tym sofcie(cale szczescie ze mialem to gratis bo Daniel z TTC to my friend) takze uzywajcie sprawdzonych softów I NIE NARAŻAJCIE SIE NA DODATKOWE KOSZTY!!!

Ja bede mial pisany soft przez Daniela ale to dopiero za 14 dni.
Jesli ktos bedzie chcial to z checią go moge przesłac wlascicielom motroniców 1.3 ja mam końcówkę 172

Bądzcie czujni co wgrywacie!!!!

--==maly==-- - 2005-06-23, 12:27

Dobrze,że to sprawdziłeś bo miałem sobie zmienić właśnie na JC ale skoro lipa to szkoda. Pochwal się wynikami z tego napisanego programu będe bardzo wdzięczny jeżeli mi go wyślesz ale jaszcze bardziej jak byś za jakąś nie dużą sumę sprzedawał kości już z tym programem bo nie mam możliwości ich wgrania a mam taki sam komputer.
Baur - 2005-06-23, 12:39

No niestety przy wolnossących silnikach to chipowanie owocuje chyba tylko przesunięciem odcinki. Ja w swoim ISie przy chipe też nie mam lepszych parametrów raczej. Ale zyskuję odcinką.

Napisz w jakich warunkach odbywały się Twoje dwa pomiary. Może różnica wynika z innej temperatury otoczenia, cisnienia itd.. ?

Piotrek - 2005-06-23, 15:06

a wiec tak:

jesli chodzi o kosci z chipem to nie ma problemu osobiscie sam kupie kosci i poprosze Daniela zeby powgrywal mi na nie programik

cena??

i dont know ... zalezy ile powie ale to rozsądny i nie pazerny chłopak wiec mysle ze taka kosc nie wyjdzie duzo , ile?? nie wiem ale jak sie dowiem to napisze , co do wysylki tez nie ma problemu bo i co to za problem dla mnie wsadzic kośc w kopertę i wysłać...aha dochodzi jeszcze cena znaczka i koperty:D :D :D

co do pomiarów to odbywaly sie one w odstepie 5 dni pierwszy pomiar z tego co pamietam byla temperatura 28 stopni i wyszlo mi 129,2km i 146nm przy nastepnym pomiarze temp była 21 stopni i przy chipie JC wyszło 128,0 km i 143nm.

A więc jesli temp była nizsza to powinno być na plus...

poprawcie mnie jesli sie myle

Baur - 2005-06-23, 15:12

Dokładnie. Jeśli było wyrażnie chłodniej, powinno być na plus. Chip-kit, jak chyba większość. Ja jednak z niego nie rezygnuję, bo mając w ISie sto trzydzieści kilka koni, Dokręcająć go do 7tys, zmieniam bieg i trafiam na obroty, gdzie ma do dyspozycji 110km, a nie 80km... i to jest plus przy ściganiu. Oczywiście rozważania i analizy na podstawie wykresu z hamowni.

P.S. Rozwala mnie moment obrotowy m20b20.... Ja mam 162 nm, płaski przebieg, i brakuje mi jeszcze do 170 które powinienem mieć w serii. 140nm mam przy 1700obr/min, i to standart w tych silnikach. A tu większa pojemność, 6 cyl i kicha. Coś im nie wyszło :(

Piotrek - 2005-06-23, 15:30

no ale Tobie do serii brakuje tylko 8 nm a mnie już 18 :( Co do m20b20 to są jakie są a jak ktoś chce mniec lepiej to sobie sam grzebie :D
Baur - 2005-06-23, 15:40

No własnie mnie tez troszkę brakuję. Mam 132 km i 162 nm. Silnik ma zdrowiutki na bank, ale osprżęt... wydech kombinowany na mniejszej średnicy niż powinien mieć. Pompa paliwa głośna, pewnie już nie daje rady... No i pomiar był robiony w prawie 30 st. ciepła, i wysokim ciśnieniu atm. Hamownia u Grabowskiego w Wawie.

Kazdy chce więcej, i we wszystkich silnikach się kombinuję :D

Pablo - 2005-06-24, 07:23

A ile placiles za pomiar u Grabowskiego? I mam pytanko....ile powinna miec 2.5 momentu?
duchPW - 2005-06-24, 10:35

wg książki o ile pamiętam (nie mam jej przy sobie) 226/230 (KAT/ bez KATA) przy ok. 4800 rpm
SmasherE30 - 2005-06-24, 17:08

z katem 222@4300obr, bez kata 226@4000obr
Pozdro :wink: