| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Jak poznać że pompa paliwa się kończy?
Marek E30 - 2005-06-16, 23:15 Temat postu: Jak poznać że pompa paliwa się kończy? Czesc,
Mam E30 88' 2 litry, moja pompka paliwa caly czas buczy, mruczy itp. i to dosyc głośno, nie wiem jak długo się to dzieje, bo jeżdżę nią dopiero nie całe 3 miesiące. Zaczynają się wakacje, zaczną sie dłuższe trasy a nie chciałbym żeby gdzieś w Polsce pompka powiedziała mi "dłużej nie pompuję!"
Mam więc pytanko : czy takie mruczenie(dosyć głośne) pompy to normalny objaw? Czy można jakoś zdiagnozować ile jeszcze pociągnie? (w to wątpię ale może jest jakiś sposób)
Pozdrawiam
Marek E30 - 2005-06-16, 23:17
acha, zapomniałem dodać, że jak kupiłem auto to już mruczała oczywiście...
Anonymous - 2005-06-16, 23:24
raczej do wymiany
sarna1 - 2005-06-16, 23:48
''raczej'' to mi mruczala 2 lata i poszla do nowego drivera sprawna wiec kup druga i woz w bagazniku bo zmiana to chwila moment i jedziesz dalej
duchPW - 2005-06-16, 23:54
przy słabej pompie może się pojawić taki objaw, że autko nie dostaje paliwa powyżej pewnego zapotrzebowania ( nie wyrabia i nie daje takiego ciśnienia jak trzeba)... i autko słabnie - wtedy nein ma na co czekać, tylko wymieniać, chyba, że nie zależy ci na osiągach na wysokich obrotach, albo chyba, że pompa służy tylko do odpalania (LPG), to eksploatuj ile sie da.... i jak napisał sarna1 - drugą wyjmij z bagażnika i wymień raz dwa
Marek E30 - 2005-06-17, 00:24
No chetnie wozilbym pompe w bagazniku i zrobil tak jak mowicie, ale wiadomo wydatek to nie maly
Sarna1, mam rozumiec z Twojej wypowiedzi, ze tez Ci mruczala i bylo ok?
LPG nie mam, jesli chodzi o osiagi to raczej w normie, na obroty tez sie wkreca dobrze (powiedzialbym ze az za dobrze )
Wymiana tej popmpy to rzeczywiscie tak hop siup? Szczerze mówiąc nigdy tego nie robiłem, jak się do tego mniej więcej zabrać?
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi
center - 2005-06-17, 08:31
podnosisz autko, kladziesz sie pod, ze soba bierzesz srubokret...
pompka owinieta jest taka metalowa obwoluta, i ona jest w jednym miejscu zagieta, odginasz to(jak zobaczysz to na pewno skumasz o co chodzi)..miedzy tym metalowym a pompka jest guma anty wstrzasowa, ja mozesz troche na bok odciagnac, no i juz masz troche blizej pompke..
potem jeszcze 2 przewody, one sa rozciagane chyba wiec miej w zapasie 2 nowe wkrecane..no i na koncu 2 kabelki, klucz 8 i 10 z tego co pamietam...opis jest dluzszy niz robota, pierwszy raz zajmie Ci moze z 15 minut..
powodzonka
Artur C. - 2005-06-17, 13:16
U mnie mruczy - holera co ja piszę - żęzi już 7 lat ale trzyma cisnienie na maxymalnym obciążeniu tak więc tak jak pisano wcześniej jepiej mieć coś w zapasie. Kurcze a ja nie mam!?
grucha - 2005-06-17, 20:43
MI też piszczy ale dlatego że jest malo paliwa. Nie wiem czy to normalne że piszczy, zalewam wahe i jest git.
Bruner - 2005-06-17, 21:16
Center, zapomniales o tym, ze w E30 pompa moze byc rowniez w baku. Wtedy sprawa jest jeszcze prostsza, nawet nie trzeba z samochodu wysiadac
slawo - 2005-06-17, 22:24
A Ty brunerku zapomniales ze moga byc dwie pompy jak to jest w moim przypadku
Najprosztsze sprawdzenie pompy to pojechac na zmierzenie cisnienia paliwa
Marek E30 - 2005-06-17, 22:51
| slawo napisa³/a: | A Ty brunerku zapomniales ze moga byc dwie pompy jak to jest w moim przypadku
Najprosztsze sprawdzenie pompy to pojechac na zmierzenie cisnienia paliwa |
O to bardzo dobry pomysl Na pewno odzwierciedli troche jej stan, a mam pytanko, jak sÄ… dwie to sÄ… to takie same pompy? Czy bede musial wozic (kupic) dwie
Pozdrawiam
slawo - 2005-06-18, 09:28
o ile wiem to tylko eta ma dwie pompy
Rafał - 2005-06-20, 15:12
o ciekawe a jak to wyglada????
jedna w baku a 2 na przewodzie paliwowym ? czy jak ??
tak na marginesie 850 tez ma 2 pompy
cypis - 2005-07-17, 21:42
jak to eta ma 2 pompy mam takie cuś i nie doszukalem sie tej drógiej tym bardziej ze jedna mi pdala pod domem (nie ma co auto ma dusze) i była cisz ta dróga sie nie odezwała...
slawo - 2005-07-17, 22:04
jedna jest w zbiorniku druga jest z tylu auta pod progiem
cypis - 2005-07-17, 22:30
hmm a czy mowa dotyczy ety czy super ety ? teoretycznie jak pompa padla mi ta przy progu) to powinna ta dróga isc tez nie znalazlem zadnych kabli do zbiornika czy ona jest identyczna jak ta w nowszych wersjach w baku i czy dostaje sie z pod kanapy do niej az to sprawdze bo pierwsze słysze o tym ze mam 2 pompy )
slawo - 2005-07-17, 23:25
eta zwykla 122KM.,nie sprawdzalem u siebie,wezme sie za to w tym tygodniu przy pkazji wymiany polki tylnej
Benek_Gliwice - 2005-07-18, 09:12
Pierwsze słyszę o 2 pompach działających równocześnie w samochodzie. Dwie pompy jednocześnie raczej działać nie mogą bo by się nawzajem dusiły (nie ma konia we wsi - mając różne charakterystyki jedna zawsze będzie słabsza od drugiej i będzie działać jak dławik).
Prawdopodobnie zdechła pompa w baku i ktoś założył drugą pompę na progu traktując tą pierwszą jako przelotówkę z filtrem i stąd ta mnogość pomp w autku. Widziałem już takie cuda ...
Pozdrawiam
m40 - 2005-07-18, 09:13
Witam, u mnie buczy już 4 lata.Szczególnie jak jest mało paliwa.Ale zauważyłem że juz sie kończy pompka.Czasami jak jadę ze stałą prędkością ok. 2000 obr/min. autko zaczyna mi szarpac dopuki nie dodam gazu.Silnik dostaje za mało paliwa.Małe ciśnienie daje pompka i przyspieszenie jest ciut opóźnione w stosunku do wciskania pedału gazu.Chyba czas na zmianę. Teraz sprawdzę pompkę od FSO 1.6 MPI.Podobno nieźle śmiga z silnikiem M40. I jest duuużo tańsza
Rafał - 2005-07-18, 17:22
| Benek_Gliwice napisa³/a: | | Dwie pompy jednoczeÅ›nie raczej dziaÅ‚ać nie mogÄ… bo by siÄ™ nawzajem dusiÅ‚y (nie ma konia we wsi - majÄ…c różne charakterystyki jedna zawsze bÄ™dzie sÅ‚absza od drugiej i bÄ™dzie dziaÅ‚ać jak dÅ‚awik) |
tak calkiem na marginesie to na takiej wlasnie zasadzie dzialaja pompy wielostopniowe,i jesli dobrane sa wydajnosci posczegolnych czlonow to nic cie nie dlawi
ale to tak na marginesie i niema to zadnego zwiazku z tematem !
RoboCop - 2005-07-18, 21:25
Rolls Royce też stosował w starszych modelach dwie pompy paliwa.
To tak na marginesie, że to jest niemożliwe
slawo - 2005-07-18, 21:42
jak jest naprawde bede wiedzila lada dzien,jak tylko znjade chwilke sam zobacze czy w baku jest druga pompa
Pancin - 2005-07-20, 01:13
Ja mam Super Etę z 87r. i zdecydowanie posiada ona 2 pompy. Jak napisał Slawo, jedna jest w zbiorniku a druga obok lewego tylnego koła. Też się dziwiłem po co tak wymyślono, ale widocznie tak ma być.
ArtiBig - 2005-07-21, 21:26
ja zmieniłem pompe bo padła całkiem od razu bez rzadnych objawów pewnego dnia poprostu nieodpaliła i jz
ale starą pompe rozebrałem czytaj rozciełem od dołu chcą zobaczyć co jest w środku a tam było takie plastikowe śmigiełko które sie zatarło z plastikowym dnem pompki to je wywaliłem złozyłem pompe spowrotem na POXIPOL i dalej działa bo silniczka niespaliło a paliwo podaja metalowe tryby które sa wewnątrz pompy
wiec mam teraz pompe awaryjna ta "naprawiana" podaje nawet lepjej paliwo niz ta całkiem seryjna moze zrobie z niej fontane do oczka wodnego :d
|
|