BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Szpera czy warto??

e-30 - 2005-06-12, 03:46
Temat postu: Szpera czy warto??
Witam
Mam pytanko czy most ze szperÄ… pomoze mi przy ruszaniu?
czesto jezdze na wyscigi...i moj najwiekszy problem to start mam opony 205\55 16 i najwiecej trace na starcie..(a co bedzie jak zaloze 4.27 :x jeszcze gorzej jesli chodzi o start) ktos mi mowil ze szpera pomoze, ostatnio rozmawialem z fachowcem i powiedzial ze nic nie pomoze bo to w koncu 25% mocy a przy stracie wykorzystuje wiecej mocy..jakie jest wasze zdanie na ten temat

p.s moze ktos mi poradzi co zrobic zeby tak dlugo nie mielic oponami?ruszanie z niszych obrotów nie wchodzi w rachuwe to wkoncu 16v i zeby dobrze szedl trzeba go wysoko trzymac 8) dzis zalozylem fabryczne bbsy 14 cali z najdziejana na lepsze osiagi co sie okazalo byly takie same a nawet gorsze w zaleznosci od pomiaru np. pomiar od 3 tys na 2 biegu do 6.5 tys na 205 wychodzil 4.3 na 14 bbsach 5.1...sec

Pozdrawiam

slawo - 2005-06-12, 13:20

Napewno poprawi Ci trakcje, nie spodziewaj sie ze ze sama za Ciebie wystartuje bez straty przyczepnosci. Pozostaje tylko cwiczyc cwiczyc i cwiczyc
mira_croft - 2005-06-12, 15:50

Miruś mówi WARTOOOOOOOOOOOOOO...a jakie drifciki się z nia wyczynia!!!!!!!!!jeeeeeeeeeeeeeeehehehheh.... :wink:
MiruÅ›

LUKAS - 2005-06-12, 16:04

Warto warto,
Osobiście niestety tylko raz w życiu prowadziłem zeszperowane auto, było to 635 CSi E24 i muszę powiedzieć że byo zaje**** :twisted:

e-30 - 2005-06-12, 16:34

To ze warto to ja doskonale wiem :D bylem tylko ciekaw czy bardzo pomoze przy ruszaniu

Pozdro

LUKAS - 2005-06-12, 16:39

Jesli zamiast jednego koła, zerwą dwa, to chyba pomoże nie ;)
e-30 - 2005-06-12, 16:56

no wlasnie chodzi o to ze zerwa oba jezeli przay starcie nie wykorzytsam wiecej niz 25% mocy a napewno wiecej sie wykorzystuje, w koncu dlatego szpera 25% sie nazywa
LUKAS - 2005-06-12, 17:07

Dlaczego szpera ma 25% i co to oznacza to dokładnie tego niewiem. Ale jak Arni miał kiedyś na fire jedno koło na trawie i jedno na asfalcie, to zapiszczał.... Mcinek zrobił tak samo gdzieś na drodze i mimo iż jedno koło było na trawie a drugie na asfalcie, to zapiszczał... jak to wytłumaczysz... :?: ;)
Marcin - 2005-06-12, 17:15

e-30 napisa³/a:
no wlasnie chodzi o to ze zerwa oba jezeli przay starcie nie wykorzytsam wiecej niz 25% mocy a napewno wiecej sie wykorzystuje, w koncu dlatego szpera 25% sie nazywa

Szpera 25% oznacza, ze jak zawsze jedno kolo bedzie mialo minimum 25% mocy tzn. kola beda sie zawsze krecic razem, tyle, ze jedno z nich (to co ma mniejsza przyczepnosc) bedzie dostawac minimum 25% mocy.

W zwyklym moscie kolo o mniejszej przyczepnosci moze czasem dostac tylko 1% mocy, dlatego szpera jest taka fajna.

Nie wiem z jakim fachowcem gadales ale koles pojecia nie ma o szperach. Szpera nie ogranicza mocy przenoszonej na kola do 25% bo to nie jest TRC czy ASC!!! Szpera przeniesie tyle mocy ile wykrzesasz z silnika tylko rozdzieli ja lepiej na kola.
Pogon takiego fachowca.

A to co pisze lukas to wlasnie zasluga szpery, ktora przeniosla na kolo stojace na asfalcie min. 25% mocy i dlatego kola zapiszczaly. W zwyklym moscie cala moc by poszla na kola stojace na trawie i nic by nie piszczalo.

Monika Baura - 2005-06-12, 17:16

Szpera 25% oznacza, ze jeśli różnica w sile jaka jest między jednym a drugim kołem jest większa niż 25%, wtedy blokada dyfra "puszcza', by go nie uszkodzić, i np. w miarę normalnie skręcić. W miarę jasne ? Dlatego w sporcie, na rajdy szutrowe, ta szpera może być u7stawiona na 40-60 % np, ale na codzień, na asfalt BMW ustawiło na 25%. By móc normalnie jezdzić.
e-30 - 2005-06-12, 17:18

no to ciesze sie i dzieki za wyjasnienie.

Pozdro

Piotrek - 2005-06-13, 00:14

moim zdaniem szpera na pewno nie zaszkodzi , a ile pozniej zabawy :D
tylko czeciej wulkanizatora musisz odwiedzac :(

:P