| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Nie płaćmy za mandaty za szybą!!!!!!!
Łukasz - 2005-06-10, 09:51 Temat postu: Nie płaćmy za mandaty za szybą!!!!!!! Mandat w strefie płatnego parkowania nielegalny
Krzysztof Aładowicz, Marcin Kowalski 09-06-2005 , ostatnia aktualizacja 09-06-2005 20:20
Strefa płatnego parkowania w Bydgoszczy zagrożona! Wojewódzki Sąd Administracyjny uznał, że mandaty za postój bez biletu wkładane za wycieraczki są nieważne. Drogowcy mają nie lada kłopot
Pracownicy Zarządu Dróg Miejskich i Komunikacji Publicznej rocznie wkładają za wycieraczki aut zaparkowanych w centrum Bydgoszczy 25 tys. wezwań do zapłaty. 50 zł kary dostają ci kierowcy, którzy nie wykupili biletu w parkomacie. Egzekucją długu zajmują się urzędy skarbowe. W 2004 roku do budżetu drogowców trafiło z tego tytułu ponad 700 tys. zł.
Niewykluczone, że kurek z pieniędzmi zostanie niebawem zakręcony. To za sprawą orzeczenia, które wydał Wojewódzki Sąd Administracyjny.
Przeciwko ZDMiKP wystąpiła Marlena J. W 2003 roku dostała wezwanie do zapłaty za niewykupienie biletu i powiadomienie o skierowaniu jej sprawy na drogę egzekucji skarbowej. Kobieta zaskarżyła decyzję drogowców do Samorządowego Kolegium Odwoławczego. Twierdziła, że w dniu, w którym kontroler wcisnął jej mandat za wycieraczkę, pożyczyła auto znajomemu. SKO odrzuciło skargę.
Ale Marlena J. się nie poddała i złożyła odwołanie do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego. Orzeczenie WSA jest przełomowe: Wezwania do zapłaty nie można dostarczać wkładając je za wycieraczkę! To narusza prawo obywatela do obrony.
- Czekamy na pisemne uzasadnienie decyzji sądu - komentuje Roman Dembek, dyrektor ZDMiKP. - Na razie niczego nie zmieniamy w procedurze wystawiania mandatów i ściągania należności. Kiedy orzeczenie się uprawomocni, poważnie zastanowimy się nad zmianami.
Zmiany będą musiały być drastyczne. Kontrolerzy zostaną zmuszeni do osobistego wręczania mandatów kierowcom, a to spowoduje, że liczba wezwań zmniejszy się wielokrotnie. Mniejsze będą też zyski z płatnej strefy, które dzisiaj wynoszą 2,6 mln zł rocznie. Te pieniądze były wykorzystywane na remonty i budowę dróg.
Jawor - 2005-06-10, 10:09
No i bardzo dobrze zdzieraja na ubezpieczeniach, paliwie, akcyzie, opłatch urzedowych, podatku itd....jeszcze płacimy za to że stawiamy nasze samochody w mistach na 15 minut paranoja..moze wreszcie zniknie ta głupota...u mnie tego jednak juz dawno niema
Piotrek - 2005-06-10, 12:10
a ja tam nie płace ani takich ani takich
metaldaw - 2005-06-10, 15:36
Brawo dzielna kobieta!!!
Anonymous - 2005-06-10, 17:33
ja mialem w przeszlosci inne zdarzenie...
jezdzilem duzo na rowerze (praktycznie non stop, nawet do szkoly)
w miescie oczywiscie jezdzilem po chodnikach
pewnego razu zatrzymala mnie policja (sila, podarli mi kurtke) i chcieli wreczyc mandat 50zl za jazde po chodniku
powiedzialem ze ja po ulicy nie bede jezdzil bo kierowcy jada nie 50 (w tym miejscu bylo ograniczenie) a 100 i ja nie chce znalezc sie na cmentarzu, stwierdzili ze odmawiam przyjecia mandatu i sprawa powedruje do sadu, spisali co trzeba a ja powiedzialem zeby sie walili
traf chcial ze pare dni pozniej potracil i poturbowal mnie samochod, na tej samej ulicy
gosciu zapieprzal ze 120, tracil mnie lusterkiem - ja spadlem na kraweznik a rower znalazl sie pod kolami - niewiele z niego zostalo
w sadzie byly przewaly, oczywiscie bylem winnym jesli chodzi o jazde po
chodniku ale jak moj prawnik poruszyl temat wypadku i pokazal zdjecia roweru itd. to sedzina zmiekla
od tamtej pory w Koninie nikt nie karze nikogo za jazde po chodniku (a jesli nawet to latwo mozna sie wymigac powolujac na moja sprawe) a wzdluz tej felernej ulicy (glowna ulica miasta) zrobiono droge dla rowerow
no to tyle chlopaki, trzeba walczyc z tym popieprzonym systemem bo niedlugo bedziemu musieli placic podatek za bycie polakiem a od niego drugi podatek!!
pzdr
Łukasz - 2005-06-10, 20:10
Bardzo ładnie JiM, tak właśnie trzeba, a ja mimo iż nie jestem anarchistą czasami mam ochotę @#$%&*&^ system...
Lord Lukasz - 2005-06-10, 21:26
| Cytat: | | a ja tam nie płace ani takich ani takich |
No ja własnie dostałem wczoraj mandacik, 3 w nocy, jakiś amator fiatem 125p wlecze sie 40, wyprzedam sobie go i tu nagle widze radar w rękach Pana niebieskiego, nawet nie chamowałem i prędkośc 89km/h (końcówka miasta), dopiero sie rozpędzałem w sumie.
I wyobrażcie sobie 200zł i 4pkt Pan policjant był niemiły i jak zacząłem ładnie prosić że nie mam kasy wymyslił że wyprzedzałem na podwójnej i pasach a szczerze sie przyznam że wcale tak nie było bo nie jestem zwolennikiem wyprzedania na pasach, chciał dać 10pkt. i 1000zł. Zapomniałem w sumie ze mają jakąś akcje "jastrząb" i wydaje im sie że widzą jak jastrzębie więc uciszyłem sie.
No i własnie moje pytanie dotyczy płatności mandatów, kto płaci a kto nie płaci jak nie płaci czy dochodzą upomnienia czy coś tam ? bo ja nie mam zamiaru płacić, w końcu 200zł
Łukasz - 2005-06-10, 21:38
kwestia mandatów na forum była już szeroko opisana
za poół roku przyjdzie ci kwit na chatę prawdopodobnie...
Mariusz - 2005-06-10, 22:02
Ach te polskie prawo, ach te luki ...
Wiecie co, nasze prawo jest dziurawe jak szwajcarski ser.
Fajne porównanie homeryckie, co ?:)
duchPW - 2005-06-10, 22:11
ja tam sądzę, że to dlatego, że pazernośc naszych włodarzy nie idzie w parze z wiedzą o prawie, więc nawet nie potrafią go tworzyć.... a potem tacy ludzie jak Ty i ja muszą się z tym prawem użerać - totalna porażka
Piotrek - 2005-06-10, 23:45
do mnie ostatnio komornik zawital i ...... cgcial mi za mandat zabrac telewizor 42 cale powiedzial ze dla nigo ten telewizor jest wart 100 pln
oczywiscie nie oddalem telewizora ino zaplacilem 107.50
100-mandat 7,50 koszty
za takie male odsetki ja mandatow nie place , niech sie nachodza po roku za 7,50
|
|