BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - polski wydech do 126p DIY - warto przeczytac

Anonymous - 2005-06-08, 11:27
Temat postu: polski wydech do 126p DIY - warto przeczytac
pozwole sobie zacytowac kolege Wojtka Walczaka - text ze strony http://www.126fan.pl/www/agrupa.htm

4. Wydech

Można kupić wupexa, tekle itp. ale nie testowaÅ‚em. W moim silniku jeździ potwornie gÅ‚oÅ›na wÅ‚asna konstrukcja. Wydech duża puszka rzemiosÅ‚o z dolotami z obu stron – caÅ‚kiem pusty a tam gdzie oryginalnie idzie wylot spalin gruba (ok. 5cm) rura przez całą dÅ‚ugość tÅ‚umika i wystaje jeszcze z 5cm na zewnÄ…trz, caÅ‚a nawiercona dziurami dosyć gÄ™sto wiertÅ‚o ok. 0,5cm. Można to zrobić rozcinajÄ…c tÅ‚umik w poprzek przy wylocie spalin, wybebeszyć wszystko ze Å›rodka, wspawać rurÄ™ z dziurami i zaspawać z powrotem pokrywkÄ™. Najlepiej na starej gÅ‚owicy żeby nie byÅ‚o problemów z dopasowaniem kolanek. Wydech potwornie gÅ‚oÅ›ny chociaż cichszy niż strumienica, w razie jazdy przez miasto nocÄ… można wÅ‚ożyć do rury wydechowej kilka drucianych myjek do mycia naczyÅ„ i puÅ›cić jakÄ…Å› Å›rubÄ™ zabezpieczajÄ…cÄ… żeby ich nie wydmuchaÅ‚o. Jest duużo ciszej, wydech nie pierdzi i gÅ‚oÅ›ność zbliżona do seryjnego. OsiÄ…gi nieznacznie gorsze, silnik nie grzeje siÄ™ ponad stan.

cholera... skad oni biora na to pomysly? :D

a tak poza tym to wyciagajcie z tego dobre wnioski, wkleilem to tutaj w celach humorystycznych - nie jedno BMW ma wydech zrobiony w podobny sposob, moze zastanowcie sie czy nie "włożyć do rury wydechowej kilka drucianych myjek do mycia naczyń i puścić jakąś śrubę zabezpieczającą"

:twisted:

o jezu ale mam ubaw........

madcar - 2005-06-08, 16:27

ty masz ubaw...z opisu... :shock:
a ja taki patent zastosowalem...
i "niestety" dziala...oczywiscie w maluchu...a nie w BMW :roll:
w malcach do KJs`ow..strumienice rallycrosowe sie nie sprawdzaja..sa zbytnio "odetkane"...i silnik nie ma "dolu" :cry:
przy strumienicy trzeba tez "zatyczke zastosowac"..wtedy dol juz jest...
kumpel ost tstuje rozne wydechy w swoim malcu 1,2...i niestety tez doszedl do tego..ze zwykla rura..bez zadnych tlumkow..to totalna lipa..brak momentu mniej wiecej do 3-4 tys obrotow...ale za to silnik sie kreci duzo wyzej..i jaki ma power...ale taki "mix" sie nie nadaje ani na miasto..ani nawet na KJSy...jedynie na wyscigi... :twisted:

Anonymous - 2005-06-08, 16:55

ja rozumiem ze w maluchu moze to dzialac, nawet sie temu nie dziwie

ale ludzie takie rzeczy robia w BMW a tego juz nie rozumiem........

bloto - 2005-06-08, 19:23

Hehe to ja proponuje troche ludwika do baku bedzie ciszej chodzil (czyli wcale) :lol:
madcar - 2005-06-08, 22:36

JiM napisa³/a:

eee no jak ktos bawi sie sam w takie "bajery" w BMW...to rzeczywiscie troszke przesadza :?

maluch jest fajny...do takich zabaw...bo remont kapitalny silnika mozna zrobic za jakeis...200zł - 300zł :twisted:

ja sam robilem kiedys trzy wydechy...wyliczalem czysto teoretycznie...opieralem sie na kliku wymiarach od producentow typu "abarth" "giannini" "nanni"...zrobilem trzy wydechy...rozniace sie znacznie...i potem po testach drogowo-rajdowo-miejskich..wybral najbardziej mi odpowiadajacy :lol:

jaras87 - 2005-06-11, 23:29

madcar napisa³/a:
JiM napisa³/a:

eee no jak ktos bawi sie sam w takie "bajery" w BMW...to rzeczywiscie troszke przesadza :?

maluch jest fajny...do takich zabaw...bo remont kapitalny silnika mozna zrobic za jakeis...200zł - 300zł :twisted:

ja sam robilem kiedys trzy wydechy...wyliczalem czysto teoretycznie...opieralem sie na kliku wymiarach od producentow typu "abarth" "giannini" "nanni"...zrobilem trzy wydechy...rozniace sie znacznie...i potem po testach drogowo-rajdowo-miejskich..wybral najbardziej mi odpowiadajacy :lol:

hym ... małe sprostowanie
1.wydech maluchowski jest bardzo mocno niedopracowany i schamowany
-dlatego kazda udrazniajÄ…ca przerobka daje znaczna poprawe pracy silnika
2.kapitalka silnika niek osztuje 200-300 zł :/
sam komplet tłoki pierscienie cylindry kosztuje 230 ? a policzyc nawet słaby olej i jzu masz 300zł :/ mi wyszło oszczdnie koło 650zł :/ bez robocizny w borwarze:/
3. bmw ma juz na tyle dopracowane wydechy ze ciezko cokolwiek znaczÄ…co przerobic :/

4. te zatyczki do wydechu stosuje sie od dawna...
kiedy samochód poruszajacy sie miedzy odcinkami kjs`u musi przejechac po miescie z zamontowanym wydechem (na rajd) ktory dyskwalifikuje go w ruchu miejskim to takie patenty na szybko sie stosuje .... !! !!

i to wcale nie jest takie smieszne ... ? to tylko taki wymóg ...

Anonymous - 2005-06-12, 22:11

wybacznie, nie watpie ze to dziala, dziala napewno, ale do tego jak to brzmi!!!!

"...kilka drucianych myjek..."!!!!

sadzicie ze gdzies za granica znajdziecie podobne patenty???? ja szczerze watpie :)

Jawor - 2005-06-12, 22:22

maluch był ogolnie zrobiony na patencie, złożyli go odpalił pojechał i wszedł do produkcji..a ile mozna w silniku 650ccm zrobic to by sie niektorzy zdziwli moj kolega ma maluszka na głoicy od fiata panda, gazniku 2 gardzielowym..nie wiem co teraz jeszcze robił ale poj. ma wg jego wyliczen cos koło 800cm i wszystko na 2 cylindrach malucha ma do 100 jakies 12s na seryjnej skrzyni...a od skrzyni od kałuzy zszedłby na niskie 10s....więc Jim nie gadaj o wydechach czy innych bzdetach do malucha bo dobrze dobrany pierdzacy wydech malucha moze byc skuteczny...i taki maluch mojego kolegi moze wciagnac twojego Matiza Ave Matiz....

P.S. Pisze o maluszku kolegi którego CC dzielnie trzymało 325i LukaszaQ18 :wink: ...CC ma silnik 1200..seryjny na stozku....

Anonymous - 2005-06-12, 22:38

hehe
no ja rozumiem ze kazdy (nawet pierdzacy) wydech bedzie lepszy niz seryjny...

... naprawde tak zje...ali ten samochod w fabryce?????

matiza nic nie przescignie... nawet M3...

madcar - 2005-06-12, 22:53

Jawor napisa³/a:
maluch był ogolnie zrobiony na patencie, złożyli go odpalił pojechał i wszedł do produkcji..a ile mozna w silniku 650ccm zrobic to by sie niektorzy zdziwli moj kolega ma maluszka na głoicy od fiata panda, gazniku 2 gardzielowym..nie wiem co teraz jeszcze robił ale poj. ma wg jego wyliczen cos koło 800cm i wszystko na 2 cylindrach malucha ma do 100 jakies 12s na seryjnej skrzyni...a od skrzyni od kałuzy zszedłby na niskie 10s....więc Jim nie gadaj o wydechach czy innych bzdetach do malucha bo dobrze dobrany pierdzacy wydech malucha moze byc skuteczny...i taki maluch mojego kolegi moze wciagnac twojego Matiza Ave Matiz....

P.S. Pisze o maluszku kolegi którego CC dzielnie trzymało 325i LukaszaQ18 :wink: ...CC ma silnik 1200..seryjny na stozku....

:twisted: hihihh...mamy chyba wspolnego znajomego CC z TRS`u...a maluszek `alias "krowa" :wink:

Anonymous - 2005-06-12, 23:35

a ja mialem maluch silnik planowwana glowic odchudzone kolo zaamachowe,typolerowwane kanaly dolotowe,smigal pieknie polonezy a nawet cinkole 900 siadaly przy starcie.... a jesli juz mowa o zmiane np. tlokoww to taki maluch po takich przerubkach smiga 160km/.h ale to juz przesada...moj po tych tytlko kilku przerobkach byl na tyle mocny ze potrafil zapiszczec oponaami niezle przy ruszaniu a mialem 165/80/13 z tylu wiec pelen podziw dla tego smochodu... niedoprcowany ale jak sie pogrzebie to mozna zdziwic nie jednego kierowce kiedy maluch jedzie na autostradzzie lewym pasem i miga migaczem przy 140 zeby mu zjechl np.matiz czy nie raz i lebsze autko...powiem ze to brrdzo milo kiedy ludzi ze zdziwieni opadaj szczeki..... ty widziales maluch nas minol przy 140?????
:D :D :D :D :D :D :D

madcar - 2005-06-12, 23:45

ja to kiedys mialem...fajny telefon :roll:
koles dzwoni..i pyta sie..."ty co tam masz??bo zes mnie wzial tym malcem przy 170km/h...i na dodatek swoja corsa nie moglem cie zlapac ...ile jechales??"
a ja "lecialem"...malcem 1,1 na podtorunskiej "pol-autostradzie"...ok 180km/h..na 4ce lapal prawie odciecie przy 6800obr/min...i mialem napis na tylnej szybie "sprzedam...i nr tel" :twisted:
koles chcial kupic..ale cena byla dla niego "zwalajaca z nog" :?

Jawor - 2005-06-13, 16:03

tak na 100% mamy wspolnego znajomego zwie sie EVIL :twisted: a maluszek to rzeczywiscie krowa :D
Anonymous - 2005-06-13, 22:46

Panowie i tym tematem daliscie mi do myslenia....mysle zeby kupic poraz 2 malucha ale tylko na kapletny tuning zeby sprawdzic dokladnie ile daja kazde modyfikacje w silniku malucha ile da sie wyciagnac po kazdej przerubce.....:):):):)
Tylko znajac ceny to pewno pomysl pochlonie wiecej gotowki niz mi sie to moze wydawac...:):):))

SmasherE30 - 2005-06-14, 00:17

Pele .. pomysl po mojemu
Budżecik: ok 6-10 kafli
Potrzebne rzeczy:
- Kaszel,
- trochę narzedzi, umiejętności i znajomości,
- silnik z motocykla (wybór dowolny, ale polecam wysokie pojemności (pow 650cm i skrócić przełożenia)

Plan: odchudzić maksymalnie malca, co się da zastapić profilami z włókna szklanego, sportowy bak na przód a silnik na tył (można ciąć kanapę). Mozesz na przykład wstawić jako tylną oś skrzynię i układ napędowy od jakiejś ośki to będziesz miał wał ze skrzyni gotowy na przeniesienie równolegle mocy z łańcucha silnika motocyklowego. Przy okazji swiększysz rozstaw kół więc poprawisz stabilność. Oczywiście to jak zamontujesz ten ukł napędowy tez będzie miało wpływ na rozstaw osi, a to się tez bardzo przyda. Przód też wyrzeźbij żebyś się przy 200 nie zabił :wink: Wszystko opieraj o jakaś bazę żeby była geometria oraz wzmocnij nadwozie jakąś nieduża klatką. Dla silnik amotocyklowego zbuduj nosidełko w postaci klatki i wstaw w malca. Heble jakie włożysz zależą już tylko od wyobraźni i zastosowanych osi. Najwazniejsze to podpiąc wszystko. Felgi ATS classic cup czy jak sie one tam zwą 13"/9" z kapciami 215/225.

I tak oto mamy przepis na totalnego killera który paczkę zrobi w 5 sekund :twisted:

tak tak wiem ... nic na to nie poradzę, już tak mam :twisted: :D

Anonymous - 2005-06-14, 20:33

SmasherE30 napisa³/a:
Pele .. pomysl po mojemu
Budżecik: ok 6-10 kafli
Potrzebne rzeczy:
- Kaszel,
- trochę narzedzi, umiejętności i znajomości,
- silnik z motocykla (wybór dowolny, ale polecam wysokie pojemności (pow 650cm i skrócić przełożenia)

Plan: odchudzić maksymalnie malca, co się da zastapić profilami z włókna szklanego, sportowy bak na przód a silnik na tył (można ciąć kanapę). Mozesz na przykład wstawić jako tylną oś skrzynię i układ napędowy od jakiejś ośki to będziesz miał wał ze skrzyni gotowy na przeniesienie równolegle mocy z łańcucha silnika motocyklowego. Przy okazji swiększysz rozstaw kół więc poprawisz stabilność. Oczywiście to jak zamontujesz ten ukł napędowy tez będzie miało wpływ na rozstaw osi, a to się tez bardzo przyda. Przód też wyrzeźbij żebyś się przy 200 nie zabił :wink: Wszystko opieraj o jakaś bazę żeby była geometria oraz wzmocnij nadwozie jakąś nieduża klatką. Dla silnik amotocyklowego zbuduj nosidełko w postaci klatki i wstaw w malca. Heble jakie włożysz zależą już tylko od wyobraźni i zastosowanych osi. Najwazniejsze to podpiąc wszystko. Felgi ATS classic cup czy jak sie one tam zwą 13"/9" z kapciami 215/225.

I tak oto mamy przepis na totalnego killera który paczkę zrobi w 5 sekund :twisted:

tak tak wiem ... nic na to nie poradzę, już tak mam :twisted: :D

NO jasne juz sie zabieram do roboty :) :):):):) nie no przemyslalem ale po glowie od bardzo dawna chodzi mi GARBUS za 3 tys mam nawet jednego na oku..ale wtedy nie kupie bmw bo bym chcial garba odwalic:)...musze dokladnie pomyslec:)

SmasherE30 - 2005-06-14, 21:06

Cytat:
ale po glowie od bardzo dawna chodzi mi GARBUS

przeceirz to Folksfagen :? Wybij go sobie czymś z tej głowy :lol:

Anonymous - 2005-06-14, 21:14

SmasherE30 napisa³/a:
Cytat:
ale po glowie od bardzo dawna chodzi mi GARBUS

przeceirz to Folksfagen :? Wybij go sobie czymś z tej głowy :lol:

Wiem wiem ale na tylnie lacki naped... a wogule z seryjnego sillnika Garba wyciagnac idzie 130 koni widzialem jak chodzi , mam 100tys. pomyslow na godzine.chce wkoncu jakies autko stuningowac ale nie wiem jeszce jakie dokaldnie:)
Garbus az taki zly....nie :) to jeszce nie te folkswagen to jeszce Porsche.....

SmasherE30 - 2005-06-14, 22:19

takiego grzmiącego na ponad 100dB, odelżonego i w ogóle rajdowego białego garbusa wydymałem rok temu w białej, a tez mam 130km, choć wtedy to nie wiem ile było, ale było chałowo :lol:

jeszcze raz ... DAJ SE SIANA :wink:

wyniki z białej 2004:

919 Patyk Maciej BMW 325i PROFI PLUS ------- 17.415 16.968
914 Palusiński Marcin VW Garbus PROFI PLUS --- FS -- 18.029
914 Palusiński Marcin VW Garbus PROFI PLUS --- FS -- 17.786

POZDRO :lol:

cinek_sw - 2005-06-15, 14:26

ehhh zaczęło się na maluchu a skończyło na garbusie, wy to lubicie się rozgadywać :wink: , Smashi dlaczego napisałeś 325i ?? ? myśłałem ze masz 2.0i :shock: :shock:
SmasherE30 - 2005-06-15, 15:14

silnik 2,0 ... :?