BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Rejestracja auta jako zabytek

Maciek e36 - 2005-05-20, 21:47
Temat postu: Rejestracja auta jako zabytek
Jak w temacie, czyli za jakiś czas chce, żeby e23 miało zółte blachy i jak wiecie jakie są wymagania względem samochodu i koszty to napiszcie coś o tym
BADYL - 2005-05-20, 21:54

http://slave.e-edukacja.p...blice+zabytkowe

Tu juz było wszystko napisane :) pozdro

Maciek e36 - 2005-05-20, 22:14

:D THANK'S :shock:
LUKAS - 2005-05-20, 22:19

pamiętaj Maciek że w ekstremalnej sytuacji kiedy rozwalisz z własnej winy taki "zabytkowy" samochód to możesz iśc nawet do więzienia :!: :!: :!:
Ponieważ kwaliwikuje sięto pod niszczenie zabytku czy jakośtak.
Tak czy inaczej jesli bedziesz miałdzwona z własnej winy i z auta mało co zostanie mozesz sobie nabroić... dlatego ja nigdy raczej nie zarejestruje auta jako zabytek...

rogaś318 - 2005-05-21, 19:26

Poza tym aut zabytkowych nie można sprzedawać za granicę. Jeśli chciałbyś się kiedyś pozbyć fury to wiadomo, że za jakiś fajny rarytasik w Niemczech dostaniesz duuużo więcej niż w Polsce. No i jeszcze dochodzą problemy z remontami bo wszędzie się wtrynia jakiś konserwator zabytków... Miałem tak zrobić ze swoja WSK "bąk", ale jak się dowiedziałem czym to pachnie to zrezygnowałem.
henry - 2005-05-21, 20:55
Temat postu: Auto - zabytek
Witam!! Trzeba rozróznic dwa pojęcia: a/ wpisanie pojazdu do rejestru pojazdów zabytkowych oraz b/ ujęcie pojazdu w centralnej ewidencji dóbr kultury.I częściej jest stosowane wpisywanie aut do ewidencji w/g pkt. b/.A to nie grozi aż takimi obostrzeniami jak pisał Lukas.Ale zalety sa ewidentne: przegląd techniczny tylko raz po rejestracji jako auto zabytkowe i można sobie opłacić OC tylko na okres kiedy auto bedzie używane ( ale nie krótszy niż 3 m-ce ).Jak by nie patrzec to sie opłaca tylko wymaga troche zachodu.Pozdrawiam - henry
LUKAS - 2005-05-21, 22:59

Kolejną zaletą ;) jest to że jeśli ktoś nam uszkodzi auto, to dostaniemy dużo wyższe odszkodowanie z jego OC.
Znajomy ma Forda Taunusa na żółtych tablicach i jakiś facet wjechał mu w tył w zeszłym roku, naprawa wyniosła go 2000zł, a ubezpieczyciel wypłacił mu 10000 zł!!!! (dziesięć tys. zł).