BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - jak wyciszyć swoją potwornie głośną E30?

Anonymous - 2005-04-19, 21:43
Temat postu: jak wyciszyć swoją potwornie głośną E30?
Sprawa wygląda tak że wyciąłem katalizator/wydech i zamiast tego wstawiłem jedną dużej średnicy rure a na końcu mam zwykłego K&M więc mam praktycznie przelot i jest cholernie głośny (całe szczeście nie warkot tylko głośny bass-ryk) Jak go wyciszyć? Czy może gdzieś dostałbym jakiś wydech przelotowy? Tylko że przy tych 6cyl są te dwie rury wiec co tu zrobić? Gdzie taki wydech przelotowy z wejściem na dwie rury lub z wejściem na jedną, ale za to szeroką dostać? Pozatym najlepiej żeby był płaski a nie okrągły żeby nim nie obcierać później po jezdni. Ma ktoś u siebie przy 6cyl jakiś środkowy tłumik przelotowy?
KWKPiotr - 2005-04-19, 22:50

Obawiam sie że bedziesz musiał zastosować tłumik komorowy by troszeczkę przyciszyć auto.
Ja posiadam podobnie, układ tylko z jednym tłumnikiem ale jest to tłumik supersprinta.
Rezultat jest taki ze auto ponizej 3000 obr jest ciche i da sie cicho jeżdzić po osiedlu :-)
Samochód zaczyna ryczeć dopiero gdy zaczniesz go wkręcać co mi bardzo odpowiada - jednak jest to kwestja gustu - supersprint ma specyficzny dzwięk....
podsumowując - spróbuj może postarać się o komorowy tłumik dobrany do posiadanego silnika - nie powinno być gorzej a pewnie będzie ciszej.
Pozdro.