| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Zegary - tuning - jak to zrobione?
slawo - 2005-04-11, 22:54 Temat postu: Zegary - tuning - jak to zrobione? Ktos ma pomysl jak cos takiego wymyslic i zrobic?
gasna diody wraz z temp silnika jak w M3, M5,jak dla mnie bomba...ktos ma pomysl?
loko - 2005-04-11, 23:17
czysta elektronika.... badasz jaki sygnał dostaje wskaźnik temperatury i potem tworzysz układ który w zależności od wielkości tego zbadanego parametru gasi ci kolejne diody... poszukaj i pomyśl w sklepie elektronicznym...
Marcin e30 - 2005-04-12, 00:25
o jakie diody chodzi bo ja nie widze innych poza tymi w obrotku
Sosen - 2005-04-12, 06:13
No właśnie o nie chodzi
Anonymous - 2005-04-12, 09:38
ej ....nie gadajcie że kierownica w M3 była podświetlana....spoko...heh
Anonymous - 2005-04-12, 12:51 Temat postu: Re: Zegary - tuning - jak to zrobione?
| slawo napisa³/a: | Ktos ma pomysl jak cos takiego wymyslic i zrobic?
gasna diody wraz z temp silnika jak w M3, M5,jak dla mnie bomba...ktos ma pomysl? |
ja mysle ze dosyc latwo to mozna zrobic, wystarczy miec jakis diodowy wskaznik napiecia tylko ze powinien on wraz ze wzrostem napiecia gasic a nie zapalac diody (dla elektronika nie powinno to byc problemem).
Potem wystarczy tylko podpiac to pod czujnik temperatury (mysle ze pod temperature oleju to podpiac najrozsadniej by bylo) no i wyskalowac...
BTW, cieawy bajer, ale czy az tak potrzebny? To raczej jest (bez urazy) dla debilnych uzytkownikow co nie wiedza ze na zimnym silniku fury nie katowac...
A tak w ogole to dziendobry, wlasnie to moj pierwszy post
duchPW - 2005-04-12, 14:02
zauważ, że wraz ze wzrostem temperatury "wzrastają" obroty nieograniczone taką właśnie czerwoną lampką... więc wiesz jak wysoko możesz kręcić silnik przy aktualnym rozgrzaniu silnika... więc nie jest to takie bez sensowne
Anonymous - 2005-04-12, 14:21
| Pioter_W napisa³/a: | | zauważ, że wraz ze wzrostem temperatury "wzrastajÄ…" obroty nieograniczone takÄ… wÅ‚aÅ›nie czerwonÄ… lampkÄ…... wiÄ™c wiesz jak wysoko możesz krÄ™cić silnik przy aktualnym rozgrzaniu silnika... wiÄ™c nie jest to takie bez sensowne |
Tak naprawde to jest to raczej dla zobrazowania nieobciazania silnika a nie odpowiedz na pytanie "do ilu tak naprawde wolno krecic"
Kazdy rozsadny uzytkownik powinien wiedziec ze dopiero po uzyskaniu temperatury roboczej wolno silnik wyzej niz 4 tys krecic, a i tak pelne obciazenie mozna zastosowac po kilkunastu km rozgrzewania.
W moim poprzednim autku (309GTI) mialem wskaznik temperatury oleju, nigdy nie butowalem dopuki wskazowka nie przekroczyla 80-90stopni.
Teraz mi tego brakuje - jest pierwsze na liscie dodatkowych wskaznikow...
Anonymous - 2005-04-12, 14:27
| kucyfir napisa³/a: | | ej ....nie gadajcie że kierownica w M3 byÅ‚a podÅ›wietlana....spoko...heh |
Na moje to wynik flesza albo dodatkowego zewnetrznego doswietlenia...
mocry - 2005-04-12, 14:41
Nie no w tej kierze to ktos cos musial zamontowac dodatkowo. A w ogole to fajnie sie to prezentuje... Tylko z moja znajomoscia elektroniki pozostaje sobie kupic M3 lub M5
Rafał - 2005-04-12, 15:12
ja mysle z fotki sa troche "podkoloryzowane"
ale da sie to wykonac bez problemu
sam juz o tym myslalem
problemem moze byc podanie odpowiednio stalego napiecia do ukladu
poniewaz jak odpalimy samochod i wlonczymy np dmuchawe i dlugie -diody moga zaczaqc przeklamywac
nie mowiac juz o glosnej myzyce
pracujacy na duzej mocy wzmacniacz audio moze powodowac ze z diodek majacych pokazywac parametr pracy silnika zrobi sie kolorofon !!!
tak samo sprawa ma sie z instalowaniem na pokladzie wszelkich termometrow z wyswietlaczem cyfrowym
slawo - 2005-04-12, 15:21
Znaczek w kierownicy jest podswietlony mozna to zrobic samemu,gdzies na e30.de jest opis jak.
Co do diod od temp bede temat drazyl i czekam na odpowiedz od wlasciceiela tej e30 jak On to wykonal
Anonymous - 2005-04-12, 19:03
super to wyglada mozesz sprecyzowac co to znaczy na e30.de jest opis jak podswietlic kierownice
slawo - 2005-04-12, 21:45
www.e30.de lub tu:
http://www.e30wuppertal.de/
na tej drugierj jest tez jak podwietlic check control - moim zdaniem przydatna rzecz
jaqub - 2005-04-13, 09:20
ja to sobie chyba post ita przykleje (takiego zoltego) i napisze "NIE BADZ DEBILEM NIE KATUJ AUTA" bo najwieksza ochote na katowanie mam wlasnie zaraz po wejsciu do auta... ciezko jest sie powstrzymac
Anonymous - 2005-04-13, 09:23
| jaqub napisa³/a: | ja to sobie chyba post ita przykleje (takiego zoltego) i napisze "NIE BADZ DEBILEM NIE KATUJ AUTA" bo najwieksza ochote na katowanie mam wlasnie zaraz po wejsciu do auta... ciezko jest sie powstrzymac |
Albo "kochaj swoj silnik jak siebie samego "
a w temacie wskaznika, nie da sie mocno stabilizowac tego napiecia? w koncu wskaznik temperatury nie szaleje tylko spokojnie pokazuje temp...
slawo - 2005-04-13, 19:23
No moze da sie podpiac pod wskaznik temp silnika,to jest mysl
Anonymous - 2005-04-14, 08:32
| slawo napisa³/a: | | No moze da sie podpiac pod wskaznik temp silnika,to jest mysl |
Jak juz wspominalem - najlepiej pod temp oleju...
|
|