BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Klawisze klawiatury których nigdy nie używałeś

Pawel735 - 2010-07-04, 16:45
Temat postu: Klawisze klawiatury których nigdy nie używałeś
Problem jest zupełnie z czapy ale patrzę na klawiaturę od kompa i zastanawiam się czy ktokolwiek z was kiedykolwiek używał przycisków Sys Rq , Pause, Break, Scroll albo Prt Sc :) Do czego one w ogóle służą ?
metaldaw - 2010-07-04, 17:54
Temat postu: Re: Klawisze klawiatury których nigdy nie używałeś
Pawel735 napisa/a:
Problem jest zupełnie z czapy ale patrzę na klawiaturę od kompa i zastanawiam się czy ktokolwiek z was kiedykolwiek używał przycisków Sys Rq , Pause, Break, Scroll albo Prt Sc :) Do czego one w ogóle służą ?

Prt Sc - bardzo często używam, a do czego służy... wciśnij go i odpal np worda i zapodaj Ctrl + v to zobaczysz :wink:

Marcin - 2010-07-05, 13:38
Temat postu: Re: Klawisze klawiatury których nigdy nie używałeś
metaldaw napisa/a:
Pawel735 napisa/a:

Prt Sc - bardzo często używam, a do czego służy... wciśnij go i odpal np worda i zapodaj Ctrl + v to zobaczysz :wink:

Jeden z najczesniej uzywanych klawiszy przeze mnie.

Pozostałych o ktorych napisałes nie uzywam.

metaldaw - 2010-07-05, 14:19

Scroll - przydaje się mi się e Excel-u :wink: a jak działa sam zobacz jak zachowują się strzałki po jego wciśnięciu:wink:

Pause/Break - wciśnij go kiedy uruchamiania się komputer, gdy są wyświetlane informacje o sprzęcie i też możesz sobaczyć efekty :wink:

sysrq - to akurat przycisk pod Linuxa działa z kombinacjami innych klawiszy pod Windą nie znam jego zastosowania

i to by było na tyle jeśli chodzi o tajemnice klawiury :twisted:

Marcin - 2010-07-05, 17:00

metaldaw napisa/a:
Scroll - przydaje się mi się e Excel-u :wink: a jak działa sam zobacz jak zachowują się strzałki po jego wciśnięciu:wink:

Pause/Break - wciśnij go kiedy uruchamiania się komputer, gdy są wyświetlane informacje o sprzęcie i też możesz sobaczyć efekty :wink:

sysrq - to akurat przycisk pod Linuxa działa z kombinacjami innych klawiszy pod Windą nie znam jego zastosowania

i to by było na tyle jeśli chodzi o tajemnice klawiury :twisted:

Scroll jest super, dzieki za info, bardzo sie przydaje.

kamil.k - 2010-07-05, 22:29

ja tylko przycisku sysrq nie używałem bo nie wiedziałem po co on jest :D o reszcie była mowa na lekcjach informatyki i już widac kto na nich spał :D

dobrym chwytem jest jeszcze lewy ctrl i kręcenie rolka na myszce :) jak ktoś sie nie zna lekko sie zdenerwuje jak mu to zrobimy gdy ma odpaloną przeglądarke :D można też komuś zmienic jezyk na klawiaturze (chyba ctrl+shift ) i nie które litery sa pozamieniane :mg:

Łukasz - 2010-07-06, 11:30

Cenne informacje :) Fajne info i fajny temat.

A, że tak się BTW pod temat podłączę - a propos klawisze - mam lapa Lenovo T61 i.... wyrwała mi moja Mała klawisz "8" łamiąc przy okazji drobniusieńkie elementy pod klawiszem (a nad gumką) - serwis do którego dzwoniłem powiedział, że nie ma czegoś takiego w sprzedaży....Wie ktoś coś na ten temat, czy można to gdzieś kupić?

metaldaw - 2010-07-06, 16:21

Łukasz napisa/a:
Cenne informacje :) Fajne info i fajny temat.

A, że tak się BTW pod temat podłączę - a propos klawisze - mam lapa Lenovo T61 i.... wyrwała mi moja Mała klawisz "8" łamiąc przy okazji drobniusieńkie elementy pod klawiszem (a nad gumką) - serwis do którego dzwoniłem powiedział, że nie ma czegoś takiego w sprzedaży....Wie ktoś coś na ten temat, czy można to gdzieś kupić?

szukaj całej klawiury na ebaju łatwo i szybko sam ją sobie wymienisz :wink:

kamil.k - 2010-07-06, 23:26

a i zapomniałem że kiedystam odkryłem po zakupie nowej myszki że klikając rolka na link otwiera namgo w nowym oknie co też ulatwia troche życie bo wcześniej klikałem prawym i ciężko mi było trafic itd. :D
marcin_b - 2010-07-07, 09:01

Jak już bawimy się klawiatura, to spróbujcie stworzyć plik lub folder bez nazwy :D

(wystarczy przytrzymać lewy ALT i z klawiatury numerycznej wpisać 0160) :wink:

Pawel735 - 2010-07-07, 12:03

marcin_b napisa/a:
Jak już bawimy się klawiatura, to spróbujcie stworzyć plik lub folder bez nazwy :D

To cos w stylu tips&tricks ?

metaldaw - 2010-07-08, 16:02

marcin_b napisa/a:

a tego to akurat nie wiedziałem... fajna ciekawostka... no ale po co komu folder bez nazwy :< :|

Pawel735 - 2010-07-08, 18:51

metaldaw napisa/a:
marcin_b napisa/a:

a tego to akurat nie wiedziałem... fajna ciekawostka... no ale po co komu folder bez nazwy :< :|

A jak go teraz usunąć ? Bo próbuję normalnie i nie mogę :)

beryl - 2010-07-08, 22:49

Ja rozpoznaję mało używane po tym, że mają nalot kurzu (klawa czarna)
metaldaw - 2010-07-09, 11:37

Pawel735 napisa/a:
metaldaw napisa/a:
marcin_b napisa/a:

czasem musisz się wylogować i zalogować ponownie - pomaga, ew restart :spoko:

sybir - 2010-07-09, 20:57

kamil.k napisa/a:
a i zapomniałem że kiedystam odkryłem po zakupie nowej myszki że klikając rolka na link otwiera namgo w nowym oknie

Dzieki nie wiedziałem o tym.
Ja często używam np. "lewy alt + tab" do przechodzenia między uruchomionymi aplikacjami oraz klawiszy "okno windows + E" - odpala eksplorera.
sie ma

marcin_b - 2010-07-10, 00:13

Pawel735 napisa/a:
metaldaw napisa/a:
marcin_b napisa/a:

Nie mialem nigdy takiego problemu, zawsze bez problemu usuwalem taki plik ;)